Większość klasycznych sosów została wynaleziona w czasach rzymskich. Ale zyskały światową sławę dzięki francuskim kucharzom dworskim. Do tej pory Francja przekazała światu około 3 tysięcy rodzajów różnych sosów. Ale wszystkie opierają się na pięciu podstawowych przepisach.
Klasyczny przepis na sos beszamelowy
Osobliwości. Wszystkie eksperymenty przy piecu zaczynają się od podstawowych klasycznych przepisów. Jeśli zdecydujesz się na kolejny krok w sztuce kulinarnej, przepis krok po kroku na sos beszamelowy do lasagne, musaki, makaronów i innych popularnych dań zapewni solidną podstawę do dalszego rozwoju. Od ponad trzystu lat technologia przygotowania i zestaw komponentów nie uległy zmianie.
Francuski sos beszamelowy Składniki:
- 50 g mąki;
- taka sama ilość masła;
- 0,5 l mleka (2,5%);
- Szczypta soli i zmielonego białego pieprzu.
Gotowanie
Gotowy sos beszamelowy przechowuj w lodówce. Aby zapobiec tworzeniu się skorupy, dokręć pojemnik folią wysmarowaną masłem. Data ważności to trzy dni.
5 nowoczesnych wariacji
Umiejętność przygotowania klasycznego sosu beszamelowego otwiera nieograniczone możliwości eksperymentowania. Bazując na podstawowym przepisie, możesz uzyskać nowe smaki i konsystencje, które dopełnią i podkreślą Twoje ulubione dania.
Pikantny
Osobliwości. Beszamel z przyprawami jest tak popularny, że wielu uważa tę opcję za klasyczną. Jednak technologia wytwarzania pikantnego sosu jest nieco bardziej skomplikowana. Ponadto spożycie mleka będzie nieco większe, ponieważ gotuje się ono podczas gotowania.
Będziesz potrzebować:
- 50 g mąki;
- taka sama ilość masła;
- 0,6 l mleka;
- trochę soli;
- liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa, mieszanka papryki, aromatycznych ziół i innych przypraw według własnego gustu.
Gotowanie
Aby pokolorować sos na delikatny różowy kolor i nadać mu przyjemny słodko-kwaśny smak, na końcowym etapie dodaj łyżkę świeżego przecieru pomidorowego. Taki beszamel pomidorowy doskonale komponuje się z daniami ziemniaczanymi, makaronami, kanapkami czy pizzą.
Cebula
Osobliwości. Nowe pikantne odcienie dodadzą cebuli do klasycznego białego sosu. Ta opcja spodoba się fanom obfitego domowego jedzenia. Beszamel cebulowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i ziemniaczanymi.
Będziesz potrzebować:
- 50 g mąki;
- 70 g masła;
- 0,3 l mleka;
- 0,3 l stromego bulionu mięsnego;
- pół dużej cebuli lub jedna mała;
- szczypta soli;
- kilka liści laurowych.
Gotowanie
wegański
Osobliwości. Jeśli nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, wcale nie oznacza to, że nie będziesz w stanie poczuć delikatnego smaku i aromatu Beszamelu. Specjalnie na takie przypadki opracowano przepis bez masła i mleka.
Będziesz potrzebować:
- 200 g orzechów nerkowca;
- 0,4 l wody;
- 50 g mąki;
- dwie łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- przyprawy do smaku.
Gotowanie
Nie jest tak łatwo rozbić orzechy, aż będą gładkie. Dlatego jeśli w sosie znajdują się stałe fragmenty, zaleca się przecedzenie go przez sito.
w kuchence mikrofalowej
Osobliwości. Czasami banalny brak czasu jest przeszkodą w odkrywaniu nowych kulinarnych aspektów. Na szczęście istnieje prosty przepis na sos beszamelowy do mikrofali, dostosowany do współczesnych realiów i możliwości technicznych.
Będziesz potrzebować:
- 50 g mąki;
- taka sama ilość masła;
- 0,6 l mleka;
- szczypta soli;
- gałka muszkatołowa do smaku.
Gotowanie
Jeśli beszamel nie gęstnieje, zrób więcej mieszanki mąki z masłem i dodaj ją do sosu. Następnie masę trzeba będzie podgrzać przez kolejną minutę.
Ser w powolnej kuchence
Osobliwości. Kolejnym osiągnięciem postępu technologicznego jest multicooker, który ułatwił życie gospodyniom domowym. Za pomocą tego urządzenia przygotujesz delikatny sos, który w połączeniu z lepkim serem doskonale uzupełni domowe hot dogi, hamburgery czy dania makaronowe.
Pogarszać. Będziesz potrzebować:
- 60 g mąki;
- 70 g masła;
- 0,5 l mleka;
- 200 g startego sera holenderskiego;
- szczypta soli;
- gałka muszkatołowa i zmielony czarny pieprz do smaku.
Gotowanie
Ponieważ mleko należy wlewać cienkim strumieniem, najwygodniej jest użyć zapakowanego produktu. Wystarczy ostrożnie odciąć róg opakowania.
Jak nie zepsuć potrawy: 6 wskazówek
Do jakich dań pasuje kremowy beszamel? Gotowanie to nie tylko umiejętność łączenia i przetwarzania żywności. To prawdziwa nauka, która łączy wiedzę z fizyki, chemii i innych dziedzin. Aby właściwie i smacznie ugotować biały sos beszamelowy, trzeba pamiętać o sześciu subtelnościach.
Jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie z zasadami, a sos nadal rósł w grudki, nie spiesz się, aby się zdenerwować i wyrzucić cenny produkt. Po prostu ubij blenderem, aż będzie gładkie.
Gdzie stosować: 7 zaleceń
Makaron, lasagne i musaka to nie wszystkie dania, w których można użyć delikatnego białego sosu. Na podstawie recenzji hostess możemy wyróżnić siedem opcji zwykłego domowego jedzenia, które można urozmaicić za pomocą beszamelu.
Wśród historyków i znawców kulinariów nie ustają spory o to, kto jest właścicielem słynnego sosu. Pomimo tego, że nosi imię Ludwika Beszamela, majordomusa Ludwika XIV, istnieje wersja, że przywłaszczył sobie przepis tylko jednego z nadwornych kucharzy, chcąc zasłużyć na wdzięczność króla. Tak czy inaczej, od ponad 300 lat delikatny biały sos podbija serca smakoszy. Ucząc się przyrządzania sosu beszamelowego w domu, zyskasz w oczach domowników i gości sławę mistrza kulinarnego.
: „Królewskie danie!”
Beszamel zawsze mam gotowy. Gotuję w dużych ilościach, a następnie układam w pojemnikach i zamrażam. (Odwiedziłem przyjaciela we Włoszech, wszyscy tam to robią). Ten sos uzyskuje się jako podstawę prawie wszystkiego: usmażyć grzyby, dusić w sosie; i makaron „carbonara”; sos gulaszowy itp. Nie umiem podać dokładnego przepisu, bo robię to na oko, jedyne, że jak parzę mąkę z masłem to rozcieńczam śmietaną (nawet min%) około 300-500 gr, a następnie dodaj mleko do pożądanej gęstości. W tym przypadku sos nabiera słodko-kremowego smaku.
Swietłana Szczeblikina (Safonowa), http://flap.rf/Food/Sos beszamelowy
Zawsze dodaję Muscat. Łatwiejsza lasagne. Biorę 400 ml mleka, wlewając pół szklanki do kubka. Resztę stawiam na ogniu, w pół szklanki zimnego mleka dodaję 2 łyżki. l. mąka bez góry. Mieszam, aż będzie gładka. Gdy mleko zacznie się gotować, delikatnie mieszając, dodaj mieszankę ze szklanki. Dodaję gałkę muszkatołową i dwie duże garście sera, wolę Cheddar. Pozwalam zgęstnieć, ser się rozpuszcza, próbuję na sól. Następnie rozlewam lasagne. Często używam tej beszamelowej bazy, dodaję tam różne składniki, w zależności od dania.
Miki, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/4603894/
To właśnie z kaszą gryczaną i gotowanym mięsem beszamel łączy się elegancko, klasycznie. W postaci masła warstwę gotowej kaszy gryczanej, warstwę mięsa (w kawałku lub posiekaną, a nawet zwiniętą), polać sosem, posypać serem i zapiekać. Królewskie danie!
Dziewczyna z Jerozolimy, http://forum.say7.info/topic27625.html
Inne przepisy z różnych kuchni świata
Francuska Charlotte z jabłkami
Hiszpański
omlet Jajecznica i francuski omlet Omlety
tamago i oyakodon
Kurczak w piwie i winie
Smacznego!