Sos beszamelowy: klasyczny przepis w domu, składniki, przechowywanie,

Jak zrobić sos beszamelowy o delikatnym smaku i bez grudek

Większość klasycznych sosów została wynaleziona w czasach rzymskich. Ale zyskały światową sławę dzięki francuskim kucharzom dworskim. Do tej pory Francja przekazała światu około 3 tysięcy rodzajów różnych sosów. Ale wszystkie opierają się na pięciu podstawowych przepisach.

  • Beszamel. Przygotowany na bazie masła, białej mąki i mleka. Sos uwielbiają również Włosi, którzy doprawiają go lasagne i makaronem.
  • Welut. Przygotowany na bazie lekkiego bulionu mięsnego lub rybnego z dodatkiem mąki i masła. Delikatny smak sosu doskonale współgra zarówno z daniami mięsnymi, jak i owocami morza.
  • Espanyol. Różni się od poprzednich sosów tym, że mieszanka masła z mąką jest smażona na ciemnobrązowy kolor. Mocny bulion cielęcy i pomidory dodają sosowi bogatego smaku. Espanyol jest zwykle gotowany w dużych ilościach, a następnie mrożony i dodawany do potraw w razie potrzeby.
  • Pomidor. Podstawą są świeże pomidory i oliwa z oliwek. Do smaku dodaje się cebulę, czosnek i aromatyczne zioła. Jest to najpopularniejszy sos używany w niemal każdej kuchni na świecie.
  • Holenderski. Przygotowany na bazie żółtek i masła. Delikatny, kremowy sos przypominający majonez najlepiej komponuje się z owocami morza i daniami warzywnymi.
  • Klasyczny przepis na sos beszamelowy

    Osobliwości. Wszystkie eksperymenty przy piecu zaczynają się od podstawowych klasycznych przepisów. Jeśli zdecydujesz się na kolejny krok w sztuce kulinarnej, przepis krok po kroku na sos beszamelowy do lasagne, musaki, makaronów i innych popularnych dań zapewni solidną podstawę do dalszego rozwoju. Od ponad trzystu lat technologia przygotowania i zestaw komponentów nie uległy zmianie.

    Francuski sos beszamelowy Składniki:

    • 50 g mąki;
    • taka sama ilość masła;
    • 0,5 l mleka (2,5%);
    • Szczypta soli i zmielonego białego pieprzu.

    Gotowanie

  • Rozpuść masło na małym ogniu. Powinien po prostu się stopić, a nie smażyć, w przeciwnym razie produkt końcowy będzie miał żółty kolor i przypalony posmak.
  • Dodaj mąkę. Rozetrzyj mieszankę mąki i masła na patelnię drewnianą szpatułką. Gdy mieszanina rozpłynie się do uzyskania jednolitej konsystencji, uzbrój się w trzepaczkę i ubijaj przez około minutę, aby masa się spieniła.
  • Dodaj zimne mleko. Nie zatrzymując się do pracy trzepaczką, wlej cienkim strumieniem na łyżkę stołową. Gdy jedna trzecia mleka jest już na patelni, mieszaj, aż wszystkie grudki się rozproszą. Teraz możesz wprowadzić pozostałe mleko.
  • Gotować. Zwiększ ogień do średniego i doprowadź sos do wrzenia. Następnie powinien gotować się przez kolejne pięć minut, ciągle mieszając.
  • Pora roku. Wyłączyć palnik i do sosu dodać sól i pieprz według upodobań smakowych.
  • Gotowy sos beszamelowy przechowuj w lodówce. Aby zapobiec tworzeniu się skorupy, dokręć pojemnik folią wysmarowaną masłem. Data ważności to trzy dni.

    5 nowoczesnych wariacji

    Umiejętność przygotowania klasycznego sosu beszamelowego otwiera nieograniczone możliwości eksperymentowania. Bazując na podstawowym przepisie, możesz uzyskać nowe smaki i konsystencje, które dopełnią i podkreślą Twoje ulubione dania.

    Pikantny

    Osobliwości. Beszamel z przyprawami jest tak popularny, że wielu uważa tę opcję za klasyczną. Jednak technologia wytwarzania pikantnego sosu jest nieco bardziej skomplikowana. Ponadto spożycie mleka będzie nieco większe, ponieważ gotuje się ono podczas gotowania.

    Będziesz potrzebować:

    • 50 g mąki;
    • taka sama ilość masła;
    • 0,6 l mleka;
    • trochę soli;
    • liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa, mieszanka papryki, aromatycznych ziół i innych przypraw według własnego gustu.

    Gotowanie

  • Smaż mąkę i masło, jak w klasycznym przepisie. Pozostaw masę do ostygnięcia.
  • Przyprawy zawinąć w bawełnianą szmatkę i mocno związać nitką. Zamocz opakowanie w zimnym mleku. Jeśli używa się tylko zmielonych przypraw, można je dodawać bezpośrednio do płynu.
  • Zagotuj mleko i gotuj jeszcze przez kwadrans.
  • Przykryj pojemnik pokrywką i pozwól mu parzyć przez kilka godzin.
  • Odcedź mleko i ponownie zagotuj.
  • Do gorącego płynu dodać przygotowaną wcześniej masło-mąkę i ubić masę trzepaczką, aby rozbić grudki.
  • Kontynuując bicie, włóż sos do ognia. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, wyłącz palnik, nie pozwalając sosowi się zagotować.
  • Aby pokolorować sos na delikatny różowy kolor i nadać mu przyjemny słodko-kwaśny smak, na końcowym etapie dodaj łyżkę świeżego przecieru pomidorowego. Taki beszamel pomidorowy doskonale komponuje się z daniami ziemniaczanymi, makaronami, kanapkami czy pizzą.

    Cebula

    Osobliwości. Nowe pikantne odcienie dodadzą cebuli do klasycznego białego sosu. Ta opcja spodoba się fanom obfitego domowego jedzenia. Beszamel cebulowy doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i ziemniaczanymi.

    Będziesz potrzebować:

    • 50 g mąki;
    • 70 g masła;
    • 0,3 l mleka;
    • 0,3 l stromego bulionu mięsnego;
    • pół dużej cebuli lub jedna mała;
    • szczypta soli;
    • kilka liści laurowych.

    Gotowanie

  • Wymieszaj bulion z mlekiem i podpal.
  • Tutaj wyślij drobno posiekaną cebulę i liść laurowy.
  • Gdy płyn się zagotuje, gotuj przez kolejne trzy minuty i pozwól mu parzyć przez kwadrans.
  • W międzyczasie roztop masło w rondelku i lekko usmaż w nim mąkę.
  • Odcedź wcześniej przygotowany bulion i powoli włóż go do masy maślano-mącznej.
  • Po ugotowaniu sosu posolić i gotować przez kolejne 20 minut.
  • wegański

    Osobliwości. Jeśli nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, wcale nie oznacza to, że nie będziesz w stanie poczuć delikatnego smaku i aromatu Beszamelu. Specjalnie na takie przypadki opracowano przepis bez masła i mleka.

    Będziesz potrzebować:

    • 200 g orzechów nerkowca;
    • 0,4 l wody;
    • 50 g mąki;
    • dwie łyżki oliwy z oliwek;
    • szczypta soli;
    • przyprawy do smaku.

    Gotowanie

  • Moczyć orzechy we wrzącej wodzie przez pięć minut.
  • Odcedź wrzącą wodę, a orzechy nerkowca napełnij zimną wodą w ilości 0,4 litra.
  • Używając blendera, rozprowadź miksturę, aż będzie gładka. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej wody.
  • Połącz oliwę z mąką i lekko podsmaż w rondlu.
  • Ubijając miksturę trzepaczką, powoli wprowadzaj „mleko orzechowe”.
  • Cały czas mieszając gotuj sos, aż zacznie gęstnieć.
  • Pozostaje tylko dodać sól i przyprawy i pozwolić mieszaninie ostygnąć.
  • Nie jest tak łatwo rozbić orzechy, aż będą gładkie. Dlatego jeśli w sosie znajdują się stałe fragmenty, zaleca się przecedzenie go przez sito.

    w kuchence mikrofalowej

    Osobliwości. Czasami banalny brak czasu jest przeszkodą w odkrywaniu nowych kulinarnych aspektów. Na szczęście istnieje prosty przepis na sos beszamelowy do mikrofali, dostosowany do współczesnych realiów i możliwości technicznych.

    Będziesz potrzebować:

    • 50 g mąki;
    • taka sama ilość masła;
    • 0,6 l mleka;
    • szczypta soli;
    • gałka muszkatołowa do smaku.

    Gotowanie

  • Roztop masło i wetrzyj je w mąkę.
  • Podgrzej mieszaninę w kuchence mikrofalowej przez półtorej minuty.
  • Do mieszanki powoli wlewaj zimne mleko, energicznie ubijając trzepaczką.
  • Ponownie wyślij pojemnik do kuchenki mikrofalowej, ale na pięć minut. W tym czasie będziesz musiał kilka razy zatrzymać urządzenie, aby zamieszać masę.
  • Posolić sos i w razie potrzeby dodać przyprawy.
  • Jeśli utworzą się grudki, przecedź masę przez sito.
  • Jeśli beszamel nie gęstnieje, zrób więcej mieszanki mąki z masłem i dodaj ją do sosu. Następnie masę trzeba będzie podgrzać przez kolejną minutę.

    Ser w powolnej kuchence

    Osobliwości. Kolejnym osiągnięciem postępu technologicznego jest multicooker, który ułatwił życie gospodyniom domowym. Za pomocą tego urządzenia przygotujesz delikatny sos, który w połączeniu z lepkim serem doskonale uzupełni domowe hot dogi, hamburgery czy dania makaronowe.

    Pogarszać. Będziesz potrzebować:

    • 60 g mąki;
    • 70 g masła;
    • 0,5 l mleka;
    • 200 g startego sera holenderskiego;
    • szczypta soli;
    • gałka muszkatołowa i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Gotowanie

  • Włącz multicooker w trybie „Zupa” lub „Gulasz”.
  • Włóż masło do miski, rozpuść.
  • Dodaj mąkę, mieszając silikonową szpatułką.
  • Gdy mieszanina stanie się jednorodna, powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając.
  • Nie zamykając pokrywki, zagotuj płyn w wolnym naczyniu i zagotuj jeszcze trochę, aby rozpocząć proces gęstnienia.
  • Dodaj sól, przyprawy i ser. Gdy ten ostatni jest całkowicie stopiony, sos można uznać za gotowy.
  • Ponieważ mleko należy wlewać cienkim strumieniem, najwygodniej jest użyć zapakowanego produktu. Wystarczy ostrożnie odciąć róg opakowania.

    Jak nie zepsuć potrawy: 6 wskazówek

    Do jakich dań pasuje kremowy beszamel? Gotowanie to nie tylko umiejętność łączenia i przetwarzania żywności. To prawdziwa nauka, która łączy wiedzę z fizyki, chemii i innych dziedzin. Aby właściwie i smacznie ugotować biały sos beszamelowy, trzeba pamiętać o sześciu subtelnościach.

  • Właściwe naczynia. Patelnia lub patelnia powinna mieć grube dno i nieprzywierającą powłokę. Aby go nie uszkodzić, wymieszaj sos drewnianą szpatułką lub silikonową trzepaczką.
  • kontrast temperaturowy. Gorącą mieszankę masła z mąką należy łączyć tylko z zimnym mlekiem. I wzajemnie. Jeśli składniki będą miały tę samą temperaturę, sos zbryli się lub rozwarstwi.
  • Tylko mleko. Żadne inne produkty mleczne nie mogą być podstawą beszamelu. To prawda, że ​​niektórzy szefowie kuchni lubią eksperymentować ze śmietaną. Ale najpierw należy je rozcieńczyć bulionem warzywnym lub mięsnym, aby się nie zsiadły.
  • Znajomość granic. Beszamel to przede wszystkim sos mleczny. Powinien dominować delikatny smak i aromat mleka, dlatego nie przesadzaj z przyprawami. Powinny tylko nieznacznie zacieniać sos.
  • Konsystencja. Gęstość powinna być taka, aby sos beszamelowy powoli kapał z łyżki, otaczając ją. W przypadku lasagne lub musaki sos może być rzadszy.
  • Prawidłowe złożenie. Przed podaniem Beszamelu na stole należy go podgrzać. Gdy ostygnie, zacznie się kruszyć.
  • Jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie z zasadami, a sos nadal rósł w grudki, nie spiesz się, aby się zdenerwować i wyrzucić cenny produkt. Po prostu ubij blenderem, aż będzie gładkie.

    Apetyczna musaka z sosem

    Gdzie stosować: 7 zaleceń

    Makaron, lasagne i musaka to nie wszystkie dania, w których można użyć delikatnego białego sosu. Na podstawie recenzji hostess możemy wyróżnić siedem opcji zwykłego domowego jedzenia, które można urozmaicić za pomocą beszamelu.

  • Zapiekanki. Mięso mielone, warzywa, makaron – wszystko, co masz w lodówce, możesz wymieszać, polać sosem i wysłać do piekarnika. Delikatna biała substancja doskonale połączy wszystkie składniki zapiekanki.
  • Nadziewane ciasta. W tym przypadku Bechamel działa na tej samej zasadzie, co w zapiekance – wiąże składniki i tworzy delikatną warstwę.
  • Naleśniki. Gotowanego kurczaka smażymy z pieczarkami i cebulą. Na kilka minut przed gotowością dodaj beszamel i starty ser. Zawiń nadzienie w naleśniki. Namoczą się w sosie i staną się bardzo delikatne.
  • Ryba. Każda biała ryba dobrze komponuje się z sosem mlecznym. Rybę przed pieczeniem w piekarniku zalej beszamelem i posyp pachnącymi ziołami.
  • Warzywa. Jeśli jesteś na diecie, najprawdopodobniej podstawą diety są warzywa gotowane, gotowane na parze lub pieczone. Sos francuski z gałką muszkatołową sprawi, że nie będą tak mdłe i bez smaku.
  • Kanapki. Nie smaruj ich szkodliwym i wysokokalorycznym majonezem. Zastąp go sosem serowo-mlecznym.
  • Julien. Z beszamelem okażą się mniej kaloryczne niż ze śmietaną.
  • Wśród historyków i znawców kulinariów nie ustają spory o to, kto jest właścicielem słynnego sosu. Pomimo tego, że nosi imię Ludwika Beszamela, majordomusa Ludwika XIV, istnieje wersja, że ​​przywłaszczył sobie przepis tylko jednego z nadwornych kucharzy, chcąc zasłużyć na wdzięczność króla. Tak czy inaczej, od ponad 300 lat delikatny biały sos podbija serca smakoszy. Ucząc się przyrządzania sosu beszamelowego w domu, zyskasz w oczach domowników i gości sławę mistrza kulinarnego.

    : „Królewskie danie!”

    Beszamel zawsze mam gotowy. Gotuję w dużych ilościach, a następnie układam w pojemnikach i zamrażam. (Odwiedziłem przyjaciela we Włoszech, wszyscy tam to robią). Ten sos uzyskuje się jako podstawę prawie wszystkiego: usmażyć grzyby, dusić w sosie; i makaron „carbonara”; sos gulaszowy itp. Nie umiem podać dokładnego przepisu, bo robię to na oko, jedyne, że jak parzę mąkę z masłem to rozcieńczam śmietaną (nawet min%) około 300-500 gr, a następnie dodaj mleko do pożądanej gęstości. W tym przypadku sos nabiera słodko-kremowego smaku.

    Swietłana Szczeblikina (Safonowa), http://flap.rf/Food/Sos beszamelowy

    Zawsze dodaję Muscat. Łatwiejsza lasagne. Biorę 400 ml mleka, wlewając pół szklanki do kubka. Resztę stawiam na ogniu, w pół szklanki zimnego mleka dodaję 2 łyżki. l. mąka bez góry. Mieszam, aż będzie gładka. Gdy mleko zacznie się gotować, delikatnie mieszając, dodaj mieszankę ze szklanki. Dodaję gałkę muszkatołową i dwie duże garście sera, wolę Cheddar. Pozwalam zgęstnieć, ser się rozpuszcza, próbuję na sól. Następnie rozlewam lasagne. Często używam tej beszamelowej bazy, dodaję tam różne składniki, w zależności od dania.

    Miki, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/4603894/

    To właśnie z kaszą gryczaną i gotowanym mięsem beszamel łączy się elegancko, klasycznie. W postaci masła warstwę gotowej kaszy gryczanej, warstwę mięsa (w kawałku lub posiekaną, a nawet zwiniętą), polać sosem, posypać serem i zapiekać. Królewskie danie!

    Dziewczyna z Jerozolimy, http://forum.say7.info/topic27625.html

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Francuska Charlotte z jabłkami
    Hiszpański
    omlet Jajecznica i francuski omlet Omlety
    tamago i oyakodon
    Kurczak w piwie i winie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author