Sos boloński: klasyczny przepis na makaron i lasagne

Przepis na sos boloński w domu: gotowanie zajmuje dużo czasu, ale palce polizasz

Bolończyka nie można zaliczyć do szybkiego przepisu, wymaga długiego ospałości, ale wynik jest tego wart. Klasyczna bolończyk potrafi zaskoczyć gości. Idealnie nadaje się również na romantyczną kolację.

Autentyczny klasyczny przepis na bolonkę

Tradycyjnie przepis na domowy sos boloński obejmuje wołowinę. Podobno z tego powodu często nazywany jest sosem mięsnym lub gulaszem. Ten sos boloński dobrze komponuje się z różnymi rodzajami makaronów. Na przykład penne, fettuccine. Często używamy spaghetti, ale Włosi uważają to za zły pomysł, ponieważ spaghetti nie „trzyma” sosu.

Subtelności i sztuczki

Ważne jest, aby postępować zgodnie z przepisem krok po kroku na sos boloński z mięsem mielonym, ponieważ jeśli zmienisz kolejność dodawania składników, smak będzie już znacznie różnił się od oryginału. Na przykład w żadnym wypadku nie należy dodawać jednocześnie mleka i wina. Wiele gospodyń domowych przygotowuje taki sos na zimę, okazuje się bardzo smaczny i apetyczny. Przepisów jest wiele, takie można znaleźć na Wikipedii.

Jakie są inne subtelności przygotowania?

  • Zastawa stołowa. Naczynia do bolognese należy przyjmować z grubym dnem i dobrą powłoką zapobiegającą przywieraniu. Nie musi to być patelnia, wystarczy rondel. Bolognese można również przygotować w powolnej kuchence.
  • Czas gotowania. Sos balannaise należy gotować przez co najmniej dwie godziny, najlepiej trzy. W tym przypadku uzyskuje się pożądaną konsystencję sosu.
  • Przechowywanie. Czas przechowywania gotowego sosu w lodówce zależy od Ciebie. Oczywiście można go podgrzać i używać w razie potrzeby, ale świeżo przygotowany jest znacznie smaczniejszy. Optymalny czas to do pięciu dni.
  • Ilość płynu. Przez cały proces gotowania ważne jest, aby płyn był obecny w pojemniku, w przeciwnym razie mięso wyschnie.
  • Ciągłe mieszanie. Nie odchodź daleko od pieca, bolończyk uwielbia uwagę. Wymieszaj, aby się nie przypaliło, w przeciwnym razie całe danie się zepsuje.
  • Cichy ogień. Sos powinien się lekko zagotować, to znaczy nie zaleca się pozostawiania dużych bąbelków.
  • Konsystencja. Gotowy bolonek, jeśli zostanie odpowiednio ugotowany, nie będzie ciekł. Domowy sos boloński ma gęstą konsystencję, ale też nie powinien być zbyt gęsty.
  • Kolor. Gotowe danie, jeśli prawidłowo przestrzegałeś przepisu na włoski sos boloński, powinno być intensywnie czerwone.

Instrukcje gotowania

Czego potrzebujesz:

  • wołowina – 300 g;
  • cebula, marchewka – po jednej;
  • seler – dwa lub trzy ogonki;
  • pietruszka – pięć lub sześć gałązek;
  • pomidory – cztery sztuki;
  • boczek lub mostek – 50 g;
  • czosnek – dwa ząbki;
  • wytrawne wino białe i czerwone – po 100 ml;
  • mleko – 100 ml;
  • przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie) – do smaku.

Co robić

  • Posiekaj obraną cebulę i marchewkę jak najdrobniej (marchewkę można posiekać drobną tarką).
  • Przełóż wołowinę przez maszynkę do mięsa, najlepiej dwa razy.
  • Usuń skórkę i nasiona z pomidorów. Zmiel dokładnie.
  • Pokrój mostek lub boczek na bardzo drobną kostkę.
  • Podgrzej boczek na wysokiej patelni, wyjmij boczek. Sos przygotujemy na pozostałym tłuszczu.
  • Podsmaż cebulę w roztopionym tłuszczu z boczku, aż będzie miękka. Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować cebuli, w przeciwnym razie smak będzie zupełnie inny. Jasnozłoty odcień – stan doskonały.
  • Dodaj posiekane łodygi selera i marchewki. Smaż warzywa przez sześć minut, stale je mieszając.
  • Teraz możesz dodać mieloną wołowinę do warzyw. Po dostaniu się na patelnię należy ją dobrze wymieszać (za pomocą szpatułki lub innych wygodnych przyborów) z warzywami, jakby siekała. Masa mięsno-warzywna powinna być jednorodna. Smaż przez kolejne osiem minut, cały czas mieszając.
  • Dodać drobno posiekane ząbki czosnku, posolić i przyprawić do smaku.
  • Zgodnie z przepisem mięsny sos boloński należy polać mieszanką win.
  • Dusić na małym ogniu pod pokrywką. Czas – 15 minut.
  • Dodaj drobno posiekaną pietruszkę, pomidory i szklankę wody.
  • Dusić na jak najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Sos boloński powinien zgasnąć, ale nie przypalić. Im dłużej gotuje się sos, tym na koniec będzie smaczniejszy. Jeśli płyn wyparuje, możesz dodać wodę lub bulion.
  • Około pół godziny przed końcem gotowania wlej mleko do sosu. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowe.
  • Jeśli w domu nie było świeżych pomidorów, możesz użyć tych z puszki we własnym soku. Jeśli opcja gotowania z wytopionym tłuszczem Ci nie odpowiada, weź dwie łyżki masła i oliwy z oliwek i gotuj z tą mieszanką.

    opcja diety

    Bolończyk, jak większość przepisów, przeszedł wiele zmian w kuchniach. A tak naprawdę, jak gotować sos boloński do makaronu, jeśli jesteś na diecie lub wegetarianie? To właśnie te niestandardowe sytuacje zwykle prowadzą do powstania różnych wariacji dania.

    Dietetyczna wersja sosu niewiele różni się od oryginału. Wszystko, co musisz zrobić, to obniżyć kalorie. Zamiast tłustej wołowiny użyj delikatnej cielęciny, zamiast tłuszczu użyj oliwy z oliwek. Można dodać papryczki chili, aby urozmaicić potrawę. Dodatkowo pikantne przyprawy pomagają przyśpieszyć metabolizm. I właśnie tego potrzebuje osoba odchudzająca się.

    Możesz użyć swoich ulubionych przypraw zgodnie z własnymi upodobaniami. Na przykład bazylia bolońska dobrze się uzupełnia (jak na zdjęciu). Miłośnikom przypraw prowansalskich zaleca się dodanie szczypty suszonych ziół na dziesięć minut przed końcem gotowania. Zrób to samo z zieleniną.

    Sos boloński w misce

    Wymiana składników

    Wiele osób zmienia skład składników według własnego gustu. Nie zawsze pod ręką są wszystkie niezbędne składniki. Więc musisz improwizować.

    • zamiast pomidorów. W przypadku braku pomidorów można zrobić sos boloński z pastą pomidorową. Chociaż czasami zamiast mleka używa się makaronu.
    • Zamiast mleka. Dla miłośników bardziej kremowego smaku odpowiednia jest opcja przygotowania sosu ze śmietaną. Wystarczy w przepisie zastąpić mleko śmietanką. Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać tarty ser pod koniec gotowania. Lub posyp naczynie serem podczas serwowania.
    • Zamiast mięsa. Wegetarianie potrzebują przepisu na bezmięsną bolonkę. W takim przypadku możesz ugotować danie z grzybami.

    Jeśli potrzebujesz chudego bolognese, wystarczy zastąpić zabronione pokarmy dozwolonymi. Na przykład zamiast mięsa używaj grzybów, zamiast boczku – oleju roślinnego lub całkowicie go zrezygnuj. Będziesz także musiał zastąpić wino i mleko wodą.

    Prosty przepis na sos boloński może pomóc gospodyni zarówno podczas przyjmowania gości, jak i domowego obiadu. Z pomidorami, soczystym mięsem mielonym, przygotowanym własnymi rękami, sos stanie się jednym z Twoich ulubionych dań na Twoim stole. A ty jako gospodyni otrzymasz najbardziej entuzjastyczne.

    : „Smaczniejszy niż makaron marynarki wojennej”

    Robię też ten sos. A zimą przy okazji często dodaję pastę pomidorową, rozcieńczam ją wodą (około 70 g pasty, 3 łyżki wody) i dodaję różnego rodzaju różne przyprawy. Na wierzchu można również posypać startym serem. Mniam mniam mniam!

    dOlia, http://forum.say7.info/topic2965-25.html

    W ZSRR był makaron w stylu marynarskim … Dla nich mięso mielone z cebulą było smażone i dodawane do makaronu. Mięso mielone było zazwyczaj gotowanym mięsem) i też było pyszne! A teraz sos boloński = Sprawia, że ​​makaron jest soczysty i jeszcze smaczniejszy!!!

    1 Swietłana, http://life-good.com.ua/blog/sous_boloneze/2015-04-12-945

    Ale na kursach miałem znajomego z Włoch, właśnie z Bolonii, i rozmowa zeszła na ten sos. Pytam, czy spaghetti (!!) bolognese pochodzi z Bolonii? z czego zaczęła się śmiać… okazuje się, że tylko turyści nazywają to spaghetti bolognese, ale tak naprawdę to tylko sos, który można podawać z dowolnym makaronem i nazywa się właśnie pasta bolognese..

    Jenya_Berlin, http://forum.say7.info/topic25770.html

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Sos warzywny salsa Sos beszamelowy
    Francuska Charlotte z jabłkami
    Hiszpański
    omlet Jajecznica francuska i omlet

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author