Sos Carbonara: domowe przepisy na makaron i pizzę w wersji klasycznej, a także z mlekiem, kwaśną śmietaną, śmietaną i grzybami

Jak gotować sos carbonara: zaserwuj włoski obiad i poznaj tajniki „właściwego” makaronu

Historia sosu obrosła legendami. Wersja główna: pasta carbonara to pokarm górników (z wł. „węgiel” – węgiel), ludzi, którzy długo przebywali w lesie przy zbieraniu węgla drzewnego. Biorąc to, co zawsze było pod ręką – świeże jajka przepiórcze, trochę wędzonej peklowanej wołowiny (boczek, żeberka), owczy ser – zdziałali cuda, zamieniając ugotowane w garnku spaghetti w symbol kuchni włoskiej obok pizzy. Inna wersja mówi, że tylko czarny pieprz przypomina pył węglowy, którym gospodynie posypują smakołyki, a sos został wynaleziony pod koniec ubiegłego wieku w pobliżu Rzymu.

Przepisy na sos Carbonara: 4 opcje

Tak czy inaczej, klasyczny przepis na sos carbonara pozostaje niezmieniony. Jednocześnie składniki sosu włoskiego mogą się zmieniać: na przykład jest carbonara bez mięsa i bez jajek, z grzybami i ze śmietaną. Włosi również używają carbonary do pizzy. Przygotowuje się go tak samo jak do spaghetti, ale bez szynki, która jest już na cieście. Sos dobrze komponuje się z pomidorami, oliwkami i włoskimi ziołami.

Ważnym pytaniem jest to, jak gęsty powinien być sos carbonara. Zasadą oryginalnego przepisu jest „1+1=1”: jedno jajko i jedno żółtko na porcję. Jeśli się do tego zastosujesz, masa będzie miała pożądaną konsystencję. Jeśli jednak gotujesz dla gości i trudno obliczyć ilość osób, danie można rozcieńczyć dwiema lub trzema łyżkami wody. Istnieją przepisy, które sugerują użycie śmietany dla cieńszych miłośników, dodanie grzybów lub zrobienie sosu carbonara bez jajek.

Każdy przepis jest dobry na swój sposób i będzie wspaniałym włoskim obiadem w kuchni rosyjskiej. Poniżej znajduje się przepis krok po kroku na klasyczny sos carbonara, a także inne rodzaje na spaghetti i pizzę.

Klasyczny sos nie zawiera śmietanki, powstaje z suszonych karków wieprzowych (guanciale) i solonego sera owczego „Pecorino Romano” (z włoskiego „pecora” – owczy), bogatszy w smaku niż „Parmezan”. Częste dodawanie do dania śmietany, parmezanu i szynki to już wariacje na ten temat.

Klasyczny do spaghetti

Z czego przygotowujemy:

  • spaghetti – 300 g;
  • karkówki wieprzowe – 200 g;
  • tarty „Pecorino” – 100 g;
  • oliwa z oliwek – 30 ml;
  • jajko kurze – cztery kawałki;
  • pieprz czarny świeżo zmielony;
  • czosnek – dwa ząbki.

Gradacja

  • Zagotuj spaghetti.
  • Drobno posiekaj czosnek, usmaż na oliwie z oliwek.
  • Z patelni wyjąć czosnek, na tym oleju usmażyć posiekaną karkówkę.
  • Wymieszaj dwa całe jajka i dwa żółtka z szyjkami w oleju, pieprzu i posyp tartym serem Pecorino.
  • Od razu polej makaron sosem i podawaj.
  • Osobliwością jest to, że sam makaron jest gotowany do „prawie gotowego”: z czasem o minutę krócej niż wskazano na opakowaniu. Makaron najlepiej gotować na dużym ogniu i w dużej ilości wody, dodając soli do smaku. Ostateczna gotowość makaronu i sosu następuje już w momencie podania: masa jajeczna „pochodzi” z ciepła makaronu, a sam niegotowany makaron nasyca się aromatem sosu. Dlatego nie powinieneś przechowywać takiego dania – musisz je od razu zjeść.

    Biały z grzybami

    Z czego gotujemy?

    • grzyby – 150 g;
    • boczek – 200 g;
    • tarty „Pecorino” lub „Parmezan” – 200 g;
    • oliwa z oliwek – 30 ml;
    • krem – 150 ml;
    • świeżo zmielony czarny pieprz, sól;
    • świeże oregano, bazylia.

    Gradacja

  • Boczek i pieczarki drobno posiekać, usmażyć.
  • Składniki polać śmietaną.
  • Dodaj czosnek, trochę startego sera.
  • Dusić, aż zgęstnieje na małym ogniu.
  • Drobno posiekaj włoskie zioła, dodaj do sosu, pieprzu i posyp pozostałym tartym serem.
  • Składniki na makaron carbonare

    Kremowy z jajkami

    Z czego przygotowujemy:

    • boczek – 200 g;
    • ser „Pecorino” i / lub „Parmezan” – 100 g;
    • oliwa z oliwek – 30 ml;
    • krem – 150 ml;
    • sześć żółtek;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • świeżo zmielony czarny pieprz, sól.

    Gradacja

  • Zmiażdżyć czosnek, usmażyć, wyjąć z patelni.
  • Pokrój boczek, usmaż.
  • Połącz śmietanę i żółtka, ubij mikserem.
  • Do masy dodać bekon, lekko podgrzać, uważając, aby jajka nie zsiadły.
  • Zetrzyj ser, dodaj do gorącej mieszanki.
  • Posyp pieprzem.
  • Białe wytrawne wino można dodać do składników carbonara, podgrzewając je i łącząc z mieszanką jajek i śmietany. Kolejną sztuczką jest mieszanie dwóch rodzajów sera w równych proporcjach. Lepiej użyć kremowej śmietany – dzięki temu biały sos będzie gęstszy i gęstszy. Czasami śmietanę zastępuje się śmietaną, ale w tym przypadku kremowy sos carbonara nabierze kwaśnego smaku. Jeśli użyjesz mleka, masa okaże się bardziej płynna, ale danie wystarczy dla większej liczby gości.

    Spaghetti z szynką i sosem

    Na pizzę

    Do czego przygotowujemy sos:

    • krem – 100 ml;
    • ser parmezan – 30 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • żółtka – dwie sztuki.

    Z czego robimy pizzę?

    • ciepła woda – jedna szklanka;
    • mąka – jedna szklanka lub więcej (w zależności od zapotrzebowania na wodę);
    • oliwa z oliwek – dwie łyżki stołowe;
    • jedno jajko;
    • średnie pomidory – trzy sztuki;
    • oliwki, zioła włoskie (oregano, bazylia, majeranek) – do smaku;
    • szynka – 200 g;
    • tarty ser – 200 g.

    Gradacja

  • Przed przygotowaniem sosu carbonara należy zagnieść ciasto do pizzy: w cienkim strumieniu wlać wodę do przesianej mąki, dodać jajko, olej. Ugniataj, rozwałkuj. Ciasto powinno być miękkie.
  • Przygotuj sos: usmaż drobno posiekany czosnek na oliwie z oliwek, wyjmij. Oddzielnie w misce wymieszać żółtka i śmietanę, polać rozgrzanym olejem. Lekko podgrzej, dodaj starty parmezan.
  • Powstały sos wylej na ciasto, równomiernie rozprowadzając.
  • Szynkę i pomidory pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na ciasto.
  • Dodaj posiekane oliwki, zioła (zioła). Przyprawić.
  • Na wierzch posyp startym serem.
  • Gotuj przez 15 minut w 200°C.
  • Możesz użyć powyższego przepisu na sos carbonara z pieczarkami, w wyniku czego powstanie odpowiednio pizza z szynką i pieczarkami. Ciekawą ozdobą pizzy carbonara jest jajko w środku (jest rozbijane na środku gotowej pizzy przed wysłaniem do pieca). W ten sposób czasami podaje się makaron, umieszczając na środku surowe lub marynowane żółtko.

    Według opisu makaronu we Włoszech jest około dziesięciu tysięcy sosów. Ale to właśnie carbonara zyskała światową sławę. Oryginalny przepis na sos do spaghetti carbonara jest łatwy do wykonania w domu, i prawdopodobnie dlatego jest tak popularny. Amerykanie dodają do niego bekon i śmietanę, Rosjanie szynkę i cebulę, Europejczycy – wiele odmian suchej karmy i pachnące zioła. Jeśli jesteś zainteresowany spróbowaniem klasycznego makaronu carbonara, lepiej wybrać się do Rzymu lub regionu Lacjum, ojczyzny sosu, gdzie kucharze do jego przygotowania używają wyłącznie włoskich składników.

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Sos tkemali
    Sos boloński
    Sos salsa warzywna
    Sos beszamelowy
    Francuska Charlotte z jabłkami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author