Sos czosnkowy: przepis z majonezem i kwaśną śmietaną do shawarmy, pizzy i ziemniaków +

Jak zrobić sos czosnkowy, aby goście zachwycili się i domagali się więcej

Algorytm wytwarzania sosu czosnkowego jest dość prosty i nie wymaga specjalnych talentów kulinarnych. Dressing jest w stanie urozmaicić i pikantnie podkreślić smak nawet najzwyklejszego jedzenia. Na przykład gotowane ziemniaki. Ale przepis na domowy sos czosnkowy ma jeszcze jeden pikantny minus – ostry aromat, który pozostaje w ustach po jedzeniu i przez długi czas informuje innych o tym, czym się dzisiaj cieszyliście. Ale to chyba jedyna wada. W sosie wyczuwalna jest pikantna nuta, którą można wzmocnić lub wygładzić, dostosowując ilość czosnku w przepisie.

Tankowanie na odporność

Pachnący, smaczny, pikantny, wszechstronny i zdrowy – to nie tylko komplementy, ale prawdziwe właściwości sosu czosnkowego. Wieloletnia roślina bulwiasta jest bogata w witaminy B i C. Czosnek zawiera wstrząsową dawkę selenu, manganu, żelaza, wapnia i potasu. Więcej informacji o dobroczynnych właściwościach sosu czosnkowego przedstawiono w tabeli.

Tabela – Dlaczego sos czosnkowy jest przydatny

Składnik Korzystne cechy
Czosnek – przeciwutleniacz;
– zmniejsza ryzyko zachorowania na raka;
– ma działanie antybakteryjne;
– niszczy gronkowce;
– zwalcza prątki gruźlicy;
– stymuluje układ odpornościowy;
– hamuje rozwój miażdżycy;
– pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu;
– eliminuje beri-beri
Oliwa z oliwek – Zapobiega starzeniu się komórek;
– chroni organizm przed chorobami układu krążenia;
– ma działanie przeciwutleniające;
– usuwa zły cholesterol;
– zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych;
– poprawia pracę przewodu pokarmowego;
– wzmacnia tkankę kostną

Klasyczna wydajność

Osobliwość. Historia przygotowania sosu czosnkowego zaczyna się od opanowania klasycznego francuskiego przepisu. Nie zawiera majonezu ani śmietany. Honorowe miejsce podstawowego składnika zajmuje oliwa z oliwek. Ale kulinarni eksperci wciąż spierają się o metodę siekania wiodącego aktora – czosnku. Niektórzy twierdzą, że zgodnie z zasadami pachnące zęby należy szlifować w moździerzu. Inni twierdzą, że tylko czosnek przepuszczony przez prasę ręczną może nadać maksymalny smak i aromat. Możesz wybrać metodę, którą uważasz za najbardziej preferowaną.

Zestaw produktów:

  • czosnek – pięć dużych ząbków;
  • oliwa z oliwek – 2/3 szklanki;
  • sól i czarny pieprz mielony – do smaku.

algorytm krok po kroku

  • Bierzemy prasę ręczną, moździerz i tłuczek lub blender – i siekamy czosnek.
  • Wlej wymaganą ilość oleju roślinnego do powstałej kleiku.
  • Posolić i popieprzyć dressing, a następnie ubić sos mikserem, aby wyrównać konsystencję.
  • Potrawy z sosem wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki dressingu dobrze się ze sobą mieszały i „dzieliły” swoimi smakami i aromatami.
  • Przed wysłaniem sosu do lodówki przenieś go do pojemnika ze szczelną pokrywką. Jeśli tego nie zrobisz, po pół godzinie nie tylko wnętrze komory lodówki, ale wszystko, co jest w niej przechowywane, będzie pachnieć czosnkiem. Gotową płynną przyprawę możesz przechowywać w domu nawet do siedmiu dni. Od czasu do czasu sos należy mieszać, aby zapobiec rozdzieleniu.

    Sos czosnkowy z majonezem i nie tylko: 5 przepisów

    Opisany powyżej przepis na przyprawę do czosnku to rodzaj kulinarnego płótna. Za jego pomocą możesz eksperymentować i odkrywać coraz to nowe smaki swojego ulubionego sosu. Na przykład oliwę z oliwek można zastąpić tańszym i bardziej popularnym w naszej okolicy olejem słonecznikowym. Ale musi być dopracowany. Oraz olej sezamowy, który również może być godną bazą do tego dania. Chęć osiągnięcia zupełnie nowego smaku doprowadzi Cię do przepisów opartych na majonezie, kwaśnej śmietanie lub innych fermentowanych produktach mlecznych. A szukanie ciekawego wykończenia to użycie świeżych przypraw, sera, pomidora lub orzechów.

    Z majonezem shawarma

    Osobliwość. Sos czosnkowy można przygotować w domu na dwa sposoby. Pierwsza z nich polega na wykorzystaniu kupionego w sklepie majonezu. Jednak lepiej jest użyć domowej roboty majonezu jako bazy – sosu przygotowanego własnymi rękami na bazie naturalnych produktów, którego jesteś całkowicie pewien. Taki majonez jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia i nie zaszkodzi nawet dzieciom. Ponadto jest znacznie delikatniejszy w smaku i dobrze komponuje się z domową shawarmą.

    Zestaw produktów:

    • jajko – jedno;
    • oliwa z oliwek – szklanka;
    • sok z cytryny – łyżka stołowa;
    • musztarda – łyżeczka;
    • sól, cukier, mielony czarny pieprz – do smaku;
    • czosnek – osiem dużych ząbków;
    • koperek – pęczek.

    algorytm krok po kroku

  • Do miski nadającej się do ubijania wbijamy żółtko i białko jednego jajka i za pomocą miksera uzyskujemy jednorodność składników.
  • Stopniowo dodawać olej: po wlaniu jednej porcji ubijać, aż olej całkowicie się wymiesza z ubitym jajkiem, a dopiero potem wlać kolejną porcję.
  • Gęstość sosu regulujemy za pomocą oleju: jeśli sos jest wodnisty, dodaj więcej.
  • Czosnek przeskakujemy przez praskę ręczną, mieszamy z musztardą i przyprawami i dodajemy do majonezu.
  • Mieszankę ubić mikserem ustawionym na maksymalne obroty, a na sam koniec dodać do sosu drobno posiekany koperek.
  • Aby uzyskać bardziej pikantny i francuski dressing, dodaj łyżkę suszonych ziół prowansalskich wraz z koprem.

    Ze śmietaną i serem na ziemniaki

    Osobliwość. Jeśli zamierzasz podawać ziemniaki na obiad, skorzystaj z przepisu na sos z białego czosnku ze śmietaną. Uchodzi za lekkie danie dietetyczne – ponieważ bazuje na fermentowanym produkcie mlecznym. W razie potrzeby jako bazę można użyć jogurtu bez wypełniacza lub sfermentowanego mleka pieczonego. Ale w tym przypadku nie warto regulować kwasowości sokiem z cytryny. Lepiej całkowicie wykluczyć ten składnik, aby płynna przyprawa nie okazała się zbyt kwaśna. Powstały sos czosnkowy można stosować nie tylko do ziemniaków – smażonych, gotowanych lub pieczonych w piekarniku, ale także do wszelkich dań warzywnych.

    Zestaw produktów:

    • kwaśna śmietana – szklanka;
    • czosnek – pięć dużych ząbków;
    • pietruszka – jedna trzecia pęczka;
    • ser twardy – 150 g;
    • sok z połowy cytryny;
    • sól i pieprz do smaku.

    algorytm krok po kroku

  • Czosnek obrać i przepuścić przez prasę ręczną. Alternatywnie zmiel blenderem.
  • Pietruszkę kroimy możliwie drobno, usuwamy szypułki, a zieleninę ucieramy w moździerzu – tak, aby odpuściła sok i odsłoniła swój aromat.
  • Do miski blendera wysyłamy posiekany czosnek, zioła i szklankę kwaśnej śmietany – i ubijamy wszystko, aż masa stanie się jednorodna.
  • Posolić i popieprzyć sos do smaku i ponownie dobrze wymieszać blenderem.
  • Do prawie gotowego sosu dodajemy starty ser, naczynia z dressingiem wkładamy do kąpieli wodnej i cały czas mieszając czekamy na moment, w którym ser całkowicie się rozpuści.
  • Sos czosnkowy z serem śmietankowym można jeść po prostu z chlebem. Ale do tego ważne jest, aby był gęstszy w konsystencji. W tym celu używaj nie kupionej w sklepie, ale domowej roboty kwaśnej śmietany. I lepiej – śmietana, bo mają większą gęstość w porównaniu do śmietany. Lub dodaj więcej sera

    obieranie czosnku

    Z cytryną dla ryb

    Osobliwość. Podstawowym składnikiem tego przepisu jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny. To wymaga sporo: wystarczą dwie cytryny. Do ręcznego wyciskania soku wysokiej jakości można użyć łyżki deserowej. Przekręcając go zgodnie z ruchem wskazówek zegara wewnątrz każdej z połówek cytrusów, będziesz w stanie wycisnąć najbardziej kwaśny płyn. Sos czosnkowy na bazie cytryny jest zwykle podawany do dań rybnych. Cytryna dla ryb jest neutralizatorem specyficznego „morskiego” zapachu. Ponadto sok cytrusowy rekompensuje brak kwaśności, która ma znaczenie dla prawie każdego dania rybnego.

    Zestaw produktów:

    • cytryna – dwa;
    • olej roślinny – 1/5 szklanki;
    • czosnek – pięć dużych ząbków;
    • sól i pieprz do smaku.

    algorytm krok po kroku

  • Wyciśnij sok z czterech połówek cytryny za pomocą specjalnego narzędzia lub zwykłej łyżki. Przepuszczamy go przez sito, eliminując miazgę i nasiona, które wpadły do ​​płynu.
  • Sok z cytryny mieszamy z olejem roślinnym, który musi być rafinowany i pozbawiony wyraźnego aromatu.
  • Wyciśnij czosnek do mieszanki soku i oleju, soli, pieprzu i wymieszaj blenderem.
  • Sos wkładamy do lodówki na półtorej godziny – i podajemy z rybą.
  • Z pastą pomidorową do kurczaka

    Osobliwość. Sos w płynie z czosnkiem i pastą pomidorową smakuje inaczej niż wszystkie poprzednie receptury. Jest najbardziej pikantny, dlatego ważne jest, aby nie przesadzać z czerwonym składnikiem. Jeśli dodasz więcej koncentratu pomidorowego niż powinno, sos będzie zbyt kwaśny. A skoncentrowany smak pomidorów „zatka” smak czosnku. Przepis na sos czosnkowy z oliwą z oliwek i pastą pomidorową nadaje się zarówno do kurczaka, jak i innych dań z drobiu.

    Zestaw produktów:

    • pasta pomidorowa – trzy łyżki;
    • wino białe – ¾ filiżanka;
    • czosnek – pięć dużych ząbków;
    • oliwa z oliwek – cztery łyżki stołowe;
    • mąka – łyżka stołowa;
    • zielenie do wyboru – pęczek.

    algorytm krok po kroku

  • Patelnię podgrzewamy, wlewamy do niej olej i smażymy mąkę, aż pojawi się złoty odcień.
  • Następnie dodaj do mąki wino i koncentrat pomidorowy i gotuj przez około dwie minuty, aby całkowicie odparować alkohol.
  • Przepuszczamy ząbki czosnku przez prasę ręczną i dodajemy kleik czosnkowy do wystudzonej mieszanki wina, mąki i pomidora.
  • Po czosnku wysyłamy drobno posiekaną zieleninę.
  • Wino z powodu jego braku można zastąpić zwykłą wodą. A w przypadku serwowania sosu do pierogów czy chinkali eksperci kulinarni zalecają dodanie do niego kolendry. Liście kolendry pachną Gruzją, dlatego danie to w najlepszy możliwy sposób należy do narodowej kuchni tego gościnnego kraju.

    Sos majonezowy czosnkowy

    Z orzechami włoskimi do mięs i sałatek

    Osobliwość. Jeśli zwykły sos do sałatek z masłem lub kwaśną śmietaną wydaje ci się nudny, spróbuj zrobić sos czosnkowy z orzechami włoskimi w domu. Sałatka warzywna z taką przyprawą mieni się nowymi kolorami i smakami. Nie wspominając o daniach mięsnych: pod takim sosem przekształca się nawet prosty stroganow wołowy, a nie tylko soczysty stek. Gruzini szczególnie upodobali sobie sos czosnkowy z dodatkiem orzechów włoskich. To właśnie tą przyprawą często przyprawiają tradycyjną sałatkę z ogórków i pomidorów. Ale restauracje kuchni gruzińskiej z reguły pozbawiają przepis na sos czosnkowy z ziołami i orzechami pachnącego składnika. Powodem tego jest ostry i uporczywy zapach.

    Zestaw produktów:

    • obrane orzechy włoskie – 50 g;
    • czosnek – sześć ząbków;
    • ocet 3% – 10 ml;
    • olej roślinny – 1/5 szklanki;
    • zielenie – do wyboru;
    • sól i pieprz – w razie potrzeby.

    algorytm krok po kroku

  • Zmiel orzechy i warzywa w blenderze.
  • Zmiel czosnek za pomocą prasy ręcznej.
  • Składniki mieszamy w misce blendera, dodajemy olej i ocet, dokładnie mieszamy.
  • Sos włożyć do rondla, posolić i popieprzyć do smaku.
  • Jeśli w gospodarstwie nie ma blendera, moździerz lub wałek pomoże zmielić orzechy. A składniki dressingu możesz mieszać ręcznie.

    Sezon na sos czosnkowy zaczyna się późną jesienią i trwa do połowy wiosny. W tym okresie, z powodu braku świeżych owoców i warzyw, wiele osób cierpi na beri-beri i infekcje wirusowe. Czosnek stymuluje układ odpornościowy, uniemożliwiając mu oszukiwanie i przekazywanie celów w postaci drobnoustrojów chorobotwórczych do bram organizmu.

    Ale zbyt częste używanie przepisu krok po kroku na sos czosnkowy również nie jest tego warte. Nadużywanie tego suplementu rozrzedza krew i zmniejsza jej krzepliwość. Czosnek może wywołać obfite krwawienie z hemoroidami i zaostrzyć wrzód trawienny. Ale to wcale nie oznacza, że ​​osoby cierpiące na wymienione dolegliwości będą musiały całkowicie zrezygnować z ulubionej przyprawy. Aby uniknąć negatywnych konsekwencji, wystarczy gotować ostry sos z umiarem i spożywać go w niewielkich ilościach.

    : „Idealny do pieczonych ziemniaków!”

    Najprostszy przepis na sos, a co najważniejsze, szybko gotować. A sos robię w połowie kwaśnej śmietany i majonezu, czosnku i surowych orzechów na drobnej tarce, moje dzieci smarują nim chleb, a na wierzch lub kotlet lub kiełbasę. Książę idzie ze wszystkim.

    Evgenia Goryainova-Gavriltsova, https://lady.mail.ru/advice/302-kak-prigotovit-chesnochnyj-sous/

    Ostatnio zrobiłam taki sos z twardym serem do bakłażana) Moim zdaniem z serem topionym sos jest znacznie delikatniejszy. Ponadto idealnie nadaje się do pieczonych ziemniaków!) mmm….

    Valentina07vv, http://russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=142080

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Sos Tabasco
    Sos Pesto
    Sos Carbonara
    Sos Tkemali
    Sos Bolognese

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author