Sos do smażonej ryby: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny sos do smażonych ryb

Sprzęt i przybory kuchenne: rondel, ostry nóż, waga kuchenna i inne przybory miarowe, deska do krojenia, kilka miseczek, łyżka stołowa.

Składniki

składniki proporcje
kwaśna śmietana 90 gramów
łuk jałtański połowa
ogórek kiszony lub kiszony 3-4 szt.
kapary 20 gramów
musztarda 20 gramów
zielone koperki 1 oddział
jajko 1 szt.
Sól 1 szczypta
zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy produkty

  • Napełnij rondel do połowy zimną wodą i umieść go na kuchence.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, przygotuj składniki

  • Jak tylko płyn się zagotuje, ostrożnie zanurz w nim jedno jajko kurze i gotuj do miękkości. Aby jajko nie pękło podczas gotowania, polecam dodać do wody 2 szczypty soli.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, ugotuj jajka

  • Jajko ugotowane na twardo zalać wodą z lodem i pozostawić w tej formie na około 10-15 minut. Pomoże to w łatwym usunięciu otoczki bez uszkadzania struktury białka.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, zalej jajka zimną wodą

  • Jajko oczyszczamy ze skorupki, a następnie grubo siekamy nożem.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, posiekaj jajka

  • Oddzielnie ułóż 90 g kwaśnej śmietany.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, przygotuj śmietanę

  • Drobno posiekaj połowę cebuli jałtańskiej, po czym wyślij ją do miski ze śmietaną.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, posiekaj cebulę

  • Tam również dodajemy 1 szczyptę soli i trochę mielonego czarnego pieprzu, a następnie dobrze mieszamy składniki. Odcinamy górę i ogon 3-4 ogórków kiszonych lub kiszonych o małych rozmiarach.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, obierz ogórki

  • Kroimy ogórki w cienkie talerze, następnie kroimy w paski, a następnie kroimy w małe kwadraty.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, pokrój ogórki

  • Odmierzamy 20 g kaparów i drobno siekamy ostrym nożem. Umyj i osusz jedną gałązkę koperku, a następnie bardzo drobno posiekaj warzywa.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, wymieszaj składniki

  • Zróbmy sos

  • Bierzemy głęboką miskę i wysyłamy do niej posiekane ogórki i kapary. Tam też dodajemy 20 g musztardy, posiekany koperek i grubo posiekane jajko.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Rozłóż mieszankę śmietany i cebuli na wierzchu jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, starając się równomiernie rozprowadzić musztardę i śmietanę na wszystkich składnikach.

    Aby przygotować sos do smażonej ryby, wymieszaj wszystkie składniki do gotowania

  • Gotowy sos wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby wszystkie składniki były dokładnie nasycone kwaśną śmietaną i musztardą. W rezultacie otrzymasz dość gęsty, apetyczny sos, który należy podawać na zimno z smażoną na gorąco rybą.

    Jak nauczyć się gotować pyszny sos do smażonych ryb

  • Przepis

    Aby zrozumieć prostą technologię wytwarzania gęstego, apetycznego sosu, który dobrze komponuje się ze smażoną rybą, musisz zapoznać się z poniższym materiałem. Na filmie słynny szef kuchni pokaże Ci krok po kroku proces przygotowania sosu i smażenia ryby.

    Teraz już wiesz dokładnie, jaki sos należy przygotować do smażonej ryby. Zapewniam, że przy odrobinie wolnego czasu i odrobinie wysiłku dostaniecie bardzo pachnący, sycący i smaczny sos, który jest nie tylko wspaniały jako dodatek do ryb, ale również doskonały sam.

    Taki przysmak można posmarować chlebem lub wykorzystać jako sałatkę do puree ziemniaczanego lub dowolnej kaszy. Jeśli znasz inne udane wariacje sosu do smażonych ryb, opisz jego przygotowanie w komentarzach.

    Nie zapomnij podzielić się swoją opinią dotyczącą smaku sosu przygotowanego według powyższego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy rybne

    Suszona ryba
    Koreańska ryba Hye
    Marynowana ryba Suszona ryba
    Ryba
    zwęglona w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author