
Sprzęt i przybory kuchenne:
- duża patelnia lub rondel z pokrywką;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- szpatułka kulinarna;
- wagi kuchenne;
- zlewka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Kurczak, mięso z ud | 1 kg |
Cebula średniej wielkości | 2 szt. |
szpik warzyw | 200 gramów |
Bakłażan | 100 gramów |
Słodka papryka | 100 gramów |
Marchewka | 150 gramów |
Krem z 10% tłuszczu | 200 ml |
Skrobia ziemniaczana | 1 łyżeczka |
Suszona lub mrożona bazylia | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 50-60 ml |
Sól | smak |
Woda pitna | 150 ml |
Gotowanie krok po kroku
Umyj 1 kg mięsa z kurczaka. Umyj, obierz warzywa: 2 średnie cebule, duże marchewki, kawałek cukinii (200 g), kawałek bakłażana (100 g), mała papryka (100 g). Dla piękna potrawy weź czerwoną paprykę. Pokrój kurczaka na kawałki około 1,5 cm × 2 cm, możesz pokroić w małe paski lub plastry, to kwestia gustu. Do sosu można również wykorzystać inne części tuszki kurczaka: filet z piersi lub mięso z nogi. Z polędwicy sos jest nieco bardziej suchy, wymaga dodania tłuszczu podczas duszenia. 
Dwie obrane cebule pokrój w średnią kostkę. Możesz wybrać inną metodę szlifowania: paski, kawałki, półpierścienie. Przekrój marchewkę na pół wzdłuż korzenia, posiekaj na cienkie półpierścienie. 
Posiekaj również bakłażana i cukinię w średniej wielkości kostkę o wymiarach około 1,5 cm × 1,5 cm. 
Wlej 50-60 ml oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem. Dobrze podgrzać na średnim ogniu. 
Kawałki kurczaka włożyć na patelnię, smażyć mieszając przez 5 minut. 
Do mięsa dodać kawałki cebuli i marchewki, smażyć kolejne 3 minuty. 
Umieść kostki cukinii i bakłażana na patelni, wymieszaj mieszankę łopatką. Przykryj pokrywką. Zmniejszyć ogień, gotować przez 7-10 minut. 
Po 7-10 minutach zdejmij pokrywkę, włóż paprykę do mieszanki. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. 
Zdejmij pokrywkę, dodaj 1 łyżeczkę suszonej lub mrożonej bazylii. Możesz włożyć świeży koperek, pietruszkę lub suszone zioła. 
Na patelnię wlej 200 ml śmietanki z 10% tłuszczu. Zamiast śmietany można użyć mleka pełnotłustego. 
Umieść 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej w filiżance. Dodaj 150 ml wody, dobrze wymieszaj. Możesz również wziąć skrobię kukurydzianą lub mąkę pszenną, jeśli z jakiegoś powodu skrobia ziemniaczana nie jest dla Ciebie odpowiednia. 
Powstałą mieszaninę wlać do garnka cienkim strumieniem, stale mieszając zawartość łopatką do gotowania. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum, przykryj, gotuj przez 7-8 minut. Po tym czasie wymieszać sos. Dusić przez kolejne 7-8 minut pod przykryciem. Spróbuj sosu na gotowość, jeśli to konieczne – sól, ponownie gotuj na wolnym ogniu. 
Sos drobiowy stosuje się jako sos mięsny do makaronów, tłuczonych ziemniaków, płatków zbożowych. Przygotowując to danie, możesz użyć różnych warzyw: pomidorów, kalafiora lub białej kapusty, brokułów, fasoli szparagowej i innych produktów. Do sosu dodaje się zmielony czarny pieprz, czosnek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, masło, twardy ser i inne składniki.
Przepis
Na wykresie zobaczysz opisany powyżej proces w dynamice. Gospodyni szczegółowo opowiada o przygotowaniu produktów i duszeniu sosu.
Po przestudiowaniu przepisu i obejrzeniu materiału możesz z łatwością przygotować tę wszechstronną opcję na lunch lub kolację.
Jakiego mięsa używasz do tego dania? Co jest specjalnego w przygotowywaniu sosu „podpisowego”?
Inne przepisy na makaron
Sos do makaronu
Makaron z twarogiem
Makaron z gulaszem
Gniazda makaronów
nadziewany makaron
Miłego czytania!