Sos drobiowy do makaronu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak ugotować pyszny sos do makaronu z kurczakiem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • duża patelnia lub rondel z pokrywką;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • szpatułka kulinarna;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa Ilość
Kurczak, mięso z ud 1 kg
Cebula średniej wielkości 2 szt.
szpik warzyw 200 gramów
Bakłażan 100 gramów
Słodka papryka 100 gramów
Marchewka 150 gramów
Krem z 10% tłuszczu 200 ml
Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
Suszona lub mrożona bazylia 1 łyżeczka
Olej roślinny 50-60 ml
Sól smak
Woda pitna 150 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj 1 kg mięsa z kurczaka. Umyj, obierz warzywa: 2 średnie cebule, duże marchewki, kawałek cukinii (200 g), kawałek bakłażana (100 g), mała papryka (100 g). Dla piękna potrawy weź czerwoną paprykę. Pokrój kurczaka na kawałki około 1,5 cm × 2 cm, możesz pokroić w małe paski lub plastry, to kwestia gustu. Do sosu można również wykorzystać inne części tuszki kurczaka: filet z piersi lub mięso z nogi. Z polędwicy sos jest nieco bardziej suchy, wymaga dodania tłuszczu podczas duszenia.

    Jak przygotować sos z kurczaka do makaronu

  • Dwie obrane cebule pokrój w średnią kostkę. Możesz wybrać inną metodę szlifowania: paski, kawałki, półpierścienie. Przekrój marchewkę na pół wzdłuż korzenia, posiekaj na cienkie półpierścienie.

    Przygotuj składniki na sos

  • Posiekaj również bakłażana i cukinię w średniej wielkości kostkę o wymiarach około 1,5 cm × 1,5 cm.

    Pokrój cukinię, aby zrobić sos

  • Wlej 50-60 ml oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem. Dobrze podgrzać na średnim ogniu.

    Aby przygotować sos, podgrzej patelnię

  • Kawałki kurczaka włożyć na patelnię, smażyć mieszając przez 5 minut.

    Podsmaż mięso na sos

  • Do mięsa dodać kawałki cebuli i marchewki, smażyć kolejne 3 minuty.

    Smażyć warzywa do sosu

  • Umieść kostki cukinii i bakłażana na patelni, wymieszaj mieszankę łopatką. Przykryj pokrywką. Zmniejszyć ogień, gotować przez 7-10 minut.

    Przykryj patelnię, aby przygotować sos.

  • Po 7-10 minutach zdejmij pokrywkę, włóż paprykę do mieszanki. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut.

    Dodaj pieprz, aby zrobić sos

  • Zdejmij pokrywkę, dodaj 1 łyżeczkę suszonej lub mrożonej bazylii. Możesz włożyć świeży koperek, pietruszkę lub suszone zioła.

    Dodaj bazylię, aby zrobić sos

  • Na patelnię wlej 200 ml śmietanki z 10% tłuszczu. Zamiast śmietany można użyć mleka pełnotłustego.

    Dodaj śmietanę, aby zrobić sos

  • Umieść 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej w filiżance. Dodaj 150 ml wody, dobrze wymieszaj. Możesz również wziąć skrobię kukurydzianą lub mąkę pszenną, jeśli z jakiegoś powodu skrobia ziemniaczana nie jest dla Ciebie odpowiednia.

    Dodaj skrobię, aby zrobić sos

  • Powstałą mieszaninę wlać do garnka cienkim strumieniem, stale mieszając zawartość łopatką do gotowania. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum, przykryj, gotuj przez 7-8 minut. Po tym czasie wymieszać sos. Dusić przez kolejne 7-8 minut pod przykryciem. Spróbuj sosu na gotowość, jeśli to konieczne – sól, ponownie gotuj na wolnym ogniu.

    sos z makaronem drobiowym gotowy

  • Sos drobiowy stosuje się jako sos mięsny do makaronów, tłuczonych ziemniaków, płatków zbożowych. Przygotowując to danie, możesz użyć różnych warzyw: pomidorów, kalafiora lub białej kapusty, brokułów, fasoli szparagowej i innych produktów. Do sosu dodaje się zmielony czarny pieprz, czosnek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, masło, twardy ser i inne składniki.

    Przepis

    Na wykresie zobaczysz opisany powyżej proces w dynamice. Gospodyni szczegółowo opowiada o przygotowaniu produktów i duszeniu sosu.

    Po przestudiowaniu przepisu i obejrzeniu materiału możesz z łatwością przygotować tę wszechstronną opcję na lunch lub kolację.

    Jakiego mięsa używasz do tego dania? Co jest specjalnego w przygotowywaniu sosu „podpisowego”?

    Inne przepisy na makaron

    Sos do makaronu

    Makaron z twarogiem

    Makaron z gulaszem

    Gniazda makaronów

    nadziewany makaron

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author