
Sprzęt AGD i naczynia kuchenne: płyta grzewcza, patelnia, czajnik, łyżka stołowa, łyżeczka, nóż, deska do krojenia.
Składniki
Składniki | Ilość |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
papryka | 1 szt. |
Czosnek | 3 plastry |
Pomidory | 2-3 szt. |
Papryka | ½ łyżeczki |
Sól | 1 łyżeczka |
Czerwona papryka mielona | 1/3 łyżeczki |
Cukier | 1 łyżeczka |
Sok cytrynowy | 1 ul. l. |
Sos pomidorowy | 200 ml |
Mąka | 20 gramów |
Woda | 500 ml |
Olej roślinny | 4 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Przede wszystkim przygotuj mąkę, należy ją wcześniej usmażyć. Aby to zrobić, weź 20 g przesianej mąki pszennej i doprowadź do beżowego koloru na suchej patelni. Dzięki temu mąka nabierze oryginalnego smaku. 
Obierz 1 cebulę i pokrój na średnie kawałki. 
Weź 1 marchewkę, obierz i zetrzyj na grubej tarce. 
Usuń rdzeń z 1 papryki. Weź czerwony, aby sos okazał się bogatym kolorem. Pokrój na średnie kawałki. 
Obierz 3 ząbki czosnku i pokrój na 4 kawałki. Pokrój 2-3 pomidory w średnią kostkę. 
Weź patelnię, zalej 4 łyżki. l. olej roślinny i podgrzej. Najpierw włóż posiekaną cebulę na patelnię. Smaż do uzyskania przezroczystości na średnim ogniu. 
Do cebuli dodać startą marchewkę, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 2 minuty. Warzywa nie powinny się palić. 
Następnie dodaj posiekaną paprykę i czosnek, wymieszaj. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty. 
Gdy warzywa będą duszone, dodaj smażoną mąkę, posiekane pomidory, 1/2 łyżeczki. papryka, 1/3 łyżeczki czerwona mielona papryka i 1 łyżeczka. Sahara. 
Następnie dodaj 200 ml sosu pomidorowego, 1 łyżkę. l. sok z cytryny i 500 ml gorącej wody. 
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. 
Niech sos lekko ostygnie i zmiksuj go blenderem zanurzeniowym. 
Sos schłodzić do temperatury pokojowej i przechowywać w lodówce. 
Wskazówki dotyczące gotowania
- Podawaj ten sos z płatkami zbożowymi, makaronami lub daniami mięsnymi.
- Smak sosu można uzupełnić mieszanką aromatycznych ziół.
- Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć 1 łyżki. l pasta pomidorowa rozcieńczona w 200 ml przegotowanej wody.
- Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu, octu winnego lub kilku kryształków kwasu cytrynowego.
- Przed zmieleniem sosu posmakuj go i dodaj składniki, których Twoim zdaniem brakuje.
Przepis
Sprawdź przepis krok po kroku, w którym możesz zobaczyć wszystkie etapy przygotowania sosu.
Przygotuj ten sos w swojej kuchni, a zmienisz smak swoich zwykłych potraw. A w komentarzach podziel się wrażeniami z przepisu i możliwych ulepszeń.