Sos gryczany według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny sos warzywny do gryki

Sprzęt AGD i naczynia kuchenne: płyta grzewcza, patelnia, czajnik, łyżka stołowa, łyżeczka, nóż, deska do krojenia.

Składniki

Składniki Ilość
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
papryka 1 szt.
Czosnek 3 plastry
Pomidory 2-3 szt.
Papryka ½ łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Czerwona papryka mielona 1/3 łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Sos pomidorowy 200 ml
Mąka 20 gramów
Woda 500 ml
Olej roślinny 4 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim przygotuj mąkę, należy ją wcześniej usmażyć. Aby to zrobić, weź 20 g przesianej mąki pszennej i doprowadź do beżowego koloru na suchej patelni. Dzięki temu mąka nabierze oryginalnego smaku.

    Mąkę należy najpierw usmażyć.

  • Obierz 1 cebulę i pokrój na średnie kawałki.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Weź 1 marchewkę, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

    Trzy marchewki na tarce.

  • Usuń rdzeń z 1 papryki. Weź czerwony, aby sos okazał się bogatym kolorem. Pokrój na średnie kawałki.

    Pokrój słodką paprykę na kawałki.

  • Obierz 3 ząbki czosnku i pokrój na 4 kawałki. Pokrój 2-3 pomidory w średnią kostkę.

    Pomidory kroimy na kawałki.

  • Weź patelnię, zalej 4 łyżki. l. olej roślinny i podgrzej. Najpierw włóż posiekaną cebulę na patelnię. Smaż do uzyskania przezroczystości na średnim ogniu.

    Najpierw usmaż cebulę na oleju roślinnym.

  • Do cebuli dodać startą marchewkę, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 2 minuty. Warzywa nie powinny się palić.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Następnie dodaj posiekaną paprykę i czosnek, wymieszaj. Przykryj i gotuj przez 3-4 minuty.

    Następnie dodaj na patelnię pieprz i czosnek.

  • Gdy warzywa będą duszone, dodaj smażoną mąkę, posiekane pomidory, 1/2 łyżeczki. papryka, 1/3 łyżeczki czerwona mielona papryka i 1 łyżeczka. Sahara.

    Dodaj mąkę i pomidory.

  • Następnie dodaj 200 ml sosu pomidorowego, 1 łyżkę. l. sok z cytryny i 500 ml gorącej wody.

    Do sosu dodajemy również wodę, przyprawy.

  • Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

    Niech sos gotuje się na wolnym ogniu.

  • Niech sos lekko ostygnie i zmiksuj go blenderem zanurzeniowym.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj sos na gładką konsystencję.

  • Sos schłodzić do temperatury pokojowej i przechowywać w lodówce.

    Pachnący sos warzywny na kaszę gryczaną jest gotowy.

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Podawaj ten sos z płatkami zbożowymi, makaronami lub daniami mięsnymi.
    • Smak sosu można uzupełnić mieszanką aromatycznych ziół.
    • Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć 1 łyżki. l pasta pomidorowa rozcieńczona w 200 ml przegotowanej wody.
    • Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu, octu winnego lub kilku kryształków kwasu cytrynowego.
    • Przed zmieleniem sosu posmakuj go i dodaj składniki, których Twoim zdaniem brakuje.

    Przepis

    Sprawdź przepis krok po kroku, w którym możesz zobaczyć wszystkie etapy przygotowania sosu.

    Przygotuj ten sos w swojej kuchni, a zmienisz smak swoich zwykłych potraw. A w komentarzach podziel się wrażeniami z przepisu i możliwych ulepszeń.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author