W tłumaczeniu z gruzińskiego „satsebeli” to po prostu „sos”, a nazwa jest wymawiana z naciskiem na pierwszą sylabę. Częściej jest wytwarzany z orzechów, jagód, dojrzałych owoców. Jednak przepisy z pastą pomidorową lub świeżymi mięsnymi pomidorami, bulionem i czosnkiem są nie mniej popularne.
Przydatne właściwości i kaloryczność opatrunku
Zalety sosu wynikają z jego owocowo-warzywnego składu, uzupełnionego przyprawami i przyprawami. Orzechy, sok winogronowy lub granatowy wzbogacają danie w żelazo, magnez, wapń, fosfor, witaminy A, B. Cebula i czosnek mają silne właściwości bakteriobójcze, kolendra nasyca witaminę C i karoten. Pomidory zawierają enzym likopen, który zwalcza komórki rakowe i zwiększa odporność.
Istnieją inne przydatne właściwości pikantnych dodatków:
- normalizacja metabolizmu;
- wzrost zdolności do pracy;
- zapobieganie beri-beri;
- wzmocnienie ścian tętnic i naczyń krwionośnych;
- poprawa krążenia krwi;
- normalizacja poziomu cukru we krwi;
- zwiększone libido.
Pomimo bogatego składu i różnorodności składników, satsebeli jest niskokaloryczne. 100 g suplementu zawiera nie więcej niż 52 kalorie.
Funkcje gotowania
W zależności od składu sos może być kwaśny, pikantny (nawet ostry) lub słodki. Wersja owocowa często zawiera winogrona, sok z dojrzałych granatów, jeżyny, jabłka lub śliwki. Warzywa – pomidory, ostra i słodka papryka, ząbki czosnku, pikantne warzywa. Należy dodać przyprawy i przyprawy.
- Dodanie zapachu. Do dressingu Zapachi dodaje się czosnek, szafran, kolendrę, kolendrę, estragon, chmiel-suneli, miętę pieprzową, pietruszkę.
- Temperatura serwowania. Spożywaj przyprawy w formie zimnej lub ciepłej, ale nie gorącej.
- Przygotowanie na przyszłość. Do przechowywania na zimę masę gotuje się, układa w wysterylizowanych słoikach, przedtem wlewa trochę octu i skręca.
- Przygotowywanie posiłków. Papryki są wolne od nasion, białych przegród, śliwek, śliwki wiśniowej – z nasion. Skórki są usuwane z pomidorów po sparzeniu. Warzywa są myte i suszone, cebula i czosnek obierane.
Zbierane na przyszłość satsebeli po ugotowaniu przypomina domowy ketchup lub gęstą pastę pomidorową. Możesz użyć półfabrykatu jako przyprawy do barszczu, dressingu do innych sosów, makaronu do obfitych kanapek.
Sos Satsebeli: Podstawowy przepis
Osobliwości. Najprostszy przepis na sos cicibeli, który wszyscy pokochają. Nawet niedoświadczona gospodyni domowa może ugotować tradycyjne satsebeli z pomidorów i papryki – w przepisie nie ma trudności. Smak jest regulowany za pomocą chili i czosnku oraz innych ostrych przypraw. Taki dodatek podaje się na ciepło lub na zimno do kebabów, jagnięciny, chinkali, chakhokhbili, hodgepodge. Dobrze komponuje się z marynowanymi serami, grillowanymi warzywami, zupą kharcho, ryżem, a nawet plackami.
Co przygotować:
- dojrzałe, nawet przejrzałe pomidory – 2,4 kg;
- bułgarska słodka papryka – 0,6 kg;
- ostre chili – jeden strąk;
- czosnek – duża głowa;
- kolendra – jedna trzecia łyżeczki;
- koperek – pięć lub sześć gałęzi;
- kolendra – pięć lub sześć gałęzi;
- czerwona mielona ostra papryka – szczypta;
- sól – jedna łyżka stołowa.
Jak zrobić
Aby klasyczny przepis na sos satsebeli był jeszcze bardziej pachnący i smaczniejszy, do kompozycji dodaje się przyprawy, takie jak majeranek, bazylia, kozieradka, papryka lub ombalo.
Oryginalne odmiany przypraw
Istnieje wiele nietypowych wariantów pikantnego sosu. Pikantne satsebeli przygotowywane są przez różne gospodynie domowe na bazie winogron, soku z granatów, śliwki wiśniowej, z bulionem drobiowym i orzechami włoskimi. Często dodaje się czosnek, cebulę, ostre papryczki chili. Taki kwaśny dodatek podaje się do różnych dań z kurczaka, mięsa, ryb, warzyw i zbóż.
Ze śliwek
Osobliwości. Przepis na sos śliwkowy satsebeli w Gruzji jest zwykle przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zawarte w kompozycji orzechy włoskie i przyprawy dobrze komponują się z czosnkiem, soczystymi i słodkimi owocami. Przyprawę stosuje się zarówno na ciepło, jak i na ciepło.
Co przygotować:
- śliwki – 1 kg;
- cukier – 100 g;
- obrane orzechy włoskie – 120 g;
- czosnek – 50 g;
- sól – 15 g;
- papryczka chili – 30 g;
- pieprz mielony – 5 g;
- przyprawa curry – 10 g.
Jak zrobić
Aby zwinąć satsebeli na zimę, pod koniec gotowania wlej dwie lub trzy łyżki 9% octu i kilka łyżek oleju roślinnego, zagotuj, a następnie natychmiast zakorkuj butelki.
ze śliwki wiśniowej
Osobliwości. Przepis na wiśniowe satsebeli jest smaczny i pachnący. Wiele gospodyń domowych i członków rodziny po degustacji na zawsze zostaje jego fanami. Zwykle podaje się go z szaszłykami jagnięcymi lub wieprzowymi, ryżem, spaghetti, chaczapuri, a nawet ciepłą pitą.
Co przygotować:
- śliwka wiśniowa – 1 kg;
- kolendra – 50 g;
- koperek – 50 g;
- cukier – 60 g;
- czosnek – trzy ząbki;
- suszona papryczka chilli – ćwiartka czerwonego strąka;
- Sól.
Jak zrobić
Z orzechami jak na zdjęciu
Osobliwości. Z orzechami włoskimi i bulionem sos satsebeli okazuje się o wiele bardziej satysfakcjonujący niż tylko z warzywami i owocami. Wiele osób lubi ten przepis ze względu na gęstą konsystencję, pikantny smak, pikantny aromat kolendry i orzeźwiającą miętę. Podawany do dań mięsnych, drobiowych, zup.
Co przygotować:
- obrane orzechy włoskie – 200 g;
- czosnek – od pięciu do sześciu ząbków;
- żarówka – jedna;
- zielona kolendra – dziesięć gałęzi;
- zielenina mięty pieprzowej – pięć gałązek;
- mielona czerwona papryka – do smaku;
- bulion z kurczaka – 200-300 ml;
- ocet stołowy – jedna łyżeczka;
- sól – jedna łyżeczka.
Jak zrobić
Jeśli pikantny sos jest przygotowywany do dania mięsnego lub rybnego, do rozcieńczenia używa się odpowiednio bulionu mięsnego lub rybnego. Dodatek octu zwiększa trwałość dodatku.
Z pastą pomidorową
Osobliwości. Gruzińskie satsebeli z pastą pomidorową, adżyką i czosnkiem jest ostre, apetyczne w kolorze i zapachu. Sos jest gęsty, ale w razie potrzeby można go łatwo rozcieńczyć przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji.
Co przygotować:
- pasta pomidorowa – 150 g;
- zielona kolendra – dziesięć gałęzi;
- czosnek – trzy ząbki;
- przegotowana woda (zimna) – 150 ml;
- chmiel-suneli – jedna łyżeczka;
- adjika – jedna łyżeczka;
- ocet jabłkowy – dwie łyżki;
- Sól.
Jak zrobić
z granatem
Osobliwości. Owocowy sos gruziński satsebeli z sokiem z granatów okazuje się ciemnoróżowy, pachnący, wyrafinowany w smaku. Zwykle podaje się go do makaronów, drobiu, ryb, kebabów i pieczonych mięs. Gęstość dressingu reguluje się dodając lub zmniejszając ilość soku z granatów podczas gotowania.
Co przygotować:
- duży granat – jeden;
- obrane i prażone orzechy włoskie – 150 g;
- zielenina kolendry – dziesięć łodyg;
- czerwona papryka mielona na ostro;
- Sól.
Jak zrobić
W razie potrzeby sok z granatów można zastąpić sokiem winogronowym, jeżynowym lub śliwkowym, kolendrą z pietruszką lub koperkiem. Jagodowe przecier owocowy również pomoże urozmaicić smak.
z winogronami
Osobliwości. Sos winogronowy Satsebeli w domu jest łatwy do przygotowania. Okazuje się niezbyt gęsty, smaczny i pachnący, idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. W wysterylizowanych słoikach pod żelaznymi pokrywkami przyprawy są przechowywane przez całą zimę.
Co przygotować:
- mięsiste pomidory – 7 kg;
- czerwona papryka – 1,5 kg;
- zielone winogrona bez pestek – 1,5 kg;
- ostre czerwone chili – jeden strąk;
- czosnek – trzy średnie głowy;
- kolendra – cztery duże kiście;
- pieprz mielony – szczypta (więcej możliwości);
- sól – półtorej łyżeczki.
Jak zrobić
Przygotowanie do zimy
Osobliwości. Jeśli chcesz cieszyć się pysznym dressingiem ze świeżych warzyw, nawet w chłodne dni, możesz zachować aromatyczny dodatek. Sos Satsebeli przygotowywany jest na zimę z pomidorów i papryki z dodatkiem świeżych ziół. Gorącą masę wlewa się tylko do wysuszonych, wstępnie wysterylizowanych słoików o dowolnej objętości.
Co przygotować:
- czerwone pomidory – 3 kg;
- bułgarska papryka słodka – 1 kg;
- ostre chili – jeden strąk;
- czosnek – jedna głowa;
- pietruszka – dziesięć gałęzi;
- koperek – dziesięć gałęzi;
- kolendra – dziesięć gałęzi;
- mielona kolendra – jedna duża łyżka;
- cukier i sól – do smaku.
Jak zrobić
Aby wzmocnić aromat, do zimowego przygotowania dodaje się zieleń estragonu i bazylię. Smak jest bardziej nasycony, jeśli do gotowania używa się mięsistych, lekko przejrzałych pomidorów bez skórki.
Przygotowanie sosu satsebeli według któregokolwiek z powyższych przepisów nie jest trudne, po uprzednim przygotowaniu potraw, słoików i przyborów kuchennych. Gotowy opatrunek przechowywać w warunkach pokojowych w zamkniętych szklanych pojemnikach nie dłużej niż trzy do pięciu dni. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia do trzech do czterech tygodni, pomocne będzie umieszczenie słoików w lodówce lub piwnicy.
Inne domowe przepisy
Adjika z pomidorów
Przezroczysty
dżem ranetki Klasyczny przepis na chrzan
Sterylizacja słoików w mikrofali
Sterylizacja słoików w piekarniku
Smacznego!