Sos Satsebeli: klasyczny, pikantny przepis, z pomidorów, śliwek, orzechów, śliwek wiśniowych, jabłek i na zimę

Sos Satsebeli: klasyczny przepis i wariacje owocowo-warzywne

W tłumaczeniu z gruzińskiego „satsebeli” to po prostu „sos”, a nazwa jest wymawiana z naciskiem na pierwszą sylabę. Częściej jest wytwarzany z orzechów, jagód, dojrzałych owoców. Jednak przepisy z pastą pomidorową lub świeżymi mięsnymi pomidorami, bulionem i czosnkiem są nie mniej popularne.

Przydatne właściwości i kaloryczność opatrunku

Zalety sosu wynikają z jego owocowo-warzywnego składu, uzupełnionego przyprawami i przyprawami. Orzechy, sok winogronowy lub granatowy wzbogacają danie w żelazo, magnez, wapń, fosfor, witaminy A, B. Cebula i czosnek mają silne właściwości bakteriobójcze, kolendra nasyca witaminę C i karoten. Pomidory zawierają enzym likopen, który zwalcza komórki rakowe i zwiększa odporność.

Istnieją inne przydatne właściwości pikantnych dodatków:

  • normalizacja metabolizmu;
  • wzrost zdolności do pracy;
  • zapobieganie beri-beri;
  • wzmocnienie ścian tętnic i naczyń krwionośnych;
  • poprawa krążenia krwi;
  • normalizacja poziomu cukru we krwi;
  • zwiększone libido.

Pomimo bogatego składu i różnorodności składników, satsebeli jest niskokaloryczne. 100 g suplementu zawiera nie więcej niż 52 kalorie.

Funkcje gotowania

W zależności od składu sos może być kwaśny, pikantny (nawet ostry) lub słodki. Wersja owocowa często zawiera winogrona, sok z dojrzałych granatów, jeżyny, jabłka lub śliwki. Warzywa – pomidory, ostra i słodka papryka, ząbki czosnku, pikantne warzywa. Należy dodać przyprawy i przyprawy.

  • Dodanie zapachu. Do dressingu Zapachi dodaje się czosnek, szafran, kolendrę, kolendrę, estragon, chmiel-suneli, miętę pieprzową, pietruszkę.
  • Temperatura serwowania. Spożywaj przyprawy w formie zimnej lub ciepłej, ale nie gorącej.
  • Przygotowanie na przyszłość. Do przechowywania na zimę masę gotuje się, układa w wysterylizowanych słoikach, przedtem wlewa trochę octu i skręca.
  • Przygotowywanie posiłków. Papryki są wolne od nasion, białych przegród, śliwek, śliwki wiśniowej – z nasion. Skórki są usuwane z pomidorów po sparzeniu. Warzywa są myte i suszone, cebula i czosnek obierane.

Zbierane na przyszłość satsebeli po ugotowaniu przypomina domowy ketchup lub gęstą pastę pomidorową. Możesz użyć półfabrykatu jako przyprawy do barszczu, dressingu do innych sosów, makaronu do obfitych kanapek.

Sos Satsebeli: Podstawowy przepis

Osobliwości. Najprostszy przepis na sos cicibeli, który wszyscy pokochają. Nawet niedoświadczona gospodyni domowa może ugotować tradycyjne satsebeli z pomidorów i papryki – w przepisie nie ma trudności. Smak jest regulowany za pomocą chili i czosnku oraz innych ostrych przypraw. Taki dodatek podaje się na ciepło lub na zimno do kebabów, jagnięciny, chinkali, chakhokhbili, hodgepodge. Dobrze komponuje się z marynowanymi serami, grillowanymi warzywami, zupą kharcho, ryżem, a nawet plackami.

Co przygotować:

  • dojrzałe, nawet przejrzałe pomidory – 2,4 kg;
  • bułgarska słodka papryka – 0,6 kg;
  • ostre chili – jeden strąk;
  • czosnek – duża głowa;
  • kolendra – jedna trzecia łyżeczki;
  • koperek – pięć lub sześć gałęzi;
  • kolendra – pięć lub sześć gałęzi;
  • czerwona mielona ostra papryka – szczypta;
  • sól – jedna łyżka stołowa.

Jak zrobić

  • Pokrój przejrzałe pomidory na dwie lub cztery części, zdejmując z nich skórki, wstaw do lodówki na godzinę lub dwie.
  • Odcedź sok.
  • Paprykę obraną pokroić na ćwiartki, gotować we wrzącej wodzie przez dziesięć minut. Ostudzić, zdjąć cienką skórkę z plastrów.
  • Zalej pomidory wodą, gotuj przez dziesięć minut.
  • Schłodzone warzywa przetrzyj przez sito. Dodaj przyprawy, zmieloną ostrą paprykę.
  • Gotuj puree warzywne na średnim ogniu przez 15 minut, aby odparować nadmiar płynu.
  • Następnie gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
  • Dodaj posiekane warzywa, zmiażdżony czosnek w moździerzu lub kruszarkę do czosnku, wyjmij z pieca po pięciu minutach.
  • Zagęszczoną masę wlać do wysterylizowanych słoików, butelek, zrolować.
  • Aby klasyczny przepis na sos satsebeli był jeszcze bardziej pachnący i smaczniejszy, do kompozycji dodaje się przyprawy, takie jak majeranek, bazylia, kozieradka, papryka lub ombalo.

    Oryginalne odmiany przypraw

    Istnieje wiele nietypowych wariantów pikantnego sosu. Pikantne satsebeli przygotowywane są przez różne gospodynie domowe na bazie winogron, soku z granatów, śliwki wiśniowej, z bulionem drobiowym i orzechami włoskimi. Często dodaje się czosnek, cebulę, ostre papryczki chili. Taki kwaśny dodatek podaje się do różnych dań z kurczaka, mięsa, ryb, warzyw i zbóż.

    Ze śliwek

    Osobliwości. Przepis na sos śliwkowy satsebeli w Gruzji jest zwykle przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zawarte w kompozycji orzechy włoskie i przyprawy dobrze komponują się z czosnkiem, soczystymi i słodkimi owocami. Przyprawę stosuje się zarówno na ciepło, jak i na ciepło.

    Co przygotować:

    • śliwki – 1 kg;
    • cukier – 100 g;
    • obrane orzechy włoskie – 120 g;
    • czosnek – 50 g;
    • sól – 15 g;
    • papryczka chili – 30 g;
    • pieprz mielony – 5 g;
    • przyprawa curry – 10 g.

    Jak zrobić

  • Zmiel chili, śliwki bez pestek, orzechy i ząbki czosnku za pomocą maszynki do mięsa, przewijając dwukrotnie.
  • Mieszankę owoców i orzechów włożyć do rondelka z grubym dnem, posolić, osłodzić, dodać przyprawy.
  • Gotować, a następnie gotować przez pół godziny, mieszając masę.
  • Sos wlać do wysterylizowanych butelek z szeroką szyjką, zakonserwować.
  • Aby zwinąć satsebeli na zimę, pod koniec gotowania wlej dwie lub trzy łyżki 9% octu i kilka łyżek oleju roślinnego, zagotuj, a następnie natychmiast zakorkuj butelki.

    ze śliwki wiśniowej

    Osobliwości. Przepis na wiśniowe satsebeli jest smaczny i pachnący. Wiele gospodyń domowych i członków rodziny po degustacji na zawsze zostaje jego fanami. Zwykle podaje się go z szaszłykami jagnięcymi lub wieprzowymi, ryżem, spaghetti, chaczapuri, a nawet ciepłą pitą.

    Co przygotować:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • kolendra – 50 g;
    • koperek – 50 g;
    • cukier – 60 g;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • suszona papryczka chilli – ćwiartka czerwonego strąka;
    • Sól.

    Jak zrobić

  • Śliwkę wiśniową zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut. Odcedź wodę, przetrzyj owoce przez duże sito do uzyskania puree.
  • Przełóż masę owocową do rondla z grubym dnem, podpal.
  • Wlać posiekane zioła i zmiażdżony czosnek, resztę składników gotować przez kwadrans mieszając.
  • Wysterylizuj słoiki w piekarniku lub na parze, zalej pokrywki wrzącą wodą.
  • Gorącą masę układamy w pojemnikach, przekręcamy.
  • Zawiń do całkowitego ostygnięcia, umieszczając na pokrywkach.
  • Z orzechami jak na zdjęciu

    Osobliwości. Z orzechami włoskimi i bulionem sos satsebeli okazuje się o wiele bardziej satysfakcjonujący niż tylko z warzywami i owocami. Wiele osób lubi ten przepis ze względu na gęstą konsystencję, pikantny smak, pikantny aromat kolendry i orzeźwiającą miętę. Podawany do dań mięsnych, drobiowych, zup.

    Co przygotować:

    • obrane orzechy włoskie – 200 g;
    • czosnek – od pięciu do sześciu ząbków;
    • żarówka – jedna;
    • zielona kolendra – dziesięć gałęzi;
    • zielenina mięty pieprzowej – pięć gałązek;
    • mielona czerwona papryka – do smaku;
    • bulion z kurczaka – 200-300 ml;
    • ocet stołowy – jedna łyżeczka;
    • sól – jedna łyżeczka.

    Jak zrobić

  • Drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek.
  • Posiekaj warzywa nożem.
  • Wymieszaj składniki w naczyniu, dodaj orzechy włoskie, zmiel blenderem.
  • Pieprz, sól, rozcieńczyć octem i schłodzonym bulionem z kurczaka do pożądanej konsystencji.
  • Jeśli pikantny sos jest przygotowywany do dania mięsnego lub rybnego, do rozcieńczenia używa się odpowiednio bulionu mięsnego lub rybnego. Dodatek octu zwiększa trwałość dodatku.

    Świeży sos z ziołami i czosnkiem

    Z pastą pomidorową

    Osobliwości. Gruzińskie satsebeli z pastą pomidorową, adżyką i czosnkiem jest ostre, apetyczne w kolorze i zapachu. Sos jest gęsty, ale w razie potrzeby można go łatwo rozcieńczyć przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji.

    Co przygotować:

    • pasta pomidorowa – 150 g;
    • zielona kolendra – dziesięć gałęzi;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • przegotowana woda (zimna) – 150 ml;
    • chmiel-suneli – jedna łyżeczka;
    • adjika – jedna łyżeczka;
    • ocet jabłkowy – dwie łyżki;
    • Sól.

    Jak zrobić

  • Czosnek opłukać, zmiażdżyć prasą.
  • Po umyciu posiekaj suszone zioła.
  • Oba składniki wymieszać z adjika, chmielem suneli, ubić blenderem do uzyskania jednorodnej masy.
  • Dodaj makaron i ocet jabłkowy, wymieszaj.
  • Wlewaj wodę mieszając do uzyskania pożądanej gęstości sosu.
  • Sól.
  • z granatem

    Osobliwości. Owocowy sos gruziński satsebeli z sokiem z granatów okazuje się ciemnoróżowy, pachnący, wyrafinowany w smaku. Zwykle podaje się go do makaronów, drobiu, ryb, kebabów i pieczonych mięs. Gęstość dressingu reguluje się dodając lub zmniejszając ilość soku z granatów podczas gotowania.

    Co przygotować:

    • duży granat – jeden;
    • obrane i prażone orzechy włoskie – 150 g;
    • zielenina kolendry – dziesięć łodyg;
    • czerwona papryka mielona na ostro;
    • Sól.

    Jak zrobić

  • Obierz dojrzałego granata ze skórki, owiń gazą złożoną w kilka warstw.
  • Mocno przekręć „torbę” z gazy, wyciśnij sok z granatów do miski. Wskazane jest wyciśnięcie około 180-200 ml.
  • Posiekaj zieleninę kolendry, wymieszaj z prażonymi orzechami włoskimi.
  • Zmiel w moździerzu z tłuczkiem do uzyskania aromatycznej papki, soli i pieprzu.
  • Wlewaj sok z granatów w porcjach (jednorazowo po 30-40 ml), mieszając, aż do uzyskania jednorodnego gęstego dressingu.
  • W razie potrzeby sok z granatów można zastąpić sokiem winogronowym, jeżynowym lub śliwkowym, kolendrą z pietruszką lub koperkiem. Jagodowe przecier owocowy również pomoże urozmaicić smak.

    z winogronami

    Osobliwości. Sos winogronowy Satsebeli w domu jest łatwy do przygotowania. Okazuje się niezbyt gęsty, smaczny i pachnący, idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. W wysterylizowanych słoikach pod żelaznymi pokrywkami przyprawy są przechowywane przez całą zimę.

    Co przygotować:

    • mięsiste pomidory – 7 kg;
    • czerwona papryka – 1,5 kg;
    • zielone winogrona bez pestek – 1,5 kg;
    • ostre czerwone chili – jeden strąk;
    • czosnek – trzy średnie głowy;
    • kolendra – cztery duże kiście;
    • pieprz mielony – szczypta (więcej możliwości);
    • sól – półtorej łyżeczki.

    Jak zrobić

  • Przygotowane warzywa i winogrona bez pestek przechodzą dwa lub trzy razy przez maszynkę do mięsa, aby było mniej kawałków, przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem.
  • Gotować, gotować na małym ogniu przez 40 minut. Wymieszać szpatułką, aby się nie przypaliła.
  • Zmiel lekko schłodzoną masę przez sito lub blender.
  • Wyjmij ciasto, wlej sos z powrotem na patelnię.
  • Gotuj do gęstej konsystencji (około dwóch godzin).
  • 15 minut przed końcem gotowania dodać sól, zmiażdżony czosnek, posiekaną kolendrę.
  • Ułożyć w wysterylizowanych słoikach, przekręcić.
  • Słoik sosu pomidorowego

    Przygotowanie do zimy

    Osobliwości. Jeśli chcesz cieszyć się pysznym dressingiem ze świeżych warzyw, nawet w chłodne dni, możesz zachować aromatyczny dodatek. Sos Satsebeli przygotowywany jest na zimę z pomidorów i papryki z dodatkiem świeżych ziół. Gorącą masę wlewa się tylko do wysuszonych, wstępnie wysterylizowanych słoików o dowolnej objętości.

    Co przygotować:

    • czerwone pomidory – 3 kg;
    • bułgarska papryka słodka – 1 kg;
    • ostre chili – jeden strąk;
    • czosnek – jedna głowa;
    • pietruszka – dziesięć gałęzi;
    • koperek – dziesięć gałęzi;
    • kolendra – dziesięć gałęzi;
    • mielona kolendra – jedna duża łyżka;
    • cukier i sól – do smaku.

    Jak zrobić

  • Posiekaj czosnek, odstaw na chwilę, zamykając miskę pokrywką.
  • Przewiń warzywa i suszone zioła przez maszynkę do mięsa.
  • Przenieś mieszaninę do rondla, gotuj, podpalaj przez 20 minut, czekając na zgęstnienie.
  • Wlej kolendrę, a po 15 minutach dodaj kleik czosnkowy, sól i cukier.
  • Zagotować, wyłączyć ogień, rozprowadzić w szklanych pojemnikach.
  • Odwróć się w nocy, przykryj.
  • Aby wzmocnić aromat, do zimowego przygotowania dodaje się zieleń estragonu i bazylię. Smak jest bardziej nasycony, jeśli do gotowania używa się mięsistych, lekko przejrzałych pomidorów bez skórki.

    Przygotowanie sosu satsebeli według któregokolwiek z powyższych przepisów nie jest trudne, po uprzednim przygotowaniu potraw, słoików i przyborów kuchennych. Gotowy opatrunek przechowywać w warunkach pokojowych w zamkniętych szklanych pojemnikach nie dłużej niż trzy do pięciu dni. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia do trzech do czterech tygodni, pomocne będzie umieszczenie słoików w lodówce lub piwnicy.

    Inne domowe przepisy

    Adjika z pomidorów
    Przezroczysty
    dżem ranetki Klasyczny przepis na chrzan
    Sterylizacja słoików w mikrofali
    Sterylizacja słoików w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author