Sos śmietanowy: przepis na sos do makaronu, kurczaka i pieczarek

Jak zrobić kremowy sos do obfitego makaronu, łososia dmuchanego i delikatnych owoców morza

Tematem innego ważnego francuskiego żartu byli angielscy sąsiedzi. Fani bagietek i deflope twierdzą, że w ich kraju obok trzech religii jest 360 rodzajów sosów. Podczas gdy mieszkańcy Wielkiej Brytanii, mając 360 oficjalnie zarejestrowanych religii, przygotowywane są tylko trzy sosy. W rzeczywistości Francuzi umniejszali ich zasługi. W ich kraju istnieje ponad trzy tysiące przepisów na sosy. Co więcej, przepis na domowy kremowy sos jest uważany za równie uniwersalny i popularny jak tradycyjny francuski beszamel, nieodłączny składnik słynnej lasagne.

Tłuszcz, który nie boli

Istnieje opinia, że ​​​​tłuste pokarmy są wyjątkowo słabo wchłaniane przez organizm ludzki. Podobno ich użycie powinno być nie tylko minimalizowane. Niektórzy uważają, że sosy, takie jak śmietana, należy całkowicie wyeliminować z menu. Ale to poważne nieporozumienie. Przygotowany według klasycznej receptury taki sos nie tylko nie zaszkodzi, ale nawet pomoże osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego. Co jest przydatne w tak wysokokalorycznym produkcie?

  • Fosfatydy. Substancje te, obficie zawarte w kremowym sosie, w swojej strukturze są bardzo podobne do tłuszczów. Mają jednak bazę azotową i cenny dla organizmu kwas fosforanowy. Najważniejszą rzeczą, dla której fosfatydy są dobre, jest zdolność usuwania złego cholesterolu. Substancje te zapobiegają tworzeniu się blaszek na ściankach naczyń krwionośnych, a tym samym chronią układ sercowo-naczyniowy przed nagłymi awariami.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3. Bez tych substancji tkanka mózgowa nie jest w stanie prawidłowo się formować. Oznacza to, że sam „odzwierciedlający” narząd nie będzie w stanie w pełni funkcjonować. Ponadto kwasy omega-3 odpowiadają za szybkość i jakość przekazywania impulsów nerwowych. A ich brak może spowodować opóźnienie rozwoju.

Sos śmietanowy to produkt dość wysokokaloryczny (468 kalorii na 100 g). Ale według dietetyków nawet zagorzali opiekunowie sylwetki mogą spokojnie włączyć do swojej codziennej diety łyżkę takich pyszności. Ale dla dzieci poniżej drugiego roku życia i osób z chorą wątrobą nadal nie zaleca się spożywania delikatnego sosu.

przepis na klasyczny sos śmietanowy

Podstawą do przygotowania sosu o lekkiej konsystencji jest krem. To bardzo proste. Najlepszą opcją jest produkt o zawartości tłuszczu około 22%. Przepis krok po kroku na kremowy sos ułatwia przygotowanie delikatnej i całkowicie przewiewnej uniwersalnej przyprawy w płynie. Uniwersalny, bo sos dobrze komponuje się zarówno z rybami, jak i mięsem, a także z makaronami, grzybami leśnymi, pieczarkami, kurczakiem i pieczonymi warzywami.

Słynny szef kuchni Brillat-Savarin twierdził, że każdy może nauczyć się gotować, ale ugotowanie sosu wymaga talentu. Spróbuj zaimplementować teoretyczny algorytm przygotowania popularnego sosu w praktyce. I natychmiast przekonasz się, że nawet najwięksi tego świata mają skłonność do błędu.

Będziesz potrzebować:

  • śmietanka średniotłusta – szklanka;
  • masło – 80 g;
  • mąka – dwie duże łyżki;
  • sól i mielony czarny pieprz – do smaku.

Algorytm gotowania

  • Rozgrzewamy patelnię na kuchence.
  • Na patelnię wkładamy kawałki masła i czekamy, aż ze stanu stałego zmieni się w ghee.
  • Do roztopionego masła dodaj wskazaną ilość mąki, wylewając ją stopniowo i cały czas mieszając, aby nie pojawiły się grudki.
  • Do mieszanki dodać śmietanę i dobrze wymieszać drewnianą szpatułką lub łyżką z resztą składników.
  • Sól i pieprz do smaku, zdejmij z ognia.
  • Aby zabezpieczyć siebie i swoje danie przed tworzeniem się grudek, zimną śmietanę należy wlać do mieszanki mąki i masła. Różnica temperatur będzie działała na Twoje ręce i zapobiegnie zbrylaniu się mąki.

    Inne opcje sosu ze zdjęciami

    Francuzi mają do zaoferowania kilkadziesiąt wariantów płynnych przypraw na bazie śmietanki. Ale jeden mały artykuł nie może ich wszystkich opisać. Dlatego Twoja kulinarna skarbonka zostanie uzupełniona tylko pięcioma, ale najsmaczniejszymi i najbardziej popularnymi z nich. W rzeczywistości jest to klasyczny przepis na kremowy sos, w którym wprowadza się jeden lub więcej dodatkowych składników. Kanony przygotowania pozostają takie same.

    Z cebulą

    Osobliwości. Wiedząc, jak prawidłowo przygotować delikatny kremowy sos według klasycznej receptury, możesz spokojnie eksperymentować. Wystarczy wprowadzić do składu dania tylko jeden nowy składnik – a sos będzie mienił się w zupełnie nowy sposób. Warto zacząć od ukłonu. To pikantne warzywo doda „skórki” sosowi, czyniąc go wystarczająco ostrym do dań mięsnych i wyrazistym do kremowych zup. Nawiasem mówiąc, w przypadku tych ostatnich płynna przyprawa jest wstrzykiwana bezpośrednio do zupy, nie podczas gotowania, ale bezpośrednio przed podaniem.

    Będziesz potrzebować

    • cebula – połowa środkowej głowy;
    • mleko pasteryzowane – półtorej szklanki;
    • śmietanka średniotłuszczowa – 50 g;
    • liść laurowy – jeden;
    • mąka pszenna – duża łyżka;
    • sól – szczypta.

    Algorytm gotowania

  • Cebulę siekamy, na patelnię wlewamy wskazaną ilość mleka i wysyłamy tam pokrojone warzywo wraz z liściem laurowym.
  • Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zdjąć z ognia, parzyć przez 10-15 minut, a następnie przefiltrować mleko przez sito.
  • Olej podgrzewamy na patelni. Do płynnego oleju wprowadzamy mąkę, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zgniecenia się mąki.
  • Odcedzone mleko wlać do mieszanki masła i mąki, zagotować cały czas mieszając i pozostawić podstawę sosu na małym ogniu na wolnym ogniu przez dziesięć minut.
  • Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodać śmietanę, cały czas mieszając. Po ugotowaniu natychmiast wyłącz piec.
  • Pieczarki w kremowym sosie

    Z grzybami

    Osobliwości. Miłośnicy potraw grzybowych mogą to zrobić na dwa sposoby: podać klasyczny sos na bazie śmietany z grzybami lub dodać grzyby do delikatnego sosu. Druga opcja jest idealna do spaghetti, dań z kurczaka i warzyw. Możesz użyć zarówno świeżych pieczarek, jak i suszonych grzybów leśnych. Ale ten ostatni musi najpierw zostać namoczony w wodzie. Przynajmniej na kilka godzin, ale lepiej w nocy. W ten sposób można zrekompensować brak wilgoci w produkcie i przygotować suszone pieczarki do dalszej obróbki cieplnej.

    Będziesz potrzebować:

    • pieczarki – 200 g;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • śmietanka średniotłusta – szklanka;
    • masło – cztery duże łyżki;
    • gałka muszkatołowa – na czubku noża;
    • pietruszka – ćwiartka pęczka;
    • sól i pieprz do smaku.

    Algorytm gotowania

  • Pieczarki pokroić w plastry. Kroimy czosnek tak drobno, jak to możliwe lub przepuszczamy przez czosnek.
  • Masło roztapiamy na suchej, rozgrzanej patelni, dodajemy do niego posiekane pieczarki i czosnek, dobrze mieszamy i gotujemy pod zamkniętym przykryciem przez pięć minut. Od czasu do czasu mieszaj bazę sosu.
  • Po pięciu minutach do naczynia wprowadzamy zimną śmietanę, ponownie mieszamy sos i gotujemy przez dziesięć minut.
  • Następnie pieprz i sól płynną przyprawę, dodaj do niej zmieloną gałkę muszkatołową i gotuj na ogniu przez kolejne dwie lub trzy minuty.
  • Wyłącz kuchenkę i dodaj do sosu drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Jeśli zamiast pieczarek chcesz użyć suszonych grzybów leśnych, do ugotowania potrawy będą potrzebne nie więcej niż 50 g. Pamiętaj, że po nasączeniu wodą pęcznieją i stają się wielokrotnie cięższe.

    Z serem

    Osobliwości. Wiedząc, jak ugotować kremowy sos według tradycyjnej receptury, na pewno nie będzie problemów z zrobieniem sera. Sos serowo-śmietanowy dobrze komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi. I to nie tylko jako dodatek, ale również jako integralny składnik dania głównego. Sos można podawać do stołu w misce sosowej. I możesz w nim dusić klopsiki lub upiec łososia.

    Będziesz potrzebować:

    • średniotłuszczowy krem ​​- 180 ml;
    • ser twardy – 180 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • gałka muszkatołowa – na czubku noża;
    • sól i pieprz do smaku.

    Algorytm gotowania

  • Trzy twarde sery na drobnej tarce.
  • Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy do niej śmietanę we wskazanej ilości, trochę podgrzewamy i wlewamy na patelnię chipsy serowe.
  • Mieszankę podgrzewamy przez cztery minuty, a następnie do jej składu wprowadzamy przyprawy – sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i gałkę muszkatołową.
  • Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne trzy do czterech minut, stale mieszając.
  • Wyłącz kuchenkę, przykryj rondel pokrywką i pozwól zawartości parzyć przez kilka minut.
  • Krewetki, małże i inne owoce morza są zwykle gotowane w sosie serowo-śmietanowym. Okazują się bardzo apetyczne i satysfakcjonujące. A po zjedzeniu owoców morza pozostały sos można „nasączyć” białym pieczywem lub kawałkiem bagietki. Mówią, że jest jeszcze smaczniejszy niż danie główne.

    Lasagne z sosem

    z bekonem

    Osobliwości. Ta opcja gotowania odeszła dość daleko od oryginalnego przepisu. Wśród jego składników znajduje się kilka produktów nietypowych dla klasycznego kremowego sosu. Jednak to on jest uważany za jednego z najlepszych do makaronów i makaronów. A boczek w swoim składzie może z łatwością zastąpić zwykłą szynkę. Zgodnie z przepisami mięsny składnik sosu układa się na wierzchu dania głównego, a dopiero potem kompozycję kulinarną polewa się sosem.

    Będziesz potrzebować:

    • boczek – 400 g;
    • śmietanka średniotłuszczowa – pół szklanki;
    • parmezan – 70 g;
    • szalotka – cztery cebule;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • żółtko jajka – trzy kawałki;
    • cebula – jedna;
    • oliwa z oliwek – trzy łyżki stołowe;
    • sól i pieprz do smaku.

    Algorytm gotowania

  • Bierzemy patelnię z grubym dnem, podgrzewamy na kuchence, zalewamy oliwą i smażymy na niej drobno posiekaną szalotkę.
  • Gdy szalotka zmięknie, dodaj do niej drobno posiekaną cebulę i smaż przez kolejne trzy do czterech minut.
  • Boczek pokroić w paski, przełożyć na patelnię bezpośrednio na cebulę, podsmażyć i dodać drobno posiekany czosnek.
  • Zawartość patelni wymieszać i po minucie zdjąć naczynia z ognia.
  • W misce ze stali nierdzewnej ubij cztery żółtka mikserem, dodaj do nich parmezan starty na drobnej tarce i dodaj śmietanę do sosu. Ponownie dobrze wymieszaj.
  • Połóż makaron lub makaron na talerzu do serwowania. Na wierzchu połóż trochę bekonu i cebuli, a następnie wlej kilka łyżek sosu.
  • Jeśli nie masz pewności co do jakości jaj, zorganizuj kąpiel wodną i dobrze podgrzej na niej żółtka. Po podgrzaniu ostudź, a następnie śmiało wymieszaj ze śmietaną.

    Sos w sosie łódce

    Z białym winem

    Osobliwość. Płynna przyprawa na bazie białego wina i śmietanki, idealna jako dodatek do pizzy z owocami morza i pomidorami lub dań z kurczaka. W pierwszym przypadku sos rozprowadza się na cieście jako bazę, tak aby po napełnieniu „naleśnika” farszem i pieczeniem. W drugim przypadku sos podawany jest osobno lub jako część dania głównego, doprawiając gotowy produkt sosem.

    Będziesz potrzebować:

    • masło – trzy duże łyżki;
    • mąka pszenna – łyżeczka;
    • wytrawne białe wino – pół szklanki;
    • pietruszka – 30 g;
    • sól i pieprz – według własnego uznania.

    Algorytm gotowania

  • Rozgrzej patelnię, włóż do niej masło.
  • Po całkowitym roztopieniu masła wrzucamy łyżeczkę mąki pszennej i niestrudzenie mieszamy zawartość patelni.
  • Wlać wino do naczyń i regularnie mieszając gotować na wolnym ogniu przez około dwie do trzech minut. Jest to konieczne, aby całkowicie odparować alkohol.
  • Gdy sos zgęstnieje, co oznacza, że ​​wino prawie wyparowało, dopraw solą i pieprzem, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i zdejmij z ognia.
  • Możesz zostawić sos na kuchence, aż zgęstnieje. Przyprawy wprowadzamy do jego składu zaraz po ugotowaniu płynnego składnika, a następnie zdejmujemy rondel z ognia.

    Ostatnie wskazówki

    Sos przygotowany na bazie kwaśnej śmietany nazywa się kwaśną śmietaną. Jeśli mleko jest podstawą do przygotowania płynnej przyprawy, nazwa zmieni się na „mleko”. A jeśli tandem bulionu i śmietany stał się kanwą do stworzenia sosu, to masz przepis na sos z białej śmietany. Zgodnie z zasadami gotowy kremowy sos można przechowywać nie dłużej niż półtorej godziny. Już po 180 minutach od momentu przygotowania sos całkowicie się ochłodzi i złuszczy. Produkt po rozwarstwieniu nie będzie nadawał się do spożycia przez ludzi. Dlatego klasyczny francuski sos do potraw jest przygotowywany i spożywany tu i teraz i nigdy nie jest przygotowywany do użycia w przyszłości.

    Teraz wiesz dokładnie, jak zrobić sos śmietanowy w domu według klasycznej lub oryginalnej receptury. Dlatego możesz ożywić nim każde – nawet najbardziej nudne i nudne danie. Pamiętaj: gęsty produkt końcowy jest wynikiem odparowania sosu. Ale nie trzeba zbyt długo dusić sosu na patelni. Płynna konsystencja nie oznacza zepsucia ani pogorszenia smaku. Ale bardzo wygodne jest duszenie w nim innych potraw – od dań mięsnych i mięsnych po warzywa i grzyby.

    Inne przepisy na sos

    Sos do shawarma

    Sos śmietanowy z pieczarkami

    sos do spaghetti

    Sos Awokado Guacamole

    Sos do makaronu

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author