Tematem innego ważnego francuskiego żartu byli angielscy sąsiedzi. Fani bagietek i deflope twierdzą, że w ich kraju obok trzech religii jest 360 rodzajów sosów. Podczas gdy mieszkańcy Wielkiej Brytanii, mając 360 oficjalnie zarejestrowanych religii, przygotowywane są tylko trzy sosy. W rzeczywistości Francuzi umniejszali ich zasługi. W ich kraju istnieje ponad trzy tysiące przepisów na sosy. Co więcej, przepis na domowy kremowy sos jest uważany za równie uniwersalny i popularny jak tradycyjny francuski beszamel, nieodłączny składnik słynnej lasagne.
Tłuszcz, który nie boli
Istnieje opinia, że tłuste pokarmy są wyjątkowo słabo wchłaniane przez organizm ludzki. Podobno ich użycie powinno być nie tylko minimalizowane. Niektórzy uważają, że sosy, takie jak śmietana, należy całkowicie wyeliminować z menu. Ale to poważne nieporozumienie. Przygotowany według klasycznej receptury taki sos nie tylko nie zaszkodzi, ale nawet pomoże osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego. Co jest przydatne w tak wysokokalorycznym produkcie?
- Fosfatydy. Substancje te, obficie zawarte w kremowym sosie, w swojej strukturze są bardzo podobne do tłuszczów. Mają jednak bazę azotową i cenny dla organizmu kwas fosforanowy. Najważniejszą rzeczą, dla której fosfatydy są dobre, jest zdolność usuwania złego cholesterolu. Substancje te zapobiegają tworzeniu się blaszek na ściankach naczyń krwionośnych, a tym samym chronią układ sercowo-naczyniowy przed nagłymi awariami.
- Kwasy tłuszczowe omega-3. Bez tych substancji tkanka mózgowa nie jest w stanie prawidłowo się formować. Oznacza to, że sam „odzwierciedlający” narząd nie będzie w stanie w pełni funkcjonować. Ponadto kwasy omega-3 odpowiadają za szybkość i jakość przekazywania impulsów nerwowych. A ich brak może spowodować opóźnienie rozwoju.
Sos śmietanowy to produkt dość wysokokaloryczny (468 kalorii na 100 g). Ale według dietetyków nawet zagorzali opiekunowie sylwetki mogą spokojnie włączyć do swojej codziennej diety łyżkę takich pyszności. Ale dla dzieci poniżej drugiego roku życia i osób z chorą wątrobą nadal nie zaleca się spożywania delikatnego sosu.
przepis na klasyczny sos śmietanowy
Podstawą do przygotowania sosu o lekkiej konsystencji jest krem. To bardzo proste. Najlepszą opcją jest produkt o zawartości tłuszczu około 22%. Przepis krok po kroku na kremowy sos ułatwia przygotowanie delikatnej i całkowicie przewiewnej uniwersalnej przyprawy w płynie. Uniwersalny, bo sos dobrze komponuje się zarówno z rybami, jak i mięsem, a także z makaronami, grzybami leśnymi, pieczarkami, kurczakiem i pieczonymi warzywami.
Słynny szef kuchni Brillat-Savarin twierdził, że każdy może nauczyć się gotować, ale ugotowanie sosu wymaga talentu. Spróbuj zaimplementować teoretyczny algorytm przygotowania popularnego sosu w praktyce. I natychmiast przekonasz się, że nawet najwięksi tego świata mają skłonność do błędu.
Będziesz potrzebować:
- śmietanka średniotłusta – szklanka;
- masło – 80 g;
- mąka – dwie duże łyżki;
- sól i mielony czarny pieprz – do smaku.
Algorytm gotowania
Aby zabezpieczyć siebie i swoje danie przed tworzeniem się grudek, zimną śmietanę należy wlać do mieszanki mąki i masła. Różnica temperatur będzie działała na Twoje ręce i zapobiegnie zbrylaniu się mąki.
Inne opcje sosu ze zdjęciami
Francuzi mają do zaoferowania kilkadziesiąt wariantów płynnych przypraw na bazie śmietanki. Ale jeden mały artykuł nie może ich wszystkich opisać. Dlatego Twoja kulinarna skarbonka zostanie uzupełniona tylko pięcioma, ale najsmaczniejszymi i najbardziej popularnymi z nich. W rzeczywistości jest to klasyczny przepis na kremowy sos, w którym wprowadza się jeden lub więcej dodatkowych składników. Kanony przygotowania pozostają takie same.
Z cebulą
Osobliwości. Wiedząc, jak prawidłowo przygotować delikatny kremowy sos według klasycznej receptury, możesz spokojnie eksperymentować. Wystarczy wprowadzić do składu dania tylko jeden nowy składnik – a sos będzie mienił się w zupełnie nowy sposób. Warto zacząć od ukłonu. To pikantne warzywo doda „skórki” sosowi, czyniąc go wystarczająco ostrym do dań mięsnych i wyrazistym do kremowych zup. Nawiasem mówiąc, w przypadku tych ostatnich płynna przyprawa jest wstrzykiwana bezpośrednio do zupy, nie podczas gotowania, ale bezpośrednio przed podaniem.
Będziesz potrzebować
- cebula – połowa środkowej głowy;
- mleko pasteryzowane – półtorej szklanki;
- śmietanka średniotłuszczowa – 50 g;
- liść laurowy – jeden;
- mąka pszenna – duża łyżka;
- sól – szczypta.
Algorytm gotowania
Z grzybami
Osobliwości. Miłośnicy potraw grzybowych mogą to zrobić na dwa sposoby: podać klasyczny sos na bazie śmietany z grzybami lub dodać grzyby do delikatnego sosu. Druga opcja jest idealna do spaghetti, dań z kurczaka i warzyw. Możesz użyć zarówno świeżych pieczarek, jak i suszonych grzybów leśnych. Ale ten ostatni musi najpierw zostać namoczony w wodzie. Przynajmniej na kilka godzin, ale lepiej w nocy. W ten sposób można zrekompensować brak wilgoci w produkcie i przygotować suszone pieczarki do dalszej obróbki cieplnej.
Będziesz potrzebować:
- pieczarki – 200 g;
- czosnek – trzy ząbki;
- śmietanka średniotłusta – szklanka;
- masło – cztery duże łyżki;
- gałka muszkatołowa – na czubku noża;
- pietruszka – ćwiartka pęczka;
- sól i pieprz do smaku.
Algorytm gotowania
Jeśli zamiast pieczarek chcesz użyć suszonych grzybów leśnych, do ugotowania potrawy będą potrzebne nie więcej niż 50 g. Pamiętaj, że po nasączeniu wodą pęcznieją i stają się wielokrotnie cięższe.
Z serem
Osobliwości. Wiedząc, jak ugotować kremowy sos według tradycyjnej receptury, na pewno nie będzie problemów z zrobieniem sera. Sos serowo-śmietanowy dobrze komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi. I to nie tylko jako dodatek, ale również jako integralny składnik dania głównego. Sos można podawać do stołu w misce sosowej. I możesz w nim dusić klopsiki lub upiec łososia.
Będziesz potrzebować:
- średniotłuszczowy krem - 180 ml;
- ser twardy – 180 g;
- czosnek – dwa ząbki;
- gałka muszkatołowa – na czubku noża;
- sól i pieprz do smaku.
Algorytm gotowania
Krewetki, małże i inne owoce morza są zwykle gotowane w sosie serowo-śmietanowym. Okazują się bardzo apetyczne i satysfakcjonujące. A po zjedzeniu owoców morza pozostały sos można „nasączyć” białym pieczywem lub kawałkiem bagietki. Mówią, że jest jeszcze smaczniejszy niż danie główne.
z bekonem
Osobliwości. Ta opcja gotowania odeszła dość daleko od oryginalnego przepisu. Wśród jego składników znajduje się kilka produktów nietypowych dla klasycznego kremowego sosu. Jednak to on jest uważany za jednego z najlepszych do makaronów i makaronów. A boczek w swoim składzie może z łatwością zastąpić zwykłą szynkę. Zgodnie z przepisami mięsny składnik sosu układa się na wierzchu dania głównego, a dopiero potem kompozycję kulinarną polewa się sosem.
Będziesz potrzebować:
- boczek – 400 g;
- śmietanka średniotłuszczowa – pół szklanki;
- parmezan – 70 g;
- szalotka – cztery cebule;
- czosnek – jeden ząbek;
- żółtko jajka – trzy kawałki;
- cebula – jedna;
- oliwa z oliwek – trzy łyżki stołowe;
- sól i pieprz do smaku.
Algorytm gotowania
Jeśli nie masz pewności co do jakości jaj, zorganizuj kąpiel wodną i dobrze podgrzej na niej żółtka. Po podgrzaniu ostudź, a następnie śmiało wymieszaj ze śmietaną.
Z białym winem
Osobliwość. Płynna przyprawa na bazie białego wina i śmietanki, idealna jako dodatek do pizzy z owocami morza i pomidorami lub dań z kurczaka. W pierwszym przypadku sos rozprowadza się na cieście jako bazę, tak aby po napełnieniu „naleśnika” farszem i pieczeniem. W drugim przypadku sos podawany jest osobno lub jako część dania głównego, doprawiając gotowy produkt sosem.
Będziesz potrzebować:
- masło – trzy duże łyżki;
- mąka pszenna – łyżeczka;
- wytrawne białe wino – pół szklanki;
- pietruszka – 30 g;
- sól i pieprz – według własnego uznania.
Algorytm gotowania
Możesz zostawić sos na kuchence, aż zgęstnieje. Przyprawy wprowadzamy do jego składu zaraz po ugotowaniu płynnego składnika, a następnie zdejmujemy rondel z ognia.
Ostatnie wskazówki
Sos przygotowany na bazie kwaśnej śmietany nazywa się kwaśną śmietaną. Jeśli mleko jest podstawą do przygotowania płynnej przyprawy, nazwa zmieni się na „mleko”. A jeśli tandem bulionu i śmietany stał się kanwą do stworzenia sosu, to masz przepis na sos z białej śmietany. Zgodnie z zasadami gotowy kremowy sos można przechowywać nie dłużej niż półtorej godziny. Już po 180 minutach od momentu przygotowania sos całkowicie się ochłodzi i złuszczy. Produkt po rozwarstwieniu nie będzie nadawał się do spożycia przez ludzi. Dlatego klasyczny francuski sos do potraw jest przygotowywany i spożywany tu i teraz i nigdy nie jest przygotowywany do użycia w przyszłości.
Teraz wiesz dokładnie, jak zrobić sos śmietanowy w domu według klasycznej lub oryginalnej receptury. Dlatego możesz ożywić nim każde – nawet najbardziej nudne i nudne danie. Pamiętaj: gęsty produkt końcowy jest wynikiem odparowania sosu. Ale nie trzeba zbyt długo dusić sosu na patelni. Płynna konsystencja nie oznacza zepsucia ani pogorszenia smaku. Ale bardzo wygodne jest duszenie w nim innych potraw – od dań mięsnych i mięsnych po warzywa i grzyby.
Inne przepisy na sos
Sos do shawarma
Sos śmietanowy z pieczarkami
sos do spaghetti
Sos Awokado Guacamole
Sos do makaronu
Miłego czytania!