Sos Teriyaki: przepis w domu, składniki i funkcje przechowywania +

Jak gotować sos teriyaki do wieprzowiny, bułek i sałatek warzywnych

Teriyaki to uniwersalny opatrunek. Doskonale nadaje się nie tylko do tradycyjnych bułek i sushi, ale także do mięs i innych produktów. Możesz zrobić to z wyprzedzeniem i użyć go w razie potrzeby. Dopuszczalne jest przechowywanie gotowego sosu teriyaki w lodówce, dodawanie do różnych potraw.

Skład, korzyści, zastosowanie

Trudno jest oddać słowami smak ciemnego płynnego sosu. Jest słodko-słony, bardzo pikantny, zamienia zwykłe danie w wykwintne. Z dressingiem można marynować warzywa, ryby, mięso: podczas smażenia kawałki nabierają błyszczącego, „lakierowanego” wyglądu. Niektóre gospodynie nalewają sałatki gęstą mieszanką, dekorują gotowe potrawy wzorem ciemnoczerwonych smug.

Trochę historii

Teriyaki zostało wynalezione ponad 2 tysiące lat temu przez mieszkańców małej japońskiej wioski. Pierwotnie był używany jako sos do dekoracji i urozmaicenia smaku dań gotowych. Teraz w wielu krajach wiedzą o tej kultowej stacji benzynowej.

Jeśli przetłumaczysz nazwę dosłownie, okaże się, że to „błyszczeć” i „smażyć”. Wynika to z faktu, że wiele potraw smażono w teriyaki, po czym nabrały blasku.

Nieruchomości

Oprócz swojej wszechstronności, sos teriyaki jest również znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Przy regularnym stosowaniu może:

  • poprawić trawienie;
  • znormalizować ciśnienie;
  • rozładować napięcie;
  • pobudzają apetyt;
  • działają kojąco na układ nerwowy;
  • pomagają radzić sobie ze zmęczeniem;
  • zapobiegać rozwojowi onkologii;
  • podnieść nastrój.

Kompozycja zawiera witaminy z grupy B, potas, witaminy C, PP, wapń, cholinę, fosfor, magnez, żelazo, selen, sód, cynk, mangan. Teriyaki jest wysoko ceniona przez osoby monitorujące prawidłowe odżywianie, ponieważ jest bezpieczna, ma niską kaloryczność i ma lekki skład. W mieszance nie ma tłuszczów.

Możliwa szkoda

Ze względu na zawartość cukru sos jest przeciwwskazany u chorych na cukrzycę. Nie zaleca się spożywania go osobom z chorobami nerek – sos może wywołać pojawienie się kamieni nerkowych. Teriyaki może również zaszkodzić osobom cierpiącym na zapalenie trzustki, wrzody żołądka i nadciśnienie.

Kompozycja zawiera miód, dlatego osoby z alergią powinny powstrzymać się od spożywania teriyaki.

Sos Teriyaki w filiżance

Klasyczny przepis na sos teriyaki

Osobliwości. Jak zrobić sos teriyaki w swojej kuchni? Nie trudniejsze niż inne znane potrawy. Przy wyborze składników należy kierować się jakością, kategorią cenową, osobistymi preferencjami. Prawie wszystkie składniki sosu teriyaki są wymienne, ale powinieneś zrozumieć, że będzie to przepis na inne danie.

Przepis krok po kroku na sos teriyaki w oryginale zakłada obecność w składzie imbiru, miodu, czosnku i wina ryżowego.

Składniki:

  • sos sojowy – pół szklanki;
  • czosnek – para goździków;
  • woda – jedna szklanka;
  • cukier (w oryginalnej trzcinie) – ćwierć szklanki;
  • imbir – łyżeczka;
  • miód – łyżka stołowa;
  • oliwa z oliwek – jedna łyżeczka;
  • mirin (wino ryżowe) – łyżka stołowa;
  • skrobia – trzy łyżeczki.

Gotowanie

  • W wygodny sposób zmiel czosnek i imbir. Możesz drobno posiekać nożem lub użyć tarki.
  • Wlej skrobię szklanką wody, wymieszaj.
  • W rondlu (odpowiednie są również inne naczynia, na przykład rondel z grubym dnem), przenieś wszystkie składniki, podpal.
  • Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj sos przez cztery do pięciu minut.
  • Wszystko jest niezwykle proste. Nie bój się, jeśli teriyaki okaże się płynne – zgęstnieje podczas naparu. Jeśli chcesz zrobić gęsty sos do bułek, gotuj miksturę na małym ogniu, aż około połowy płynu wyparuje. Grubość sosu teriyaki powinna być taka, jaka jest wygodna w użyciu do konkretnego dania. Sos w płynie doskonale nadaje się do marynowania, gęstszy – do dekorowania i przyprawiania sałatek, dodawania do gotowych posiłków.

    Wskazówki dotyczące zastępowania składników

    Niektóre składniki są trudne do zdobycia. Albo nie ma jak iść do sklepu, a sos trzeba szybko przygotować. Dlatego zaradni kucharze znaleźli całkiem udany zamiennik niektórych składników.

    • Mirin. Jest to wino ryżowe o słodkim smaku. może znajdować się w wyspecjalizowanych sklepach lub możesz je przywieźć z Japonii. W przypadku braku napoju można go zastąpić 6% octem winnym. Odpowiednie są również inne odmiany wina: sherry, wermut.
    • Skrobia. Możesz użyć tego, który jest w kuchni – kukurydza, ziemniak. Klasyczny przepis na sos teriyaki jest inny nawet wśród Japończyków, ponieważ każdy kucharz ma swoje sekrety.
    • Cukier trzcinowy. Zastępuje go tańszy burak, ale doświadczeni szefowie kuchni radzą wziąć go mniej: jedną piątą szklanki.
    • Świeży czosnek i imbir. Wymień na granulowany lub suszony.
    • Oliwa z oliwek. Możesz zmienić na dowolne warzywo.

    Ryba z sosem teriyaki

    Wariacje dodatkowe

    W pogoni za nowymi smakami w kuchniach powstają niesamowite przepisy, czasem mające niewiele wspólnego z oryginałem. Na przykład powszechna opcja z dodatkiem sezamu, soku pomarańczowego, skórki. Co jeszcze można dodać do klasycznych komponentów:

    • 100 g ananasa – przecier owocowy i sok dodają soczystości;
    • konfitura zamiast miodu – nadaje nowy słodkawy smak;
    • pół sake z mirinem – nadaje przepisowi cierpkość.

    Przygotuj sos teriyaki we właściwy sposób. Zacznij od klasycznej opcji gotowania, a następnie spróbuj zmienić składniki.

    Smak gotowego dania może zależeć od rodzaju miodu, marki sosu sojowego, wybranego wina.

    Przepis na sos teriyaki jest prosty, gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ze wszystkimi składnikami zajmie to mniej niż godzinę. Opatrunek można przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku przez kilka tygodni. Teriyaki ułatwia tworzenie oryginalnych potraw, dodając pikantnego smaku zwykłym potrawom.

    : „Używam go jako marynaty do mięsa”

    Bardzo smaczne)))) Zrobiłem mięso z funchezą, selerem i porem oraz krewetkami z warzywami i funchezą)) a także zamknąłem dwa małe słoiki w rezerwie)))) niesamowity smak, spróbuję z kurczakiem))) naprawdę wziąłem 4 łyżki skrobi kukurydzianej)

    Ksu Ksu, http://ovkuse.ru/recipes/sous-teriyaki-recept/

    Dziękuję za pyszny i wszechstronny przepis na sos. Używam go jako marynaty do mięsa, głównie kurczaka. Okazuje się bardzo soczysty i apetyczny.

    Danil, http://macaronomania.ru/sous-teriyaki-recept-prigotovleniya-v-domashnih-uslovijah/

    Dziś przygotowałem. Spędziłem na wszystkim 15 minut. natarł czosnek i imbir na tarce z gałki muszkatołowej, użył octu z czerwonego wina. Sos zgęstniał natychmiast po podgrzaniu. a także gotowane przez mniej niż 5 minut. bardzo smaczne! mój wybredny mąż zjadł je łyżkami, ze skrzydełkami z kurczaka. dzięki za przepis!

    Olga Belyaeva, http://povar.me/other-food/sousy/sous-teriyaki/

    Inne przepisy na sałatki

    Jak gotować wołowinę Sałatki z
    czerwonej ryby
    Sałatki dietetyczne Szparagi po
    koreańsku
    Sałatki z ozorem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author