
Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia, płyta grzewcza, nóż, łyżka, deska do krojenia.
Składniki
Mięso mielone | 300g |
Masło | 30-40g |
Cebula | 1 szt. |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Cukier | 1 łyżeczka |
Sól | 1 łyżeczka |
Przyprawy | 1 łyżeczka |
Woda | 200-250 ml. |
Czosnek | 2 goździki |
Liść laurowy | 2 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Wysyłamy patelnię do ognia, wkładamy do niej 40 g masła. Zamiast masła możesz dodać margarynę lub olej roślinny. Ale dzięki kremowemu, gotowy sos będzie miał przyjemny kremowy smak. 
Gdy olej się roztopi, obierz cebulę, umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę, wyślij na patelnię. Smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Jeśli lubisz czuć w naczyniu smak smażonej cebuli, pokrój ją w cienkie półpierścienie. 
Dodaj 300 g mięsa mielonego. Można użyć dowolnego farszu. Najlepsza byłaby wieprzowina i wołowina, ugotowane samemu. Aby to zrobić, musisz wziąć polędwicę wieprzową i wołową w równych proporcjach, przepuścić przez maszynę do mięsa. Jeśli chcesz, aby sos mięsny był bardziej soczysty, dodaj 30-50 g świeżego smalcu. Możesz skorzystać z gotowego sklepu. Najważniejsze, że jest świeży i lubisz go według własnego gustu. Wiele osób używa do tego sosu mielonego kurczaka. Jest bardziej kruchy, soczysty i gotuje się trochę szybciej. 
Mięso mielone wymieszać z cebulą, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć soku pomidorowego lub ketchupu. Ostateczny smak sosu będzie zależał od jakości makaronu, dlatego ważne jest, aby był świeży i smakował. 
Obierz 1-2 ząbki czosnku, umyj, przełóż przez czosnek lub drobno posiekaj, wyślij na patelnię. Dodaj czosnek według uznania. Jeśli nie lubisz smaku czosnku, możesz pominąć ten krok. 
Tutaj również wlewamy jedną łyżeczkę cukru, 0,5 łyżeczki soli, kilka szczypt czarnego pieprzu, wszystko mieszamy. Przy okazji spróbuj dodać cukier podczas smażenia cebuli. Karmelizuje się, co doda sosowi szczególnej pikanterii. Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne inne przyprawy. Idealna jest mieszanka suszonych ziół, mielonej papryki, kolendry. Dodaj dwa liście laurowe i 200-250 ml wody lub bulionu. Mieszaj i gotuj przez trzy minuty. Z gotowego sosu wyjmujemy liść laurowy, przykrywamy pokrywką, pozwalamy mu parzyć przez trzy minuty. W razie potrzeby możesz dodać posiekane warzywa bezpośrednio do sosu lub posyp je na już uformowanym naczyniu. Następnie możemy podawać z dowolnym dodatkiem. 
Oprócz sosu możesz dodać dowolne składniki. Na przykład grzyby, marchewki. 
Przepis
Gotowanie sosu z mięsa mielonego na makaron według tego przepisu jest bardzo proste i szybkie, nawet początkujący kucharz to zrozumie. Jeśli chcesz zobaczyć, jak głęboko smażone jest jedzenie, jak wygląda gotowy sos, spójrz na to.
Sos mięsny to świetna opcja na szybki obiad. Jest często lubiany przez dorosłych i dzieci. Jeśli już próbowałeś, napisz swoją opinię w komentarzach. Jakie produkty zostały dodane dodatkowo. Podziel się przepisami na proste i pyszne dania, które będą pasować do każdego dodatku.
Inne przepisy na sos
Majonez w domu
Sos do lasagne
Sos serowy do makaronu
Sos Shawarma
Sos tatarski
Miłego czytania!