Sos z wątróbki wieprzowej: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny sos z wątróbki wieprzowej

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, deska do krojenia, nóż, talerze na składniki, sitko, szpatułka, tarka.

Składniki

Nazwa Ilość
Wątroba 500 gramów
Marchewka średnia 1 szt.
Cebula 1 szt.
Mąka 1,5 ul. l.
Kwaśna śmietana 2 łyżki stołowe. l.
mleko 1/2 stosu.
Woda 250 ml
Sól pieprz smak
Olej roślinny smak

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 500 gram świeżej wątroby wieprzowej, myjemy i kroimy na małe kawałki na desce do krojenia.

    Pokrój wątrobę na kawałki.

  • Wlej posiekaną wątróbkę ½ szklanki mleka i pozostaw wątrobę do zaparzenia przez około 40 minut. Mleko sprawi, że wątroba będzie bardziej miękka, bardziej przewiewna, a także usunie gorycz.

    Namocz wątrobę w mleku.

  • Po 40 minutach ostrożnie odcedź mleko z wątroby przez sito kuchenne.

    Następnie wyrzucamy podroby na sito.

  • Na kuchence gazowej lub elektrycznej włóż patelnię do oleju roślinnego, aby się rozgrzać. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż do niego wątróbkę wołową i smaż na średnim ogniu.

    Smaż wątrobę na patelni.

  • Po 2 minutach posolić i popieprzać wątrobę do smaku i dokładnie wymieszać szpatułką kuchenną.

    Posolić wątrobę.

  • Podczas smażenia wątróbki pokrój 1 średnią cebulę w kostkę i natrzyj 1 średnią marchewkę na grubej tarce.

    Posiekaj cebulę i marchew.

  • Jak tylko wątroba usmaży się z obu stron, dodaj do niej posiekaną cebulę i marchewkę, dokładnie wymieszaj. Smaż, aż cebula i marchewka będą miękkie, średnio około 4-5 minut. Wątróbka gotuje się bardzo szybko, więc nie należy jej rozgotowywać.

    Dodaj warzywa do wątroby na patelni.

  • Następnie bierzemy 1,5 łyżki mąki i kładziemy na wolnym miejscu na patelnię, mieszamy kilka razy szpatułką kuchenną, a następnie mieszamy z wątróbką i cebulą, aby mąka dobrze wchłonęła się w przyszły sos.

    Dodaj mąkę, aby zagęścić sos.

  • Pobieramy 250 mililitrów czystej wody i powoli wlewamy do wątroby, dokładnie mieszając. Pozostaw około 60 mililitrów wody.

    Dodajemy wodę.

  • Gdy powstanie gęsta masa, dodaj do niej 2 łyżki śmietany ze zjeżdżalnią, a także dokładnie wymieszaj i dodaj pozostałe 60 mililitrów wody. Dobrze wymieszać. Śmietana lepiej nie brać zbyt tłuszczu.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  • Jeszcze raz posolić i popieprzać sos do smaku, dodając do niego wodę i kwaśną śmietanę.

    Sól i pieprz ponownie do smaku.

  • Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 5-7 minut, to wystarczy. Patelnię przykrywamy pokrywką, wyłączamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, nie trzeba jej mieszać.

    Niech sos jeszcze trochę się dusi.

  • Sos jest gotowy, możesz podać go jako dodatek do ziemniaków, kaszy gryczanej lub ryżu, będzie bardzo smaczny! Smacznego!

    delikatny, gruby sos z wątroby wieprzowej jest gotowy.

  • Przepis

    Proponuję bardziej szczegółowo zapoznać się z przepisem w formacie. Będziesz miał możliwość obejrzenia całego procesu gotowania, a także wysłuchania dodatkowych komentarzy autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i bliskich nierealistycznie pysznym sosem z wątróbki wieprzowej? Może masz własne sztuczki w gotowaniu tego dania? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author