Sos z wątróbki wołowej: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny sos z wątróbki wołowej

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka gazowa lub elektryczna, patelnia, deska do krojenia, nóż, talerze na składniki, łyżka, szpatułka kuchenna.

Składniki

Nazwa Ilość
Wątroba wołowa 500 gramów
Cebula 1-2 szt.
Kwaśna śmietana 2-3 łyżki. l.
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki. l.
Mąka 2 łyżki stołowe. l.
Woda 1 stos
Sól, przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy 500 gram świeżej wątróbki wołowej, myjemy i kroimy ostrym nożem na małe kawałki.

    Pokrój wątrobę na małe kawałki.

  • Następnie 1-2 cebule są obierane i krojone najpierw na pół, a następnie ponownie na pół, czyli ćwiartki.

    Nie przecinamy łuku.

  • Podczas krojenia cebuli można postawić patelnię na kuchence gazowej lub elektrycznej i wlać do niej odrobinę oleju roślinnego. Na rozgrzanej patelni wrzuć posiekaną cebulę do smażenia na średnim ogniu do uzyskania przezroczystego odcienia, od czasu do czasu mieszając.

    Smaż cebulę na złoty kolor

  • Gdy cebula jest smażona na patelni, możesz zacząć przygotowywać sos na wątrobę. Bierzemy 2 łyżki kwaśnej śmietany ze zjeżdżalnią, 1 łyżkę pasty pomidorowej i dobrze mieszamy łyżką.

    Aby przygotować sos, wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy.

  • Dodaj około 1 szklanki przegotowanej wody i wszystko delikatnie wymieszaj.

    Dodajemy wodę.

  • Gdy sos wymiesza się z wodą, dodaj do niego 2 łyżki mąki, aby był trochę gęstszy.

    Dodaj trochę mąki do sosu i wymieszaj.

  • Gotową cebulę przelej na osobny talerz, a posiekaną wątróbkę wołową wlej na rozgrzaną już patelnię i smaż przez 10 minut. Po 7 minutach wątrobę należy posolić do smaku. Nie powinieneś tego robić od razu.

    Smaż wątrobę oddzielnie od cebuli.

  • Dodajemy również smażoną cebulę i śmietanę z pastą pomidorową. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu do wrzenia. Po zagotowaniu sosu można go trochę posolić i pozostawić do duszenia przez kolejne 7 minut pod pokrywką.

    Dodaj cebulę i sos na patelnię.

  • Wątróbka jest gotowa, możesz ją podawać jako dodatek lub samodzielne danie. Smacznego!

    Ten sos z wątróbki wołowej nadaje się do każdego przystawki.

  • Rada

    • Zawsze wybieraj świeżą wątrobę zamiast mrożonej. W ten sposób znacznie łatwiej będzie określić jakość produktu.
    • Wątróbka wołowa przypomina kolorem dojrzałe wiśnie, powinna być czerwono-brązowa.
    • Zapach świeżej wątroby jest zawsze słodki i przyjemny. Jeśli słyszałeś jakieś obce zapachy, lepiej powstrzymać się od kupowania takiej wątroby.
    • Powierzchnia produktu musi być wolna od uszkodzeń, zarysowań, gładka i błyszcząca.
    • Przed rozpoczęciem gotowania nie zapomnij usunąć filmu znajdującego się w każdej wątrobie.
    • Jeśli widzisz przewody żółciowe na wątrobie, należy je usunąć, aby gotowa wątroba była miękka i pozbawiona goryczy bez smaku.
    • Aby zmiękczyć wątrobę, można ją namoczyć przez 30-40 minut w zimnym mleku.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Będziesz mógł dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i usłyszeć dodatkowe uwagi autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić rodzinę i przyjaciół niesamowicie smacznym i prostym przepisem na sos z wątróbki wołowej? Może znasz sztuczki lub sekrety gotowania tego dania? Podziel się z nami swoimi sukcesami, wspólnie poszerzajmy nasze kulinarne umiejętności!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author