Stek z siekanej wołowiny – niesamowicie apetyczny

Stek z siekanej wołowiny - niesamowicie apetyczny

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, patelnia grillowa, nóż, pierścień porcjowy, miska głęboka, ręczniki papierowe

Składniki

Mięso wołowe 200 gramów
Cebula ½ sztuki
Jaja kurze 1 szt.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj wołowinę i osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij kawałek ważący około 200 g i posiekaj na małe kawałki. Kroimy go nożem i nie przekręcamy maszynką do mięsa, ponieważ w tym przypadku kotlet wyjdzie.

    Aby przygotować stek wołowy, przygotuj mięso

  • Cebulę pokroić nożem w drobną kostkę i połączyć w głębokiej misce z mięsem mielonym.

    Aby przygotować stek wołowy, posiekaj cebulę

  • Do pojemnika wbijamy 1 jajko kurze, dodajemy sól i zmielony czarny pieprz do smaku; inne przyprawy według uznania.

    Na stek wołowy dodaj jajko

  • Za pomocą pierścienia porcjowanego nadajemy mięsu mielonemu pożądany kształt steku i kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy na oleju roślinnym.

    Aby przygotować stek wołowy, przygotuj składniki

  • Dostosuj stopień smażenia do swoich upodobań. Sugerowany czas gotowania to 4-5 minut na stronę.

    Aby przygotować stek wołowy, podgrzej patelnię

  • Taki stek podajemy wraz z dowolnym dodatkiem (ziemniaki, owsianka, makaron, warzywa), jako część burgera lub jako główne danie mięsne.

    stek wołowy gotowy

  • Poziomy wysmażenia steków wołowych

    • Pieczeń extra-rare (Extra-rare lub Blue) – stek jest surowy, ale nie zimny, bardzo czerwony, temperatura wewnątrz 46-49°C. Smaż przez mniej niż minutę z każdej strony i podawaj.
    • Mięso „z krwią” (Rare) – stek, smażony tylko na zewnątrz, w środku czerwony, miękki, temperatura wewnątrz 52-55 ° C. Smażyć po 1-2 minuty z każdej strony, „odpoczywać” pod folią przez 9 minut.
    • Lekko smażone (Medium Rare) – wtedy mięso na kawałku staje się delikatnie różowe, a w środku czerwone, temperatura wewnątrz 55-60°C. Czas gotowania 2-3 min. z każdej strony i około 8 min. „rekreacja”. Przygotowuje 3-4 minuty. z każdej strony i „odpocznij” 7 minut.
    • Medium fried (Medium) – wołowina podczas smażenia wydziela klarowny sok, całe mięso jest różowe i twarde, temperatura wewnątrz 60-65°C. Przygotowuje 3-4 minuty. z każdej strony i „odpocznij” 7 minut.
    • Pieczony (Medium Well) – mięso lekko wysuszone, lekko różowawe w środku, temperatura wewnątrz 65-69°C. Gotowanie z każdej strony zajmuje 4-5 minut, a czas „odpoczynku” wynosi 6 minut.
    • Smażone w głębokim tłuszczu (Well Done) – mięso jest smażone w głębokim tłuszczu na kolor szaro-brązowy, brakuje nawet soku (wyparowuje podczas gotowania). Temperatura wewnątrz to 71°C+. Czas gotowania – 6-7 minut z każdej strony, czas „odpoczynku” – 4 minuty.

    Stek wołowy według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

    Przepis

    Gotowanie siekanego steku to łatwy i szybki proces, ale jeśli nie jesteś czegoś pewien i chcesz to zrozumieć bardziej szczegółowo, spójrz na przepis na to danie.

    Więc nauczyłeś się gotować stek z mielonej wołowiny. W tym daniu nie ma tajemnicy restauracji, wszystko jest łatwe i szybkie. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso, a reszta jest niewielka. Teraz możesz zachwycić swoich domowników i drogich gości tym dużym, soczystym i niesamowicie smacznym mięsnym przysmakiem.

    A może już wcześniej ugotowałeś w domu stek? Z jakimi dodatkami maksymalnie ujawnia swój smak? Powiedz nam w komentarzach, a także napisz, jeśli masz dodatki lub opinie na temat tego przepisu. Smaczny smakołyk i pyszne domowe posiłki!

    Inne przepisy na wołowinę

    Kremlowska Wołowina

    serce wołowe

    wołowy język

    Medaliony wołowe

    Szaszłyki wołowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author