Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, patelnia grillowa, nóż, pierścień porcjowy, miska głęboka, ręczniki papierowe
Składniki
Mięso wołowe | 200 gramów |
Cebula | ½ sztuki |
Jaja kurze | 1 szt. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Poziomy wysmażenia steków wołowych
- Pieczeń extra-rare (Extra-rare lub Blue) – stek jest surowy, ale nie zimny, bardzo czerwony, temperatura wewnątrz 46-49°C. Smaż przez mniej niż minutę z każdej strony i podawaj.
- Mięso „z krwią” (Rare) – stek, smażony tylko na zewnątrz, w środku czerwony, miękki, temperatura wewnątrz 52-55 ° C. Smażyć po 1-2 minuty z każdej strony, „odpoczywać” pod folią przez 9 minut.
- Lekko smażone (Medium Rare) – wtedy mięso na kawałku staje się delikatnie różowe, a w środku czerwone, temperatura wewnątrz 55-60°C. Czas gotowania 2-3 min. z każdej strony i około 8 min. „rekreacja”. Przygotowuje 3-4 minuty. z każdej strony i „odpocznij” 7 minut.
- Medium fried (Medium) – wołowina podczas smażenia wydziela klarowny sok, całe mięso jest różowe i twarde, temperatura wewnątrz 60-65°C. Przygotowuje 3-4 minuty. z każdej strony i „odpocznij” 7 minut.
- Pieczony (Medium Well) – mięso lekko wysuszone, lekko różowawe w środku, temperatura wewnątrz 65-69°C. Gotowanie z każdej strony zajmuje 4-5 minut, a czas „odpoczynku” wynosi 6 minut.
- Smażone w głębokim tłuszczu (Well Done) – mięso jest smażone w głębokim tłuszczu na kolor szaro-brązowy, brakuje nawet soku (wyparowuje podczas gotowania). Temperatura wewnątrz to 71°C+. Czas gotowania – 6-7 minut z każdej strony, czas „odpoczynku” – 4 minuty.
Przepis
Gotowanie siekanego steku to łatwy i szybki proces, ale jeśli nie jesteś czegoś pewien i chcesz to zrozumieć bardziej szczegółowo, spójrz na przepis na to danie.
Więc nauczyłeś się gotować stek z mielonej wołowiny. W tym daniu nie ma tajemnicy restauracji, wszystko jest łatwe i szybkie. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso, a reszta jest niewielka. Teraz możesz zachwycić swoich domowników i drogich gości tym dużym, soczystym i niesamowicie smacznym mięsnym przysmakiem.
A może już wcześniej ugotowałeś w domu stek? Z jakimi dodatkami maksymalnie ujawnia swój smak? Powiedz nam w komentarzach, a także napisz, jeśli masz dodatki lub opinie na temat tego przepisu. Smaczny smakołyk i pyszne domowe posiłki!
Inne przepisy na wołowinę
Kremlowska Wołowina
serce wołowe
wołowy język
Medaliony wołowe
Szaszłyki wołowe
Miłego czytania!