Suflet z kurczaka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Suflet z kurczaka - bardzo delikatny i przewiewny

Sprzęt i przybory kuchenne: blender, folia spożywcza, głęboki rondel z grubym dnem, piekarnik.

Składniki

Filet z kurczaka 500 gramów
Krem 200 gramów
jajka kurze 2 szt.
Sól 0,5 łyżeczki
Pietruszka 1 pęczek

Czy wiedziałeś? Do smaku można również użyć mieszanki papryki i kolendry.

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój filet z kurczaka na średniej wielkości kawałki i włóż do miski blendera.

    Filet z kurczaka pokrojony na kawałki wkładamy do miski blendera.

  • Dodaj tam dwa jajka kurze.

    Dodaj dwa jajka do fileta.

  • Pokrój pęczek pietruszki i wyślij do blendera.

    Do miski blendera wkładamy również pietruszkę.

  • Dodaj 0,5 łyżeczki do miski blendera. sól, a także mieszankę mielonej papryki (czarnej, czerwonej i białej) oraz kolendry do smaku.

    Dodaj sól i pieprz.

  • Filet, jajka, zioła i przyprawy ubić w blenderze na gładką masę.

    Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz jednolitą masę.

  • Do powstałego puree dodać 200 g śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu i dalej ubijać, aż masa stanie się puszysta i puszysta.

    Teraz dodaj śmietanę.

  • Konsystencja sufletu nie powinna przypominać mięsa mielonego, puree z kurczaka powinno przypominać gęstą pastę.

    Znowu pokonaliśmy masę. aby był bardziej delikatny i przewiewny.

    Czy wiedziałeś?  To śmietanka nadaje potrawie delikatny smak, ale w razie potrzeby można ten składnik zastąpić mlekiem.

  • Weź duży kawałek folii spożywczej, rozłóż go na stole i połóż połowę sufletu na środku folii spożywczej.

    Rozłóż połowę przygotowanej masy na folii spożywczej.

  • Zawiń suflet w folię spożywczą w formie „cukierka”, pozostawiając długie końce na brzegach, a puree z kurczaka zawijaj w gęstą kiełbasę. Zabezpiecz wolne końce, zawiązując je w ciasny węzeł, aby suflet nie wyciekał.

    Filet zawijamy w folię w formie cukierka.

  • Drugą połowę puree z kurczaka położyć na innym kawałku folii spożywczej i w ten sam sposób zawinąć w ciasną kiełbasę.

    W ten sam sposób formujemy również drugą połówkę w kiełbasę.

  • Weź głęboki rondel z grubym dnem, włóż do niego kiełbaski filetowe i napełnij ciepłą przegotowaną wodą. Kiełbasy należy całkowicie zanurzyć w wodzie.

    Kiełbasy z sufletem wkładamy do rondla. napełnić wodą.

    Ważny!  Aby zapobiec wypływaniu kiełbasek z fileta na powierzchnię wody, można na nich położyć odwróconą płaską płytkę o małej średnicy.

  • Wyślij garnek wody i suflet zawinięty w folię na około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.

    Wysyłamy suflet do piekarnika.

  • Gotowy suflet wyjąć z patelni i pozostawić do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyjąć kiełbaski z folii spożywczej.

    Gotowy suflet musi być całkowicie schłodzony, a następnie już usunięty z folii.

  • Pokrój suflet na plasterki i podawaj.

    Teraz suflet z kurczaka można pokroić.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Przepis na to danie jest uniwersalny, ponieważ suflet z piersi kurczaka można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Jeśli chcesz podawać suflet na zimno, wyślij gotowe danie do lodówki na kilka godzin przed pokrojeniem. Schłodzony suflet znacznie łatwiej pokroić na równe kawałki. Połóż pokrojone w plasterki kółka sufletu na zielony liść sałaty. Pokrojone warzywa, takie jak ogórki, pomidory czy rzodkiewki, można dodać na talerz obok przystawki. Gałązka pietruszki lub koperku również ozdobi Twoje danie, dodając mu świeżości.

    taki suflet wygląda pięknie, jeśli ozdobisz go zielenią.

    Przepis

    Twoja uwaga jest skierowana na instrukcję, w której możesz zobaczyć wszystkie etapy gotowania tego dania w trakcie.

    Dzisiaj nauczyłeś się gotować delikatny i przewiewny suflet z piersi kurczaka w piekarniku. Dostałeś danie? Czy znasz inne opcje gotowania sufletu z kurczaka w piekarniku? Jaką radę dałbyś innym czytelnikom tego artykułu? Podziel się swoimi doświadczeniami i wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na drób

    Pierś z kurczaka w wolnym naczyniu

    Noga ze skórką

    Skrzydełka w sosie sojowym

    Kotlety z piersi kurczaka

    Gulasz z kurczaka z warzywami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author