
Sprzęt i przybory kuchenne: miska – 2 szt. czajnik, nóż, nożyczki, łyżka, słoik z pokrywką, sitko, ręcznik, papier do pieczenia, folia, blender, wałek do ciasta, formy prostokątne, blacha do pieczenia, piekarnik.
Składniki
Suszone owoce | 200 gramów |
Owoce kandyzowane | 200 gramów |
Pomarańczowy | 1 szt. |
Rum | 100 ml |
orzechy | 200 gramów |
Woda | 500 ml |
żywe kultury drożdży | 50g |
Cukier | 80-90g |
mleko | 180 gramów |
Mąka | 650 – 700 gramów |
jajko | 1 szt. |
Mąka migdałowa | 50g |
Sól | 1 szczypta |
Cynamon | 2 łyżeczki |
Ożywić | 0,5 łyżeczki |
mielone goździki | 1 szczypta |
mielony kardamon | 1 szczypta |
zmielona gałka muszkatołowa | 1 szczypta |
Ziele angielskie | 1 szczypta |
Masło | 300g |
Cukier puder | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie owoców kandyzowanych i suszonych
W sumie potrzebujemy 400 g owoców kandyzowanych i suszonych owoców.Najlepiej używać owoców kandyzowanych z owoców cytrusowych, mamy pamelę i kumkwat. Z suszonych owoców weź 4 rodzaje rodzynek i suszoną żurawinę.
Suszone owoce należy umyć. Najpierw w zimnej wodzie, następnie zalej 500 ml wrzącej wody. Kiedy puchną, spuść wodę. Kandyzowane owoce zmiel nożem lub nożyczkami do wielkości rodzynek. Rozdrobnione kandyzowane owoce i umyte suszone owoce przenosi się do słoika. 
Dodaj również skórkę z 1 pomarańczy. Usuń tylko górną pomarańczową część z pomarańczy. Drobno pokroić, dodać do kandyzowanych owoców. 
Wyciśnij sok z pomarańczy. Do suszonych owoców wlać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i 100 ml rumu. Możesz użyć jasnego lub ciemnego rumu, koniaku lub whisky. 
Zamknij szczelnie słoik, dobrze wstrząśnij i pozostaw suszone owoce do zaparzenia. Im dłużej nalegają, tym lepiej. Zostaw przynajmniej na noc, noc jest lepsza. Okresowo wstrząsaj słoikiem. 
Gotowanie ciasta
Ciasto drożdżowe przygotowywane jest metodą biszkoptową. W głębokiej misce pokrusz 50 g żywych drożdży lub 15 g suchych. Dodaj 1 łyżkę. l. Sahara. Wlej 180 ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy, aż będzie gładkie. 
Wlej 150 g przesianej mąki, wymieszaj. Powstałe ciasto przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie powinien dobrze pasować. Ciasto denerwujemy, po czym przygotujemy ciasto. 
Przygotowanie ciasta
Dodaj 60 g pozostałego cukru. Wkładamy 1 duże jajko, ale 3 żółtka są lepsze. 
Wlej 50 g mąki migdałowej lub migdałów posiekanych w blenderze. Dodaj 1 szczyptę soli i zmielonych przypraw: 2 łyżeczki. cynamon, 0,5 łyżeczki imbir, 1 szczypta goździków, kardamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. 
Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę. Wsypujemy 400 g mąki. Ciasto wymieszać łyżką. Następnie posyp powierzchnię roboczą odpowiednią ilością mąki, ułóż ciasto i zagnieść rękami. 
Teraz dodajemy 250 g zmiękczonego masła w temperaturze pokojowej. Stopniowo dodawaj olej. Posyp pozostałą mąką. Dlatego musimy wymieszać całą mąkę i całe masło z ciastem. 
Ciasto okazało się miękkie. Jednak dzięki temu, że została dodana wystarczająca ilość oleju, w ogóle nie klei się do rąk i do powierzchni roboczej. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. 
Gdy ciasto wyrośnie, denerwujemy je i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. 
Dodawanie dodatków
Potrzebujemy 200 g prażonych orzechów, mamy orzechy laskowe. Możesz użyć migdałów lub orzechów włoskich. Będziesz także potrzebował prawdziwych suszonych owoców. W tym czasie wchłonęły cały płyn i stały się bardzo pachnące. Ubij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie. Teraz musisz wymieszać w nim orzechy i suszone owoce. Ciasto rozkładamy od środka do brzegów. Na ciasto wylewamy wszystkie orzechy i bakalie. Może ci się wydawać, że orzechów i suszonych owoców jest za dużo, ale nie martw się, wszystkie będą przeszkadzać w cieście. 
Krawędzie zawijamy do środka, zakrywając nadzienie. Zagnieść ciasto. W porządku, jeśli nadzienie zacznie się wylewać i rwać ciasto. Na tym etapie, jeśli ciasto stało się zbyt lepkie, można dodać trochę mąki, ale nie więcej niż 50 g. 
Kształtowanie i pieczenie stollen
Posyp blat mąką i ułóż na nim trochę ciasta. Posyp wierzch mąką i zwiń w małe kółko. Następnie złóż to ciasto na pół. To jedna ze stollen opcji formowania. Pozostałe ciasto podzielić na 3 równe porcje i włożyć do prostokątnych foremek. 
Stollen przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy trochę do wyrośnięcia, podczas gdy piekarnik nagrzewa się do 180 stopni. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 4 stollen. Możesz podzielić ciasto na 3 części lub upiec 2 duże stollen. Czas pieczenia będzie zależał od ich wielkości. Małe stolleny pieczemy około 60 minut, duże – około 80. Pieczemy na złoty kolor. 
Rozpuść 50 g masła. Schłodzony stollen obficie smarujemy ze wszystkich stron roztopionym masłem, a także posypujemy ze wszystkich stron cukrem pudrem (wyjmie to 50 g). 
Stollen zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię. 
Następnie wysyłamy je w chłodne miejsce na 2 – 3 tygodnie, aby dojrzały. 
Przepis
Tutaj możesz zobaczyć, jak niemiecki stollen jest przygotowywany na Boże Narodzenie, jak jest wyrabiany, formowany i pakowany do przechowywania.
Dopiero po 2 tygodniach dojrzewania stollen nabiera naprawdę niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nawet jeśli zaczniesz jeść stollen zaraz po upieczeniu, poczujesz niesamowity aromat oraz to, jak miękkie i delikatne jest. Z biegiem czasu stanie się gęstszy, ale nie mniej smaczny. Stollen może być świetnym prezentem na święta, który można przygotować wcześniej.
Powodzenia w kuchni, nie bój się eksperymentować. A w komentarzach napisz jak ugotowałeś i co dodałeś do babeczki.
Inne przepisy na babeczki
Babeczka bez mleka
Czekoladowe Ciasto Bananowe
Ciasto bananowe z twarogiem
Babeczka Stolichny
babeczka bananowa
Miłego czytania!