Świąteczna babeczka krok po kroku 🍩przepis ze zdjęciem

Pachnący tort bożonarodzeniowy - Niemiecki Stollen

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska – 2 szt. czajnik, nóż, nożyczki, łyżka, słoik z pokrywką, sitko, ręcznik, papier do pieczenia, folia, blender, wałek do ciasta, formy prostokątne, blacha do pieczenia, piekarnik.

Składniki

Suszone owoce 200 gramów
Owoce kandyzowane 200 gramów
Pomarańczowy 1 szt.
Rum 100 ml
orzechy 200 gramów
Woda 500 ml
żywe kultury drożdży 50g
Cukier 80-90g
mleko 180 gramów
Mąka 650 – 700 gramów
jajko 1 szt.
Mąka migdałowa 50g
Sól 1 szczypta
Cynamon 2 łyżeczki
Ożywić 0,5 łyżeczki
mielone goździki 1 szczypta
mielony kardamon 1 szczypta
zmielona gałka muszkatołowa 1 szczypta
Ziele angielskie 1 szczypta
Masło 300g
Cukier puder 50g

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie owoców kandyzowanych i suszonych

W sumie potrzebujemy 400 g owoców kandyzowanych i suszonych owoców.Najlepiej używać owoców kandyzowanych z owoców cytrusowych, mamy pamelę i kumkwat. Z suszonych owoców weź 4 rodzaje rodzynek i suszoną żurawinę.

  • Suszone owoce należy umyć. Najpierw w zimnej wodzie, następnie zalej 500 ml wrzącej wody. Kiedy puchną, spuść wodę. Kandyzowane owoce zmiel nożem lub nożyczkami do wielkości rodzynek. Rozdrobnione kandyzowane owoce i umyte suszone owoce przenosi się do słoika.

    Aby przygotować świąteczną babeczkę, przygotuj składniki

  • Dodaj również skórkę z 1 pomarańczy. Usuń tylko górną pomarańczową część z pomarańczy. Drobno pokroić, dodać do kandyzowanych owoców.

    Obierz pomarańczę, aby zrobić świąteczny tort

  • Wyciśnij sok z pomarańczy. Do suszonych owoców wlać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i 100 ml rumu. Możesz użyć jasnego lub ciemnego rumu, koniaku lub whisky.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić świąteczny tort

  • Zamknij szczelnie słoik, dobrze wstrząśnij i pozostaw suszone owoce do zaparzenia. Im dłużej nalegają, tym lepiej. Zostaw przynajmniej na noc, noc jest lepsza. Okresowo wstrząsaj słoikiem.

    Przygotuj kandyzowane owoce do zrobienia świątecznego ciasta

  • Gotowanie ciasta

  • Ciasto drożdżowe przygotowywane jest metodą biszkoptową. W głębokiej misce pokrusz 50 g żywych drożdży lub 15 g suchych. Dodaj 1 łyżkę. l. Sahara. Wlej 180 ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy, aż będzie gładkie.

    Aby zrobić ciasto świąteczne, przygotuj ciasto

  • Wlej 150 g przesianej mąki, wymieszaj. Powstałe ciasto przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie powinien dobrze pasować. Ciasto denerwujemy, po czym przygotujemy ciasto.

    Przesiej mąkę na ciasto świąteczne

  • Przygotowanie ciasta

  • Dodaj 60 g pozostałego cukru. Wkładamy 1 duże jajko, ale 3 żółtka są lepsze.

    Aby zrobić świąteczny tort, złóż jajka

  • Wlej 50 g mąki migdałowej lub migdałów posiekanych w blenderze. Dodaj 1 szczyptę soli i zmielonych przypraw: 2 łyżeczki. cynamon, 0,5 łyżeczki imbir, 1 szczypta goździków, kardamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

    Dodaj przyprawy, aby zrobić ciasto świąteczne

  • Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę. Wsypujemy 400 g mąki. Ciasto wymieszać łyżką. Następnie posyp powierzchnię roboczą odpowiednią ilością mąki, ułóż ciasto i zagnieść rękami.

    Przesiej mąkę na ciasto świąteczne

  • Teraz dodajemy 250 g zmiękczonego masła w temperaturze pokojowej. Stopniowo dodawaj olej. Posyp pozostałą mąką. Dlatego musimy wymieszać całą mąkę i całe masło z ciastem.

    Dodaj masło, aby zrobić ciasto świąteczne

  • Ciasto okazało się miękkie. Jednak dzięki temu, że została dodana wystarczająca ilość oleju, w ogóle nie klei się do rąk i do powierzchni roboczej. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

    Aby przygotować tort świąteczny, przykryj ciasto ręcznikiem

  • Gdy ciasto wyrośnie, denerwujemy je i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.

    Zagnieść ciasto na świąteczny tort

  • Dodawanie dodatków

  • Potrzebujemy 200 g prażonych orzechów, mamy orzechy laskowe. Możesz użyć migdałów lub orzechów włoskich. Będziesz także potrzebował prawdziwych suszonych owoców. W tym czasie wchłonęły cały płyn i stały się bardzo pachnące. Ubij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie. Teraz musisz wymieszać w nim orzechy i suszone owoce. Ciasto rozkładamy od środka do brzegów. Na ciasto wylewamy wszystkie orzechy i bakalie. Może ci się wydawać, że orzechów i suszonych owoców jest za dużo, ale nie martw się, wszystkie będą przeszkadzać w cieście.

    Aby zrobić świąteczny tort, dodaj do ciasta kandyzowane owoce

  • Krawędzie zawijamy do środka, zakrywając nadzienie. Zagnieść ciasto. W porządku, jeśli nadzienie zacznie się wylewać i rwać ciasto. Na tym etapie, jeśli ciasto stało się zbyt lepkie, można dodać trochę mąki, ale nie więcej niż 50 g.

    Zagnieść ciasto na świąteczny tort

  • Kształtowanie i pieczenie stollen

  • Posyp blat mąką i ułóż na nim trochę ciasta. Posyp wierzch mąką i zwiń w małe kółko. Następnie złóż to ciasto na pół. To jedna ze stollen opcji formowania. Pozostałe ciasto podzielić na 3 równe porcje i włożyć do prostokątnych foremek.

    Ciasto podzielić na ciasto bożonarodzeniowe

  • Stollen przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy trochę do wyrośnięcia, podczas gdy piekarnik nagrzewa się do 180 stopni. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 4 stollen. Możesz podzielić ciasto na 3 części lub upiec 2 duże stollen. Czas pieczenia będzie zależał od ich wielkości. Małe stolleny pieczemy około 60 minut, duże – około 80. Pieczemy na złoty kolor.

    Aby przygotować ciasto bożonarodzeniowe, umieść ciasto w foremce

  • Rozpuść 50 g masła. Schłodzony stollen obficie smarujemy ze wszystkich stron roztopionym masłem, a także posypujemy ze wszystkich stron cukrem pudrem (wyjmie to 50 g).

    Posyp cukrem pudrem, aby zrobić świąteczny tort

  • Stollen zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię.

    Zawiń ciasto w folię, aby zrobić świąteczny tort

  • Następnie wysyłamy je w chłodne miejsce na 2 – 3 tygodnie, aby dojrzały.

    Świąteczna babeczka krok po kroku przepis ze zdjęciem

  • Przepis

    Tutaj możesz zobaczyć, jak niemiecki stollen jest przygotowywany na Boże Narodzenie, jak jest wyrabiany, formowany i pakowany do przechowywania.

    Dopiero po 2 tygodniach dojrzewania stollen nabiera naprawdę niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nawet jeśli zaczniesz jeść stollen zaraz po upieczeniu, poczujesz niesamowity aromat oraz to, jak miękkie i delikatne jest. Z biegiem czasu stanie się gęstszy, ale nie mniej smaczny. Stollen może być świetnym prezentem na święta, który można przygotować wcześniej.

    Powodzenia w kuchni, nie bój się eksperymentować. A w komentarzach napisz jak ugotowałeś i co dodałeś do babeczki.

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka bez mleka

    Czekoladowe Ciasto Bananowe

    Ciasto bananowe z twarogiem

    Babeczka Stolichny

    babeczka bananowa

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author