Świetna kapusta po gruzińsku

Niesamowita gruzińska kapusta

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • ostry nóż;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • deska do krojenia;
  • naczynia emaliowane;
  • kołek;
  • głęboka patelnia lub rondel;
  • talerz zupy;
  • każda ciężka waga.

Składniki

  • Kapusta biała – 2-2,5 kg
  • Buraki średniej wielkości – 1 szt.
  • Ostra papryka – 1-2 szt.
  • Sól – 1 łyżka. l.
  • Ocet 9% – 1 łyżka. l.
  • Woda – 1,5 l

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować danie, potrzebujesz 1 średniej główki białej kapusty o wadze około 2-2,5 kg. Lepiej wybrać odmiany kapusty kiszonej. Pokrój główkę kapusty na kilka dużych kawałków. Sama głowa musi zostać odcięta, ponieważ jest zbyt twarda i nie jest używana do gotowania. Kapustę pokrojoną na duże kawałki przekładamy do dowolnego naczynia emaliowanego. Aby to zrobić, możesz użyć średniej miski lub dużej patelni.
    Jak przygotowuje się kapustę gruzińską
  • Do dania potrzebny będzie średniej wielkości burak. Należy go dobrze umyć i odciąć ogony po obu stronach. Buraki oczyszczamy ze skórki i kroimy w paski.
    posiekaj buraki
  • Aby dodać przyprawy do kapusty, potrzebujesz ostrej papryki. Konieczne jest odcięcie ogona i pokrojenie papryki na kilka kawałków o wielkości 1-1,5 cm, nie trzeba kupować nasion. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, użyj 2 papryczek, jeśli nie lubisz mocnej ostrości, wystarczy jedna.
    pokrój paprykę
  • W misce dodaj buraki i ostrą paprykę do posiekanej kapusty. Przechodzimy do przygotowania marynaty. Wlej 1,5 litra wody na głęboką patelnię lub rondel i postaw na kuchence. Gdy woda trochę się nagrzeje, wysyłamy 1 łyżkę. l. Sól. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sól szybciej się rozpuściła i zagotuj wszystko.
    przygotuj solankę
  • W przegotowanej wodzie z solą wlej 1 łyżkę. l. ocet 9%. Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Zalej kapustę papryką i burakami z powstałą solanką. Konieczne jest polanie składników wrzącą marynatą.
    polać składniki solanką
  • Kapustę przykrywamy głębokim talerzem i kładziemy ciężki ucisk. W takim przypadku stosuje się 3-litrowy słoik wody. Kapustę pozostawiamy do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Po 3 dniach kapusta jest całkowicie gotowa do użycia. Okazuje się chrupiąca, bardzo smaczna i pikantna. Ta przystawka dobrze komponuje się z rybami, mięsem i innymi pierwszymi i drugimi daniami.
    Niesamowita gruzińska kapusta jest gotowa
  • Przepis

    film poświęcony jest gotowaniu pysznej i pikantnej kapusty po gruzińsku. Każda gospodyni domowa może zrobić to w swojej kuchni, korzystając z zaleceń i według przepisu krok po kroku. Oprócz kapusty potrzebne będą inne składniki wymienione na początku w odpowiedniej ilości.

    Czy próbowałeś gotować pachnącą gruzińską kapustę w domu? Czy dodałeś jakieś dodatkowe składniki lub przyprawy? Opowiedz nam w komentarzach o swojej metodzie przygotowania takiej przekąski z kapusty i możliwych sekretach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author