
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- ostry nóż;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- deska do krojenia;
- naczynia emaliowane;
- kołek;
- głęboka patelnia lub rondel;
- talerz zupy;
- każda ciężka waga.
Składniki
- Kapusta biała – 2-2,5 kg
- Buraki średniej wielkości – 1 szt.
- Ostra papryka – 1-2 szt.
- Sól – 1 łyżka. l.
- Ocet 9% – 1 łyżka. l.
- Woda – 1,5 l
Gotowanie krok po kroku
Aby przygotować danie, potrzebujesz 1 średniej główki białej kapusty o wadze około 2-2,5 kg. Lepiej wybrać odmiany kapusty kiszonej. Pokrój główkę kapusty na kilka dużych kawałków. Sama głowa musi zostać odcięta, ponieważ jest zbyt twarda i nie jest używana do gotowania. Kapustę pokrojoną na duże kawałki przekładamy do dowolnego naczynia emaliowanego. Aby to zrobić, możesz użyć średniej miski lub dużej patelni.
Do dania potrzebny będzie średniej wielkości burak. Należy go dobrze umyć i odciąć ogony po obu stronach. Buraki oczyszczamy ze skórki i kroimy w paski.
Aby dodać przyprawy do kapusty, potrzebujesz ostrej papryki. Konieczne jest odcięcie ogona i pokrojenie papryki na kilka kawałków o wielkości 1-1,5 cm, nie trzeba kupować nasion. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, użyj 2 papryczek, jeśli nie lubisz mocnej ostrości, wystarczy jedna.
W misce dodaj buraki i ostrą paprykę do posiekanej kapusty. Przechodzimy do przygotowania marynaty. Wlej 1,5 litra wody na głęboką patelnię lub rondel i postaw na kuchence. Gdy woda trochę się nagrzeje, wysyłamy 1 łyżkę. l. Sól. Wszystko dobrze wymieszaj, aby sól szybciej się rozpuściła i zagotuj wszystko.
W przegotowanej wodzie z solą wlej 1 łyżkę. l. ocet 9%. Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Zalej kapustę papryką i burakami z powstałą solanką. Konieczne jest polanie składników wrzącą marynatą.
Kapustę przykrywamy głębokim talerzem i kładziemy ciężki ucisk. W takim przypadku stosuje się 3-litrowy słoik wody. Kapustę pozostawiamy do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Po 3 dniach kapusta jest całkowicie gotowa do użycia. Okazuje się chrupiąca, bardzo smaczna i pikantna. Ta przystawka dobrze komponuje się z rybami, mięsem i innymi pierwszymi i drugimi daniami.
Przepis
film poświęcony jest gotowaniu pysznej i pikantnej kapusty po gruzińsku. Każda gospodyni domowa może zrobić to w swojej kuchni, korzystając z zaleceń i według przepisu krok po kroku. Oprócz kapusty potrzebne będą inne składniki wymienione na początku w odpowiedniej ilości.
Czy próbowałeś gotować pachnącą gruzińską kapustę w domu? Czy dodałeś jakieś dodatkowe składniki lub przyprawy? Opowiedz nam w komentarzach o swojej metodzie przygotowania takiej przekąski z kapusty i możliwych sekretach.