
Sprzęt i wyposażenie kuchenne: piekarnik, tarka gruba (lub blender), zdejmowane naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm, szklanki, miski, talerze, łyżki, widelce, nóż, pergamin do pieczenia.
Składniki
Kasza manna | 1 szklanka (160g) |
Mąka | 1 szklanka (130g) |
Cukier | 1 szklanka (180g) |
Proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
Jabłka | 5 sztuk. |
Masło | 30 gramów |
mleko | 1 szklanka (200 ml) |
Sok cytrynowy | 2-3 łyżki. l. |
Cukier puder | do wystroju |
Instrukcja krok po kroku
Weź 5 średnich jabłek, potrzyj je na grubej tarce, nie możesz obrać jabłek ze skórki. Wlej sok z cytryny. Jabłka mogą ciemnieć, ale nie wpłynie to na smak ciasta. Zamiast tarki możesz użyć robota kuchennego – wtedy jabłka nie zdążą przyciemnić. 
Połącz suche pokarmy: 1 szklanka (180 g) cukru, 1 szklanka (160 g) kaszy manny, 1 szklanka (130 g) mąki, 1,5 łyżeczki. proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Weź zdejmowane naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm i przykryj pergaminem, po uprzednim nasmarowaniu zarówno formy, jak i pergaminu olejem. Jest to konieczne, aby nic się nie przyklejało i nie paliło. 
Suchą mieszankę podzielić na 4 równe części – w zależności od ilości ciastek. Aby to zrobić, możesz wziąć 4 szklanki i rozprowadzić na nich mieszaninę (około 120 g każda). Podziel starte jabłka w przybliżeniu, wzrokiem, na 3 równe części – tak powstały 3 części warstwy jabłka. 
Zasypiaj kolejno warstwami: warstwa suchej mieszanki, warstwa jabłek, aby uzyskać jednolite ciasto. I tak na górze formularza. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa suchej mieszanki. Weź 30 g masła i rozpuść masło w ciepłej, prawie wrzącej szklance (200 ml) mleka. 
Całość polać mlekiem, po zrobieniu w torcie zgrabnych nakłuć widelcem lub nożem – tak, aby mleko przeszło przez całą grubość ciasta i było nasiąknięte. 
Przełóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 – 50 minut. 
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez 20 minut. Następnie nożem do deserów idź wzdłuż krawędzi, aby wszystko było dobrze usunięte. Ostrożnie usuń pergamin. Posyp cukrem pudrem. Okazało się, że ciasto jest soczyste i smaczne – jak ze śmietaną. Szarlotkę luzem można podawać z lodami waniliowymi. Może na herbatę, albo tak po prostu. Bardzo smaczne i bardzo proste. 
Przepis
Przygotowania do ciast można również obejrzeć tutaj:
Nauczyłeś się jednej z opcji robienia masowej szarlotki, która jest również nazywana „Ciasto z trzech szklanek”, „Wszystko wymieszaj i gotowe” itp. To ciasto przyszło do nas z kuchni bałkańskiej. Inną dobrze znaną nazwą jest „Bułgarska Bulk Apple Pie”. Możesz wprowadzić drobne poprawki do przepisu. Na przykład masło dodawane do gorącego mleka to już improwizacja, ale całkiem udana. Wiele zależy od jabłek. Najlepszą opcją jest odmiana Semerenko. Chociaż natychmiast ciemnieją, mają bogaty słodko-kwaśny smak i zapewniają ciastu wystarczającą soczystość. Więc jeśli masz pomysły na improwizację, spróbuj. Smakuj i bądź zdrowy!
Inne przepisy na ciasto
Cienkie ciasto z rybą
Ciasto królewskie z twarogiem
Ciasto otwarte z twarogiem
Ciasto otwarte z kapustą i grzybami na cienkim zdrowym cieście Ciasto
kefirowe z dżemem
Smacznego!