Sprzęt i przybory kuchenne:
- wagi kuchenne;
- tarka;
- nóż;
- deska do krojenia;
- głęboki rondel;
- lodówka;
- szpikulec;
- drewno kominkowe;
- kotlarz
Składniki
Produkt | Ilość |
baranina | 1 kg |
cebula | 2 szt. |
Sól | smak |
zmielony czarny pieprz | smak |
Czy wiedziałeś? Jagnięcina zawiera szereg korzystnych witamin i minerałów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Gotowanie krok po kroku
Szaszłyk ugotowany według proponowanego przepisu jest bardzo delikatny i soczysty. Dzięki temu, że z przypraw używa się tylko soli i pieprzu, mięso zachowuje swój pierwotny smak i aromat.
Pomocne wskazówki
Aby Twój grill nie okazał się zbyt trudny, sugerujemy przestrzeganie następujących zaleceń:
- Udko lub schab najlepiej nadają się do grillowania, ponieważ są to najbardziej miękkie i mięsiste części jagnięciny.
- Pamiętaj, aby usunąć nadmiar żył i filmu z mięsa.
- Jeśli nie chcesz trzeć cebuli, możesz ją drobno posiekać. Jednak wtedy warzywo będzie musiało zostać zmiażdżone rękami, aby uruchomić sok.
- Oprócz soli i pieprzu można stosować inne przyprawy, ale staraj się nie dodawać ich w dużych ilościach, aby nie przytłoczyć smaku mięsa.
- Jagnięcinę należy przechowywać w marynacie przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jeden dzień.
Przepis
Zapraszamy do obejrzenia dość prostego przepisu na soczyste i delikatne szaszłyki jagnięce:
Istnieje wiele możliwości przygotowania różnych marynat do mięsa. Jakich przypraw używasz do tego? Czy podobał Ci się ten przepis na szaszłyki jagnięce? Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzach.