Szaszłyk jagnięcy krok po kroku 🍢 przepis ze zdjęciem

Przepis na soczysty i miękki kebab jagnięcy 🍢

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • wagi kuchenne;
  • tarka;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • głęboki rondel;
  • lodówka;
  • szpikulec;
  • drewno kominkowe;
  • kotlarz

Składniki

Produkt Ilość
baranina 1 kg
cebula 2 szt.
Sól smak
zmielony czarny pieprz smak

Czy wiedziałeś?  Jagnięcina zawiera szereg korzystnych witamin i minerałów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój jagnięcinę na średniej wielkości kawałki. Posolić i popieprzyć do smaku.

    jagnięcina pokrojona na kawałki.

  • Mięso mieszamy, dobrze ubijamy rękoma i zostawiamy na 15 minut, aby wchłonęło przyprawy. Kawałki jagnięciny przekładamy do głębokiego rondla.

    Sól, pieprz mięso, wymieszaj.

  • Bierzemy 2 główki cebuli, rozcieramy na średniej tarce i dodajemy do mięsa razem z wyróżniającym się sokiem. Dokładnie wymieszaj składniki.

    Do mięsa dodać startą cebulę.

  • Zostaw jagnięcinę w lodówce na noc. Jest to konieczne, aby dobrze się marynował.

    Mięso wymieszać z cebulą i zamarynować.

  • Rozpalamy ognisko w celu ogrzania grilla. Na każdym szpikulcu naciągamy 4-5 kawałków mięsa i wysyłamy je do ognia.

    Gotowanie grilla na grillu.

  • Smaż jagnięcinę z obu stron przez około 20 minut, przewracając szaszłyki tak często, jak to możliwe. Danie gotowe!

    Oto takie pyszne szaszłyki jagnięce można ugotować na grillu.

  • Szaszłyk ugotowany według proponowanego przepisu jest bardzo delikatny i soczysty. Dzięki temu, że z przypraw używa się tylko soli i pieprzu, mięso zachowuje swój pierwotny smak i aromat.

    Pomocne wskazówki

    Aby Twój grill nie okazał się zbyt trudny, sugerujemy przestrzeganie następujących zaleceń:

    • Udko lub schab najlepiej nadają się do grillowania, ponieważ są to najbardziej miękkie i mięsiste części jagnięciny.
    • Pamiętaj, aby usunąć nadmiar żył i filmu z mięsa.
    • Jeśli nie chcesz trzeć cebuli, możesz ją drobno posiekać. Jednak wtedy warzywo będzie musiało zostać zmiażdżone rękami, aby uruchomić sok.
    • Oprócz soli i pieprzu można stosować inne przyprawy, ale staraj się nie dodawać ich w dużych ilościach, aby nie przytłoczyć smaku mięsa.
    • Jagnięcinę należy przechowywać w marynacie przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jeden dzień.

    Przepis

    Zapraszamy do obejrzenia dość prostego przepisu na soczyste i delikatne szaszłyki jagnięce:

    Istnieje wiele możliwości przygotowania różnych marynat do mięsa. Jakich przypraw używasz do tego? Czy podobał Ci się ten przepis na szaszłyki jagnięce? Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author