Szaszłyk w piekarniku na szaszłykach jak gotować mięso na blasze do pieczenia w domu, przepisy kulinarne

Jak gotować grilla w piekarniku w domu, jak usmażyć szaszłyki z kurczaka, zdjęcie

Od kilkudziesięciu lat naukowcy spierają się o to, w jakim kraju powstał grill. Za jej ojczyznę uważa się Turcję, Iran, Bułgarię, a nawet Krym, gdzie od dawna przygotowywano „sziszpik”, czyli w tłumaczeniu z Tatara Krymskiego mięso na bagnecie.

Jest mało prawdopodobne, aby ten spór zakończył się kiedykolwiek, ale to nie jest tak ważne. W końcu kawałki mięsa pieczone na węglach na szpikulcu lub szpikulcu można znaleźć pod różnymi nazwami w kuchniach wielu narodów świata. Co więcej, szaszłyk uważany jest za pierwszy „cywilizowany” pokarm starożytnych ludzi, którzy nauczyli się rozpalać ognisko i smażyć na nim kawałki mięsa.

Jagnięcina, wieprzowina… kurczak?

Tradycyjnym mięsem do dania jest jagnięcina. W Rosji zwyczajowo gotuje się go z wieprzowiny. Ale kiedy pogoda na zewnątrz nie jest lato, a chcesz grilla, możesz spróbować ugotować go z kurczaka.

I niech kulinarni teoretycy oskarżą nas o łamanie wszelkich kuchennych tradycji. Niech mówią, że grill i piekarnik to rzeczy nie do pogodzenia. Niech się przekonają, że kurczak nie jest najodpowiedniejszym mięsem do dania, nadal będziemy próbować! W końcu jest to świetna okazja, aby zrobić coś wyjątkowego z najbardziej znanym nam produktem mięsnym, zaskoczyć i zadowolić bliskich nowym smakiem i oryginalną prezentacją.

Ważne jest tylko spełnienie kilku wymagań, które sprawią, że grillowanie kurczaka w piekarniku będzie idealne.

  • Soczyste danie wyjdzie z fileta z ud. Tradycyjnie używa się mięsa barbecue z niewielkimi dodatkami tłuszczu. Dzięki nim kawałki są szczególnie delikatne. U kurczaka najgrubsze części to uda. Wystarczy wyciąć z nich kość i pokroić na kawałki średniej wielkości.
  • Dietetyczny grill będzie pochodził z piersi. Ubij filet, aby rozbić włókna mięsa. Więc marynata wniknie w nie głębiej, a kawałki będą smaczniejsze.
  • Nie kroić mięsa na zbyt małe. Po upieczeniu wyschnie. Idealne są średniej wielkości kawałki lub paski filetów o grubości 1,5 cm.
  • Pokrój mięso na włókna. W ten sposób zachowują więcej soku.
  • Połącz kawałki ciasno, bez przerw. W przeciwnym razie okażą się suche. Również szczelnie zapakuj szaszłyki do piekarnika.
  • Upiec naczynie na ruszcie nad blachą do pieczenia. Mięso będzie równomiernie usmażone, a sok zbierze się w formie i nie zabrudzi piekarnika. Blachę do pieczenia można wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba jej później myć.
  • Użyj 2 trybów pieczenia. Ile czasu na gotowanie? W przypadku grillowania szaszłyki powinny pozostać w piekarniku przez 10-12 minut. Jednocześnie kawałki należy smażyć przez 5-6 minut z jednej strony, odwrócić szaszłyki i smażyć z drugiej strony. W normalnym trybie pieczenia temperatura powinna wynosić do 200 °, a mięso jest gotowe w ciągu 20-30 minut.
  • Nałóż kurczaka na drewniane szpikulce. Zwykłe szaszłyki w piekarniku po prostu nie pasują. Ale nie są potrzebne do gotowania w domu. Idealnie nadaje się do użycia dużych szaszłyków wykonanych z drewna brzozowego lub łodyg bambusa.

Szaszłyki należy najpierw namoczyć w wodzie, aby nie przypaliły się podczas pieczenia. Wystarczy włożyć je do wody na 30 minut, ale powinno całkowicie zakryć „szaszłyki”. Do tego wygodnie jest użyć dużej tacy lub zanurzyć je w zlewie, zamykając odpływ korkiem.

Sekrety marynowania

Smak kurczaka na szaszłykach w piekarniku w dużej mierze zależy od techniki marynowania i składników marynaty. Nie pomijaj tego kroku!

Oto kilka subtelności prawidłowej techniki.

  • Dodaj do sosu kwaśne składniki. To kwas rozbija włókna, co pozwala im nasycić się smakiem i uzyskać miękkość. Do kurczaka można wybrać nie tylko tradycyjne kwaśne składniki, takie jak kefir czy ocet balsamiczny. Ale także bardziej wyrafinowane produkty, takie jak pomarańcze czy kiwi. Owoce te zawierają wystarczającą ilość kwasów owocowych, aby zapewnić kebabowi bogaty smak.
  • Używaj oleju roślinnego ze składnikiem kwasowym w stosunku 1:1. Na przykład możesz wziąć kęs ryżu i wymieszać go z równą ilością oliwy z oliwek.
  • Krótko marynować. Zatem optymalny czas na marynowanie skrzydełek to 1 godzina, 1-2 godziny można przechowywać w sosie polędwicowym, 2 godziny – uda. Jeśli kurczak zostanie dłużej w marynacie, włókna mogą się bardzo rozłożyć, a mięso stanie się kruche.
  • Marynować w temperaturze pokojowej do 1 godziny. Jeśli potrzebujesz więcej czasu, umieść miskę w lodówce.
  • Używaj aromatycznych ziół i przypraw. Dobry przepis na kebab z kurczaka w piekarniku zawsze zawiera przyprawy, które doskonale podkreślają delikatny smak tuszy. Należą do nich papryka i kurkuma, które nadają kawałkom luksusowy złoty odcień, mieszanka curry (ostra lub łagodna), która tworzy pikantny smak. Idealnie komponuje się z oregano z kurczakiem i majerankiem, kolendrą i imbirem, gałką muszkatołową i rozmarynem. Każda przyprawa tworzy własne nuty smakowe: od intensywnie ostrych po miękkie, słodkawe.
  • Użyj soli w ostatniej chwili. Nie powinno być w marynacie! Posolić kawałki tuszy tuż przed włożeniem ich na szaszłyki.

Marynaty uniwersalne:

  • sos sojowy + ocet ryżowy + oliwa z oliwek + przyprawy;
  • olej roślinny + czosnek + cukier + kolendra + mielony czarny pieprz;
  • oliwa z oliwek + koniak (madera) + sos sojowy + mielony czarny pieprz;
  • musztarda + czosnek + sok z cytryny + przyprawy (kardamon, kolendra, kurkuma, papryka, ziele angielskie).
  • Przepisy na szaszłyki z kurczaka

    Możesz gotować szaszłyki z kurczaka w piekarniku z dowolnej części tuszy. Zachęcamy, aby się o to przekonać i wybrać dla siebie odpowiedni przepis!

    Z ud z grzybami i zieloną cebulką

    Obfite i oryginalne danie, które nie wymaga dodatkowego dodatku. Bogata w aromaty i smaki, bardzo szybko gotuje się na grillu.

    Prawdziwe letnie danie pachnące zielenią i latem
    Będziesz potrzebować:

    • uda – 6 szt.;
    • pieczarki – 16 szt.;
    • sos sojowy – 6 łyżek. łyżki;
    • Wino ryżowe „Mirin” – 6 łyżek. łyżki;
    • płynny miód – 6 łyżek. łyżki;
    • imbir – 1,5 łyżki. łyżki;
    • ocet ryżowy – 1,5 łyżki stołowej. łyżki;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • zielona cebula – 4 szt.

    Gotowanie

  • Połącz ocet, mirin, miód i sos sojowy. Dodaj czosnek i imbir. Gotuj na kuchence przez 10 minut.
  • Usuń kości z ud, pokrój filet na kawałki. Marynować w powstałej mieszaninie przez godzinę.
  • Pokrój cebulę i pieczarki (duże).
  • Mięso, cebulę, grzyby nawlec na przemian na szaszłyki.
  • Posmaruj ruszt olejem, ułóż szaszłyki. Smażyć po 6 minut z każdej strony. Obracając szaszłyki, posmaruj je marynatą.
  • Danie podawaj natychmiast, gorące. Podczas grillowania uważaj, aby nie przypalić kawałków. Bardzo szybko pokryją się złotą skórką.

    Z piersi w kefirze

    W przepisie wykorzystano najprostszą marynatę, która równie dobrze nadaje się do wszystkich rodzajów mięs. Doskonale „działa”, nadając kurczakowi klasyczne smaki kuchni orientalnej.

    Soczysty kawałek kurczaka rośnie na białym kopcu tłuczonych ziemniaków
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 1 kg;
    • kefir – 100 ml;
    • chmiel suneli – 1 łyżeczka;
    • papryka – 1 łyżeczka;
    • pieprz, sól.

    Gotowanie

  • Pokrój filet na kawałki.
  • Mięso natrzeć przyprawami, pieprzem, polać kefirem. Pozostaw do marynowania na 1,5 godziny.
  • Sól, sznurek na szaszłykach.
  • Piecz 10 minut na ruszcie, odwróć. Piecz przez kolejne 10-15 minut.
  • Pozostaw szaszłyki na „odpoczynek” przez 7 minut.
  • Podawać z puree ziemniaczanym, groszkiem lub sałatką jarzynową.

    Do szaszłyków filetowych można użyć nie tylko klasycznego krojenia w kostkę, ale także długich pasków. Następnie trzeba ułożyć kawałki mięsa na szaszłykach z „akordeonem”.

    Ze skrzydeł lub nóg z adjika

    Cudowne danie o ostrym, bogatym smaku, jak na zdjęciu. Powinien być ugotowany na ruszcie i można go naciągnąć na szaszłyki, aby uzyskać oryginalną porcję.

    Rumiane i płonące skrzydełka schłodzi tylko kwaśna śmietana
    Będziesz potrzebować:

    • skrzydła (nogi) – 1 kg;
    • adżyka – 6 łyżek. łyżki;
    • curry – 1 łyżeczka;
    • bazylia – 2 łyżeczki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Wymieszaj adżikę z curry, bazylią.
  • Włóż skrzydełka do marynaty, odstaw na godzinę.
  • Sól, połóż na grillu.
  • Piecz przez 30 minut w 200°.
  • Skrzydła według tego przepisu nabierają bogatego czerwonawego odcienia, jakby gotowane na otwartym ogniu. Podawanie ich na szaszłykach wzmocni to wrażenie.

    Każdy przepis na szaszłyki z kurczaka w piekarniku na szaszłykach można uzupełnić przyprawami według własnego uznania. Znajdziesz więc dokładnie takie smaki, jakie polubią Twoi bliscy.

    Polecamy więcej artykułów na temat grilla:

    • Marynata do grilla wieprzowego (w occie, majonezie, wodzie mineralnej, kefirze)
    • Marynata do grilla z kurczaka (w kefirze, sosie sojowym, piwie)
    • Marynaty do indyka, wołowiny i wieprzowiny (w soku pomidorowym, soku z granatu, kefirze, z kiwi)
    • Szaszłyk na szaszłykach z kurzych serc (w naturze, w grillu powietrznym, piekarniku i na patelni)
    • Domowy grill w piekarniku (kurczak, jagnięcina, wołowina i wieprzowina)
    • Szaszłyk w wolnym naczyniu (kurczak, wieprzowina, wołowina)
    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author