Szaszłyk z serc drobiowych w piekarniku i na grillu, przepis

Serca z kurczaka w piekarniku na szaszłykach, zdjęcie

Serca z kurczaka to niedrogie podroby, z których dania są delikatne i satysfakcjonujące. Mają stosunkowo neutralny smak i lekko jędrną konsystencję, która doskonale wchłania wszystkie smaki i aromaty, z którymi je łączysz. Przy odpowiednim doborze komponentów otrzymasz prawdziwe arcydzieło! Nie gorzej niż pyszny pasztet z kaczej wątróbki…

Funkcje gotowania serc z kurczaka

Podroby są absolutnie mało wymagające pod względem obróbki cieplnej. Można go smażyć i gotować, dusić i piec na grillu. Dość oryginalnym i ciekawym sposobem gotowania są szaszłyki z kurczaka na szaszłykach i szaszłyki z serca z indyka w piekarniku. Praktycznie nie można go zepsuć, najważniejsze jest wcześniejsze odpowiednie przygotowanie serc i nie narażanie ich na ogień. A oto kilka dodatkowych wskazówek.

  • Szaszłyki na szaszłyki z serca kurczaka można przygotować ze schłodzonych lub mrożonych podrobów. W żaden sposób nie wpłynie na smak.
  • Serca należy rozmrażać tylko w lodówce, na dolnej najcieplejszej półce.
  • Przed gotowaniem podroby należy oczyścić z filmów, skrzepów krwi, dużych naczyń. Na szczęście odbywa się to bardzo prosto, a film usuwa się jednym ruchem. Następnie opłucz serca, pozwól wodzie spłynąć i dobrze wysuszyć.
  • Szaszłyki z kurczaka na szaszłykach w piekarniku będą mniej kaloryczne niż gotowane na patelni. Dlatego jeśli pilnujesz swojej diety, preferuj potrawy pieczone. Nawiasem mówiąc, w tym produkcie jest bardzo mało kalorii. Jedna porcja zawiera około 160 kalorii. Przyjemnie, smacznie i zdrowo!
  • Wstępnie marynować serca do grillowania w piekarniku na szaszłykach. Przepis może zawierać różne składniki, ale okres marynowania jest mniej więcej taki sam dla wszystkich potraw. Aby mięso nasycić smakiem, trzeba je trzymać w marynacie przez kilka godzin.
  • Wybierz drewniane szpikulce do grilla. Najczęściej wykonane są z drewna brzozowego. Jest całkowicie bezpieczny i nie wydziela toksyn podczas pieczenia lub smażenia. Dostępne są szpikulce z profilami okrągłymi i płaskimi. Te ostatnie są wygodniejsze, ponieważ mięso na nich nie przewija się samo. Namocz szaszłyki w zimnej wodzie przez 30 minut przed gotowaniem, aby zapobiec przypaleniu.
  • Gotowanie szaszłyków z serc w naturze

    Kiedy sezon letni jest bardzo blisko, dusza poszukuje nowych, pysznych przepisów na pikniki. I grillowane serduszka z kurczaka na grillu – czego potrzebujesz! Do tego będziesz potrzebować:

    • serca – 1 kg;
    • cebula – 2 duże główki;
    • cytryna lub granat – 1 szt .;
    • musztarda gotowa – łyżka stołowa;
    • piwo jasne – szklanka;
    • gazowana woda mineralna – szklanka;
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Przygotowane serca umieść w emaliowanej głębokiej patelni.
  • Cebulę drobno posiekać, dodać do serc. Wyciśnij sok z cytryny (lub granatu), wlej tam, resztę składników wyślij do rondla.
  • Po 1,5-2 godzinach zacznij gotować: nawlecz podroby na szaszłyki i szybko smaż na grillu, aż skórka stanie się złocista. Podawaj na gorąco z zieleniną!
  • Gotowanie pysznych szaszłyków w domu!

    Do gotowania możesz użyć metody, którą wolisz od innych. W każdym przypadku wynik będzie pyszny!

    Szaszłyki z serc kurczaka w grillu powietrznym

    Surowe serca z kurczaka
    Będziesz potrzebować:

    • serca – 1 kg;
    • cebula – 4 duże główki;
    • majonez – 100 g;
    • musztarda i sól – po 2 łyżeczki;
    • czarna i czerwona papryka – mała szczypta;
    • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki.

    Gotowanie

  • Cebulę obrać i posiekać w krążki, połączyć z przygotowanymi sercami.
  • Dodać przyprawy i majonez, wymieszać i pozostawić do zamarynowania w lodówce.
  • Nawlecz podroby na szaszłyki i umieść je na górnym i środkowym koszu. Ustaw temperaturę na 235o, średnią prędkość nadmuchu.
  • Gotuj 30 minut.
  • Szaszłyk z drobiowych serc na patelni

    Będziesz potrzebować:

    • serca – 1 kg;
    • pasta pomidorowa – 2 łyżki. łyżki;
    • zioła prowansalskie – pół łyżeczki;
    • sos sojowy – 50 ml;
    • Sól,
    • Oliwa z oliwek.

    Gotowanie

  • Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, sosu sojowego, przypraw.
  • Przygotowane serca włożyć do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Nawlecz na nasączone szaszłyki.
  • Smażyć do ugotowania na dobrze rozgrzanej patelni: dwukrotnie obracając szpikulec i przykrywając pokrywką na 3-4 minuty.
  • Szaszłyki z serc kurczaka w piekarniku jak na zdjęciu

    Szaszłyki z serc kurczaka na szaszłykach
    Będziesz potrzebować:

    • serca – 0,5 kg;
    • miód – łyżka stołowa;
    • czarny pieprz, sól – szczypta;
    • sos sojowy – 3 łyżki. łyżki;
    • balsamiczny ciemny kęs – 2 łyżki. łyżki.

    Gotowanie

  • Do marynaty wymieszaj roztopiony miód, sos sojowy z octem balsamicznym.
  • Przygotowane serca zamarynować, odstawić do lodówki.
  • Włącz piekarnik na 180°, postaw blachę z wodą w dół.
  • Nawlecz serca na szaszłyki.
  • Umieść je na środkowej półce i gotuj przez 20 minut. Danie powinno nabrać złotej skórki.
  • Sól i pieprz przed podaniem.
  • Ugotuj takie szaszłyki z kurczaka na szaszłykach na patelni, w piekarniku lub na grillu powietrznym. I doceń każde nowe danie w jego prawdziwej wartości!

    Polecamy więcej artykułów na temat grilla:

    • Marynata do grilla wieprzowego (w occie, majonezie, wodzie mineralnej, kefirze)
    • Marynata do grilla z kurczaka (w kefirze, sosie sojowym, piwie)
    • Marynaty do indyka, wołowiny i wieprzowiny (w soku pomidorowym, soku z granatu, kefirze, z kiwi)
    • Domowy grill w piekarniku (kurczak, jagnięcina, wołowina i wieprzowina)
    • Szaszłyki z kurczaka w piekarniku (z ud, filetów i skrzydełek)
    • Szaszłyk w wolnym naczyniu (kurczak, wieprzowina, wołowina)
    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author