Serca z kurczaka to niedrogie podroby, z których dania są delikatne i satysfakcjonujące. Mają stosunkowo neutralny smak i lekko jędrną konsystencję, która doskonale wchłania wszystkie smaki i aromaty, z którymi je łączysz. Przy odpowiednim doborze komponentów otrzymasz prawdziwe arcydzieło! Nie gorzej niż pyszny pasztet z kaczej wątróbki…
Funkcje gotowania serc z kurczaka
Podroby są absolutnie mało wymagające pod względem obróbki cieplnej. Można go smażyć i gotować, dusić i piec na grillu. Dość oryginalnym i ciekawym sposobem gotowania są szaszłyki z kurczaka na szaszłykach i szaszłyki z serca z indyka w piekarniku. Praktycznie nie można go zepsuć, najważniejsze jest wcześniejsze odpowiednie przygotowanie serc i nie narażanie ich na ogień. A oto kilka dodatkowych wskazówek.
Gotowanie szaszłyków z serc w naturze
Kiedy sezon letni jest bardzo blisko, dusza poszukuje nowych, pysznych przepisów na pikniki. I grillowane serduszka z kurczaka na grillu – czego potrzebujesz! Do tego będziesz potrzebować:
- serca – 1 kg;
- cebula – 2 duże główki;
- cytryna lub granat – 1 szt .;
- musztarda gotowa – łyżka stołowa;
- piwo jasne – szklanka;
- gazowana woda mineralna – szklanka;
- sól i pieprz.
Gotowanie
Gotowanie pysznych szaszłyków w domu!
Do gotowania możesz użyć metody, którą wolisz od innych. W każdym przypadku wynik będzie pyszny!
Szaszłyki z serc kurczaka w grillu powietrznym
Będziesz potrzebować:
- serca – 1 kg;
- cebula – 4 duże główki;
- majonez – 100 g;
- musztarda i sól – po 2 łyżeczki;
- czarna i czerwona papryka – mała szczypta;
- Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki.
Gotowanie
Szaszłyk z drobiowych serc na patelni
Będziesz potrzebować:
- serca – 1 kg;
- pasta pomidorowa – 2 łyżki. łyżki;
- zioła prowansalskie – pół łyżeczki;
- sos sojowy – 50 ml;
- Sól,
- Oliwa z oliwek.
Gotowanie
Szaszłyki z serc kurczaka w piekarniku jak na zdjęciu
Będziesz potrzebować:
- serca – 0,5 kg;
- miód – łyżka stołowa;
- czarny pieprz, sól – szczypta;
- sos sojowy – 3 łyżki. łyżki;
- balsamiczny ciemny kęs – 2 łyżki. łyżki.
Gotowanie
Ugotuj takie szaszłyki z kurczaka na szaszłykach na patelni, w piekarniku lub na grillu powietrznym. I doceń każde nowe danie w jego prawdziwej wartości!
Polecamy więcej artykułów na temat grilla:
- Marynata do grilla wieprzowego (w occie, majonezie, wodzie mineralnej, kefirze)
- Marynata do grilla z kurczaka (w kefirze, sosie sojowym, piwie)
- Marynaty do indyka, wołowiny i wieprzowiny (w soku pomidorowym, soku z granatu, kefirze, z kiwi)
- Domowy grill w piekarniku (kurczak, jagnięcina, wołowina i wieprzowina)
- Szaszłyki z kurczaka w piekarniku (z ud, filetów i skrzydełek)
- Szaszłyk w wolnym naczyniu (kurczak, wieprzowina, wołowina)