Szaszłyki rybne według przepisu krok po kroku 🍢 ze zdjęciem

Szaszłyki z czerwonej ryby - niesamowicie smaczne 🍢

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik gazowy lub elektryczny;
  • kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
  • patelnia;
  • 2 litrowy rondel;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • pinceta;
  • ręcznik papierowy kuchenny;
  • głęboka pojemność;
  • łyżka;
  • drewniane szpikulce;
  • folia spożywcza;
  • talerz obiadowy.

Składniki

Produkt Ilość
Pstrąg 1 szt.
Woda 1 l
Sól 1,5 ul. l.
Cukier granulowany 1,5 ul. l.
Olej słonecznikowy 1 ul. l.
Cytrynowy ½ sztuki
koperek 0,5 wiązki

Gotowanie krok po kroku

Filet

  • Tuszę 1 pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, a nadmiar wilgoci usuwamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Odcinamy rybie głowę, odcinamy brzuch i ostrożnie wyjmujemy wnętrze, po czym ponownie płuczemy rybę wodą wewnątrz i na zewnątrz oraz usuwamy wilgoć papierowym ręcznikiem.

    Patroszymy czerwoną rybę, odcinamy jej głowę.

  • U podstawy głowy oderwij mięso nożem i poprowadź wzdłuż linii grzbietu do ogona, trzymając narzędzie pod kątem około 20°, odcinając mięso wraz ze skórą.

    Ostrożnie odetnij filet z kalenicy.

  • Odciętą część ryby kładziemy na desce i ostrożnie odcinamy nożem kości przybrzeżne, a następnie płetwę.

    Odcinamy kości przybrzeżne z fileta.

  • Za pomocą pęsety usuń pozostałe kości w mięsie, ciągnąc je w kierunku, w którym znajdowała się głowa.

    Usuń pozostałe kości pęsetą.

  • Od strony ogona zahaczamy mięso nożem i odcinamy, oddzielając je od skóry, trzymając narzędzie prawie równolegle do deski do krojenia. W podobny sposób otrzymujemy drugi kawałek fileta.

    Odetnij filet ze skóry.

  • Szaszłyk

  • Pokrój powstały filet na kawałki o szerokości około 2 cm.

    Pokrój filet na kawałki.

  • Wlej 1 litr wody do głębokiego pojemnika, dodaj 1,5 łyżki. l. sól i 1,5 łyżki stołowej. l. cukier i zamieszaj, aby rozpuścić kryształy. Pokrojone kawałki pstrąga wkładamy do wody i odstawiamy na 20 minut.

    Kawałki ryby marynować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

  • Po 20 minutach wyjmujemy pokrojone kawałki ryby i kroimy je na drewniane szpikulce w kształcie litery „S”.

    Nałóż kawałki ryb na drewniane szpikulce.

    Ważny!  Aby szaszłyki nie wypaliły się podczas pieczenia kebaba w piekarniku, należy je najpierw namoczyć w wodzie przez 20-30 minut.

  • Blachę do pieczenia przykrywamy kawałkiem folii, smarujemy 1 łyżką. l. olej słonecznikowy i rozprowadź uformowane kebaby na szaszłykach.

    Ułóż szaszłyki na blasze wyłożonej folią.

  • Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku, włączamy tryb turbo grill w 280 ° C i pozostawiamy na 7-10 minut.

    Do piekarnika wysyłamy blachę do pieczenia z szaszłykami.

  • Z ½ cytryny ostrożnie odetnij pasek skórki o szerokości 2-3 mm wokół obwodu i zawiąż go na supeł.

    Odetnij część skórki od cytryny i ostrożnie zawiąż ją węzłem.

  • Umieść patelnię na kuchence i podgrzej ją na średnim ogniu. Gdy powierzchnia patelni jest gorąca, połóż na niej pokrojoną cytrynę, a na wierzch cytryny przyłóż prasę w postaci 2-litrowego rondla i smaż cytrusy, aż ich powierzchnia nabierze pięknego brązowawego odcienia. które gasimy ogień.

    Cytrynę smażymy na suchej patelni, miażdżąc ją np. rondelkiem.

  • Myjemy 0,5 pęczka koperku pod bieżącą wodą, suszymy, oddzielamy zielenie od łodyg i drobno siekamy.

    Posiekaj świeży koperek.

  • Po upływie 7-10 minut wyjmujemy z piekarnika blachę do pieczenia z gotowymi kebabami, kładziemy na talerz obiadowy, posypujemy posiekanym koperkiem, kładziemy obok „smażoną” cytrynę i podajemy na stole .

    Tutaj mamy takie pyszne szaszłyki rybne.

  • Przepis

    Jeśli chcesz wyjaśnić proces uzyskiwania fileta, naciągania ryb na szaszłyki lub zobaczyć gotowy grill, powinieneś spojrzeć na te fragmenty w przepisie.

    Czy próbowałeś gotować szaszłyki rybne w piekarniku? Jakiej ryby do tego użyto? Co dodajesz jako przyprawy i przyprawy do takiego dania? Opowiedz innym czytelnikom o swoich kulinarnych sekretach, a oni od czasu do czasu będą mogli z nich skorzystać.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author