Szaszłyki wieprzowe w piekarniku jak gotować na szaszłykach, przepis na blasze do pieczenia, jak usmażyć mini szaszłyki, gotować bez szaszłyków w folii lub na grillu, z mięsa wieprzowego

Jak gotować grilla w piekarniku w domu

Pytanie, jak upiec grilla w domu, jest mimowolnie zadawane wiosną, kiedy słońce zaczyna już świecić jaśniej, ale daleko mu jeszcze do wyjścia na łono natury. Ale dlaczego nie zadowolić domowników pysznym, pachnącym, delikatnym mięsem, które, cóż, jest nieco gorsze od tego, co otrzymuje się na grillu? Nawet w domu można gotować marynowane kebaby w piekarniku bez szaszłyków na grillu. A czy można uzyskać świetny wynik?

6 subtelności domowego grilla

  • Przygotuj mięso w odpowiedni sposób. Idealnie, jeśli jest świeży, wystarczy oczyścić go z folii (wołowina, wieprzowina) lub ze skóry (kurczak). Jeśli kupiłeś mrożony filet, rozmroź go w lodówce (potrwa to około jednej nocy), wypłucz i wyczyść.
  • Marynować przez co najmniej 2 godziny. Dotyczy to dań z fileta z kurczaka. Aby nadać smak i miękkość wieprzowinie lub wołowinie, zajmie to znacznie więcej czasu – 8-10 godzin. Nieco mniej – na młode jagnię potrzeba do 4 godzin. Gotując szaszłyki z pieczarek w piekarniku, czas marynowania można skrócić do 30 minut, ponieważ grzyby wchłaniają płyn jak gąbki.
  • Zadbaj o szampony. Wygodne jest używanie prawdziwych metalowych szpikulców, ponieważ gwarantuje się, że nie spalą się podczas procesu gotowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak gotować grilla w piekarniku na drewnianych szpikulcach, namocz je w zimnej wodzie na 30 minut wcześniej, aby uchronić „akcesorium” przed przypaleniem.
  • Uważnie eksperymentuj ze smakami. Dotyczy to grilla w piekarniku z płynnym dymem, który czasem zaleca się dodać w celu uzyskania zapachu, jak z grilla. Możesz to zrobić (około 2 łyżeczki na 2 kg mięsa), ale nie jest to wskazane, jeśli planujesz leczyć dzieci.
  • Jeśli obawiasz się, że mięso będzie twarde, ugotuj kebab w piekarniku w folii. Jego przepis różni się tylko tym, że kawałki należy owinąć folią na początku gotowania i wyjąć 10 minut przed końcem smażenia. Na tej samej zasadzie grill gotuje się w rękawie w piekarniku, tylko nie usuwa się go, ale kroi bezpośrednio na szaszłyki, aby uzyskać złotą skórkę. Inną opcją jest zrobienie kebaba w słoiku w piekarniku, gdy mięso nawleczone na szaszłyki umieszcza się w trzylitrowym słoiku i umieszcza w zimnym piekarniku, który następnie podgrzewa się do 200°, a po pół godzinie do 250° . Dzięki takiemu podejściu kawałki są najpierw gotowane na parze, a dopiero potem smażone.
  • Gotuj grilla w domu w piekarniku na dużym ogniu! Idealna temperatura dla tłustej wieprzowiny i wołowiny to maksymalnie 250°. Ciepło szybko stworzy skórkę na powierzchni kawałków, a płyn z mięsa nie będzie mógł wyparować. W przypadku kurczaka wystarczy 200°.
  • Szaszłyki dietetyczne

    Dbasz o swoją sylwetkę? Wybierz chudy kurczak lub młodą jagnięcinę. Uwierz mi, wynik Cię nie zawiedzie!

    Szaszłyki z kurczaka w piekarniku elektrycznym lub gazowym

    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 400 g;
    • sos sojowy i ocet ryżowy – 2 łyżki. łyżki;
    • oliwa z oliwek – 4 łyżki. łyżki;
    • przyprawy do grilla – łyżka stołowa.

    Gotowanie

  • Pokrój filet wzdłuż na paski o grubości nie większej niż 1,5 cm.
  • Zrób marynatę: wymieszaj olej z przyprawami, dodaj sos sojowy i ocet ryżowy.
  • Umieść mięso w marynacie i wstaw do lodówki.
  • Nawlecz filet na szaszłyki za pomocą akordeonu, zalej marynatę, połóż na ruszcie, połóż pod nim blachę do pieczenia. Gotuj przez 40 minut, kilkakrotnie obracając.
  • Szaszłyki jagnięce w piekarniku

    Szaszłyk na szaszłykach z ziemniakami na blasze do pieczenia
    Prawdziwy kaukaski przepis na smażenie szaszłyka w domu w piekarniku. Aby go przygotować, użyj:

    • jagnięcina – 1 kg;
    • cebula – 4 szt .;
    • cytryna – 2 szt .;
    • suszony majeranek i mięta – 2 łyżeczki;
    • pietruszka – pęczek;
    • papryka – 4 szt .;
    • oliwa z oliwek, sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Obierz i zetrzyj 2 cebule, wymieszaj z sokiem z jednej cytryny, dodaj oliwę i przyprawy, sól.
  • Jagnięcinę włożyć do marynaty, wymieszać, zamarynować w lodówce.
  • Nałóż mięso na szaszłyki, na przemian z posiekaną słodką papryką i krążkami cebuli.
  • Posmaruj ruszt olejem, połóż na nim szaszłyki, umieść blachę do pieczenia pod dnem. Smażyć w temperaturze 200°, gdy mięso się zrumieni, skropić sokiem z cytryny.
  • Obfite kebaby

    Prawdziwy męski grill w piekarniku, którego receptura obejmuje wieprzowinę i wołowinę.

    Szaszłyki wołowe w piekarniku jak na zdjęciu

    Domowy grill na stole z warzywami
    Będziesz potrzebować:

    • pulpa wołowa – 1 kg;
    • wytrawne czerwone wino – 250 ml;
    • cebula duża – 5 szt .;
    • tymianek – gałąź;
    • pieprz i sól.

    Gotowanie

  • Przygotowane mięso doprawić pieprzem, solą, tymiankiem, odstawić na 15 minut.
  • Wlać wino, na wierzch położyć obrane krążki cebuli. Dociśnij i zamarynuj w lodówce.
  • Nawlecz na szaszłyki, na przemian z krążkami cebuli. Piecz na ruszcie przez 30 minut, od czasu do czasu obracając.
  • Szaszłyki wieprzowe w piekarniku

    Będziesz potrzebować:

    • karkówka – 600 g;
    • cebula – 3 szt .;
    • czarny pieprz – ½ łyżeczki;
    • ocet winny – 3 łyżki. łyżki;
    • sól – łyżeczka;
    • woda – 500 ml.

    Gotowanie

  • Mięso pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie przełożyć cebulą.
  • Przygotuj marynatę do szaszłyków wieprzowych: wlej ocet, wodę do miski z mięsem, wymieszaj. Pozostaw w lodówce.
  • Jak długo należy piec mięso? Nawlecz na szaszłyki, na przemian z krążkami cebuli. Piecz przez 25 minut, regularnie obracając.
  • Takie pyszne i proste kebaby zachwycą Cię w dni powszednie i święta!

    Polecamy więcej artykułów na temat grilla:

    • Marynata do grilla wieprzowego (w occie, majonezie, wodzie mineralnej, kefirze)
    • Marynata do grilla z kurczaka (w kefirze, sosie sojowym, piwie)
    • Marynaty do indyka, wołowiny i wieprzowiny (w soku pomidorowym, soku z granatu, kefirze, z kiwi)
    • Szaszłyk na szaszłykach z kurzych serc (w naturze, w grillu powietrznym, piekarniku i na patelni)
    • Szaszłyki z kurczaka w piekarniku (z ud, filetów i skrzydełek)
    • Szaszłyk w wolnym naczyniu (kurczak, wieprzowina, wołowina)
    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author