Szczupak pieczony w folii w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pieczony szczupak w folii w piekarniku na świąteczny stół

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, folia, nóż, deska do krojenia.

Składniki

Produkt Ilość
Szczupak 1,5 kg lub 1 sztuka
Marchewka 2-3 szt.
cebula cebulowa 2-3 szt.
Cytrynowy 1 szt.
majonez 100 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Obieramy dwie lub trzy cebule i dwie lub trzy marchewki. Warzywa dobrze umyć i pokroić w półpierścienie. Pokrój jedną cytrynę w plasterki.

    Cebulę, marchewkę, cytrynę kroimy w półpierścienie.

  • Szczupaka myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy z niego łuski w dogodny dla Ciebie sposób. Odcinamy płetwy i ogon, a głowę pozostawiamy nienaruszoną. Rybę patroszymy, wyjmujemy wnętrzności i ostrożnie wycinamy skrzela. Umyj dokładnie od wewnątrz.

    Oczyszczamy szczupaka z łusek, myjemy, jelito.

  • Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Pozwól szczupakowi marynować przez 15 minut.

    Natrzyj tuszę szczupaka solą i pieprzem.

  • Po upływie czasu wykonujemy płytkie cięcia nożem w poprzek szczupaka z obu stron. Między cięciami powinien być odstęp co najmniej dwóch centymetrów.

    Z każdej strony na tuszy wykonujemy głębokie nacięcia.

  • W małej głębokiej misce wymieszaj posiekaną cebulę i 50 gram majonezu. Pożądane jest, aby był gruby.

    Wymieszaj posiekaną cebulę z majonezem.

  • Odmierzamy duży arkusz folii, aby zmieścił się na nim cały szczupak i przykrywamy odpowiednią blachą do pieczenia. Połowę cebuli rozkładamy z majonezem na folii, będzie ona pełnić rolę poduszki dla rybki.

    Część cebuli układamy na dużym arkuszu folii, tworząc poduszkę na szczupaka.

  • Następnie wymieszaj 50 gram majonezu z posiekaną marchewką i rozłóż połowę tej mieszanki na cebulowej poduszce. Wlej podłoże na folię 30 gramami oleju roślinnego.

    Do cebuli dodaj marchewki zmieszane z majonezem.

  • Wymieszaj pozostałą cebulę i marchewkę i nadziewaj szczupaka mieszanką.

    Nadziewamy brzuch szczupaka pozostałymi warzywami.

  • W kawałki, które wcześniej zrobiliśmy w rybie, włóż plasterki cytryny.

    Plastry cytryny włożyć w nacięcia wykonane na szczupaku nożem.

  • Ostrożnie przełóż rybę na poduszkę z warzyw i zawiń ją w folię.

    Rybę przenosimy na poduszkę warzywną i ostrożnie zawijamy w folię.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego blachę do pieczenia ze szczupakiem i piecz przez 50 minut. Po upływie czasu wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika, rozłożyć folię i ponownie włożyć rybę na kolejne 15 minut.

    Pod koniec pieczenia należy zdjąć folię z wierzchu, aby ryba się zarumieniła.

  • Gdy danie jest gotowe, przekładamy je na piękny talerz, dekorujemy i podajemy.

    Szczupak w piekarniku w folii okazuje się bardzo smaczny, a jeśli go udekorujesz, stanie się perłą świątecznego stołu.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Takie danie podaje się wyłącznie na ciepło i w całości, a kroimy je na oczach gości. Jeśli chcesz gotować i podawać szczupaka porcjami, pokrój go na steki przed gotowaniem.
    • Jeśli zamarynujesz rybę w sosie z sokiem z cytryny lub octem, uzyska dobrą kwaskowatość.
    • Jeśli nie chcesz zajmować się małymi kośćmi, wybierz większą rybę, ma mniej kości.

    Przepis

    Podobny przepis na gotowanie szczupaka w piekarniku w folii pokazano na. Stąd też można uzyskać pomysły na upieczenie tak pysznej ryby.

    Szczupak to drapieżna ryba od dawna serwowana królom i bogatym ludziom. Teraz można go łatwo znaleźć na półkach sklepów rybnych. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz sam pięknie i smacznie upiec rybę, która będzie wyglądać bardzo ładnie nawet na świątecznym stole. A jeśli znasz inne sposoby na jego przygotowanie, podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Galaretka
    Sandwich Kanapki z łososiem
    Makaron z łososiem w kremowym sosie
    Mintaj smażony na patelni
    Łosoś w kremowym sosie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author