
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, folia, nóż, deska do krojenia.
Składniki
Produkt | Ilość |
Szczupak | 1,5 kg lub 1 sztuka |
Marchewka | 2-3 szt. |
cebula cebulowa | 2-3 szt. |
Cytrynowy | 1 szt. |
majonez | 100 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Olej roślinny | 30 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Obieramy dwie lub trzy cebule i dwie lub trzy marchewki. Warzywa dobrze umyć i pokroić w półpierścienie. Pokrój jedną cytrynę w plasterki. 
Szczupaka myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy z niego łuski w dogodny dla Ciebie sposób. Odcinamy płetwy i ogon, a głowę pozostawiamy nienaruszoną. Rybę patroszymy, wyjmujemy wnętrzności i ostrożnie wycinamy skrzela. Umyj dokładnie od wewnątrz. 
Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Pozwól szczupakowi marynować przez 15 minut. 
Po upływie czasu wykonujemy płytkie cięcia nożem w poprzek szczupaka z obu stron. Między cięciami powinien być odstęp co najmniej dwóch centymetrów. 
W małej głębokiej misce wymieszaj posiekaną cebulę i 50 gram majonezu. Pożądane jest, aby był gruby. 
Odmierzamy duży arkusz folii, aby zmieścił się na nim cały szczupak i przykrywamy odpowiednią blachą do pieczenia. Połowę cebuli rozkładamy z majonezem na folii, będzie ona pełnić rolę poduszki dla rybki. 
Następnie wymieszaj 50 gram majonezu z posiekaną marchewką i rozłóż połowę tej mieszanki na cebulowej poduszce. Wlej podłoże na folię 30 gramami oleju roślinnego. 
Wymieszaj pozostałą cebulę i marchewkę i nadziewaj szczupaka mieszanką. 
W kawałki, które wcześniej zrobiliśmy w rybie, włóż plasterki cytryny. 
Ostrożnie przełóż rybę na poduszkę z warzyw i zawiń ją w folię. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego blachę do pieczenia ze szczupakiem i piecz przez 50 minut. Po upływie czasu wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika, rozłożyć folię i ponownie włożyć rybę na kolejne 15 minut. 
Gdy danie jest gotowe, przekładamy je na piękny talerz, dekorujemy i podajemy. 
Opcje dekorowania i serwowania
- Takie danie podaje się wyłącznie na ciepło i w całości, a kroimy je na oczach gości. Jeśli chcesz gotować i podawać szczupaka porcjami, pokrój go na steki przed gotowaniem.
- Jeśli zamarynujesz rybę w sosie z sokiem z cytryny lub octem, uzyska dobrą kwaskowatość.
- Jeśli nie chcesz zajmować się małymi kośćmi, wybierz większą rybę, ma mniej kości.
Przepis
Podobny przepis na gotowanie szczupaka w piekarniku w folii pokazano na. Stąd też można uzyskać pomysły na upieczenie tak pysznej ryby.
Szczupak to drapieżna ryba od dawna serwowana królom i bogatym ludziom. Teraz można go łatwo znaleźć na półkach sklepów rybnych. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz sam pięknie i smacznie upiec rybę, która będzie wyglądać bardzo ładnie nawet na świątecznym stole. A jeśli znasz inne sposoby na jego przygotowanie, podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Galaretka
Sandwich Kanapki z łososiem
Makaron z łososiem w kremowym sosie
Mintaj smażony na patelni
Łosoś w kremowym sosie
Smacznego!