
Sprzęt i przybory kuchenne:
- pojemniki na składniki;
- sito;
- zlewka;
- piekarnik;
- śmigać;
- łyżka;
- pergamin.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka | 300-350g |
mleko | 135 ml |
jajko | 1 szt. |
Cukier | 3 art. l. |
Sól | ½ łyżeczki |
świeże drożdże | 20-30 g |
Masło | 60 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Rozpuszczamy drożdże. Aby to zrobić, dodaj drożdże do pojemnika, dodaj tam jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki. 
Wlej drożdże z połową mleka. Mleko powinno być ciepłe. 
Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Jeśli są grudki, nie trzeba ich dokładnie mieszać – wkrótce się rozpuszczą. 
Pozostałe mleko wlej do drugiej miski, dodaj tam jedno jajko i 30 gram masła. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. 
Dodaj tam cukier (2 łyżki stołowe). 
Kiedy drożdże się pojawią, zostaną zabrane w ciasną nakrętkę. Masę tę należy dodać do mieszanki z mlekiem, cukrem, jajkiem i masłem. 
Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. 
Mąkę przesiać przez sito, dodać tam łyżkę soli. Dobrze wymieszać. 
W częściach dodaj mąkę do wcześniej przygotowanej mieszanki, nie zapomnij wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. 
Najpierw ciasto wyrabia się łyżką lub trzepaczką. Gdy trudno będzie zagnieść ciasto, trzeba będzie je zagnieść ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut. Można to zrobić zarówno ręcznie, jak i w mikserze do ciasta. 
Ciasto drożdżowe odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 
Gdy ciasto podwoi się, wyłóż je na blat, oprósz mąką i rozwałkuj. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkować ciasto na warstwę w prostokąt o wymiarach około 20 na 40 centymetrów. 
Roztop masło (kolejne 30 gramów) i posmaruj ciasto masłem. 
Przekrój ciasto na pół. Następnie każdą część kroimy na paski o szerokości 5-6 centymetrów. Otrzymasz około 12-16 pasków. 
Z każdego paska formujemy bułkę. Aby to zrobić, zwiń pasek w rolkę, ale zrób to bez mocnego dociskania. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy na nim przyszłe bułki, pozostawiając między każdą bułką odległość około 3-5 centymetrów. 
Weź masło i posmaruj bułeczki na wierzchu. 
Bułeczki zostawiamy na pół godziny, aby nieco się powiększyły. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej samej temperaturze pieczemy bułeczki przez około 25-30 minut. Bułeczki gotowe! Pozostaw je na 20 minut do ostygnięcia, a teraz można je zjeść i podać. Smacznego! 
Przepis
Możesz przestudiować ten przepis jeszcze bardziej szczegółowo. Aby dowiedzieć się, jak ubić bułki i sprawić, by były super miękkie i puszyste, sprawdź to. Przepis jest tak prosty i szybki, jak to tylko możliwe i nie zajmie Ci dużo czasu. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, jak szybko możesz ugotować bułeczki w domu. Możesz udekorować je lukrem czekoladowym lub zrobić dla nich nadzienie budyniowe lub ugotować z dżemem lub marmoladą. Dodawaj dodatki i ozdoby według własnego uznania, możliwości ogranicza tylko Twoja wyobraźnia. Użyj karmelu, proszku, sezamu lub płatków kokosowych, aby urozmaicić bułki i podać je do stołu dla gości. Nie bój się eksperymentować i zaskakiwać bliskich! Czy kiedykolwiek robiłeś te bułeczki? Czy wiesz, że wypieki drożdżowe mogą się tak szybko ugotować? Podziel się wrażeniami z przepisu i opowiedz nam w komentarzach, jak pieczesz bułeczki poniżej!
Inne przepisy na bułki
Bułeczki z dżemem
Bułki do hot dogów
Bułeczki z jabłkami
Różane bułeczki
Bułeczki z dżemem
Miłego czytania!