Szybkie bułeczki: przepis krok po kroku z zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne szybkie bułeczki

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • pojemniki na składniki;
  • sito;
  • zlewka;
  • piekarnik;
  • śmigać;
  • łyżka;
  • pergamin.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 300-350g
mleko 135 ml
jajko 1 szt.
Cukier 3 art. l.
Sól ½ łyżeczki
świeże drożdże 20-30 g
Masło 60 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Rozpuszczamy drożdże. Aby to zrobić, dodaj drożdże do pojemnika, dodaj tam jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki.

    Połącz drożdże z cukrem i mąką.

  • Wlej drożdże z połową mleka. Mleko powinno być ciepłe.

    Dodajemy trochę mleka.

  • Dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Jeśli są grudki, nie trzeba ich dokładnie mieszać – wkrótce się rozpuszczą.

    Wymieszaj parę.

  • Pozostałe mleko wlej do drugiej miski, dodaj tam jedno jajko i 30 gram masła. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

    W osobnej dużej misce wymieszać pozostałe mleko, jajko i masło.

  • Dodaj tam cukier (2 łyżki stołowe).

    Wymieszaj składniki, dodaj cukier.

  • Kiedy drożdże się pojawią, zostaną zabrane w ciasną nakrętkę. Masę tę należy dodać do mieszanki z mlekiem, cukrem, jajkiem i masłem.

    Opara wyrosła, można ją dodać do ciasta.

  • Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.

    Mieszamy składniki.

  • Mąkę przesiać przez sito, dodać tam łyżkę soli. Dobrze wymieszać.

    Dodaj sól do mąki i wymieszaj.

  • W częściach dodaj mąkę do wcześniej przygotowanej mieszanki, nie zapomnij wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia.

    Powoli dodaj mąkę do ciasta.

  • Najpierw ciasto wyrabia się łyżką lub trzepaczką. Gdy trudno będzie zagnieść ciasto, trzeba będzie je zagnieść ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut. Można to zrobić zarówno ręcznie, jak i w mikserze do ciasta.

    Zagnieść ciasto rękami.

  • Ciasto drożdżowe odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Gotowe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.

  • Gdy ciasto podwoi się, wyłóż je na blat, oprósz mąką i rozwałkuj. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkować ciasto na warstwę w prostokąt o wymiarach około 20 na 40 centymetrów.

    Po pół godzinie rozwałkować ciasto na prostokątną warstwę.

  • Roztop masło (kolejne 30 gramów) i posmaruj ciasto masłem.

    Nasmaruj arkusz ciasta roztopionym masłem.

  • Przekrój ciasto na pół. Następnie każdą część kroimy na paski o szerokości 5-6 centymetrów. Otrzymasz około 12-16 pasków.

    pokrój prostokąt na dwie połowy wzdłuż i pokrój każdą z nich na paski.

  • Z każdego paska formujemy bułkę. Aby to zrobić, zwiń pasek w rolkę, ale zrób to bez mocnego dociskania.

    Zwiń każdy pasek ciasta.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy na nim przyszłe bułki, pozostawiając między każdą bułką odległość około 3-5 centymetrów.

    Półfabrykaty rozkładamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

  • Weź masło i posmaruj bułeczki na wierzchu.

    Posmaruj każdą bułkę roztopionym masłem.

  • Bułeczki zostawiamy na pół godziny, aby nieco się powiększyły.

    Po pół godzinie blanki dobrze się urosły.

  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej samej temperaturze pieczemy bułeczki przez około 25-30 minut. Bułeczki gotowe! Pozostaw je na 20 minut do ostygnięcia, a teraz można je zjeść i podać. Smacznego!

    Nasze szybkie bułeczki są gotowe.

  • Przepis

    Możesz przestudiować ten przepis jeszcze bardziej szczegółowo. Aby dowiedzieć się, jak ubić bułki i sprawić, by były super miękkie i puszyste, sprawdź to. Przepis jest tak prosty i szybki, jak to tylko możliwe i nie zajmie Ci dużo czasu. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak szybko możesz ugotować bułeczki w domu. Możesz udekorować je lukrem czekoladowym lub zrobić dla nich nadzienie budyniowe lub ugotować z dżemem lub marmoladą. Dodawaj dodatki i ozdoby według własnego uznania, możliwości ogranicza tylko Twoja wyobraźnia. Użyj karmelu, proszku, sezamu lub płatków kokosowych, aby urozmaicić bułki i podać je do stołu dla gości. Nie bój się eksperymentować i zaskakiwać bliskich! Czy kiedykolwiek robiłeś te bułeczki? Czy wiesz, że wypieki drożdżowe mogą się tak szybko ugotować? Podziel się wrażeniami z przepisu i opowiedz nam w komentarzach, jak pieczesz bułeczki poniżej!

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z dżemem

    Bułki do hot dogów

    Bułeczki z jabłkami

    Różane bułeczki

    Bułeczki z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author