
Sprzęt i przybory kuchenne: miarka, łyżka stołowa, miska głęboka, sitko do przesiewania mąki.
Składniki
Woda | 3 stosy. |
Mąka pszenna | 6 art. l. – na ciasto, 8 stosów. – do wyrabiania ciasta |
Suche drożdże | 1 ul. l. |
Cukier | 4 łyżki. l. |
Sól | szczypać |
Rafinowany olej roślinny | 1 stos |
Gotowanie krok po kroku
Aby maksymalnie ułatwić pracę, a także wykluczyć możliwość popełnienia jakichkolwiek błędów, cały proces przygotowania ciasta drożdżowego podzielono na dwa proste etapy.
Gotowanie ciasta
Wlej 3 szklanki ciepłej wody do głębokiej miski. Uważaj, temperatura płynu nie powinna przekraczać 35 stopni, ale nie powinna być niższa niż 25. Przesiej przez drobne sito 6 łyżek. l. mąka pszenna. Dzięki tej prostej czynności ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia, a produkty staną się przewiewne i lekkie. W misce z wodą dodaj 6 łyżek. l. przygotowana mąka. 
W powstałej mieszaninie dodaj szczyptę soli i 4 łyżki. l. cukier granulowany. I na koniec dodaj 1 łyżkę. l. suche drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Staraj się unikać tworzenia zbyt dużych grudek. Przykryj miskę ciastem folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Masa powinna w przybliżeniu podwoić się, a powierzchnia powinna być pokryta bąbelkami. Jeśli włożysz ciasto na ciepło w temperaturze około 30 stopni, czas oczekiwania na jego dojrzewanie skróci się o połowę. Gotowe ciasto ma charakterystyczny spieniony kapelusz na powierzchni. 
Czy wiedziałeś? Produkty na biszkoptu dłużej zachowują miękkość i lepiej się pieczą, mają wspaniały smak i bogatszy aromat.
Wyrabianie ciasta
Dodaj 1 szklankę rafinowanego oleju roślinnego do przygotowanego ciasta i dobrze wymieszaj masę. 
Przesiej wstępnie 8 filiżanek mąki przez sito i stopniowo dodawaj do miski z przygotowanymi składnikami. 
Delikatnie zagnieść powstałą masę rękami. Gdy ciasto stanie się jednorodne, posłuszne i dobrze odejdzie od rąk, połóż je na blacie i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno stać się miękkie, elastyczne i w ogóle nie przyklejać się do dłoni i powierzchni stołu. Cały proces wyrabiania ciasta zajmie około 5 minut. 
Ciasto jest gotowe. Przed uformowaniem produktów należy pozwolić mu odpocząć przez kilka minut. 
Przepis
Proponowane pomogą ci lepiej zapoznać się z podstawowymi procesami przygotowania ciasta. Zobaczysz, jak prawidłowo przygotować ciasto, jak łatwo je zagnieść i jak powinno wyglądać przed bezpośrednim formowaniem produktów.
Jeśli próbowałeś już ugotować ciasto drożdżowe na ciasta według powyższego przepisu, podziel się wrażeniami. Jakie trudności napotkałeś podczas przygotowań? Do jakiego rodzaju pieczenia go używałeś? Co byś zmienił w przepisie? Jakie ciasta zrobiłeś: smażone czy pieczone? Czy Twoim zdaniem to ciasto bardziej nadaje się do nadzień słodkich czy słonych? Czekamy na Wasze opinie i komentarze.
Inne przepisy na ciasta
Słodkie ciasto drożdżowe na ciasta
Ciasto drożdżowe na kefirze na ciasta
Bezdrożdżowe ciasto na ciasta w piekarniku
Ciasto na ciasta w piekarniku na kefirze
Ciasto na smażone ciasta
Smacznego!