Szybkie ciasto drożdżowe na ciasta: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne szybkie ciasto drożdżowe na ciasta

Sprzęt i przybory kuchenne: miarka, łyżka stołowa, miska głęboka, sitko do przesiewania mąki.

Składniki

Woda 3 stosy.
Mąka pszenna 6 art. l. – na ciasto, 8 stosów. – do wyrabiania ciasta
Suche drożdże 1 ul. l.
Cukier 4 łyżki. l.
Sól szczypać
Rafinowany olej roślinny 1 stos

Gotowanie krok po kroku

Aby maksymalnie ułatwić pracę, a także wykluczyć możliwość popełnienia jakichkolwiek błędów, cały proces przygotowania ciasta drożdżowego podzielono na dwa proste etapy.

Gotowanie ciasta

  • Wlej 3 szklanki ciepłej wody do głębokiej miski. Uważaj, temperatura płynu nie powinna przekraczać 35 stopni, ale nie powinna być niższa niż 25. Przesiej przez drobne sito 6 łyżek. l. mąka pszenna. Dzięki tej prostej czynności ciasto lepiej wyrośnie podczas pieczenia, a produkty staną się przewiewne i lekkie. W misce z wodą dodaj 6 łyżek. l. przygotowana mąka.

    Aby przygotować szybkie ciasto drożdżowe na ciasta, przygotuj składniki

  • W powstałej mieszaninie dodaj szczyptę soli i 4 łyżki. l. cukier granulowany. I na koniec dodaj 1 łyżkę. l. suche drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Staraj się unikać tworzenia zbyt dużych grudek. Przykryj miskę ciastem folią spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Masa powinna w przybliżeniu podwoić się, a powierzchnia powinna być pokryta bąbelkami. Jeśli włożysz ciasto na ciepło w temperaturze około 30 stopni, czas oczekiwania na jego dojrzewanie skróci się o połowę. Gotowe ciasto ma charakterystyczny spieniony kapelusz na powierzchni.

    Aby uzyskać szybkie ciasto drożdżowe na ciasta, dodaj drożdże

  • Czy wiedziałeś?  Produkty na biszkoptu dłużej zachowują miękkość i lepiej się pieczą, mają wspaniały smak i bogatszy aromat.

    Wyrabianie ciasta

  • Dodaj 1 szklankę rafinowanego oleju roślinnego do przygotowanego ciasta i dobrze wymieszaj masę.

    Aby przygotować szybkie ciasto drożdżowe na ciasta, wymieszaj składniki

  • Przesiej wstępnie 8 filiżanek mąki przez sito i stopniowo dodawaj do miski z przygotowanymi składnikami.

    Aby zrobić szybkie ciasto drożdżowe na ciasta, dodaj mąkę

  • Delikatnie zagnieść powstałą masę rękami. Gdy ciasto stanie się jednorodne, posłuszne i dobrze odejdzie od rąk, połóż je na blacie i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Ciasto powinno stać się miękkie, elastyczne i w ogóle nie przyklejać się do dłoni i powierzchni stołu. Cały proces wyrabiania ciasta zajmie około 5 minut.

    Szybkie ciasto drożdżowe na ciasta: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Ciasto jest gotowe. Przed uformowaniem produktów należy pozwolić mu odpocząć przez kilka minut.

    Jak nauczyć się gotować pyszne szybkie ciasto drożdżowe na ciasta

  • Przepis

    Proponowane pomogą ci lepiej zapoznać się z podstawowymi procesami przygotowania ciasta. Zobaczysz, jak prawidłowo przygotować ciasto, jak łatwo je zagnieść i jak powinno wyglądać przed bezpośrednim formowaniem produktów.

    Jeśli próbowałeś już ugotować ciasto drożdżowe na ciasta według powyższego przepisu, podziel się wrażeniami. Jakie trudności napotkałeś podczas przygotowań? Do jakiego rodzaju pieczenia go używałeś? Co byś zmienił w przepisie? Jakie ciasta zrobiłeś: smażone czy pieczone? Czy Twoim zdaniem to ciasto bardziej nadaje się do nadzień słodkich czy słonych? Czekamy na Wasze opinie i komentarze.

    Inne przepisy na ciasta

    Słodkie ciasto drożdżowe na ciasta
    Ciasto drożdżowe na kefirze na ciasta
    Bezdrożdżowe ciasto na ciasta w piekarniku
    Ciasto na ciasta w piekarniku na kefirze
    Ciasto na smażone ciasta

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author