Szybkie ciasto na ciasta: przepisy na kefir, mleko i kwaśną śmietanę

Instant Ciasto na Ciasta: 6 Prostych i Pysznych Przepisów

Włóż ciasto, zagniataj dwukrotnie, zostaw na kilka godzin w ciepłym miejscu, a dopiero potem przystąp do pieczenia … Jeśli takie tempo gotowania jest dla Ciebie nie do przyjęcia, możesz wypróbować szybki przepis na ciasto na ciasta. Opcji dla nich jest wiele i w każdym przypadku dostaniesz delikatne i pachnące wypieki. Nawiasem mówiąc, dzięki takim uniwersalnym metodom możesz odmówić ciast z gotowego ciasta drożdżowego, które rzadko okazuje się miękkie i chrupiące.

Przepisy na ciasto kefirowe na szybką rękę

Zaletami tych opcji ciasta na ciasta kefirowe są szybkie przygotowanie i możliwość łączenia z różnymi rodzajami nadzień. Jeśli potrzebujesz bazy do słodkich wypieków, możesz dodać trochę więcej cukru, w przypadku przaśników zmniejsz jego ilość do minimum.

Szybkie ciasto na smażone placki na patelni

Będziesz potrzebować:

  • kefir – 200 ml;
  • olej roślinny – 100 ml;
  • cukier – łyżka stołowa;
  • sól – łyżeczka;
  • suche drożdże – łyżeczka;
  • mąka – 2,5 szklanki.

Gotowanie

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut.
  • Dodać wszystkie składniki (ostatnią mąkę), zagnieść.
  • Pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu. Możesz zacząć robić ciasta!
  • To szybkie ciasto drożdżowe doskonale nadaje się również do wypieków na słono. Okazuje się puszysty, nietłusty, o neutralnym smaku.

    Ciasto „pięć minut”

    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 200 ml;
    • jajka – 2 szt .;
    • mąka – szklanka;
    • soda – łyżeczka;
    • sól – pół łyżeczki.

    Gotowanie

  • Zgaś sodę kefirem.
  • Wymieszać z jajkami i solą, dodać mąkę.
  • Ugniataj, możesz zacząć rzeźbić ciasta.
  • To błyskawiczne ciasto na ciasto jest puszyste i bardzo lekkie. Co bardzo ważne, absolutnie nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu idealnie nadaje się do wypieków dla dzieci. Można również ugotować z nim ciasta i wypróbować jako bazę do lekkiej pizzy. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że mokre produkty nie mogą być używane jako wypełnienie.

    Przepisy na test mleka

    Zaletą tego testu jest możliwość przygotowania go z wyprzedzeniem i włożenia do lodówki. A kiedy trzeba, zdobądź i zrób pyszne, delikatne ciasta.

    Szybkie ciasto na ciasta w piekarniku

    Rumiane wypieki na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 300 ml;
    • suche drożdże – łyżeczka;
    • margaryna – 250 g;
    • jajka – 3 szt .;
    • cukier – pół szklanki;
    • mąka – 4 szklanki;
    • sól – pół łyżeczki.

    Gotowanie

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
  • Stopiona margaryna.
  • Wszystkie składniki wymieszać, dodać mąkę i zagnieść cienką masę.
  • Włóż do lodówki.
  • Osobliwością metody jest to, że długi pobyt na mrozie tylko poprawia jakość masy. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje, można go używać do dań słodkich i słonych.

    Ciasto drożdżowe

    Będziesz potrzebować:

    • mleko – pół litra;
    • jajko – 1 szt .;
    • olej roślinny – 1/3 szklanki;
    • sól – pół łyżeczki;
    • cukier – łyżka stołowa;
    • mąka – 4 szklanki;
    • mokre drożdże – 30 g.

    Gotowanie

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
  • Wlej sól, cukier, dodaj olej, wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, wymieszaj.
  • Przenieś masę do torby, zawiąż ją tak, aby u góry było miejsce. I wstaw do lodówki na noc. Rano możesz już z nią pracować.
  • Ten przepis na szybkie ciasto na ciasto doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Jeśli nagle zmienisz zdanie na temat pieczenia, będzie ono leżało w lodówce przez kilka dni.

    Przepisy na ciasto z kwaśną śmietaną

    Pieczenie na bazie śmietany okazuje się szybkie i smaczne, staje się delikatne i delikatne. Wiele gospodyń domowych preferuje takie opcje ze względu na ich niezawodność. Pieczenie nie może zawieść, do czego serdecznie zapraszamy!

    przaśne ciasto

    Ciasto niewypiekane na stole z mąką
    Będziesz potrzebować:

    • kwaśna śmietana – szklanka;
    • mąka – 2 szklanki;
    • mleko – 100 ml;
    • margaryna (stopiona) – 50 g;
    • cukier – 2 łyżki stołowe ze zjeżdżalnią;
    • sól i soda – łyżeczka;
    • jajko – 1 szt.

    Gotowanie

  • Podgrzej mleko, dodaj cukier i sól, dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, margaryną, wlać mleko, wymieszać. Dodaj sodę.
  • Stopniowo dodawać do masy przesianą mąkę, zacząć ugniatać. Masę możesz użyć od razu po przygotowaniu.
  • Ogromną zaletą tej opcji jest najprostszy zestaw produktów. Można je znaleźć w domu iw każdej gospodyni domowej. Dlatego jeśli pomysł na upieczenie ciast pojawia się nagle, na pewno możesz to zrobić.

    Ciasto drożdżowe

    Będziesz potrzebować:

    • kwaśna śmietana – szklanka;
    • margaryna – 150 g;
    • jajka – 2 szt .;
    • cukier – szklanka;
    • mokre drożdże – 50 g;
    • soda i sól – po pół łyżeczki;
    • mąka – około 4 filiżanek.

    Gotowanie

  • Drożdże namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 50 ml).
  • Rozpuść margarynę, dodaj do drożdży.
  • Masę wymieszać z jajkami, śmietaną, solą i sodą.
  • Mieszaj i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Powstała masa nie powinna być stroma.
  • Odstaw na 10 minut.
  • Po przyklejeniu placków odstaw je pod ręcznikiem na 40 minut, po czym można je usmażyć lub upiec.
  • Zaletą tej metody jest jej wszechstronność i niezawodność. Ta opcja nigdy Cię nie zawiedzie! Pozwala upiec słodkie ciasta, a jeśli potrzebujesz świeżej bazy, po prostu nie dodawaj cukru do masy.

    Jak widać, istnieje wiele szybkich i łatwych przepisów na ciasto na ciasta. A po wypróbowaniu przynajmniej kilku z nich prawdopodobnie nigdy nie wrócisz do gotowych ciastek z ciasta francuskiego.

    Szybkie – przepisy na ciasta na ciasta

    Inne przepisy na ciasta

    Samsa z ciasta francuskiego
    Ciasto na naleśniki
    Cheburek w domu
    Ciasto na paszteciki
    Ciasto sypkie na Kish Loren

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author