Tartlets z wątróbką z dorsza według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Tartaletki z wątróbki dorsza - pyszna przekąska na świątecznym stole

Sprzęt i przybory kuchenne:  widelec, talerz głęboki, nóż, rondel, deska do krojenia, tarka, łyżka.

Składniki

Ilość Nazwa
Tartlets 12 szt.
z wątroby dorsza 1 bank
Jajka 2 szt.
Cebula 1 szt.
Solone ogórki 100 gramów
koperek 0,5 wiązki
Pietruszka 0,5 wiązki
Sok cytrynowy 2 łyżki stołowe. l.
majonez 3 art. l.

Gotowanie krok po kroku

  • 1 puszka wątróbki z dorsza, dokładnie rozgnieść widelcem, aż będzie gładka. Rozdrobnione podroby wsyp do głębokiego talerza lub miski.

    Rozgnieść wątróbkę dorsza widelcem.

  • Obierz 1 średniej wielkości cebulę i drobno posiekaj. Wlej posiekaną cebulę do czystej głębokiej miski.

    Kroić cebule.

  • Skrop cebulę 2 łyżki. l. łyżki soku z cytryny, jeśli wyciskasz sok z cytryny, wygodniej jest zrobić to przez sito, aby kości nie dostały się do cebuli. Pozostaw do marynowania na kilka minut, dzięki czemu cebula będzie bardziej miękka i delikatniejsza.

    Wyciśnij sok z cytryny na cebulę.

  • Drobno posiekaj 100 g pikli i wrzuć je do miski z puree z wątróbki z dorsza.

    Ogórki kiszone drobno posiekać i dodać do wątróbki z dorsza.

  • 2 jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

    Zetrzyj jajka na twardo.

  • Do farszu z dorsza dodać starte jajka i cebulę marynowaną w soku z cytryny i wymieszać.

    Dodaj jajka do wątroby dorsza wraz z marynowaną cebulą.

  • Umyj i drobno posiekaj pół pęczka koperku, a także dodaj do miski z farszem.

    Posiekaj świeży koperek.

  • Wypełnij powstałą masę 3 łyżkami. l. majonez i wymieszać.

    Nadzienie do tartlets napełniamy majonezem i mieszamy.

  • Za pomocą łyżki napełnij koszyki powstałym nadzieniem. Przygotowane nadzienie przeznaczone jest na 12 tartletów.

    Zaczynamy od powstałej masy tartletów.

  • Tartlets na wierzchu można ozdobić natką pietruszki.

    Serwując tartaletki z wątróbką z dorsza można udekorować natką pietruszki.

  • Czy wiedziałeś?  Nie każdy dodaje soli w tym przepisie, ponieważ większość składników jest już słona.

    Przepis

    Z tego przepisu dowiesz się, jaki rozmiar potrzebujesz do pokrojenia składników, a także zobaczysz przybliżoną ilość nadzienia, która powinna znajdować się w każdej tartalecie.

    Czytasz przepis krok po kroku na robienie tartlets. Możesz ugotować tę przekąskę dla rodziny, dla siebie, na świąteczny stół lub na nieoczekiwane przybycie gości, w każdym przypadku będzie to odpowiednie. Tartlets są przygotowywane szybko, więc nawet jeśli masz mało czasu, możesz w pośpiechu nakryć do stołu. Pyszne nadzienie tartlets nie pozostawi obojętnym tych, którzy ich spróbują. Czy próbowałeś już tartaletek z wątroby dorsza? Jakie uzyskałeś wyniki? Czy podobała Ci się ta przystawka? Napisz w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Pstrąg z ziemniakami w piekarniku
    Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym
    Grillowany tuńczyk
    Karp zapiekany w piekarniku w folii
    Kanapki z wątróbką dorszową

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author