Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, ostry nóż, łyżeczka, łyżka stołowa, miska, foremki do porcjowania.
Składniki
Łosoś świeży | 400 gramów |
Oliwa z oliwek | 3 art. l. |
musztarda Dijon | 1 łyżeczka |
Sok cytrynowy | 1 łyżeczka |
Czarny pieprz | 1/2 łyżeczki |
Duża sól morska. | 1/2 łyżeczki |
Zieloni do podania | smak |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś?
- Początkowo tatar był szczególnym sposobem krojenia żywności.
- Aby przygotować danie tatarskie, wszystkie składniki są drobno posiekane i doprawione pikantnym sosem.
- Do tatara używa się najczęściej produktów świeżych, rzadziej lekko solonych lub marynowanych.
- Łosoś znany jest ze swoich wspaniałych walorów smakowych i zdrowotnych. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe Omega 3 stymulują aktywność umysłową i poprawiają nastrój.
Opcje dekorowania i serwowania
- Tatar z łososia można podawać z chlebem tostowym i rukolą.
- Możesz dodać żółtko do środka każdej porcji i udekorować gałązką pietruszki.
- Danie można nadać orientalnemu akcentowi, dodając olej sezamowy zamiast oliwy z oliwek i drobno starty korzeń imbiru.
- Aby pokroić filet z łososia na mniejsze, możesz go najpierw trochę zamrozić.
- Możesz ugotować kilka rodzajów tatara i podawać je na dużym naczyniu w postaci mieszanki.
Przepis
Znajdziesz w nim szczegółową instrukcję przygotowania wykwintnej francuskiej przystawki, czyli tatara z łososia. Autorka szczegółowo pokazuje, jak pokroić rybę i zrobić pikantny dressing, który podkreśli smak łososia, ale go nie zatka. Oferuje również kilka opcji serwowania tego dania.
Więc teraz wiesz, jak zaskoczyć nieoczekiwanych gości. Tatar z łososia to nie tylko zimna przystawka, ale także bardzo wyrafinowane i zdrowe danie. Czy kiedykolwiek robiłeś tatar w domu? Jakiej ryby do tego użyto? Czy był to lekko solony czy marynowany filet? A może zdecydowałeś się spróbować czegoś świeżego? Opowiedz nam o swoich kulinarnych eksperymentach w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Dorsz po polsku
Łosoś faszerowany
Solony różowy łosoś w domu
Dorsz w cieście na patelni Łosoś solony w
domu
Smacznego!