Tatar z łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Tatar z łososia - gotowanie pysznego francuskiego dania

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, ostry nóż, łyżeczka, łyżka stołowa, miska, foremki do porcjowania.

Składniki

Łosoś świeży 400 gramów
Oliwa z oliwek 3 art. l.
musztarda Dijon 1 łyżeczka
Sok cytrynowy 1 łyżeczka
Czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Duża sól morska. 1/2 łyżeczki
Zieloni do podania smak

Gotowanie krok po kroku

  • Będziemy potrzebować 400 g świeżego łososia. Jeśli używasz mrożonej ryby, wyjmij ją z zamrażarki i wcześniej rozmroź. Pamiętaj, że lepiej robić to w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej, ponieważ szkodliwe bakterie zaczynają się bardzo szybko namnażać na powierzchni ryby w upale. Upewnij się, że w filecie nie pozostały kości. Musisz również usunąć wszystkie filmy i ciemne smugi.

    Przygotuj składniki na tatar z łososia

  • Następnie pokrój filet z łososia w dość dużą kostkę.

    Aby przygotować tatara z łososia, pokrój rybę

  • Ponieważ łosoś nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy lekki dressing. Aby to zrobić, włóż kostki łososia do miski, dodaj 3 łyżki. l. sok z cytryny, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek, 1 łyżeczka. Musztardę Dijon i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gruboziarnistą solą morską. Ten sos sprawi, że danie będzie ostre, ale nie zabije smaku łososia.

    Dodaj olej, aby zrobić tatar z łososia

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

    Aby przygotować tatara z łososia, wymieszaj składniki

  • Przed podaniem układamy porcjami w foremkach, dekorujemy ziołami. Smacznego.

    tatar z łososia gotowy

  • Czy wiedziałeś?

    • Początkowo tatar był szczególnym sposobem krojenia żywności.
    • Aby przygotować danie tatarskie, wszystkie składniki są drobno posiekane i doprawione pikantnym sosem.
    • Do tatara używa się najczęściej produktów świeżych, rzadziej lekko solonych lub marynowanych.
    • Łosoś znany jest ze swoich wspaniałych walorów smakowych i zdrowotnych. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe Omega 3 stymulują aktywność umysłową i poprawiają nastrój.

    Opcje dekorowania i serwowania

    • Tatar z łososia można podawać z chlebem tostowym i rukolą.
    • Możesz dodać żółtko do środka każdej porcji i udekorować gałązką pietruszki.
    • Danie można nadać orientalnemu akcentowi, dodając olej sezamowy zamiast oliwy z oliwek i drobno starty korzeń imbiru.
    • Aby pokroić filet z łososia na mniejsze, możesz go najpierw trochę zamrozić.
    • Możesz ugotować kilka rodzajów tatara i podawać je na dużym naczyniu w postaci mieszanki.

    Przepis

    Znajdziesz w nim szczegółową instrukcję przygotowania wykwintnej francuskiej przystawki, czyli tatara z łososia. Autorka szczegółowo pokazuje, jak pokroić rybę i zrobić pikantny dressing, który podkreśli smak łososia, ale go nie zatka. Oferuje również kilka opcji serwowania tego dania.

    Więc teraz wiesz, jak zaskoczyć nieoczekiwanych gości. Tatar z łososia to nie tylko zimna przystawka, ale także bardzo wyrafinowane i zdrowe danie. Czy kiedykolwiek robiłeś tatar w domu? Jakiej ryby do tego użyto? Czy był to lekko solony czy marynowany filet? A może zdecydowałeś się spróbować czegoś świeżego? Opowiedz nam o swoich kulinarnych eksperymentach w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Dorsz po polsku
    Łosoś faszerowany
    Solony różowy łosoś w domu
    Dorsz w cieście na patelni Łosoś solony w
    domu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author