Tatar z tuńczyka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Tatar z tuńczyka z awokado i dressingiem ostrygowym

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, głęboki talerz do mieszania sałatek, małe miseczki na sosy, duży płaski talerz do prezentacji dania.

Składniki

Nazwa Ilość
Tuńczyk 120 gramów
Awokado 20 gramów
Limonka 20 gramów
szczypiorek 2 gramy
Sos sojowy 5 ml
Sos z ostryg 7 ml
pomidor wiśniowy 3 szt.
Sos z oliwek, sól, pieprz smak
chipsy chlebowe 3-4 szt.
Plastry rzodkiewki i ogórka do smaku do dekoracji
Zieleń do smaku do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • Danie rozpocznij od tuńczyka – pokrój w drobną kostkę.

    Do robienia tatara z tuńczyka. przygotuj składniki

  • Bierzemy szczypiorek i kroimy go również na nasz przyszły tatar.

    Aby przygotować tatara z tuńczyka, posiekaj warzywa

  • Następnie bierzemy awokado, do przepisu potrzebujesz trochę – wystarczy kilka plasterków. Usuń z niej skórkę i pokrój na małe kawałki.

    Aby zrobić tatara z tuńczyka, pokrój awokado

  • Dodaj sos sojowy, w tym daniu będzie to nasza sól.

    Połącz składniki, aby zrobić tatar z tuńczyka

  • Pokrój limonkę i wyciśnij na talerz. Limonka jest również dobra w zabijaniu zarazków znajdujących się w surowych rybach.

    Wyciśnij limonkę, aby zrobić tatar z tuńczyka

  • Dobrze wymieszaj naszego tatara i dodaj do niego sos ostrygowy, ponownie dobrze mieszając. Zabieramy nasz duży talerz do prezentacji dania i dekorujemy go trochę sosem ostrygowym. Możesz udekorować, jak pokazano poniżej, lub możesz pokazać swoją wyobraźnię.

    Aby przygotować tatara z tuńczyka, dodaj sos

  • Teraz bierzemy chipsy i układamy na nich tatara warstwami. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby wióry przypadkowo nie pękły.

    Aby przygotować tatara z tuńczyka, połóż go na talerzu.

  • Pomidory przeciąć na pół i pięknie rozłożyć na talerzu. Następnie bierzemy plastry rzodkiewki i ogórka, a także dekorujemy danie. Zieleń będzie ostatnim etapem dekoracji naszego dania.

    Aby przygotować tatara z tuńczyka, przygotuj warzywa

  • Wskazówki dotyczące gotowania:

    • Powinieneś upewnić się, że tuńczyk jest świeży, będzie jasnoczerwony. Jeśli zauważysz, że ryba ma blady kolor, to jest to już stary tuńczyk, prawdopodobnie został przywieziony dawno temu.
    • Jeśli tuńczyk jest zamrożony, pozwól mu się rozmrozić w lodówce, nie rób tego na przykład w kuchence mikrofalowej.
    • Szczypiorek różni się od zwykłej zielonej cebuli delikatnym smakiem, więc w miarę możliwości nie należy go zastępować.
    • Upewnij się, że awokado również jest dojrzałe. Łatwo to zrozumieć: gdy weźmiesz go do rąk, owoc powinien być miękki.
    • Zamiast tuńczyka na tatara można użyć dorado lub łososia. Niektórzy kucharze używają również surowej wołowiny.

    Przepis

    Proponuję dokładniej zapoznać się z przepisem. Będzie można dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i wysłuchać dodatkowych komentarzy szefa kuchni.

    Czy udało Ci się już ugotować to naprawdę pyszne danie? Może znasz jakieś sztuczki w przygotowaniu tatara lub sosu? Podziel się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i wynikami gotowania.

    Inne przepisy rybne

    Łosoś w sosie śmietanowym
    Kanapka z tuńczykiem
    Łosoś zapiekany w folii w piekarniku
    Stek z łososia zapiekany w piekarniku
    Zupa fińska z łososiem i śmietaną

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author