Tilapia w cieście według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Tilapia w cieście - prosta i zdrowa

Sprzęt i przybory kuchenne:  ręczniki papierowe, duży talerz, deska do krojenia, taca z pokrywką, trzepaczka lub widelec, patelnia, szpatułka, kuchenka.

Składniki

Składniki Ilość
Filet z tilapii (średniej wielkości) 9 szt.
Sól 2-3 szczypty
Pieprz czarny mielony lub mieszanka papryk smak
jajka kurze 3 szt.
Mąka pszenna 1 stos
Bezwonny olej roślinny 50 ml
Świeży koperek lub pietruszka (do dekoracji) 5-6 oddziałów

Gotowanie krok po kroku

  • Filety z tilapii rozmrozić (9 sztuk), opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Filety ułożyć na desce do krojenia lub dużym talerzu (nie kroić na porcje) i posypać 1-1,5 szczyptą soli. Pieprz rybę według własnych upodobań, używając mielonego czarnego pieprzu lub mieszanki papryk.

    Przygotuj składniki do Tilapii

  • Ręką wciśnij (wciśnij) sól i pieprz do fileta rybnego i odwróć kawałki na drugą stronę. Powtórz te same kroki: sól (1-1,5 szczypty soli), pieprz (według własnego gustu) i dociśnij przyprawy ręką.

    Posolić rybę, aby zrobić tilapię

  • Zanurz wszystkie ryby w mące. Łatwo to zrobić: wsyp mąkę (1 szklanka) do tacy z pokrywką. Po jednym kawałku fileta z tilapii włożyć do blachy z mąką, przykryć pokrywką i lekko wstrząsnąć blachą. Umieść blachę, otwórz pokrywkę i połóż filet rybny na suchym talerzu. Zrób to ze wszystkimi kawałkami ryb. Dzięki tej metodzie odkostniania filetów rybnych mąka nie rozpadnie się, a miejsce pracy pozostanie czyste.

    Aby ugotować tilapię, wrzuć rybę do mąki

  • Gdy wszystkie filety zostaną posypane mąką, rozgrzej patelnię zapobiegającą przywieraniu i wlej do niej niewielką ilość oleju (15-20 ml). Pożar powinien być nieco mniejszy niż przeciętny. Gdy olej się nagrzewa w głębokiej misce, rozbij jajka kurze (3 sztuki), lekko je posol i ubij trzepaczką lub widelcem.

    Nasmaruj patelnię, aby podgrzać tilapię

  • Gdy olej się rozgrzeje, weź filet zawinięty w mąkę i zanurz w jajkach. Zaraz po tym połóż filet na patelni.

    Smaż rybę na tilapię

  • Smaż tilapię w cieście na złoty kolor z jednej strony, a z drugiej po 2-3 minuty z każdej strony. Gotową rybę połóż na suchym talerzu lub naczyniu. W ten sposób rozgotuj wszystkie filety.

    Tilapia w cieście według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Tilapię w cieście podawaj na gorąco, układając kawałki na dużym półmisku i udekoruj gałązkami świeżych ziół (koperek, pietruszka, kolendra lub bazylia). Od przystawek po tilapię w cieście, odpowiednie są puree ziemniaczane i gotowany biały ryż.

    Można również zrobić krojony warzywo (świeży ogórek, pomidor i papryka w różnych kolorach) lub sałatkę warzywną z oliwą z oliwek, w której dominuje świeża kapusta. Dodaj odrobinę romantyzmu do wytrawnego białego wina, które idealnie nadaje się do smażonej w cieście tilapii.

    Przepis

    Szybko, prosto, smacznie i zdrowo – oto przepis na zrobienie tilapii w cieście. Oglądaj, pamiętaj przydatne wskazówki i gotuj dla zdrowia.

    Poznałeś przepis na tilapię w cieście. Możesz na nim gotować, lub możesz użyć go jako podstawy, ale poeksperymentuj z przyprawami lub ziołami, dodając je do ciasta, a uzyskasz zupełnie nowy odcień smaku. Napisz o swoich kulinarnych wynikach w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Solony różowy łosoś w domu
    Filet z tilapii pieczony w folii w piekarniku
    Sandacz w cieście
    Hye z sandacza po koreańsku
    Kawior szczupaka w domu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author