Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Tradycyjny przepis na gołąbki z mięsem mielonym, który pokochają wszyscy 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • 2 patelnie;
  • patelnia;
  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • durszlak lub sito;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa  Ilość
Kapusta 1 głowa
Mięso mielone mieszane 0,5 kg
Ryż 80 gramów
Marchewka duża 1 szt.
Duża cebula 2 szt.
Kwaśna śmietana 2 łyżki stołowe. l.
koncentrat pomidorowy 1 ul. l.
Olej roślinny 50-60 ml
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak
Woda pitna 5-6 litrów
zielone koperki 2-3 gałęzie
Pietruszka 2-3 gałęzie

Gotowanie krok po kroku

Jak przygotować liście kapusty

  • Umyj głowę, usuń 2-3 górne arkusze. Wytnij łodygę stożkiem.

    Przygotuj składniki na gołąbki

  • Umieść rondelek z 3-4 litrami wody na średnim ogniu. Posolić wodę. Zanurz główkę kapusty w garnku. Gotuj na średnim ogniu, aż górne liście zmiękną. Zdejmij ugotowane liście z patelni, ostudź. Możesz schłodzić pod zimną wodą lub na powietrzu, kładąc liście na szerokim naczyniu. Poczekaj, aż kolejne arkusze zmiękną, powtórz czynność (po 3-4 minutach).

    Aby przygotować gołąbki, ugotuj kapustę

  • Nożem odetnij grube żyłki z liści.

    Aby przygotować gołąbki, pokrój kapustę

  • Przygotowanie farszu do gołąbków

  • Obierz 1 cebulę z łuski. Pokrój w drobną kostkę lub paski.

    Aby przygotować gołąbki, posiekaj cebulę

  • Włóż 0,5 kg mieszanki mielonej wieprzowiny i wołowiny do głębokiej miski lub miski. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Posolić i popieprzyć nadzienie do smaku. Zamiast mielonego czarnego pieprzu można użyć mieszanki papryki lub białego mielonego pieprzu.

    Aby przygotować gołąbki, wymieszaj składniki

  • Ugotuj ryż w 0,8 litra wody do połowy. Ryż należy najpierw umyć pod bieżącą wodą, aż płynąca woda będzie czysta. Odcedź ryż na durszlaku lub sitku, spłucz. Dodaj do miski z nadzieniem. Dobrze wymieszaj farsz na gołąbki.

    Zagotuj ryż, aby zrobić gołąbki

  • Do mieszanki mięsnej dodaj 50-60 ml wody pitnej, aby mięso mielone było bardziej soczyste. Zagnieść ręcznie nadzienie.

    Połącz składniki, aby zrobić gołąbki

  • Jak zawijać i gotować gołąbki

  • Połóż liść kapusty na desce do krojenia podstawą do siebie, wnętrzem do góry. Połóż na krawędzi (tam, gdzie arkusz był przymocowany do łodygi) łyżkę nadzienia. Dociśnij nadzienie rękoma, nadając mu kształt wałka.

    Aby przygotować gołąbki, ułóż nadzienie na arkuszu

  • Nadzienie przykryć krawędzią liścia kapusty. Załóż obie krawędzie arkusza (lewą i prawą) na wypełnienie. Zwiń kapustę. Więc zawiń wszystkie gołąbki.

    Aby przygotować gołąbki, zawiń kapustę

  • Wlej 50-60 ml oleju roślinnego na dobrze rozgrzaną patelnię. Gołąbki włożyć na patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor (3-4 minuty). Smażenie gołąbków zachowuje swój kształt, nadaje farszowi dodatkowej soczystości.

    Rozgrzej piekarnik, aby ugotować gołąbki

  • 1 cebulę obrać z łuski, pokroić w małe paski (o długości 2-3 cm).

    Aby przygotować gołąbki, posiekaj cebulę

  • Umyj, obierz i zetrzyj 1 marchewkę.

    Aby przygotować gołąbki, zetrzyj marchewki

  • Do garnka włożyć startą marchewkę i posiekaną cebulę. Rozłóż gołąbki na „poduszce” z marchewki i cebuli, kładąc je ciasno. „Poduszka” warzywna zapobiega przypalaniu się lub przywieraniu produktów do dna, poprawia ich smak podczas duszenia.

    Aby przygotować gołąbki, przygotuj patelnię

  • Zalej ułożone gołąbki wrzącą wodą. Woda powinna je pokryć. Dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego na patelnię. Nie trzeba mieszać składników – podczas duszenia śmietana i koncentrat pomidorowy same rozprowadzą się na nadzieniu. Zamiast kwaśnej śmietany możesz dodać śmietanę kremówkę (3-4 łyżki).

    Aby przygotować gołąbki, dodaj pastę toat

  • Przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut do miękkości. Podczas serwowania posyp naczynie drobno posiekanym koperkiem (2-3 gałązki) i natką pietruszki (2-3 gałązki).

    Tradycyjny przepis na gołąbki z mięsem mielonym, który pokochają wszyscy

  • Przepis

    Spójrz na technologię gotowania w materiale podanym poniżej. Jasne i zrozumiałe wyjaśnienia z ilustracją wizualną pomogą Ci na wszystkich etapach gotowania.

    Po przestudiowaniu przepisu możesz równie łatwo powtórzyć wszystkie działania gospodyni, przygotowując pyszne drugie danie.
    Jakich dodatków używasz do tego dania?

    Inne przepisy na kapustę

    Jak przygotować kapustę

    Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

    Gołąbki warzywne

    Faszerowana kapusta na blasze

    Gołąbki z mielonym kurczakiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author