
Sprzęt i przybory kuchenne:
- 2 patelnie;
- patelnia;
- tarka;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- durszlak lub sito;
- wagi kuchenne;
- zlewka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Kapusta | 1 głowa |
Mięso mielone mieszane | 0,5 kg |
Ryż | 80 gramów |
Marchewka duża | 1 szt. |
Duża cebula | 2 szt. |
Kwaśna śmietana | 2 łyżki stołowe. l. |
koncentrat pomidorowy | 1 ul. l. |
Olej roślinny | 50-60 ml |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Sól | smak |
Woda pitna | 5-6 litrów |
zielone koperki | 2-3 gałęzie |
Pietruszka | 2-3 gałęzie |
Gotowanie krok po kroku
Jak przygotować liście kapusty
Umyj głowę, usuń 2-3 górne arkusze. Wytnij łodygę stożkiem. 
Umieść rondelek z 3-4 litrami wody na średnim ogniu. Posolić wodę. Zanurz główkę kapusty w garnku. Gotuj na średnim ogniu, aż górne liście zmiękną. Zdejmij ugotowane liście z patelni, ostudź. Możesz schłodzić pod zimną wodą lub na powietrzu, kładąc liście na szerokim naczyniu. Poczekaj, aż kolejne arkusze zmiękną, powtórz czynność (po 3-4 minutach). 
Nożem odetnij grube żyłki z liści. 
Przygotowanie farszu do gołąbków
Obierz 1 cebulę z łuski. Pokrój w drobną kostkę lub paski. 
Włóż 0,5 kg mieszanki mielonej wieprzowiny i wołowiny do głębokiej miski lub miski. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Posolić i popieprzyć nadzienie do smaku. Zamiast mielonego czarnego pieprzu można użyć mieszanki papryki lub białego mielonego pieprzu. 
Ugotuj ryż w 0,8 litra wody do połowy. Ryż należy najpierw umyć pod bieżącą wodą, aż płynąca woda będzie czysta. Odcedź ryż na durszlaku lub sitku, spłucz. Dodaj do miski z nadzieniem. Dobrze wymieszaj farsz na gołąbki. 
Do mieszanki mięsnej dodaj 50-60 ml wody pitnej, aby mięso mielone było bardziej soczyste. Zagnieść ręcznie nadzienie. 
Jak zawijać i gotować gołąbki
Połóż liść kapusty na desce do krojenia podstawą do siebie, wnętrzem do góry. Połóż na krawędzi (tam, gdzie arkusz był przymocowany do łodygi) łyżkę nadzienia. Dociśnij nadzienie rękoma, nadając mu kształt wałka. 
Nadzienie przykryć krawędzią liścia kapusty. Załóż obie krawędzie arkusza (lewą i prawą) na wypełnienie. Zwiń kapustę. Więc zawiń wszystkie gołąbki. 
Wlej 50-60 ml oleju roślinnego na dobrze rozgrzaną patelnię. Gołąbki włożyć na patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor (3-4 minuty). Smażenie gołąbków zachowuje swój kształt, nadaje farszowi dodatkowej soczystości. 
1 cebulę obrać z łuski, pokroić w małe paski (o długości 2-3 cm). 
Umyj, obierz i zetrzyj 1 marchewkę. 
Do garnka włożyć startą marchewkę i posiekaną cebulę. Rozłóż gołąbki na „poduszce” z marchewki i cebuli, kładąc je ciasno. „Poduszka” warzywna zapobiega przypalaniu się lub przywieraniu produktów do dna, poprawia ich smak podczas duszenia. 
Zalej ułożone gołąbki wrzącą wodą. Woda powinna je pokryć. Dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego na patelnię. Nie trzeba mieszać składników – podczas duszenia śmietana i koncentrat pomidorowy same rozprowadzą się na nadzieniu. Zamiast kwaśnej śmietany możesz dodać śmietanę kremówkę (3-4 łyżki). 
Przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut do miękkości. Podczas serwowania posyp naczynie drobno posiekanym koperkiem (2-3 gałązki) i natką pietruszki (2-3 gałązki). 
Przepis
Spójrz na technologię gotowania w materiale podanym poniżej. Jasne i zrozumiałe wyjaśnienia z ilustracją wizualną pomogą Ci na wszystkich etapach gotowania.
Po przestudiowaniu przepisu możesz równie łatwo powtórzyć wszystkie działania gospodyni, przygotowując pyszne drugie danie.
Jakich dodatków używasz do tego dania?
Inne przepisy na kapustę
Jak przygotować kapustę
Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym
Gołąbki warzywne
Faszerowana kapusta na blasze
Gołąbki z mielonym kurczakiem
Miłego czytania!