Ucho dorsza według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ucho dorsza - przepis na fińską zupę rybną

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka gazowa lub elektryczna, rondel, talerze na siekane warzywa, nóż, deska do krojenia, drobne sito.

Składniki

Nazwa Ilość
Dorsz 1 kg
Żarówka 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Ziemniak 4 rzeczy.
łodyga pora 1/2
zielone koperki 20 gramów
Mąka 1 ul. l.
Krem 10% 400 ml
Sól pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Wstępnie oczyszczony i umyty dorsz kroimy na 2 części i wkładamy rybę do rondla, napełniając go 1,5 litrem wody.
    Wrzucamy do wody kawałki dorsza i gotujemy.
  • Podpalamy, aby woda się zagotowała, i usuwamy piankę.

    Podczas gotowania zbieramy pianę z bulionu.

  • Do rondla wkładamy nieobraną umytą cebulę, kilka gałązek koperku przewiązanych nitką, trochę solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę.

    Dodaj do bulionu całą cebulę i pęczek koperku.

  • Rozprowadzamy rybę na osobnym talerzu, odrzucamy cebulę i koperek, odcedzamy bulion.

    Wyciągamy gotową rybę z bulionu i filtrujemy.

  • Filet rybny oczyszczamy ze skóry i kości i dzielimy na kawałki.

    Oczyszczamy ryby i usuwamy kości.

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.

    Ziemniaki myjemy i kroimy.

  • Por pokrój w plastry.

    Kroimy por.

  • Posiekaj pozostały koperek.

    Posiekaj świeży koperek.

  • Wkładamy bulion do ognia, a gdy tylko się zagotuje, wkładamy do niego pokrojone ziemniaki i marchewki i gotujemy przez około 20 minut, nie zapominając o usunięciu nowo powstałej piany.

    Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaki i marchewki pokrojone w krążki.

  • Podczas gotowania warzyw wsyp mąkę do kubka ze śmietaną i dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek.

    Połącz mąkę ze śmietaną i wymieszaj.

  • Plastry pora wlać do bulionu i gotować jeszcze przez około 5 minut.

    Dodaj pora do zupy.

  • Przygotowaną śmietankę z mąką wlej do zupy i zagotuj.

    Do zupy wprowadzamy śmietankę z mąką.

  • Posolić i popieprzyć zupę do smaku. Pieprz biały dobrze komponuje się z rybami, ale można też użyć pieprzu czarnego.

    Sól i pieprz do smaku do pierwszego dania.

  • Filet z dorsza przekładamy na kawałki i koperkiem do zupy, mieszamy zupę i gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego!

    Ucho dorsza ze śmietaną jest gotowe.

  • Rada

    • Zupę należy podawać z czarnym chlebem żytnim. Kuchnia fińska słynie z wielu chlebów z mąki żytniej, ale preferuje się czarny.
    • Upewnij się, że twoje ryby i warzywa są świeże.
    • Aby uzyskać gęstszą konsystencję zupy, możesz dodać do niej 1 ser topiony.
    • Jeśli do gotowania używasz rozmrożonej ryby, pamiętaj, że musisz ją prawidłowo rozmrozić. Po około 5-6 godzinach wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw ją na dolnej półce lodówki – ryba rozmrozi się bez strat i stopniowo.
    • Aby wzmocnić smak warzyw w zupie można je usmażyć na dowolnym oleju na patelni. Możesz wziąć dowolny olej: sezamowy, konopny, arachidowy.

    Przepis

    Proponujemy zapoznanie się z przepisem w. Będziesz mógł dokładniej przyjrzeć się procesowi gotowania i usłyszeć dodatkowe komentarze autora.

    Czy udało Ci się już zadowolić członków rodziny tą niesamowitą zupą? Czy masz jakieś własne sekrety kulinarne? Podziel się z nami swoimi wrażeniami.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z karpia
    Kremowa zupa z łososiem Zupa z
    różowego łososia
    Zupa z czerwonej ryby
    Zupa rybna z głową i ogonem różowego łososia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author