Ucho głowy różowego łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ucho z głowy różowego łososia - prosty i pyszny przepis na kuchnię rosyjską

Sprzęt i przybory kuchenne: duży rondel z pokrywką, nieprzywierająca patelnia, łopatka, nóż, deska do krojenia, tarka, drobne sitko.

Składniki

Produkt Ilość
różowa głowa łososia 400-500 g
biały ryż 40 gramów
Cebula 2 szt.
Marchewka 2 szt.
Ziemniak 2-3 szt.
świeże warzywa 50g
Sól smak
Liść laurowy 1-2 szt.
Ziarna czarnego pieprzu 3-4 szt.
Czysta woda 2 litry
Olej roślinny 20 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy różową główkę łososia i usuwamy z niej skrzela.

    Pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy różowego łososia.

  • Do dużego rondla wlej dwa litry czystej wody, włóż tam główkę różowego łososia i podpal. Doprowadzić do wrzenia i usunąć piankę, która utworzyła się na wierzchu.

    W garnku z wodą rozprowadzamy główkę różowego łososia, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy pianę.

  • Obieramy dwie marchewki, dwie cebule i 2-3 ziemniaki. Umyj i posiekaj 50 gramów świeżych ziół. Jeśli nie masz świeżego, możesz wziąć suszone.

    Myjemy warzywa.

  • Do bulionu dodaj 3-4 ziarna czarnego pieprzu, jedną całą cebulę i jedną marchewkę.

    Do gotującego się bulionu dodaj ziarna pieprzu, cebulę, marchewki.

  • Dodaj trochę soli do smaku, zamknij patelnię pokrywką i gotuj bulion przez 50 minut na małym ogniu.

    Ucho głowy różowego łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Jedną marchewkę rozcieramy na średniej tarce, cebulę kroimy w małą kostkę, ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Na kuchence kładziemy nieprzywierającą patelnię i wlewamy na nią 20 gramów oleju roślinnego. Gdy olej się rozgrzeje, włóż marchewki i cebulę na patelnię i smaż, aż będą ugotowane.

    Podsmażyć cebulę z marchewką.

  • Gdy bulion jest gotowy, przefiltrowujemy go przez drobne sitko i stawiamy z powrotem na kuchence. Możesz usunąć mięso z głowy.

    Bulion filtrujemy przez sito, kładziemy z powrotem na kuchence.

  • Po ugotowaniu wlej do bulionu 40 gramów umytego białego ryżu i gotuj przez dziesięć minut.

    Dodaj ryż do bulionu.

  • Następnie dodaj na patelnię posiekane ziemniaki i smaż, ryby i posiekaną zieleninę.

    Do bulionu dodać ziemniaki, smażone, posiekane lub suszone zioła.

  • Ugotuj ziemniaki do połowy ugotowane i dodaj do bulionu 1-2 liście laurowe.

    Pod koniec gotowania dodać również liść laurowy.

  • Gotuj przez kolejne pięć minut, wyłącz i pozwól mu trochę się zaparzyć. Wlej do głębokich misek i podawaj.

    Ucho z głowy różowego łososia według tego przepisu jest bardzo smaczne.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Osobny niepowtarzalny smak będzie miał ucho z głowy różowego łososia, gotowanego na stosie.
    • To danie podawane jest na gorąco.
    • Aby zaskoczyć swoich gości, możesz podać zupę rybną gęsto posypaną świeżo posiekanymi ziołami w glinianych garnkach. Będzie bardzo pięknie i autentycznie.
    • Jeśli zamierzasz karmić tą zupą małe dzieci, nie możesz smażyć, ale po prostu ugotuj warzywa. Dzięki temu danie będzie jeszcze zdrowsze.

    Przepis

    Koniecznie spójrz, który pokazuje i szczegółowo opowiada, jak ugotować ucho z różowej głowy łososia. Takie danie okazuje się nie tylko bardzo smaczne i satysfakcjonujące, ale także dość ekonomiczne, ponieważ głowy, ogony i tesha nadają się do gotowania. Dzięki temu mogą wyżywić nawet najliczniejszą rodzinę.

    To danie od dawna cieszy się dużą popularnością wśród gospodyń domowych. W końcu danie jest dość smaczne i pachnące, mimo że przygotowywane jest z dość prostych i niedrogich produktów. Ponadto ucho z głowy różowego łososia ma bardzo niską kaloryczność i wyjątkowe właściwości terapeutyczne i profilaktyczne. Dla tych, którzy uważnie monitorują swoją dietę, ta zupa przyda się. Kochasz zupy rybne? A może wiesz, jak korzystne jest uzupełnienie tego dania? A może masz jakieś pytania? Napisz o tym w komentarzach!

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z czerwonej ryby ze śmietaną Zupa krem ​​z
    łososia
    Zupa z groszku wielkopostnego Zupa z
    pstrąga
    Zupa rybna

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author