
Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia na 3 l;
- talerz;
- cedzidło;
- łyżka;
- deska do krojenia;
- nóż;
- miska.
Składniki
Nazwa produktu | Ilość |
różowy łosoś | 500 gramów |
Ziemniak | 4 rzeczy. |
marchewka | 2 szt. |
cebula | 1 szt. |
proso | 100 gramów |
zielenie (cebula, koperek, pietruszka) | smak |
Liść laurowy | 3 szt. |
słodkie ziarna pieprzu | 5-6 szt. |
sól, pieprz mielony | smak |
woda | 2,5-3 l |
Gotowanie krok po kroku
Myjemy 100 g kaszy jaglanej, aż woda stanie się czysta, napełniamy wodą i odstawiamy na chwilę, aby pęcznieje. 
W trzylitrowym rondlu zbieramy 2,5-2,7 litra wody, kładziemy na kuchence. Myjemy głowę i ogon różowego łososia o łącznej wadze około pół kilograma w zimnej wodzie, jeśli są łuski, to usuwamy. Wysyłamy go do wody, czekamy, aż się zagotuje, natychmiast zmniejszamy ciepło do średniego i usuwamy piankę łyżką cedzakową. Ważne jest, aby zrobić to natychmiast po uformowaniu, aby bulion pozostał przezroczysty. Nie bądź zbyt leniwy, aby stać z łyżką cedzakową przez kilka minut na patelni, aby nie zepsuć piękna potrawy. Gdy cała pianka zostanie usunięta, dodaj niepełną łyżkę soli i gotuj bulion przez 20 minut. 
Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa. Myjemy 4 średnie ziemniaki, 2 małe marchewki wodą, obieramy warzywa. Oczyszczamy główkę cebuli średniej wielkości z łuski. Zieloni (dowolny ulubiony – możesz mieć jeden rodzaj, możesz wziąć jednocześnie zieloną cebulę i pietruszkę z koperkiem) – według własnego gustu, kilka gałązek lub jeden mały pęczek – umyte pod bieżącą wodą. Marchewki kroimy w paski. 
Drobno posiekaj cebulę. 
Drobno kroimy warzywa, pozostawiając nienaruszone duże ogonki, jeśli takie istnieją. Można je teraz wrzucić do bulionu, niech się zagotują razem z rybą, później trzeba będzie je usunąć. 
Pokrój ziemniaki w kostkę, zalej wodą, aby nie ściemniały. 
Po 20 minutach wyjmujemy łeb i ogon ryby łyżką cedzakową do miski, filtrujemy bulion, aby nie pozostały w nim przypadkowo opadłe kości, a jednocześnie usuwamy ugotowane zielone ogonki. 
Wkładamy go z powrotem na piec i wysyłamy do niego ziemniaki (spuszczamy wodę, w której leżał), zwiększamy ogień pod patelnią i czekamy, aż się zagotuje. Usuń powstałą piankę skrobiową łyżką cedzakową. 
Ewentualnie spuszczamy nadmiar wody z kaszy jaglanej i przesyłamy kaszę na patelnię z ziemniakami. 
Następnie dodaj posiekaną cebulę i marchew. Dodajemy moc ognia, czekamy, aż ponownie się zagotuje, następnie zmniejszamy ogień, sprawdzamy, czy nie ma soli, w razie potrzeby dodajemy sól i zostawiamy zupę na kuchence. 
W tym czasie usuwamy lekko schłodzoną rybę z kości, starannie ją sortujemy, usuwamy wszystkie małe ości i wysyłamy mięso do zupy. 
Następnie wkładamy trzy liście laurowe, 5-6 groszków ziela angielskiego, dodajemy trochę mielonego czarnego pieprzu, jeśli ktoś chce. Na koniec wysyłamy drobno posiekane warzywa na patelnię, wszystko mieszamy i wyjmujemy z pieca. 
Zupa gotowa! 
Przepis
W tym krótkim filmie proponujemy obejrzeć proces gotowania zupy rybnej i cieszyć się apetycznym wyglądem gotowego dania.
Zupa rybna to smaczne i zdrowe pierwsze danie, które ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Na talerzu można go przybrać świeżą gałązką zieleni lub piórami zielonej cebuli. Do zupy można dodać pół łyżeczki musztardy lub pierścień ostrej papryki na pikantność – to już amator. Lubisz zupy rybne? Czy wcześniej przygotowałeś ucho? Jeśli masz jakieś własne sztuczki w przygotowaniu tego dania, podziel się nim – chętnie nauczymy się czegoś nowego. Czekamy na Wasze komentarze!
Inne przepisy na zupy
Zupa z różowego łososia
Zupa z czerwonej ryby ze śmietaną Krem z
łososia
Zupa z groszku wielkopostnego Zupa z
pstrąga
Smacznego!