Ucho od głowy i ogona różowego łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ucho z głowy i ogona różowego łososia - szybki, smaczny i niedrogi przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • patelnia na 3 l;
  • talerz;
  • cedzidło;
  • łyżka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • miska.

Składniki

Nazwa produktu Ilość
różowy łosoś 500 gramów
Ziemniak 4 rzeczy.
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
proso 100 gramów
zielenie (cebula, koperek, pietruszka) smak
Liść laurowy 3 szt.
słodkie ziarna pieprzu 5-6 szt.
sól, pieprz mielony smak
woda 2,5-3 l

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 100 g kaszy jaglanej, aż woda stanie się czysta, napełniamy wodą i odstawiamy na chwilę, aby pęcznieje.

    Kasza jaglana myjemy i napełniamy wodą.

  • W trzylitrowym rondlu zbieramy 2,5-2,7 litra wody, kładziemy na kuchence. Myjemy głowę i ogon różowego łososia o łącznej wadze około pół kilograma w zimnej wodzie, jeśli są łuski, to usuwamy. Wysyłamy go do wody, czekamy, aż się zagotuje, natychmiast zmniejszamy ciepło do średniego i usuwamy piankę łyżką cedzakową. Ważne jest, aby zrobić to natychmiast po uformowaniu, aby bulion pozostał przezroczysty. Nie bądź zbyt leniwy, aby stać z łyżką cedzakową przez kilka minut na patelni, aby nie zepsuć piękna potrawy. Gdy cała pianka zostanie usunięta, dodaj niepełną łyżkę soli i gotuj bulion przez 20 minut.

    W rondelku z wodą wlać główkę i ogon różowego łososia, zagotować, usunąć pianę.

  • Podczas gotowania bulionu przygotuj warzywa. Myjemy 4 średnie ziemniaki, 2 małe marchewki wodą, obieramy warzywa. Oczyszczamy główkę cebuli średniej wielkości z łuski. Zieloni (dowolny ulubiony – możesz mieć jeden rodzaj, możesz wziąć jednocześnie zieloną cebulę i pietruszkę z koperkiem) – według własnego gustu, kilka gałązek lub jeden mały pęczek – umyte pod bieżącą wodą. Marchewki kroimy w paski.

    Marchew pokroić w cienkie paski.

  • Drobno posiekaj cebulę.

    Cebulę też siekamy.

  • Drobno kroimy warzywa, pozostawiając nienaruszone duże ogonki, jeśli takie istnieją. Można je teraz wrzucić do bulionu, niech się zagotują razem z rybą, później trzeba będzie je usunąć.

    Kroimy zielenie.

  • Pokrój ziemniaki w kostkę, zalej wodą, aby nie ściemniały.

    Ziemniaki kroimy na kawałki.

  • Po 20 minutach wyjmujemy łeb i ogon ryby łyżką cedzakową do miski, filtrujemy bulion, aby nie pozostały w nim przypadkowo opadłe kości, a jednocześnie usuwamy ugotowane zielone ogonki.

    Z gotowego bulionu wyjmujemy głowy i ogon ryb, filtrujemy.

  • Wkładamy go z powrotem na piec i wysyłamy do niego ziemniaki (spuszczamy wodę, w której leżał), zwiększamy ogień pod patelnią i czekamy, aż się zagotuje. Usuń powstałą piankę skrobiową łyżką cedzakową.

    Zagotuj bulion i dodaj ziemniaki.

  • Ewentualnie spuszczamy nadmiar wody z kaszy jaglanej i przesyłamy kaszę na patelnię z ziemniakami.

    Dodaj kaszę jaglaną do zupy.

  • Następnie dodaj posiekaną cebulę i marchew. Dodajemy moc ognia, czekamy, aż ponownie się zagotuje, następnie zmniejszamy ogień, sprawdzamy, czy nie ma soli, w razie potrzeby dodajemy sól i zostawiamy zupę na kuchence.

    Dodaj posiekaną cebulę i marchew.

  • W tym czasie usuwamy lekko schłodzoną rybę z kości, starannie ją sortujemy, usuwamy wszystkie małe ości i wysyłamy mięso do zupy.

    Usuwamy kości z ryb, wysyłamy mięso na patelnię.

  • Następnie wkładamy trzy liście laurowe, 5-6 groszków ziela angielskiego, dodajemy trochę mielonego czarnego pieprzu, jeśli ktoś chce. Na koniec wysyłamy drobno posiekane warzywa na patelnię, wszystko mieszamy i wyjmujemy z pieca.

    Na sam koniec dodaj do ucha liść laurowy, pieprz, zieleninę.

  • Zupa gotowa!

    Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj pachnącą zupę rybną z głowy i ogona różowego łososia.

  • Przepis

    W tym krótkim filmie proponujemy obejrzeć proces gotowania zupy rybnej i cieszyć się apetycznym wyglądem gotowego dania.

    Zupa rybna to smaczne i zdrowe pierwsze danie, które ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Na talerzu można go przybrać świeżą gałązką zieleni lub piórami zielonej cebuli. Do zupy można dodać pół łyżeczki musztardy lub pierścień ostrej papryki na pikantność – to już amator. Lubisz zupy rybne? Czy wcześniej przygotowałeś ucho? Jeśli masz jakieś własne sztuczki w przygotowaniu tego dania, podziel się nim – chętnie nauczymy się czegoś nowego. Czekamy na Wasze komentarze!

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z różowego łososia
    Zupa z czerwonej ryby ze śmietaną Krem z
    łososia
    Zupa z groszku wielkopostnego Zupa z
    pstrąga

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author