Ucho okonia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ucho okonia - pyszne, lekkie danie o uroczym aromacie

AGD i przybory kuchenne: średniej wielkości rondel, deska do krojenia, nóż,

Składniki

Produkt Ilość
Woda oczyszczona 1,5 litra
Okoń (mały rozmiar) 3 szt.
Ziemniak (średni 3 szt.
Cebula 1-2 szt.
Marchewka 1 szt.
Słodka papryka 1 szt.
Ostre papryczki 1-2 sztuki
Sól, przyprawy smak

Czy wiedziałeś? Stosowane przez nas mięso ryb rzecznych zawiera najcenniejsze makro- i mikroelementy: żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk itp. Wszystkie witaminy z grup B, C, E, PP, D można wyróżnić z gamy witamin Jest również bardzo bogaty w proteiny.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • Trzy ryby muszą zostać wypatroszone, oskalowane, usunięte skrzela i odcięte głowy. Opłucz tusze pod bieżącą wodą.

    Oczyść okonia z łusek, spłucz, jelito.

    Czy wiedziałeś?  Aby uprościć czyszczenie łusek ryb, zanurz je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Po tej procedurze znacznie łatwiej będzie usunąć niechciane łuski zwykłym nożem.

  • Obierz 3 ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę..

  • Dwie małe cebule lub jedną dużą pokroić w drobną kostkę.

    Kroić cebule.

  • Obierz i pokrój jedną marchewkę w kostkę lub cienkie paski. Słodka czerwona papryka również pokrojona w paski.

    Marchewki można pokroić w paski.

  • Podpal półtora litra czystej wody pitnej.

    Napełnij rondel wodą i podpal.

  • Gotowanie zup

  • Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone ziemniaki, cebulę, marchew.

    Do wody dodaj ziemniaki, cebulę, marchewki.

  • Do gotującego się bulionu dodaj słodką paprykę i ostrą do smaku. Dodaj również sól i przyprawy. Gotuj, aż składniki się ugotują – około 20 minut.

    Do smaku dodaj też pieprz i sól.

  • Po upływie wyznaczonego czasu włóż przygotowane okonie na patelnię i gotuj przez około 15 minut.

    Gdy warzywa będą gotowe, włóż okonie do rondla.

  • Ucho ryby rzecznej gotowe, smacznego! Ta zupa jest bogata, pachnąca i niskokaloryczna.

    Jak widać, ucho okonia przygotowuje się tak łatwo, jak łuskanie gruszek.

  • Domowa zupa rybna z okonia rzecznego to smaczne i lekkie danie. Jest uważany za dietetyczny i jest bardzo dobrze wchłaniany przez organizm. Przygotowanie szybko iz dostępnych składników.

    Metody serwowania i serwowania

    Koniecznie przelej zupę dla siebie i swojej rodziny do pięknych głębokich misek, a podczas serwowania możesz posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką, aby uzyskać jasny i kontrastowy wygląd. Na każdym talerzu powinna znajdować się mała ryba lub jej znaczna część. Jedz z kromką czarnego chleba żytniego, krakersami lub grzankami. Ta kombinacja nie pozostawi nikogo obojętnym, a Twoja rodzina będzie prosić Cię o gotowanie zupy raz za razem.

    Przepis

    Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat etapów przygotowywania ryb rzecznych, obejrzyj poniższy film. Zobaczysz, jak czyścić tusze, kroić warzywa i gotować zupę rybną.

    Koniecznie spróbuj ugotować w domu zupę rybną z okonia rzecznego. Okazuje się nie gorszy niż ten, który gotuje się na brzegu rzeki. Lekkie, ale satysfakcjonujące danie jest dość proste w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jakie inne składniki dodałeś do zupy, czy te wymienione w przepisie są dla Ciebie wystarczające? Podziel się wskazówkami dotyczącymi czyszczenia osłony ryb i gotowania pysznej zupy rybnej.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z dorsza Zupa z karpia Kremowa zupa z łososiem Zupa z różowego łososia Zupa z czerwonej
    ryby

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author