Ucho Sterlet według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Doskonałe ucho sterleta - jeden z najsmaczniejszych przepisów

Sprzęt AGD i naczynia: garnek do gotowania zup w naturze, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa z długim uchwytem.

Składniki

sterlet 3-4 kg
Ziemniak 3-4 szt.
Liść laurowy 3-4 szt.
marchewka 2 szt.
cebula 1-2 szt.
pomidory 2-3 szt.
Sól 1-1,5 ul. l.
pieprz mielony 1 gram
ziarnka pieprzu 5-6 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim oczyścimy i pokroimy rybę. Chcę cię ostrzec, że sterlet jest bardzo trudny do czyszczenia. Na powierzchni znajdują się płytki kostne. Musisz bardzo ostrożnie wziąć ostry nóż, aby się nie skaleczyć, najpierw odciąć te, które znajdują się z tyłu tuszy, a następnie wzdłuż ciała.

    Najpierw musisz odpowiednio wyczyścić sterlet.

  • Następnie ostrożnie przejdź po całym ciele, czyszcząc małe łuski i płytki nazębne.

    Oczyszczamy ryby z małych łusek.

  • Rozetnij żołądek ostrym nożem, usuń wnętrzności, jeśli jest kawior, odłóż na bok.

    Przecinamy brzuch tuszy i wyjmujemy wnętrzności.

  • Zwróć szczególną uwagę na akord – jest to biała cienka wstążka, która biegnie wzdłuż całego ciała ryby. Należy wykonać nacięcie u nasady głowy i z przodu ogona, gdzie jest dobrze widoczny, chwycić palcami i podciągnąć do góry. Akord powinien wisieć w dłoni. Wygląda jak cienka, długa chrząstka.

    Ostrożnie wyjąć cięciwę z tuszy.

  • Teraz musisz dobrze umyć rybę, odciąć ogon, płetwy i głowę, to są składniki pierwszej zakładki. Nie wolno nam zapominać o skrzela, trzeba je usunąć.

    Odcinamy głowę, ogon, płetwy z tuszy.

  • Opłucz wszystkie te części, włóż do garnka i podpal. Dodaj tam marchewki, cebulę, po oczyszczeniu i umyciu możesz pokroić na 2-3 części. Sól, zagotuj. Pierwsza zakładka powinna gotować się przez 30-40 minut.

    Do wrzącej wody układamy głowy, ogony, płetwy, dodajemy marchewki i cebulę.

  • Teraz czas obrać ziemniaki, umyć je, pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrój pozostałą główną część sterleta na małe kawałki.

    Tuszki sterletów kroimy na porcje.

  • Gotowe części ryby wyjąć z wody, ziemniaki włożyć do garnka, gotować do miękkości. Wybierając ziemniaki do zupy rybnej, wybierz odmianę, która szybko się gotuje, dzięki czemu będzie bogata.

    Czas dodać ziemniaki do dania.

  • Gdy ziemniaki będą gotowe, możesz dodać do garnka główną część sterleta, gotować zupę rybną przez kolejne 7-10 minut.

    Pod koniec gotowania ułożyć kawałki ryby w prawie gotowym uchu.

  • Teraz musisz dodać sól do naczynia, jeśli uważasz, że soli jest za mało, wrzuć kilka liści laurowych, możesz mieć trochę ostrej papryki. Aby ucho było smaczniejsze, miało lekko wyczuwalną kwaskowatość, możesz dodać drobno posiekane świeże pomidory, gotować przez kilka minut.

    Aby nadać potrawie kwaskowatość, dodaj kilka kawałków pomidorów.

  • Służenie ucha w naturze to prosta sprawa. W takim środowisku, gdy otoczenie jest świeże, piękne, przyjaciele mili i pogodni, niewiele osób zwróci uwagę na serwowanie. W domu trzeba też służyć z nastrojem i uśmiechem. Możesz posypać ucho koperkiem, zieloną pietruszką bezpośrednio na talerzu przed podaniem.

    Ucho Sterleta jest bogate i bardzo smaczne.

  • Ten mały pomoże Ci również poruszać się po wszystkich etapach przygotowywania takiej zupy rybnej.

    Drodzy czytelnicy, zostawcie swoje komentarze na temat prezentowanego dzisiaj przepisu. Powiedz nam, czy kiedykolwiek gotowałeś zupę sterleta, gdzie to się stało, czego się nowego nauczyłeś i czym chciałbyś się podzielić?

    Inne przepisy na zupy

    Barszcz z kurczakiem

    Barszcz wegetariański

    Barszcz według klasycznej receptury

    Barszcz z czerwoną fasolą

    barszcz ukraiński

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author