Ucho szczupaka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczne ucho szczupaka - pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel z pokrywką co najmniej 3 litry;
  • nóż do krojenia ryb;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • miski do serwowania.

Składniki

Woda 2,5 litra
Szczupak 800 gramów
Ziemniak 3 szt.
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Sól 0,5 ul. l.
Czarny pieprz 1 szczypta
Piment 1 szczypta
Liść laurowy 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Zajmijmy się najpierw warzywami. 3 bulwy ziemniaka obrać, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w drobną kostkę ok. 2 cm każda.

    Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki.

  • Następnie myjemy marchewki, dobrze myjemy, kroimy w cienkie krążki. Miłośnicy zup rybnych radzą grubo kroić warzywa, ale to wszystko jest indywidualne. Możesz samodzielnie wybrać rozmiar i kształt krojonych warzyw.

    Marchewkę pokroić w plasterki.

  • Patelnię wysyłamy do pieca, wlewamy do niej 2,5 litra wody, dodajemy posiekane ziemniaki i marchewki. Przykryj pokrywką, poczekaj, aż się zagotuje.

    Wlej wodę do rondla i dodaj do niej ziemniaki i marchewki.

  • Po ugotowaniu usuń pojawiającą się piankę.

    Po ugotowaniu usuń piankę z bulionu.

  • Cebulę myjemy, myjemy i wysyłamy w całości na patelnię z warzywami. Wysyłamy również liście laurowe, czarny pieprz i ziele angielskie, pół łyżki soli tutaj. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką, gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

    Do bulionu dodaj całą cebulę, liście laurowe i ziarna pieprzu.

  • W tej chwili przygotowujemy rybę. Przygotowujemy zupę szczupakową, więc potrzebujemy tuszy takiej ryby o wadze około 800 g. Czyścimy ją z łusek, kroimy, usuwamy wnętrze. Usuwamy skrzela z głowy, kroimy tuszę na porcje. Pamiętaj, że skrzela należy bezbłędnie i ostrożnie usunąć z głowy ryby. Jeśli tego nie zrobisz, bulion stanie się ciemny, pojawi się dużo piany i może wystąpić nieprzyjemny posmak.

    Skrzela należy usunąć z głowy szczupaka, aby nie zepsuły smaku potrawy.

  • Po 20 minutach z zupy rybnej wyjmujemy całą cebulę, dodajemy kawałki szczupaka. Patelnię przykrywamy pokrywką, po ugotowaniu zmniejszamy ogień, usuwamy pojawiającą się piankę, przykrywamy pokrywką, gotujemy przez kolejne 15 minut.

    Ostatnią rzeczą, którą wkładamy do bulionu, jest ryba.

  • Po tym czasie ucho jest gotowe, możesz podawać. Podczas serwowania przelej zupę rybną na porcjowane talerze, posyp posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie podawaj pieczywo według własnych upodobań lub grzanki z białego lub żytniego chleba.

    Ucho szczupaka jest przezroczyste, smaczne i bardzo pachnące.

  • Czy wiedziałeś?  Profesjonaliści zalecają stosowanie 2 odmian ryb do gotowania zup rybnych: dużej i małej. Duży da mięso, a mały wzbogaci bulion. Najsmaczniejsze będzie ucho świeżo złowionej ryby. To prawda dla rybaków, ale co powinni zrobić zwykli miłośnicy takiej zupy? Teraz w wielu supermarketach można żyć rybami. Możesz też zaprzyjaźnić się z lokalnymi rybakami i kupić od nich zaraz po łowieniu. Nawet ci, którzy sceptycznie podchodzą do ucha, pokochają to, które zostanie prawidłowo ugotowane ze świeżego połowu.

    Przepis

    Teraz spójrz na krótki, ale bardzo pouczający, jak samodzielnie ugotować w domu pyszną zupę szczupakową. Na filmie możesz obejrzeć przygotowania krok po kroku, posłuchać rad autora i zobaczyć, co się w rezultacie stanie.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się swoją opinią na temat powyższego przepisu na zupę szczupakową. Czy byłeś w stanie go użyć? Podobała Ci się otrzymana potrawa? Czy są jakieś dodatki, komentarze? Możesz także zostawić przepisy na pyszne i proste dania. Wielu naszych czytelników będzie zainteresowanych ich wypróbowaniem.

    Inne przepisy na zupy

    Barszcz z pączkami czosnkowymi
    Zupa z fasolą w puszkach i ziemniakami
    Zupa z konserwami rybnymi Zupa z
    głowy i ogona pstrąga
    Fińska zupa rybna z czerwonej ryby

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author