Ucho z karaśa według przepisu krok po kroku z zdjęciem

Ucho z karasia - obfita, bogata zupa rybna

Sprzęt i przybory kuchenne: średni lub duży garnek, deska do krojenia, ostry nóż, kuchenka.

Składniki

Produkt Ilość
Karp mały 5-6 szt.
Kasza pszenna 50-60g
Ziemniak mały 7-8 szt.
ogromna marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Zieloni (koperek, cebula, pietruszka) 1 pęczek
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak
Liść laurowy 2-3 szt.
Masło 50g
Woda 2-2,5 l

Czy wiedziałeś?  Zamiast kaszy pszennej można użyć kaszy jaglanej i jęczmienia perłowego.

Gotowanie krok po kroku

  • Pięć lub sześć małych tusz ryb jest dokładnie oczyszczonych z łusek, usuniętych wnętrzności i skrzeli. Opłucz pod bieżącą wodą.

    Oczyść karpia z łusek, jelit.

  • Pokroić w drobną kostkę około 8 ziemniaków. Jeśli jest duża, weź mniejszą ilość.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • Pokrój w drobną kostkę jedną cebulę i jedną marchewkę.

    Pokrój cebulę i marchewkę w bardzo drobną kostkę.

  • Zagotuj 2-2,5 litra wody i dodaj posiekane ziemniaki, cebulę i marchew.

    Do wrzątku wrzucamy ziemniaki, marchewki i cebulę.

  • Dodaj kilka liści laurowych i garść (około 50 gramów) kaszy pszennej lub jaglanej.

    Dodać kaszę pszenną oraz liść laurowy.

  • Gotuj, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane, około 10 minut.Gdy warzywa będą prawie gotowe, dodaj rybę do bulionu.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj karaś.

  • Również w tym momencie włóż na patelnię 50 gramów masła. Sól, pieprz do smaku.

    Po dodaniu ryby do ucha można również włożyć do niej kawałek masła, sól i pieprz do smaku.

  • Jak tylko ucho z rybą dobrze się zagotuje, usuń piankę.

    Po ugotowaniu pamiętaj, aby usunąć piankę z ucha.

  • Do zupy dodać posiekany koperek, pietruszkę i zieloną cebulkę (1 pęczek). Gotuj nie dłużej niż 5-7 minut, ponieważ długie gotowanie spowoduje, że ryba się rozpadnie.

    W prawie gotowym uchu dodaj posiekane świeże zioła.

  • Po zaparzeniu przez 10 minut pod zamkniętą pokrywką zupa z karasia rzecznego jest gotowa do degustacji.

    Ucho z karaśa staje się bogate i pachnące.

  • Czy wiedziałeś? Dolny karaś jest bogaty w wysokiej jakości białko, w skład którego wchodzą najcenniejsze dla człowieka aminokwasy. Zawiera również jod i olej rybny, przydatne w funkcjonowaniu mózgu.

    Sposoby podawania i zasady podawania

    Ucho okazało się smaczne, satysfakcjonujące, pachnące i bardzo bogate. Domowa wersja przyrządzania zupy jest smaczna jak w naturze w kotle. Dobrze komponuje się z chlebem żytnim, grzankami i grzankami z czarnego chleba. Również miłośnicy tej zupy polecają podawać ją z plackami rybnymi, plackami z piskiem, plackami i ryżem z jajkami. Nie jest wstydem nastawić stół tej skali nawet na wakacje dla gości.

    Pierwsze danie podawane jest na głębokich talerzach, które umieszcza się na przystawce (płaskiej). Po prawej stronie naczynia znajduje się łyżka zupy. Ponieważ w uchu znajduje się mięso ryby, należy również włożyć nóż i widelec. Pamiętaj, aby postawić na stole specjalny stojak na serwetki, wypełniony nimi. Lub zaoferuj uczestnikom posiłku ręczniki papierowe.

    Przepis

    Dokładną ilość wody, warzyw i wielkość tusz ryb można zobaczyć na poniższym filmie. Jest krótki, ale każdy krok jest szczegółowo pokazany.

    Po ugotowaniu domowej zupy rybnej koniecznie podziel się wrażeniami na temat smaku potrawy. Mamy nadzieję, że Twoje „oczekiwanie-rzeczywistość” jest w pełni uzasadnione, a ten przepis trafi do skarbonki Twoich ulubionych kulinarnych arcydzieł. Napisz, jakich składników Twoim zdaniem brakuje, co byś dodał. Może masz jakieś wskazówki dotyczące technik czyszczenia ryb, którymi chętnie podzielisz się w komentarzach?

    Inne przepisy na zupy

    Ucho okonia
    Ucho ryby dorsza
    Ucho karpia
    Kremowa zupa z łososiem Zupa z
    różowego łososia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author