Ucho z karpia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ucho karpia - bardzo prosty i smaczny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka kuchenna lub powierzchnia do smażenia;
  • dwa 3-litrowe garnki i pokrywka;
  • sito;
  • duża tarka;
  • talerz obiadowy;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • cedzidło;
  • łyżka;
  • głęboka pojemność;
  • chochla;
  • miska zupy.

Składniki

Produkt Ilość
Duża głowa karpia 2 szt.
Woda 2 litry
Ziemniak 3-4 szt.
Marchewka 1 szt.
Sól 1 ul. l.
Cebula 1 szt. + ¼ cebuli
Proso 50g
Pietruszka 1 pęczek
zieleniny selera 0,5 wiązki
Liść laurowy 1 szt.
Kurkuma ¼ łyżeczki
świeża zieleń kopru 0,5 wiązki

Gotowanie krok po kroku

bulion

  • Na 3-litrową patelnię wkładamy 2 duże głowy karpia, dodajemy 1 łyżkę. l. sól, 1 liść laurowy i ¼ cebuli, po czym całość dolewamy 2 litrami wody.

    Głowę i ogon karpia wkładamy do rondla, dodajemy cebulę, liść laurowy i napełniamy wodą.

  • Patelnię z rybą stawiamy na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy do małego ognia, przykrywamy pokrywką i gotujemy bulion przez 15-20 minut.

    Gotuj bulion przez 20 minut.

  • Wyłączamy ogień, wyjmujemy ugotowaną cebulę, pieprz laurowy i ugotowane główki karpia z bulionu łyżką cedzakową i kładziemy na talerzu obiadowym.

    Po 20 minutach wyjmujemy z bulionu rybę i warzywa.

  • Bulion filtrujemy przez sito do innego rondla i stawiamy na małym ogniu.

    Po odcedzeniu bulionu włóż go do pieca.

  • ucho

  • Umyj 50 g kaszy jaglanej pod bieżącą wodą w głębokim pojemniku, aż wypłynie czysta woda.

    Myjemy kaszę jaglaną.

  • Obierz 3-4 ziemniaki i pokrój je w małe prostokąty.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • Bierzemy 1 cebulę, obieramy ją z łuski i kroimy w małe kwadraty.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Usuń skórkę z 1 marchewki i natrzyj ją na grubej tarce.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  • Do gotującego się bulionu na przemian wrzucać cebulę, startą marchewkę, umytą kaszę jaglaną i ziemniaki, wszystkie składniki wymieszać łyżką stołową, doprowadzić do wrzenia i gotować zupę rybną przez 20-25 minut, przykrywając patelnię pokrywką. Podczas gdy nasze ucho jest gotowane, usuwamy wszystkie kości z gotowanej ryby i oddzielamy mięso.

    Do gotującego się bulionu wrzucamy warzywa i kaszę jaglaną.

  • Myjemy 0,5 pęczka koperku, 1 pęczek pietruszki i 0,5 pęczka zieleniny selera pod bieżącą wodą, suszymy i drobno siekamy każdy rodzaj zieleni oddzielnie od siebie. Po 20-25 minutach dodaj ¼ łyżeczki do ucha. kurkuma, 1 łyżka. l. posiekany koperek, 2 łyżki. l. posiekana natka pietruszki i kawałki mięsa karpia.

    Następnie dodaj kurkumę, świeżo posiekane zioła, a także oddzielone od kości mięso rybne.

  • Zagotuj ucho, przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw zupę do zaparzenia przez 15-20 minut.

    Ucho powinno też trochę zaparzyć.

  • Po 15-20 minutach otwórz patelnię, włóż zupę do miski z chochlą i podawaj po posypaniu pietruszką i selerem.

    Ucho karpia jest bardzo smaczne.

  • Ważny!  Aby zupa rybna miała bardziej intensywny smak, należy ją przygotować z kilku rodzajów ryb. Aby uzyskać tłusty bulion, możesz dodać do karpia srebrzystego karpia lub suma. Aby wyszczuplić uszy, odpowiednie są ryby takie jak sandacz lub okoń.

    Przepis

    Aby dowiedzieć się, jakiego koloru powinien być wywar z głowy karpia lub sprawdzić efekt końcowy kulinarnych wysiłków w postaci zupy rybnej, można zapoznać się z małym przepisem.

    Najważniejsze przy gotowaniu zupy rybnej to nie przesadzać z warzywami, ponieważ najcenniejszą rzeczą w tym daniu jest bogaty aromatyczny bulion rybny. Smak tego dania można regulować dodając różne przyprawy i przyprawy według własnego gustu. A jak u siebie gotuje się zupę rybną z karpia? Jakie warzywa i korzenie dodajesz podczas gotowania? Podziel się swoimi kulinarnymi sekretami z innymi czytelnikami w komentarzach.

    Inne przepisy na zupy

    Kremowa zupa z łososia
    Zupa z różowego łososia
    Zupa z czerwonej ryby Ucho z różowego łososia
    i ogona
    Ucho z różowego łososia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author