
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, rondel minimum 4 litry.
Składniki
Woda | 3 litry |
sandacz | 1,2 kg |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 2 szt. |
Pietruszka | ½ pęczka |
korzen pietruszki | 2 szt. |
groszek ziele angielskie | 1 szt. |
Sól | 1-2 łyżeczki |
Ziemniak | 3 szt. |
Masło | 15 gramów |
Liść laurowy | 2 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Do zupy rybnej potrzebujemy 1-1,2 kg świeżego sandacza. Najpierw musisz to przygotować. Rybę należy oczyścić z łusek, ostrożnie usunąć płetwy, jelita, usunąć wszystkie wnętrzności. Głowicę wykorzystamy również do gotowania zupy rybnej, więc trzeba z niej usunąć oczy i skrzela. Dobrze opłucz tuszę, pokrój na porcje. 
Na patelnię wlej 3 litry wody, włóż głowę i ogon, podpal. 
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Usuń pianę, która się pojawi. 
Następnie musisz wyczyścić żarówkę, spłukać bieżącą wodą, wykonać nacięcie w kształcie krzyża, wysłać do wody. 
Marchewki obrać, dobrze spłukać, przekroić na pół, wysłać do ryby na patelni. 
Następnie obierz, opłucz korzeń i pietruszkę i wyślij tam. 
Teraz musisz dodać przyprawy: 10 groszków ziela angielskiego i kilka liści laurowych. 
Po zagotowaniu bulionu należy zmniejszyć ogień, nie przykrywać patelni pokrywką i gotować przez 30 minut. Okresowo będziesz czyścić piankę. 
Podczas gotowania bulionu musimy przygotować ziemniaki, obrać bulwy, opłukać, pokroić w drobną kostkę lub inną metodą. 
Po 30 minutach trzeba wyjąć z patelni ogon, głowę ryby i korzenie. Nie będziesz już tego potrzebował. 
Odcedź bulion, podpal. 
Jak tylko się zagotuje, dodaj ziemniaki, sól do smaku. 
Teraz musisz obrać marchewki, pokroić w cienkie półpierścienie i wysłać do bulionu z ziemniakami po zagotowaniu wody. 
Ponownie czekamy, aż bulion się zagotuje. Następnie musisz dodać porcje ryb. Jeśli chcesz, możesz oddzielić filet od kości i skóry, pokroić w drobną kostkę i wysłać do bulionu. Następnie zagotuj ucho, gotuj, aż ryba będzie gotowa przez około 15 minut. Nie zapomnij usunąć powstającej piany. 
W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw: sól i czarny pieprz. Mały kawałek masła i posiekana natka pietruszki sprawią, że smak będzie wspaniały. Po tym, jak ucho jest całkowicie gotowe, musisz pobrać próbkę i samodzielnie określić, czego brakuje. Następnie przykryj pokrywką i pozwól mu parzyć przez 15 minut. 
Podawać w miseczkach. Smak zupy rybnej podkreśli chleb żytni lub krakersy. Krakersy można zrobić niezależnie z białego lub żytniego chleba. 
Przepis
Jeśli chcesz wizualnie obserwować cały proces gotowania, radzimy spojrzeć na ten przepis. Każdy etap tworzenia zupy z sandacza jest szczegółowo pokazany tutaj. Usłyszysz wiele przydatnych wskazówek, które sprawią, że smak Twojego jedzenia będzie jeszcze lepszy.
Ukha uważana jest za bardzo proste, ale zdrowe danie. Do jego przygotowania nie używa się smażonych potraw, dzięki czemu może służyć jako doskonały produkt dietetyczny ze względu na niską zawartość kalorii. Możesz gotować zupę rybną dla swojej rodziny kilka razy w tygodniu, aby urozmaicić swoje codzienne menu. Ale może być również świetną ucztą dla gości, zwłaszcza jeśli są miłośnikami ryb. Powiedz nam, czy udało Ci się zastosować ten przepis, podobało Ci się ucho? Jeśli masz jakieś uzupełnienia lub uwagi, napisz do nas, zawsze jesteśmy zainteresowani poznaniem Twojej opinii.
Inne przepisy na zupy
Zupa ze świeżych borowików
Zupa grzybowa z kremem
Zupa z kurczaka z kluskami serowo-czosnkowymi
Zupa krem grzybowa z pieczarkami Zupa rybna z różowego
łososia ze śmietaną
Smacznego!