Ucho z sandacza według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ucho sandacza to niezwykle smaczne, pożywne, lekkie i bezpretensjonalne danie

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, rondel minimum 4 litry.

Składniki

Woda 3 litry
sandacz 1,2 kg
Cebula 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Pietruszka ½ pęczka
korzen pietruszki 2 szt.
groszek ziele angielskie 1 szt.
Sól 1-2 łyżeczki
Ziemniak 3 szt.
Masło 15 gramów
Liść laurowy 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Do zupy rybnej potrzebujemy 1-1,2 kg świeżego sandacza. Najpierw musisz to przygotować. Rybę należy oczyścić z łusek, ostrożnie usunąć płetwy, jelita, usunąć wszystkie wnętrzności. Głowicę wykorzystamy również do gotowania zupy rybnej, więc trzeba z niej usunąć oczy i skrzela. Dobrze opłucz tuszę, pokrój na porcje.

    Na początek czyścimy i myjemy sandacza. pokrój go na kawałki wielkości kęsa.

  • Na patelnię wlej 3 litry wody, włóż głowę i ogon, podpal.

    Głowę i ogon ryby wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy.

  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Usuń pianę, która się pojawi.

    Podczas gotowania należy usunąć piankę.

  • Następnie musisz wyczyścić żarówkę, spłukać bieżącą wodą, wykonać nacięcie w kształcie krzyża, wysłać do wody.

    Do bulionu wrzuć całą cebulę.

  • Marchewki obrać, dobrze spłukać, przekroić na pół, wysłać do ryby na patelni.

    Dodaj marchewki.

  • Następnie obierz, opłucz korzeń i pietruszkę i wyślij tam.

    Dodaj do bulionu zieleninę i pietruszkę.

  • Teraz musisz dodać przyprawy: 10 groszków ziela angielskiego i kilka liści laurowych.

    Dla smaku dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

  • Po zagotowaniu bulionu należy zmniejszyć ogień, nie przykrywać patelni pokrywką i gotować przez 30 minut. Okresowo będziesz czyścić piankę.

    Okresowo, gdy gotujesz z bulionu, musisz usunąć piankę.

  • Podczas gotowania bulionu musimy przygotować ziemniaki, obrać bulwy, opłukać, pokroić w drobną kostkę lub inną metodą.

    Pokrój ziemniaki na kawałki.

  • Po 30 minutach trzeba wyjąć z patelni ogon, głowę ryby i korzenie. Nie będziesz już tego potrzebował.

    Wyciągamy z bulionu wszystko, co było w nim ugotowane i filtrujemy.

  • Odcedź bulion, podpal.

    Odcedzony bulion wracamy do pieca, doprowadzamy do wrzenia.

  • Jak tylko się zagotuje, dodaj ziemniaki, sól do smaku.

    Dodaj ziemniaki do ugotowanego bulionu.

  • Teraz musisz obrać marchewki, pokroić w cienkie półpierścienie i wysłać do bulionu z ziemniakami po zagotowaniu wody.

    Następnie do bulionu dodaj posiekaną marchewkę.

  • Ponownie czekamy, aż bulion się zagotuje. Następnie musisz dodać porcje ryb. Jeśli chcesz, możesz oddzielić filet od kości i skóry, pokroić w drobną kostkę i wysłać do bulionu. Następnie zagotuj ucho, gotuj, aż ryba będzie gotowa przez około 15 minut. Nie zapomnij usunąć powstającej piany.

    Czas dodać rybę.

  • W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw: sól i czarny pieprz. Mały kawałek masła i posiekana natka pietruszki sprawią, że smak będzie wspaniały. Po tym, jak ucho jest całkowicie gotowe, musisz pobrać próbkę i samodzielnie określić, czego brakuje. Następnie przykryj pokrywką i pozwól mu parzyć przez 15 minut.

    Do gotowego ucha można dodać posiekaną pietruszkę.

  • Podawać w miseczkach. Smak zupy rybnej podkreśli chleb żytni lub krakersy. Krakersy można zrobić niezależnie z białego lub żytniego chleba.

    Ucho sandacza to nie tylko smaczne, ale także obfite i zdrowe danie.

  • Przepis

    Jeśli chcesz wizualnie obserwować cały proces gotowania, radzimy spojrzeć na ten przepis. Każdy etap tworzenia zupy z sandacza jest szczegółowo pokazany tutaj. Usłyszysz wiele przydatnych wskazówek, które sprawią, że smak Twojego jedzenia będzie jeszcze lepszy.

    Ukha uważana jest za bardzo proste, ale zdrowe danie. Do jego przygotowania nie używa się smażonych potraw, dzięki czemu może służyć jako doskonały produkt dietetyczny ze względu na niską zawartość kalorii. Możesz gotować zupę rybną dla swojej rodziny kilka razy w tygodniu, aby urozmaicić swoje codzienne menu. Ale może być również świetną ucztą dla gości, zwłaszcza jeśli są miłośnikami ryb. Powiedz nam, czy udało Ci się zastosować ten przepis, podobało Ci się ucho? Jeśli masz jakieś uzupełnienia lub uwagi, napisz do nas, zawsze jesteśmy zainteresowani poznaniem Twojej opinii.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa ze świeżych borowików
    Zupa grzybowa z kremem
    Zupa z kurczaka z kluskami serowo-czosnkowymi
    Zupa krem ​​grzybowa z pieczarkami Zupa rybna z różowego
    łososia ze śmietaną

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author