Udka i golonka w galarecie: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną galaretkę z golonki i golonki według prostego przepisu

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, miska, łyżka, chochla, skimmer, talerz – 3 szt., rondel 6 l – 2 szt., gaza, durszlak, deska do krojenia, galaretki na mięso 4 – 6 szt., kuchenka.

Składniki

Produkt Ilość
Golonka wieprzowa 1 szt.
Świńskie łapki 2 szt.
Udko z kurczaka 4 rzeczy.
Marchewka 1 szt.
Cebula 2 szt.
Ziarna czarnego pieprzu 10 kawałków.
Piment 10 – 12 szt.
Liść laurowy 5 – 6 szt.
Sól 1,5 ul. l.
Woda 15 litrów
jajko 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie mięsa

  • Aby galaretka była lekka i prawie przezroczysta, udka i golonkę należy bardzo dobrze umyć i starannie zeskrobać nożem, aby skóra stała się czysta.

    Drobno zeskrob udka wieprzowe.

  • Mięso dobrze namoczyć w zimnej wodzie przez 6-7 godzin. Okresowo zmieniaj wodę 3-4 razy, aby spuścić krew. Jeśli trzonek jest za duży, można go podzielić na kilka części.

    Nogi należy również namoczyć w wodzie.

  • Ugotowane mięso włożyć do dużej miski. Objętość naszej patelni to 6 litrów. Napełnij zimną wodą.

    Udka wieprzowe zalać wodą i zagotować.

  • Podpal i zagotuj.

    Pierwszy bulion należy odcedzić.

  • Odcedź pierwszy bulion. Dokładnie myjemy mięso i patelnię. Ponownie wysyłamy czyste mięso na czystą patelnię. Wlej zimną wodę, aby trochę przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gdy tylko zacznie się gotować, zmniejsz ciepło do minimum i zbierz powstałą pianę.

    Już z drugiego bulionu usuwamy piankę i pozostawiamy do wrzenia na minimalnym ogniu.

  • Przykryj pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 2,5 – 3,5 godziny. Rosół na patelni powinien się powoli gotować. Nie gotuj energicznie.

    Przykryj bulion pokrywką i gotuj na małym ogniu.

  • Ważny! Nie dodawać wody podczas gotowania!

    Przygotowywanie posiłków

  • Oddzielić od kości i skóry 4 szt. kurze udka.

    Potrzebne nam będą również udka z kurczaka bez skóry.

  • Spłucz dokładnie pod bieżącą wodą.

    Udka z kurczaka dokładnie umyć.

  • Obierz i umyj 2 cebule i 1 dużą marchewkę.

    Obierz jedną marchewkę i dwie cebule.

  • Gotowanie galaretki

  • Gdy mięso wieprzowe zaczęło łatwo odchodzić od kości, przygotowane udka z kurczaka wysyłamy do bulionu, około 1,5 godziny przed przygotowaniem bulionu wieprzowego.

    Dodaj udka z kurczaka do gotującego się bulionu.

  • Wysyłamy całą cebulę i marchew. Jeśli marchewka jest bardzo duża, podziel ją na 2 części. Gotujemy przez 1,5 godziny.

    Dodajemy również cebulę i marchew.

  • Około 40 – 60 minut przed przygotowaniem bulionu wyjmij ugotowaną marchewkę. Nie pozwól, aby zbyt mocno się zagotowała, przyda się do dekoracji.

    Ugotowaną marchewkę wyjmujemy i zostawiamy do dalszej dekoracji potrawy.

  • Dodaj 1 łyżkę. l. Sól. Pod koniec gotowania spróbujemy i dodamy soli.

    Dodaj sól do galaretowatego mięsa.

  • Dodaj 10 – 12 szt. ziele angielskie, 10 szt. pieprzu czarnego i 5 – 6 szt. liść laurowy. Nadal gotujemy na małym ogniu z lekkim wrzeniem.

    Dodajemy również pieprz i liść laurowy.

  • W razie potrzeby pobieramy próbkę soli – dodaj. Zobacz według własnych upodobań.

    Teraz możesz spróbować galaretki na sól.

  • Zimno się zagotowało. Gotowane mięso wyjmujemy z bulionu, czekamy, aż ostygnie. Cebulę wyrzucamy, oddała już cały swój smak.

    Z ugotowanego galaretki wyjmujemy mięso, odrzucamy cebulę.

  • Odfiltrowujemy bulion. Bierzemy kolejną czystą patelnię, kładziemy na niej durszlak, przykrywamy gazą, składamy na kilka warstw, wlewamy bulion.

    Odcedź bulion przez gazę.

  • Aby pozbyć się tłuszczu, wyjmij garnek z bulionem z lodówki. W ten sposób tłuszcz unosi się do góry i łatwo go usunąć z powierzchni łyżką. Miło byłoby poczekać, aż tłuszcz całkowicie się zestali, wtedy można go łatwo zeskrobać. Tłuszcz ten można później wykorzystać do przygotowania innych potraw.

    Bulion można wstawić do lodówki, a następnie zebrać powstały na nim tłuszcz.

  • Schłodzone mięso oddziela się od kości. Do galaretki możesz dodać wszystko, co uznasz za stosowne. Wybrane mięso jest drobno posiekane lub podzielone na włókna.

    Mięso jest oddzielane od kości i dzielone na włókna.

  • Podziel równomiernie na wybrane pojemniki. Na tym etapie do pojemnika na mięso można dodać przepuszczony przez prasę lub starty na drobnej tarce czosnek.

    rozdajemy mięso w formach.

  • Schłodzony bulion delikatnie wlać do pojemników na mięso. Odstawić trochę bulionu do dekoracji. Pojemniki wyjmujemy z lodówki do całkowitego zestalenia.

    Delikatnie polej mięso bulionem.

  • Galaretka jest całkowicie zamrożona. Możesz zacząć go dekorować.

    Wkładamy galaretkę do lodówki.

  • Galaretka ozdoba

  • Zagotuj 1 jajko.

    Do barwienia potrawy potrzebujemy jednego gotowanego jajka i marchewki.

  • Gotowane marchewki, które wyjęto z bulionu, pokroić w cienkie paski.

    Marchew pokroić w cienkie paski.

  • Z ugotowanego jajka usuwamy żółtko, a białko kroimy w cienkie paski.

    Białko jaja jest również krojone w cienkie paski.

  • Marchew i białko rozprowadzamy w postaci kwiatka na powierzchni galaretki.

    Na galaretowatym mięsie rozprowadzamy kwiaty z marchwi i białka.

  • Rozgnieć żółtko widelcem i dodaj do środka powstałych kwiatów. Aby uzyskać bardziej elegancki wygląd, po bokach można ułożyć liście pietruszki.

    Z żółtka robimy środek kwiatów.

  • Aby wszystko pozostało na swoim miejscu, a wzór był utrwalony, wlej niewielką ilość bulionu na wierzch. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do zastygnięcia.

    Podlej kwiaty kilkoma kroplami bulionu i wstaw do lodówki.

  • Minęło 15 minut, teraz możesz spokojnie wypełniać nasze wzory. Kwiaty marchwi i jajka powinny być całkowicie pokryte bulionem.

    Po utrwaleniu dekoracji można je całkowicie wypełnić bulionem.

  • Włóż z powrotem do lodówki, aż całkowicie się zestali. Nasza świąteczna galaretka jest gotowa.

    Oto taki pyszny i piękny przepis na galaretkę z golonki i golonki.

  • Przepis

    To pokazuje, jak łatwo i bezproblemowo przygotować świąteczną galaretkę mięsną. Zobaczysz, z jakich części galaretka jest gotowana, co dodaje się do niej podczas procesu gotowania i jak można ją ozdobić, ustalając wzór.

    Bogata, przejrzysta i pyszna domowa galaretka z golonki, co może być smaczniejszego na stole? Kholodets to jedna z najpopularniejszych potraw, gotuje się ją w każdej rodzinie, żadna uczta nie może obejść się bez tego wspaniałego dania. Piękna i pachnąca – prawdziwa ozdoba świątecznego stołu! Koniecznie przygotuj taką galaretkę na wakacje. Nie ma nic trudnego w przygotowaniu tego dania, ale zawsze zadowolisz siebie i swoich gości. Podziel się swoimi opcjami gotowania w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author