Uralski przepis na pierogi z rzodkiewką: smaczny i zdrowy

Jak ugotować knedle z rzodkwi w oryginalny i smaczny sposób

Pelmeni to obfite danie, którego dwa główne składniki to ciasto i mięso mielone, które przybyły na terytorium centralnej Rosji z Syberii i Uralu, gdzie uwielbiają „uszy ciasta” oparte na czarnej lub zielonej rzodkwi i kapuście.

Sekrety ciasta na kluski

  • Świeży. Wytwarzany jest na bazie mąki, wody, a w razie potrzeby także jajek. Nie zawiera cukru i drożdży.
  • Fajne. Podczas zwijania ciasta rękoma w kulkę nie powinno się ono rozprowadzać, ale zawsze mieć taki kształt, jaki mu nadałeś.
  • Może być kolorowy. Jak to zrobić? Wystarczy dodać kilka „tajnych składników”.

Przepisy na pierogi z rzodkiewką

Pyszne pierogi można zrobić tylko z czarnej rzodkwi, ale można poeksperymentować i dodać inne składniki, w szczególności takie, które zachęcą dzieci do spożywania zdrowych warzyw. Jak oryginalnie i smacznie ugotować knedle z rzodkwi?

Klasyczny

Rzodkiewka to ważna dla zdrowia roślina, zawierająca przydatne minerały i witaminy. Rzodkiewki poprawiają motorykę jelit i często mogą być używane jako apetyczne danie. Ponadto produkt jest dietetyczny, jego zawartość kalorii wynosi około 30 kalorii na 100 gramów.

Klasyczne pierogi z rzodkiewką
Będziesz potrzebować:

  • rzodkiewka, zawsze czarna – 500 g;
  • mąka pszenna – 500 g;
  • przegotowana woda, należy ją schłodzić – 250 ml;
  • olej roślinny – 50 ml;
  • cebula – 2 duże;
  • jajko – 2 szt .;
  • sól, pieprz, przyprawy – do smaku.

Gotowanie

  • Mąkę przesiać, posypać groszkiem i do wnęki wlać ubite jajko, następnie podlać. Zagnieść ciasto, najpierw mieszając drewnianą łopatką, a następnie rękoma. Pozostaw ciasto na około pół godziny.
  • Obierz rzodkiewkę, cebulę, a następnie posiekaj wszystkie warzywa w maszynce do mięsa. Wyciśnij sok, aby uzyskać mielone warzywo o przyjemnej konsystencji do modelowania. Ponadto podczas wyciskania soku z czarnej rzodkwi zniknie silna goryczka.
  • Do powstałego rzadkiego mięsa mielonego dodaj kolejne jajko i odrobinę oleju słonecznikowego dla smaku i soczystości. Wszystko wymieszaj. Nadzienie pozostaw na chwilę w lodówce.
  • Ciasto rozwałkować na wić lub kiełbasę, którą pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek uzyskany w wyniku tego działania zwinąć w kółko i włożyć do niego nadzienie, uszczypnąć.
  • Włóż do wrzącej wody i gotuj z solą i pieprzem przez około trzy minuty po zobaczeniu, że półprodukt wypłynął na powierzchnię.
  • Przygotowanie pierogów z rzodkwi nie jest trudne, ale pamiętaj, że trzeba dodać tyle wody, ile potrzeba mąki, wszystko zależy od zawartości w nich glutenu. Rezultatem powinno być fajne, ale jednocześnie plastyczne ciasto, nie lepkie do rąk i giętkie do modelowania i zatapiania rzadkiego nadzienia.

    z kapustą

    Świeża biała kapusta zawiera wiele przydatnych witamin i minerałów, a jej zawartość kalorii wynosi tylko 27 kalorii na 100 gramów. Połączenie produktów z rzodkiewką i kapustą daje oryginalny smak, którego lepiej nie „przeładowywać” przyprawami.

    Pierogi z rzodkiewką i kapustą
    Będziesz potrzebować:

    • rzodkiewka, najlepiej czarna – 300 g;
    • kapusta biała – 300 g;
    • mąka pszenna – 500 g;
    • przegotowana woda, powinna być lodowata – 250 ml;
    • masło – 60 g;
    • cebula – 2 średnie;
    • jajko – 2 szt .;
    • sól, pieprz, świeże zioła – do smaku.

    Gotowanie

  • Mąkę przesiać przez durszlak lub sito, a następnie ubić jedno jajko z mąką i wlać wodę do uzyskania sztywnego ciasta. Pozostaw na około trzydzieści minut, przykryj serwetką lub ręcznikiem.
  • Cebulę i rzodkiewkę obrać, posiekać i przetrzeć przez drobną maszynkę do mięsa razem z kapustą. Wyciśnij nadmiar soku i dodaj jedno jajko oraz niezbędne przyprawy. Wszystko wymieszaj. Pozostaw w lodówce na około 8-10 minut.
  • Ciasto rozwałkować na średniej długości opaskę uciskową, pokrojoną w równe plastry. Każdy plasterek zawinąć w kółko i ostrożnie włożyć do niego miękkie mięso mielone z kapusty.
  • Półprodukt gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu.
  • W razie potrzeby nie możesz dodać soli do ciasta, ponieważ możesz dodać odpowiednią ilość podczas gotowania półproduktu. Dobrym dodatkiem do tego dania będą gotowane ziemniaki ze świeżymi ziołami.

    ze smalcem

    Smalec jako produkt zawierający białko zwierzęce posiada szeroką gamę aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka. Pelmeni z rzodkiewką i smalcem to przepis, który zachwyci każdego, kto uwielbia obfitą przekąskę.

    Pierogi z rzodkiewką i smalcem
    Będziesz potrzebować:

    • rzodkiewka, najlepiej czarna – pół kilograma;
    • świeży tłuszcz wieprzowy – 150 g;
    • mąka pszenna – 500 g;
    • gotowana, schłodzona woda – 250 ml;
    • cebula – 2 średnie;
    • jajko – 1 szt .;
    • sól, pieprz, przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • W mące, wcześniej przesianej, ubić jajko, lekko ubite trzepaczką i schłodzoną wodą, zagnieść sztywne plastyczne ciasto. Powinien przestać kleić się do twoich rąk. Następnie odstaw ciasto na chwilę.
  • Oczyść i posiekaj rzodkiewkę i cebulę. Przepuścić przez maszynkę do mięsa wszystkie składniki, wycisnąć sok.
  • Przez maszynkę do mięsa wskazane jest użycie małego noża, pominięcie tłuszczu i wymieszanie go z mielonym mięsem cebuli i rzodkwi.
  • Ciasto przaśne rozwałkować na jednolity talerz, a następnie rozwałkować na bułkę i pokroić nożem na równe części. Rozwiń każdy kawałek bułki, włóż do niego soczysty farsz, a następnie uszczypnij w ulubiony sposób.
  • Wrzucić do gotującej się już wody i gotować 4-5 minut po tym, jak knedle z rzodkwi wypłyną na powierzchnię patelni.
  • Lepiej jest wyrabiać ciasto na pierogi ręcznie, gdyż lepiej będzie reagowało na temperaturę żywego ciała, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne. Możesz zastąpić smalec tłustym mięsem mielonym, dzięki czemu uzyskasz obfite pierogi z rzodkiewką i mięsem.

    Kolorowe pierogi z rzodkiewką jak na zdjęciu

    Jak przekonać dziecko do zjedzenia zdrowego, ale niekochanego produktu? Mała sztuczka z kolorowym ciastem pozwoli Ci nie tylko nakarmić dziecko tym daniem, ale także uczestniczyć w jego przygotowaniu.

    Kolorowe pierogi z rzodkiewką
    Będziesz potrzebować:

    • rzodkiewka, zielona może być – pół kilo;
    • sok pomidorowy lub pasta pomidorowa rozcieńczona wodą – 150 ml;
    • gotowana, schłodzona woda – pół szklanki;
    • mąka pszenna – 3 szklanki lub około 500 g;
    • olej roślinny lub słonecznikowy – 50 ml;
    • cebula – 2 średnie;
    • jajko – 1 szt .;
    • sól i przyprawy – do smaku.

    Gotowanie krok po kroku

  • Do wstępnie przesianej mąki wlej trochę wody, ale większość płynu będzie miała czerwony barwnik – sok pomidorowy lub pasta. Wymień ciasto na ich bazie i odstaw na chwilę.
  • Z cebulą zrobić mieloną rzodkiewkę, posiekać i przetrzeć cienkim nożem do mielenia mięsa, wycisnąć nadmiar soku i dodać jajko. Następnie wszystko wymieszaj i sól.
  • Ciasto rozwałkować na warstwę, a następnie wyciąć fragmenty specjalnym kręconym kształtem lub szklanką. Włóż rzodkiewki do każdego kawałka czerwonego ciasta. Ślepe kolorowe „uszy”.
  • Ciasto na kluski można łatwo zrobić wielokolorowe nie tylko za pomocą pasty pomidorowej. Dodaj trochę mrożonego szpinaku dla zielonego koloru, trochę kurkumy dla żółtego. Każdy, kto kocha pierogi, z przyjemnością pokocha pierogi.

    Gotowanie, a także jedzenie pierogów uralskich z rzodkiewką to prawdziwa przyjemność!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author