Pelmeni to obfite danie, którego dwa główne składniki to ciasto i mięso mielone, które przybyły na terytorium centralnej Rosji z Syberii i Uralu, gdzie uwielbiają „uszy ciasta” oparte na czarnej lub zielonej rzodkwi i kapuście.
Sekrety ciasta na kluski
- Świeży. Wytwarzany jest na bazie mąki, wody, a w razie potrzeby także jajek. Nie zawiera cukru i drożdży.
- Fajne. Podczas zwijania ciasta rękoma w kulkę nie powinno się ono rozprowadzać, ale zawsze mieć taki kształt, jaki mu nadałeś.
- Może być kolorowy. Jak to zrobić? Wystarczy dodać kilka „tajnych składników”.
Przepisy na pierogi z rzodkiewką
Pyszne pierogi można zrobić tylko z czarnej rzodkwi, ale można poeksperymentować i dodać inne składniki, w szczególności takie, które zachęcą dzieci do spożywania zdrowych warzyw. Jak oryginalnie i smacznie ugotować knedle z rzodkwi?
Klasyczny
Rzodkiewka to ważna dla zdrowia roślina, zawierająca przydatne minerały i witaminy. Rzodkiewki poprawiają motorykę jelit i często mogą być używane jako apetyczne danie. Ponadto produkt jest dietetyczny, jego zawartość kalorii wynosi około 30 kalorii na 100 gramów.
Będziesz potrzebować:
- rzodkiewka, zawsze czarna – 500 g;
- mąka pszenna – 500 g;
- przegotowana woda, należy ją schłodzić – 250 ml;
- olej roślinny – 50 ml;
- cebula – 2 duże;
- jajko – 2 szt .;
- sól, pieprz, przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Przygotowanie pierogów z rzodkwi nie jest trudne, ale pamiętaj, że trzeba dodać tyle wody, ile potrzeba mąki, wszystko zależy od zawartości w nich glutenu. Rezultatem powinno być fajne, ale jednocześnie plastyczne ciasto, nie lepkie do rąk i giętkie do modelowania i zatapiania rzadkiego nadzienia.
z kapustą
Świeża biała kapusta zawiera wiele przydatnych witamin i minerałów, a jej zawartość kalorii wynosi tylko 27 kalorii na 100 gramów. Połączenie produktów z rzodkiewką i kapustą daje oryginalny smak, którego lepiej nie „przeładowywać” przyprawami.
Będziesz potrzebować:
- rzodkiewka, najlepiej czarna – 300 g;
- kapusta biała – 300 g;
- mąka pszenna – 500 g;
- przegotowana woda, powinna być lodowata – 250 ml;
- masło – 60 g;
- cebula – 2 średnie;
- jajko – 2 szt .;
- sól, pieprz, świeże zioła – do smaku.
Gotowanie
W razie potrzeby nie możesz dodać soli do ciasta, ponieważ możesz dodać odpowiednią ilość podczas gotowania półproduktu. Dobrym dodatkiem do tego dania będą gotowane ziemniaki ze świeżymi ziołami.
ze smalcem
Smalec jako produkt zawierający białko zwierzęce posiada szeroką gamę aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka. Pelmeni z rzodkiewką i smalcem to przepis, który zachwyci każdego, kto uwielbia obfitą przekąskę.
Będziesz potrzebować:
- rzodkiewka, najlepiej czarna – pół kilograma;
- świeży tłuszcz wieprzowy – 150 g;
- mąka pszenna – 500 g;
- gotowana, schłodzona woda – 250 ml;
- cebula – 2 średnie;
- jajko – 1 szt .;
- sól, pieprz, przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Lepiej jest wyrabiać ciasto na pierogi ręcznie, gdyż lepiej będzie reagowało na temperaturę żywego ciała, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne. Możesz zastąpić smalec tłustym mięsem mielonym, dzięki czemu uzyskasz obfite pierogi z rzodkiewką i mięsem.
Kolorowe pierogi z rzodkiewką jak na zdjęciu
Jak przekonać dziecko do zjedzenia zdrowego, ale niekochanego produktu? Mała sztuczka z kolorowym ciastem pozwoli Ci nie tylko nakarmić dziecko tym daniem, ale także uczestniczyć w jego przygotowaniu.
Będziesz potrzebować:
- rzodkiewka, zielona może być – pół kilo;
- sok pomidorowy lub pasta pomidorowa rozcieńczona wodą – 150 ml;
- gotowana, schłodzona woda – pół szklanki;
- mąka pszenna – 3 szklanki lub około 500 g;
- olej roślinny lub słonecznikowy – 50 ml;
- cebula – 2 średnie;
- jajko – 1 szt .;
- sól i przyprawy – do smaku.
Gotowanie krok po kroku
Ciasto na kluski można łatwo zrobić wielokolorowe nie tylko za pomocą pasty pomidorowej. Dodaj trochę mrożonego szpinaku dla zielonego koloru, trochę kurkumy dla żółtego. Każdy, kto kocha pierogi, z przyjemnością pokocha pierogi.
Gotowanie, a także jedzenie pierogów uralskich z rzodkiewką to prawdziwa przyjemność!