
Sprzęt i przybory kuchenne: umywalka, czajnik, szklanka, łyżka, deska do krojenia, nóż, plastikowa torba, durszlak, miska, patelnia, lodówka, piekarnik.
Składniki
Mąka | 1 kg |
Woda (wrząca woda) | 0,5 stosu. |
mleko | 1 ul. |
Cukier | 0,5 łyżeczki |
Sól | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 70 ml |
Proszek do pieczenia ciasta | 1 łyżeczka |
Jajka | 3 szt. |
kapusta kiszona | 500 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Zmielony czarny pieprz | 1/3 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie ciasta
Przesiej 1 kg mąki do głębokiej miski. Zagotować czajnik z 0,5 szklanki wody. Wizualnie dzielimy mąkę na pół, w połowie robimy wgłębienie. W to wgłębienie wlać 0,5 szklanki wrzącej wody, w ten sposób zaparzając część ciasta. W tym samym czasie stopniowo mieszaj mąkę łyżką do wody.Gdy ciasto parzone stygnie, robimy wgłębienie po drugiej stronie mąki. Wlej do niego 1 szklankę mleka. Następnie kontynuujemy dodawanie składników od strony, z której wylano mleko. 
Dodaj 1 łyżeczkę do mleka. sól, 0,5 łyżeczki. cukier i 1 łyżeczka. bez proszku do pieczenia lub sody. Wszystko wymieszaj do rozpuszczenia w mleku. Ubijamy w 3 jajka. Na podstawie obliczeń, że 1 jajko jest używane na 2 szklanki mąki. Nie kładź zbyt wielu jaj, w przeciwnym razie ciasto będzie twarde. Tutaj dodajemy 2 łyżki. l. olej roślinny. Wszystko zagniatamy, teraz stopniowo mieszamy w tej części mąki i ciasta, gdzie wlewano wodę. 
Zagnieść umiarkowanie sztywne ciasto. Nie trzeba dodawać więcej płynów. W sumie na 1 kg mąki powinno się zmieścić 2 szklanki płynu. Ugniataj ciasto rękoma, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Powstałe ciasto zwijamy w kulkę i zawijamy w plastikową torbę na 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto, ugniatamy, ugniatamy i można rzeźbić pierogi. 
Pierogi z takiego ciasta uzyskuje się umiarkowanie elastyczne, nie zwisają po ugotowaniu. Ciasto to bardzo dobrze trzyma się w lodówce, a do dalszego modelowania nie potrzebujemy więcej mąki.
Przygotowanie farszu na pierogi
Włóż 500 g kapusty do durszlaka, aby spuścić solankę. Jeśli kapusta jest zbyt słona lub solanka jest lepka, lepiej wypłukać kapustę. 
Kiedy solanka spływa, kapusta musi być duszona. Na patelni podgrzej 30 ml oleju roślinnego, rozłóż kapustę. 
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Zajmie to około 20 – 30 minut, po duszeniu należy lekko podsmażyć. Dlatego, gdy cały płyn wyparuje, nadal utrzymujemy patelnię w ogniu, mieszamy kapustę, aby się nie paliła. Drobno posiekaj 1 dużą cebulę. Smaż cebulę na oleju roślinnym na innej patelni, aż się zarumieni. 
Gdy cebula stanie się złocista, przełóż ją do kapusty. Oleju, na którym smażono cebulę, nie należy wlewać do kapusty, w przeciwnym razie w pierogach uzyska się tłuste nadzienie. Dodaj 1/3 łyżeczki do kapusty. zmielony czarny pieprz. Jeśli chcesz mieć bardziej pikantne nadzienie, dodaj więcej pieprzu. Wszystko miksujemy. Odstawić kapustę do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Gdy kapusta ostygnie, możesz zacząć rzeźbić pierogi. 
Modelowanie pierogów
Odetnij 1/3 ciasta. Resztę ciasta chowamy z powrotem do plastikowej torebki, żeby się nie zwietrzało. Rozwałkuj ciasto na stole, aby zrobić długą opaskę uciskową. 
Pokrój linę na małe kawałki. Pokrojone kawałki przykrywamy torbą, aby nie zwietrzały podczas rzeźbienia pierogów. 
Wyciągamy pojedynczo i zwijamy w ciasto. Umieść kapustę na środku. Zamykamy przeciwległe krawędzie. 
Ściskamy krawędzie. Dodatkowo można uszczypnąć warkoczem, to również ozdobi knedle, a także wniesie dodatkową funkcję wzmacniającą, aby nadzienie nie wypadało podczas gotowania. 
Gotowe pierogi układamy na desce pokrytej folią spożywczą, aby się do niej nie przykleiły. 
Możesz je ugotować od razu lub możesz wcześniej nakleić dużą ilość i wysłać do zamrażarki i gotować według potrzeb.
Gotuj knedle w osolonej wodzie do miękkości. Gdy wypłyną na górę, gotuj przez 3-4 minuty.
Przepis
Przepis z filmu pokazuje proces wyrabiania ciasta na pierogi, które można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, gdzie nawet po rozmrożeniu nie trzeba dodawać mąki. A z poniższych dowiesz się, jak przygotować farsz z kapusty kiszonej na knedle.
Tutaj mamy takie pyszne pierogi. Ciasto można wykorzystać nie tylko na takie pierogi, można nałożyć dowolne nadzienie, które przyjdzie do głowy. Możesz o tym napisać w komentarzach. Jesteśmy pewni, że w każdym razie pierogi okażą się bardzo smaczne, ponieważ trudno je zepsuć.
Inne przepisy na pierogi
Knedle Serowe
Vareniki z grzybami
Knedle twarogowe
Knedle Ziemniaczane
Vareniki z cebulą
Miłego czytania!