Vareniki z ziemniakami i cebulą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne pierogi z ziemniakami i pachnącą smażoną cebulką

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • trzepaczka lub blender;
  • głęboka miska;
  • sito;
  • Puchar;
  • wagi kuchenne;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • opakowanie jednorazowe;
  • wałek do ciasta

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna premium 500 gramów
jajko 2 szt.
woda 200 ml
Sól 2 łyżeczki
Ziemniak 450 gramów
cebula 200 gramów
olej roślinny 1,5 ul. l.
masło 100 gramów
ziarna czarnego pieprzu 10 kawałków.
Liść laurowy 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Najpierw musisz przygotować ciasto. Aby to zrobić, ubij jedno schłodzone jajko w głębokiej misce, dodaj do niego 1 łyżeczkę. posolić i ubić trzepaczką lub widelcem, aż utworzy się lekka piana. Aby zaoszczędzić czas i wysiłek, możesz użyć blendera z nasadką do trzepaczki.

    Ubij jajko solą.

  • Wlej do jajka cienkim strumieniem 200 ml przegotowanej ciepłej wody, wymieszaj.

    Dodaj wodę do jajka.

  • Przesiać 450 g mąki pszennej w kilku etapach przez sito do wody z jajkiem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

    Po zmieszaniu jajka z wodą zaczynamy dodawać do tej mieszanki mąkę.

  • Blat posyp lekko mąką i połóż ciasto na stole, aby wyrobić je rękami. Czas mieszania zmienia się w ciągu 5-7 minut.

    Zagniatamy ciasto.

  • Następnie włóż ciasto do jednorazowej torebki i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym momencie możesz zacząć przygotowywać nadzienie.

    Podczas przygotowywania nadzienia ciasto można umieścić w woreczku.

  • Pożywny

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić tak, aby w obranej postaci miały 450 g. Włożyć do rondla, zalać wodą i włożyć do kuchenki. Po ugotowaniu ziemniaków posolić do smaku i gotować do miękkości.

    Ziemniaki myjemy, kroimy i gotujemy do miękkości.

  • Obierz, a następnie posiekaj 200 g cebuli. Wlej 1,5 łyżki. l. olej roślinny i trochę podgrzej, następnie wlej cebulę i smaż na złoty kolor.

    Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni.

  • Gdy cebula zarumieni się, dodaj do niej kolejne 40 g masła, wymieszaj, niech masło się rozpuści, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

    Gdy cebula się zarumieni, dodaj do niej kawałek masła, wymieszaj.

  • Spuść całą wodę z patelni, na której gotowano ziemniaki, i posiekaj same ziemniaki blenderem lub popychaczem.

    Gotowe zmiażdżenie ziemniaków.

  • Do puree ziemniaczanego dodaj smażoną cebulę, a następnie ubij 1 surowe jajko i wymieszaj farsz.

    Do ziemniaków dodać smażoną cebulę oraz jajko i wymieszać nadzienie.

  • Vareniki

  • Teraz możesz zacząć robić pierogi. Blat posyp odrobiną mąki, z dużego kawałka odetnij mały kawałek ciasta i zacznij go rozwałkować, a następnie szklanką lub filiżanką wytnij kółka na przyszłe pierogi.

    Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kółka na knedle.

  • W przygotowane kółka nakładamy farsz cebulowo-ziemniaczany, nakładamy tak, aby ciasto można było normalnie połączyć.

    Na każde kółko ciasta nakładamy farsz.

  • Następnie po prostu zrób knedle.

    Ściskamy brzegi ciasta, łącząc je.

  • Ułóż knedle na twardej, posypanej mąką powierzchni.

    Knedle rozkładamy na desce, którą można posypać mąką.

  • Do szerokiego rondla wlać 1,5 litra wody i zagotować. Gdy woda się zagotuje, dodaj 10 szt. ziarna pieprzu, 2 szt. liść laurowy i 1 łyżeczka. sól, a następnie połóż knedle. Musisz je gotować przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

    Knedle ugotować we wrzącej wodzie, dodając sól, pieprz, liść laurowy.

  • Knedle wyłożyć na talerz łyżką cedzakową i skropić roztopionym masłem.

    Gotowe pierogi polać ziemniakami i cebulą z roztopionym masłem.

  • Danie jest gotowe i gotowe do podania. Vareniki dobrze komponują się ze śmietaną i ziołami.

    Danie można podawać z posiekaną zieloną cebulką i innymi ziołami.

  • Przepis

    Jeśli chcesz nauczyć się gotować pyszne domowe pierogi, zalecamy obejrzenie tego filmu. W tym można zobaczyć szczegółowy opis przygotowania pysznego i soczystego nadzienia na pierogi.

    Drodzy Czytelnicy, czy są wśród Was miłośnicy pierogów z ziemniakami i cebulą? Co wolisz bardziej – domowe pierogi czy pierogi? Podziel się sprawdzonymi przepisami na domowe pierogi z ziemniakami i innymi nadzieniami.

    Inne przepisy na pierogi

    Vareniki z kapustą

    leniwe pierogi

    Vareniki na kefirze

    Knedle twarogowe

    Vareniki z kaszą manną

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author