
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka;
- patelnia;
- patelnia;
- trzepaczka lub blender;
- głęboka miska;
- sito;
- Puchar;
- wagi kuchenne;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- opakowanie jednorazowe;
- wałek do ciasta
Składniki
Produkt | Ilość |
mąka pszenna premium | 500 gramów |
jajko | 2 szt. |
woda | 200 ml |
Sól | 2 łyżeczki |
Ziemniak | 450 gramów |
cebula | 200 gramów |
olej roślinny | 1,5 ul. l. |
masło | 100 gramów |
ziarna czarnego pieprzu | 10 kawałków. |
Liść laurowy | 2 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Najpierw musisz przygotować ciasto. Aby to zrobić, ubij jedno schłodzone jajko w głębokiej misce, dodaj do niego 1 łyżeczkę. posolić i ubić trzepaczką lub widelcem, aż utworzy się lekka piana. Aby zaoszczędzić czas i wysiłek, możesz użyć blendera z nasadką do trzepaczki. 
Wlej do jajka cienkim strumieniem 200 ml przegotowanej ciepłej wody, wymieszaj. 
Przesiać 450 g mąki pszennej w kilku etapach przez sito do wody z jajkiem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. 
Blat posyp lekko mąką i połóż ciasto na stole, aby wyrobić je rękami. Czas mieszania zmienia się w ciągu 5-7 minut. 
Następnie włóż ciasto do jednorazowej torebki i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. W tym momencie możesz zacząć przygotowywać nadzienie. 
Pożywny
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić tak, aby w obranej postaci miały 450 g. Włożyć do rondla, zalać wodą i włożyć do kuchenki. Po ugotowaniu ziemniaków posolić do smaku i gotować do miękkości. 
Obierz, a następnie posiekaj 200 g cebuli. Wlej 1,5 łyżki. l. olej roślinny i trochę podgrzej, następnie wlej cebulę i smaż na złoty kolor. 
Gdy cebula zarumieni się, dodaj do niej kolejne 40 g masła, wymieszaj, niech masło się rozpuści, a następnie zdejmij patelnię z ognia. 
Spuść całą wodę z patelni, na której gotowano ziemniaki, i posiekaj same ziemniaki blenderem lub popychaczem. 
Do puree ziemniaczanego dodaj smażoną cebulę, a następnie ubij 1 surowe jajko i wymieszaj farsz. 
Vareniki
Teraz możesz zacząć robić pierogi. Blat posyp odrobiną mąki, z dużego kawałka odetnij mały kawałek ciasta i zacznij go rozwałkować, a następnie szklanką lub filiżanką wytnij kółka na przyszłe pierogi. 
W przygotowane kółka nakładamy farsz cebulowo-ziemniaczany, nakładamy tak, aby ciasto można było normalnie połączyć. 
Następnie po prostu zrób knedle. 
Ułóż knedle na twardej, posypanej mąką powierzchni. 
Do szerokiego rondla wlać 1,5 litra wody i zagotować. Gdy woda się zagotuje, dodaj 10 szt. ziarna pieprzu, 2 szt. liść laurowy i 1 łyżeczka. sól, a następnie połóż knedle. Musisz je gotować przez 3-4 minuty na średnim ogniu. 
Knedle wyłożyć na talerz łyżką cedzakową i skropić roztopionym masłem. 
Danie jest gotowe i gotowe do podania. Vareniki dobrze komponują się ze śmietaną i ziołami. 
Przepis
Jeśli chcesz nauczyć się gotować pyszne domowe pierogi, zalecamy obejrzenie tego filmu. W tym można zobaczyć szczegółowy opis przygotowania pysznego i soczystego nadzienia na pierogi.
Drodzy Czytelnicy, czy są wśród Was miłośnicy pierogów z ziemniakami i cebulą? Co wolisz bardziej – domowe pierogi czy pierogi? Podziel się sprawdzonymi przepisami na domowe pierogi z ziemniakami i innymi nadzieniami.
Inne przepisy na pierogi
Vareniki z kapustą
leniwe pierogi
Vareniki na kefirze
Knedle twarogowe
Vareniki z kaszą manną
Miłego czytania!