Vareniki z ziemniakami i grzybami przepis krok po kroku

Ciasto na pierogi z ziemniakami na wodzie ile gotować, jak gotować z ziemniakami i pieczarkami

Pochodzenie pierogów

Kulinarne arcydzieła z przaśnego ciasta i różnych nadzień można znaleźć w wielu kuchniach świata. Słyną z nich Włochy, gdzie takie jedzenie zostaje wyniesione do kultu jedzenia idealnego. Podobne rozkosze są w Chinach. Ale to Ukraina jest uważana za ojczyznę pierogów, chociaż ich odpowiedniki (na przykład pierogi czy manti) są obecne w diecie wszystkich Słowian. A ich popularność przewyższa nawet najdelikatniejsze placki ziemniaczane.

Uważa się, że vareniki to danie, w którym nie ma mięsa w nadzieniu. To nieprawda, ponieważ w klasycznej kuchni ukraińskiej gotowano je z mięsem mielonym, a także z twarogiem, duszoną kapustą, wiśniami i jagodami. Ale jedną z najsmaczniejszych opcji dania są pierogi z ziemniakami i grzybami: pieczarkami, kurkami, grzybami miodowymi … Wybór tych ostatnich nie jest ograniczony – do pysznego nadzienia nadaje się każda odmiana. Najłatwiejszy sposób mieszkańcom miast na zakup boczniaków lub tych samych pieczarek, a także suszonych pieczarek w brykietach.

Przepis krok po kroku na pierogi z ziemniakami i grzybami jak na zdjęciu

Jak więc ugotować domowe pierogi z ziemniakami i grzybami? Aby to zrobić, będziesz potrzebować co najmniej 1 godziny czasu i następujących produktów (w oparciu o objętość na 2 porcje):

  • 220 g mąki
  • łyżka masła (wstępnie roztopionego),
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek wody
  • 300 g świeżych grzybów lub 100 suszonych,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula
  • Pietruszka,
  • sól pieprz.

Proces gotowania

  • Zacznij gotować pierogi z pieczarkami i ziemniakami z ciasta. W dużej misce lub na blacie przesiej mąkę, uformuj z niej pagórek, pośrodku zrób dołek.
  • Rozbić 2 jajka, oddzielić białka od żółtek, do mąki dodać tylko żółtka.
  • Wlej roztopione masło i wodę.
  • Stopniowo wyrabiać ciasto, zaczynając od środka. Powinieneś uzyskać ciasną masę.
  • Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Przejdź do nadzienia: obierz i ugotuj ziemniaki, opłucz i posiekaj grzyby, obierz i drobno posiekaj cebulę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju roślinnego, podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodaj pieczarki, smaż, aż wilgoć wyparuje.
  • Gdy ziemniaki są ugotowane, ostrożnie spuść wodę i zmiksuj je na puree. Wymieszać z przygotowanymi pieczarkami z cebulą, dodać pietruszkę, sól i pieprz.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm, pokroić w kręgi o równej średnicy (wygodnie to zrobić szklanką lub filiżanką).
  • Umieść nadzienie (około 1 łyżeczki) na środku każdego koła.
  • Ściśnij krawędzie w zwykły sposób lub „warkoczem”, naprzemiennie zginając krawędź w różnych kierunkach i dociskając ją.
  • Knedle ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Gotowość ciasta osiąga się po około 4 minutach po ugotowaniu.
  • Podawać na gorąco.
  • Vareniki z pieczarkami i ziemniakami na talerzu

    5 sekretów robienia idealnych pierogów

    Wydawałoby się, jakie subtelności mogą być podczas gotowania pierogów z grzybami i ziemniakami? Ale doświadczone gospodynie domowe wiedzą, jak sprawić, by danie było naprawdę doskonałe i ułatwić proces gotowania.

  • Aby ciasto było elastyczne, nie dodawaj do niego soli podczas wyrabiania. I wlej tylko lodowatą wodę, wcześniej starzoną w zamrażarce.
  • Aby brzegi ciasta dobrze się sklejały, całą warstwę nasmaruj przed pokrojeniem w kółka białkiem jaja (będziesz je mieć po dodaniu żółtek do mąki). Białko nakładaj cienką warstwą, nie obficie.
  • Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je we wrzącej wodzie na 20 minut przed gotowaniem. Następnie spuść wodę do miski (nie wlewaj). Pokrój same grzyby (jeśli pozostawione bez zmian, znacznie zwiększą rozmiar podczas smażenia).
  • Jeśli używasz świeżych pieczarek, nie zaleca się moczenia ich w wodzie i ogólnie długiego mycia, ponieważ te grzyby aktywnie pochłaniają wilgoć. Możesz zdjąć górną skórę nożem lub szybko spłukać, a następnie wytrzeć każdy grzyb do czysta papierowym ręcznikiem.
  • Jeśli po namoczeniu suszonych grzybów pozostanie woda, można jej użyć do ugotowania pierogów, wtedy grzybowy smak stanie się jeszcze bardziej nasycony. Lub zrób na jej bazie pyszny sos do podania.
  • Jak prawidłowo podać danie

    Znasz przepis na pierogi z ziemniakami i grzybami. Pozostaje nauczyć się, jak prawidłowo im służyć. W tradycyjnej kuchni ukraińskiej dostępne są 2 opcje serwowania.

    • Ze śmietaną – powinno być jej dużo. Idealnie miskę kwaśnej śmietany postawić na środku stołu, obok naczynia. A każdy narzuca tyle, ile potrzebuje. Jeśli trzymasz się porcji, ostrożnie rozprowadź kwaśną śmietanę na całej powierzchni pierogów.
    • Ze smażoną cebulą – dużą cebulę należy drobno posiekać, smażyć do miękkości w oleju roślinnym. Otrzymane naczynie do smażenia polać knedlami lub dodać do każdego talerza przy podawaniu porcjami.
  • Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, zrób pyszny sos. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (kilka goździków), dodać posiekane pieczarki, wodę z namoczenia suszonych grzybów (jeśli jest), łyżeczkę suszonego tymianku, sól, pieprz. Dusić mieszaninę przez 10 minut, wlać 50 ml śmietany i 150 g śmietany, zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia.

    Jesteśmy pewni, że z tradycyjną lub nową porcją Twoje pierogi będą niesamowicie smaczne!

    : pierogi z pieczarkami i ziemniakami

    Inne przepisy na pierogi

    Jak gotować pierogi

    Smażone pierogi

    Nadzienie z kapusty

    Vareniki z kapustą

    Knedle Serowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author