Pochodzenie pierogów
Kulinarne arcydzieła z przaśnego ciasta i różnych nadzień można znaleźć w wielu kuchniach świata. Słyną z nich Włochy, gdzie takie jedzenie zostaje wyniesione do kultu jedzenia idealnego. Podobne rozkosze są w Chinach. Ale to Ukraina jest uważana za ojczyznę pierogów, chociaż ich odpowiedniki (na przykład pierogi czy manti) są obecne w diecie wszystkich Słowian. A ich popularność przewyższa nawet najdelikatniejsze placki ziemniaczane.
Uważa się, że vareniki to danie, w którym nie ma mięsa w nadzieniu. To nieprawda, ponieważ w klasycznej kuchni ukraińskiej gotowano je z mięsem mielonym, a także z twarogiem, duszoną kapustą, wiśniami i jagodami. Ale jedną z najsmaczniejszych opcji dania są pierogi z ziemniakami i grzybami: pieczarkami, kurkami, grzybami miodowymi … Wybór tych ostatnich nie jest ograniczony – do pysznego nadzienia nadaje się każda odmiana. Najłatwiejszy sposób mieszkańcom miast na zakup boczniaków lub tych samych pieczarek, a także suszonych pieczarek w brykietach.
Przepis krok po kroku na pierogi z ziemniakami i grzybami jak na zdjęciu
Jak więc ugotować domowe pierogi z ziemniakami i grzybami? Aby to zrobić, będziesz potrzebować co najmniej 1 godziny czasu i następujących produktów (w oparciu o objętość na 2 porcje):
- 220 g mąki
- łyżka masła (wstępnie roztopionego),
- 2 żółtka,
- 5 łyżek wody
- 300 g świeżych grzybów lub 100 suszonych,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula
- Pietruszka,
- sól pieprz.
Proces gotowania
5 sekretów robienia idealnych pierogów
Wydawałoby się, jakie subtelności mogą być podczas gotowania pierogów z grzybami i ziemniakami? Ale doświadczone gospodynie domowe wiedzą, jak sprawić, by danie było naprawdę doskonałe i ułatwić proces gotowania.
Jak prawidłowo podać danie
Znasz przepis na pierogi z ziemniakami i grzybami. Pozostaje nauczyć się, jak prawidłowo im służyć. W tradycyjnej kuchni ukraińskiej dostępne są 2 opcje serwowania.
- Ze śmietaną – powinno być jej dużo. Idealnie miskę kwaśnej śmietany postawić na środku stołu, obok naczynia. A każdy narzuca tyle, ile potrzebuje. Jeśli trzymasz się porcji, ostrożnie rozprowadź kwaśną śmietanę na całej powierzchni pierogów.
- Ze smażoną cebulą – dużą cebulę należy drobno posiekać, smażyć do miękkości w oleju roślinnym. Otrzymane naczynie do smażenia polać knedlami lub dodać do każdego talerza przy podawaniu porcjami.
Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, zrób pyszny sos. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (kilka goździków), dodać posiekane pieczarki, wodę z namoczenia suszonych grzybów (jeśli jest), łyżeczkę suszonego tymianku, sól, pieprz. Dusić mieszaninę przez 10 minut, wlać 50 ml śmietany i 150 g śmietany, zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia.
Jesteśmy pewni, że z tradycyjną lub nową porcją Twoje pierogi będą niesamowicie smaczne!
: pierogi z pieczarkami i ziemniakami
Inne przepisy na pierogi
Jak gotować pierogi
Smażone pierogi
Nadzienie z kapusty
Vareniki z kapustą
Knedle Serowe
Miłego czytania!