Vareniki z ziemniakami i smalcem: 4 przepisy z różnymi nadzieniami

Vareniki z surowymi ziemniakami i smalcem: 4 przepisy z mięsem mielonym i grzybami

Danie całkowicie nie dietetyczne, idealne na weekend zapracowanych współczesnych, którzy nieustannie myślą o swoim wyglądzie. Zostaw uprzedzenia, zapomnij o dodatkowych kaloriach, pierogi z ziemniakami i boczkiem wywrócą Twój świat smaków do góry nogami i sprawią, że każdy dzień będzie cieplejszy i milszy.

Klasyczny przepis krok po kroku na knedle z surowymi ziemniakami

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem są szczególnie dobre, ponieważ są przygotowywane wcześniej i w dużych ilościach, można je łatwo zamrozić i ugotować w dowolnym momencie. Jeśli zamierzasz po raz pierwszy ugotować pierogi i wyrzeźbić je z domowego ciasta, lepiej wezwać bliskich na pomoc, dodatkowe ręce nie zaszkodzą. W przepisie na pierogi z ziemniakami i smalcem nie ma nic skomplikowanego, ale proces jest pracochłonny i czasochłonny.

Klasyczne ziemniaki ze smalcem i ziemniakami
Będziesz potrzebować:

  • ziemniaki – dwa kilogramy;
  • cebula – dwie cebule;
  • solony tłuszcz – 300 g;
  • mąka – 600 g;
  • woda – 200 ml;
  • sól – łyżka stołowa;
  • mielony czarny pieprz – do smaku.

Gotowanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy przez 7 minut (aby trochę zmiękły).
  • Pokrój salo.
  • Cebulę obrać, umyć i posiekać.
  • Przewiń smalec, cebulę i ziemniaki przez maszynkę do mięsa.
  • Dopraw nadzienie solą i przyprawami.
  • Przesiej mąkę na stół, wlej wodę do środka, zagnieść ciasto.
  • Ciasto zawijamy w celofan i odstawiamy na 30 minut.
  • Ciasto podzielić na kawałki i zrolować na kiełbaski.
  • Każdy pokroić w plasterki, obtoczyć w mące.
  • Kawałki osobno rozwałkować, do środka włożyć nadzienie.
  • Połącz krawędzie, ściskając knedle, aby nadzienie nie wystawało poza krawędzie.
  • Posolić wodę, gdy się zagotuje, opuścić knedle.
  • Gdy produkty wyskoczą, gotuj przez kolejne 7 minut.
  • Podczas rzeźbienia pierogów spróbuj przymocować krawędzie widelcem, dociskając ciasto do stołu, to również nada produktowi piękny wzór. Ile gotować pierogi z surowymi ziemniakami, każda gospodyni może sama określić, ponieważ grubość ciasta, wielkość produktów i gęstość nadzienia nie zawsze się pokrywają. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać, zanim knedle nie wypłyną na wierzch, ponieważ może to uszkodzić teksturę ciasta.

    Oryginalne przepisy ze zdjęciami

    Z tartymi ziemniakami

    Wybierając nadzienie do pierogów, możesz dalej eksperymentować z ziemniakami. Pierogi z tartymi ziemniakami są uważane za narodowe danie Litwy, w ojczyźnie nazywane są nietypowym słowem „virtiniai”.

    Vareniki z tartymi ziemniakami i smalcem
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – dwa kilogramy;
    • boczek – 500 g;
    • cebula – dwie sztuki;
    • mąka – 500 g;
    • jajko – dwa kawałki;
    • woda – 200 ml;
    • olej roślinny – łyżka stołowa;
    • sól – pół łyżeczki;
    • śmietana – 200 ml;
    • zmielony czarny pieprz i przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • Ziemniaki obrać i dokładnie opłukać, zetrzeć i odcedzić nadmiar płynu.
  • Drobno posiekaj 450 g boczku i cebuli.
  • Cebulę podsmażyć na oleju roślinnym.
  • Wymieszaj składniki na nadzienie, dopraw przyprawami.
  • Całą masę gotuj przez kilka minut na patelni.
  • Wsyp mąkę na stół, wbij jajka do wnęki, stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, dodaj olej roślinny.
  • Delikatnie zagnieść delikatne ciasto, rozwałkować i uformować kółka do modelowania pierogów.
  • Wypełnij ciasto farszem, mocno ściśnij, virtinya są gotowane dłużej niż zwykłe produkty.
  • Gotuj naczynie we wrzącej wodzie przez 10 minut i kolejne 7 po tym, jak knedle wypłyną na wierzch.
  • Resztę tłuszczu podsmażyć, wymieszać ze śmietaną i zalać gorące naczynie.
  • Tradycyjnie takie knedle z surowymi ziemniakami i boczkiem są większe niż zwykle, uzyskuje się prawie zeppeliny. Ze względu na wielkość i ilość nadzienia powinny być gotowane dłużej niż zwykle.

    Przepis na knedle litewskie z surowymi ziemniakami i boczkiem jest trochę bardziej czasochłonny, więc postaraj się zrobić jak największy preparat i zamrozić część produktów na przyszłość, aby wystarczyło ugotować danie.

    Z grzybami

    Knedle ziemniaczane staną się jeszcze smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące, jeśli dodasz do nich grzyby. Nadają potrawie wyjątkowy, delikatny, lekki smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej kapryśnym małym koneserom mamy.

    Vareniki z ziemniakami, smalcem i grzybami
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 800 g;
    • bulion ziemniaczany – 500 ml;
    • pieczarki – 500 g;
    • cebula – 200 g;
    • mąka – 900 g;
    • jajko – dwa kawałki;
    • olej roślinny – cztery łyżki stołowe;
    • pieprz, sól i przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy sól.
  • Odcedź bulion do testu.
  • Puree ziemniaczane.
  • Pieczarki i cebulę posiekać i smażyć przez 10 minut.
  • Połącz składniki nadzienia, dodaj przyprawy.
  • Do przesianej mąki wlać lekko ciepły bulion, dodać jajka.
  • Zagnieść niezbyt twarde ciasto.
  • Zwiń go w kulkę i zawiń w folię spożywczą.
  • Ciasto rozwałkować i podzielić na małe ciasteczka.
  • Napełnij każdy farszem i zrób knedle.
  • Po zagotowaniu wody gotuj produkty przez kolejne 7 minut.
  • Włóż kawałek masła do gorącego naczynia, posiekaj koperek, podawaj ze śmietaną, obficie posyp pieprzem.

    Z mięsem mielonym

    Przepis na pierogi z surowymi posiekanymi ziemniakami przyniesie zupełnie inny efekt, jeśli do nadzienia dodasz mięso mielone, a do ciasta użyjesz kefiru. To właśnie to danie jest jak najbardziej zbliżone smakiem do pierogów, ale to nadal pierogi.

    Vareniki z mięsem mielonym
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – trzy duże bulwy;
    • mięso mielone – 800 g;
    • cebula – jeden kawałek;
    • sól – łyżeczka;
    • mąka – 600 g;
    • kefir – 200 ml;
    • soda – łyżeczka;
    • olej roślinny – jedna łyżka stołowa;
    • woda – 100 ml;
    • pieprz i przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • Rozcieńczyć sodę w kefirze, odstawić na 15 minut.
  • Dodaj sól i masło do kefiru.
  • Stopniowo przesiej mąkę do masy.
  • Zagnieść nie lepkie, chłodne ciasto, włożyć pod ręcznik na pół godziny.
  • Bardzo drobno posiekaj ziemniaki i cebulę.
  • Mięso mielone wymieszać z warzywami, doprawić.
  • Dodaj wodę do mielonego mięsa, wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkować na 2 mm, wyciąć kółka.
  • Owiń knedle, przymocuj brzegi.
  • Gotuj naczynie we wrzącej wodzie przez 6 minut.
  • Gorące pierogi doprawić smażoną cebulą i ziołami. Podawać z mieszanką śmietany i majonezu. Zaletą takich pierogów jest to, że dzięki surowym ziemniakom okazują się znacznie bardziej soczyste i w przeciwieństwie do pierogów, ich rozmiar nie przeszkadza gospodyni, można je wyrzeźbić na duże rozmiary bez poświęcania dużej ilości czasu na przygotowanie.

    Każdy przepis na pierogi z surowymi ziemniakami jest dobry na swój sposób, ktoś woli go uzupełnić pikantnym boczkiem, ktoś po prostu posieka zieleninę na ziemniaki, ktoś polubi grzyby w nadzieniu. Po opanowaniu podstawowych przepisów możesz wymyślić swoje ulubione nadzienie.

    Inne przepisy na pierogi

    Vareniki z grzybami

    Jak gotować pierogi

    Smażone pierogi

    Nadzienie z kapusty

    Vareniki z kapustą

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author