Danie całkowicie nie dietetyczne, idealne na weekend zapracowanych współczesnych, którzy nieustannie myślą o swoim wyglądzie. Zostaw uprzedzenia, zapomnij o dodatkowych kaloriach, pierogi z ziemniakami i boczkiem wywrócą Twój świat smaków do góry nogami i sprawią, że każdy dzień będzie cieplejszy i milszy.
Klasyczny przepis krok po kroku na knedle z surowymi ziemniakami
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem są szczególnie dobre, ponieważ są przygotowywane wcześniej i w dużych ilościach, można je łatwo zamrozić i ugotować w dowolnym momencie. Jeśli zamierzasz po raz pierwszy ugotować pierogi i wyrzeźbić je z domowego ciasta, lepiej wezwać bliskich na pomoc, dodatkowe ręce nie zaszkodzą. W przepisie na pierogi z ziemniakami i smalcem nie ma nic skomplikowanego, ale proces jest pracochłonny i czasochłonny.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – dwa kilogramy;
- cebula – dwie cebule;
- solony tłuszcz – 300 g;
- mąka – 600 g;
- woda – 200 ml;
- sól – łyżka stołowa;
- mielony czarny pieprz – do smaku.
Gotowanie
Podczas rzeźbienia pierogów spróbuj przymocować krawędzie widelcem, dociskając ciasto do stołu, to również nada produktowi piękny wzór. Ile gotować pierogi z surowymi ziemniakami, każda gospodyni może sama określić, ponieważ grubość ciasta, wielkość produktów i gęstość nadzienia nie zawsze się pokrywają. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać, zanim knedle nie wypłyną na wierzch, ponieważ może to uszkodzić teksturę ciasta.
Oryginalne przepisy ze zdjęciami
Z tartymi ziemniakami
Wybierając nadzienie do pierogów, możesz dalej eksperymentować z ziemniakami. Pierogi z tartymi ziemniakami są uważane za narodowe danie Litwy, w ojczyźnie nazywane są nietypowym słowem „virtiniai”.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – dwa kilogramy;
- boczek – 500 g;
- cebula – dwie sztuki;
- mąka – 500 g;
- jajko – dwa kawałki;
- woda – 200 ml;
- olej roślinny – łyżka stołowa;
- sól – pół łyżeczki;
- śmietana – 200 ml;
- zmielony czarny pieprz i przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Tradycyjnie takie knedle z surowymi ziemniakami i boczkiem są większe niż zwykle, uzyskuje się prawie zeppeliny. Ze względu na wielkość i ilość nadzienia powinny być gotowane dłużej niż zwykle.
Przepis na knedle litewskie z surowymi ziemniakami i boczkiem jest trochę bardziej czasochłonny, więc postaraj się zrobić jak największy preparat i zamrozić część produktów na przyszłość, aby wystarczyło ugotować danie.
Z grzybami
Knedle ziemniaczane staną się jeszcze smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące, jeśli dodasz do nich grzyby. Nadają potrawie wyjątkowy, delikatny, lekki smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej kapryśnym małym koneserom mamy.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 800 g;
- bulion ziemniaczany – 500 ml;
- pieczarki – 500 g;
- cebula – 200 g;
- mąka – 900 g;
- jajko – dwa kawałki;
- olej roślinny – cztery łyżki stołowe;
- pieprz, sól i przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Włóż kawałek masła do gorącego naczynia, posiekaj koperek, podawaj ze śmietaną, obficie posyp pieprzem.
Z mięsem mielonym
Przepis na pierogi z surowymi posiekanymi ziemniakami przyniesie zupełnie inny efekt, jeśli do nadzienia dodasz mięso mielone, a do ciasta użyjesz kefiru. To właśnie to danie jest jak najbardziej zbliżone smakiem do pierogów, ale to nadal pierogi.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – trzy duże bulwy;
- mięso mielone – 800 g;
- cebula – jeden kawałek;
- sól – łyżeczka;
- mąka – 600 g;
- kefir – 200 ml;
- soda – łyżeczka;
- olej roślinny – jedna łyżka stołowa;
- woda – 100 ml;
- pieprz i przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Gorące pierogi doprawić smażoną cebulą i ziołami. Podawać z mieszanką śmietany i majonezu. Zaletą takich pierogów jest to, że dzięki surowym ziemniakom okazują się znacznie bardziej soczyste i w przeciwieństwie do pierogów, ich rozmiar nie przeszkadza gospodyni, można je wyrzeźbić na duże rozmiary bez poświęcania dużej ilości czasu na przygotowanie.
Każdy przepis na pierogi z surowymi ziemniakami jest dobry na swój sposób, ktoś woli go uzupełnić pikantnym boczkiem, ktoś po prostu posieka zieleninę na ziemniaki, ktoś polubi grzyby w nadzieniu. Po opanowaniu podstawowych przepisów możesz wymyślić swoje ulubione nadzienie.
Inne przepisy na pierogi
Vareniki z grzybami
Jak gotować pierogi
Smażone pierogi
Nadzienie z kapusty
Vareniki z kapustą
Miłego czytania!