Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: gofrownica elektryczna, mikser, łopatka, rondel, łyżeczka, łyżka stołowa, sitko, miarka.
Składniki
Składniki | Ilość |
Mąka pszenna | 325 gramów |
Jajka | 3 szt. |
Cukier | 125 gramów |
Kefir | 500 ml |
Soda | 1 łyżeczka |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Masło | 90 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Zalecenia dotyczące przygotowania i podania
- Korzystając z tego przepisu na ciasto, możesz gotować gofry na gofrownicy przeznaczonej do użytku na kuchence gazowej. Tylko w tym przypadku proces gotowania będzie musiał być kontrolowany niezależnie, w przeciwieństwie do elektrycznego.
- Cukier waniliowy, cynamon i inne przyprawy można dodać do ciasta na etapie mieszania suchych składników.
- Ciasto można zrobić czekoladą, dodając do niego 1-2 łyżeczki. kakao w proszku.
- Gotowe gofry można posypać cukrem pudrem.
- Gofry podawaj z miodem, mlekiem skondensowanym, ulubionym dżemem lub dżemem.
- Wiele restauracji serwuje gofry z gałką lodów, co można łatwo odtworzyć w domu.
- Udekoruj gofry posiekanymi orzechami lub świeżymi owocami i gałązką świeżej mięty.
- Te gofry będą świetnym dodatkiem do herbaty, kawy, kakao czy mleka.
Przepis
Sprawdź przepis, pomoże Ci on wykonać wszystkie kroki przy robieniu gofrów.
Nie zapomnij podzielić się w komentarzach swoimi przemyśleniami na temat tego przepisu. A także powiedz nam, które gofry są Twoimi ulubionymi.
Inne przepisy na gofry
gofry wiedeńskie
holenderskie gofry
Cienkie gofry
Gofry na margarynie
Wafle twarogowe
Miłego czytania!