Wafle na kefirze: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne gofry na kefirze

Sprzęt i przybory kuchenne: gofrownica elektryczna, mikser, łopatka, rondel, łyżeczka, łyżka stołowa, sitko, miarka.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna 325 gramów
Jajka 3 szt.
Cukier 125 gramów
Kefir 500 ml
Soda 1 łyżeczka
Sól 0,5 łyżeczki
Masło 90 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Weź 90 g masła i zagotuj.

    Rozpuszczamy masło.

  • Weź 3 jajka i oddziel białka od żółtek.

    Jaja są podzielone na białka i żółtka.

  • Ubij 3 białka mikserem w mocnej, stabilnej pianie.

    Za pomocą miksera ubij białka na pianę.

  • W misce miksera wymieszaj 325 g mąki pszennej, wcześniej przesianej przez sito, 125 g cukru, 1 łyżeczkę. soda, 0,5 łyżeczki. sól i 500 ml kefiru.

    Łączymy cukier, mąkę, kefir w misce miksera.

  • Pokonaj wszystko na niskich obrotach, aż będzie gładkie.

    Ubij ciasto, aż będzie gładkie.

  • Następnie do ciasta dodać 3 żółtka i roztopione masło. Ubij ponownie, aż będzie gładka.

    Następnie do ciasta dodać żółtka i roztopione masło.

  • Na koniec dodaj ubite białka do ciasta. Ostrożnie wprowadź je szpatułką lub łyżką. Staraj się zachować jak najwięcej powietrza.

    Delikatnie włóż ubite białka do ciasta.

  • Weź gofrownicę elektryczną i włącz ją, aby się nagrzała. Rozłóż gotowe ciasto jedną łyżką na raz do rozgrzanego gofrownicy, zamknij i piecz do ugotowania.

    Takie gofry wygodnie jest gotować w gofrownicy elektrycznej.

  • Więc użyj całego ciasta. Smacznego!

    Nasze gofry z kefirem są gotowe.

  • Zalecenia dotyczące przygotowania i podania

    • Korzystając z tego przepisu na ciasto, możesz gotować gofry na gofrownicy przeznaczonej do użytku na kuchence gazowej. Tylko w tym przypadku proces gotowania będzie musiał być kontrolowany niezależnie, w przeciwieństwie do elektrycznego.
    • Cukier waniliowy, cynamon i inne przyprawy można dodać do ciasta na etapie mieszania suchych składników.
    • Ciasto można zrobić czekoladą, dodając do niego 1-2 łyżeczki. kakao w proszku.
    • Gotowe gofry można posypać cukrem pudrem.
    • Gofry podawaj z miodem, mlekiem skondensowanym, ulubionym dżemem lub dżemem.
    • Wiele restauracji serwuje gofry z gałką lodów, co można łatwo odtworzyć w domu.
    • Udekoruj gofry posiekanymi orzechami lub świeżymi owocami i gałązką świeżej mięty.
    • Te gofry będą świetnym dodatkiem do herbaty, kawy, kakao czy mleka.

    Przepis

    Sprawdź przepis, pomoże Ci on wykonać wszystkie kroki przy robieniu gofrów.

    Nie zapomnij podzielić się w komentarzach swoimi przemyśleniami na temat tego przepisu. A także powiedz nam, które gofry są Twoimi ulubionymi.

    Inne przepisy na gofry

    gofry wiedeńskie

    holenderskie gofry

    Cienkie gofry

    Gofry na margarynie

    Wafle twarogowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author