Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, kuchenka, nóż, deska do krojenia, miska, patelnia, tarka, łopatka, widelec, talerz, miska, naczynie do pieczenia.
Składniki
Produkt | Ilość |
Wątróbka z kurczaka | 700-800g |
Cebula | 1 szt. |
Twardy ser | 100 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Kwaśna śmietana | 3-4 ul. l. |
Mąka (do panierowania) | 0,5 stosu. |
Olej roślinny (do smażenia) | 50g |
Gotowanie krok po kroku
Sposób dekoracji i podawania
Sosy można podawać z pieczoną wątróbką. Na przykład sos pesto działa dobrze. Nie trzeba go szukać w sklepach, ale możesz sam go ugotować. Wykonany jest z liści bazylii, parmezanu, czosnku, orzechów (najlepiej orzeszków piniowych) i oliwy z oliwek, ubitych w blenderze do dość grubej konsystencji, a nie na puree.
Również lekki sos tzatziki dobrze nadaje się do wątroby, który jest przygotowywany z tartego, obranego ogórka, drobno posiekanego kopru i pietruszki oraz kilku ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Dressing składa się z niesłodzonego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, soku z cytryny z przyprawami i oleju roślinnego.
Przepis
To pokazuje krok po kroku, jak upiec wątrobę pod skórką serową, zaczynając od etapu przygotowawczego.
W tym artykule dowiedziałeś się, jak szybko i smacznie gotować wątróbkę w piekarniku. Okazuje się soczysty i delikatny, a skórka serowa nadaje mu wyjątkowy smak. Poza tym dowiedziałeś się, jakie sosy podaje się z wątróbką. Jak gotować wątróbkę drobiową? Być może znasz jakieś tajniki gotowania tego dania. A może masz w swojej skarbonce ciekawe przepisy na sosy? Podziel się swoimi przepisami i wskazówkami w komentarzach.