Wątróbka drobiowa w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna i delikatna wątróbka drobiowa z serem w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, kuchenka, nóż, deska do krojenia, miska, patelnia, tarka, łopatka, widelec, talerz, miska, naczynie do pieczenia.

Składniki

Produkt Ilość
Wątróbka z kurczaka 700-800g
Cebula 1 szt.
Twardy ser 100 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Kwaśna śmietana 3-4 ul. l.
Mąka (do panierowania) 0,5 stosu.
Olej roślinny (do smażenia) 50g

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotujmy wszystkie produkty. Dobrze myjemy wątrobę (700-800 g), usuwamy z niej wszystko, co zbędne, kroimy na małe porcje i wkładamy do miski.

    Myjemy wątróbkę drobiową i kroimy na kawałki.

  • Lekko posolić wątrobę, dodać do smaku czarny pieprz. Na razie odkładamy to na bok – niech się posoli. I pokroimy cebulę.

    Dodajemy wątrobę.

  • Jedną dużą cebulę obrać, umyć i pokroić w ćwiartki.

    Kroimy cebulę.

  • Twardy ser (100 g) trzy na grubej tarce.

    Zetrzyj ser na tarce.

  • Wszystkie produkty są gotowe. Możesz zacząć smażyć. Na patelni rozgrzać 50 g oleju roślinnego. Do małej miski wsyp pół szklanki mąki. Pokroić kawałki wątróbki w mące i smażyć wątróbkę w małych partiach na złoty kolor z obu stron. Wątroba bardzo szybko się gotuje. Wystarczy go usmażyć dosłownie 1 minutę z każdej strony. Smażoną wątróbkę wyjmujemy na talerz łopatką i widelcem i smażymy kolejną porcję.

    Wątróbkę posmarować w mące i szybko obsmażyć z obu stron.

  • Gdy usmażymy ostatnią partię wątróbki, podsmażamy cebulę na tym samym oleju. Cebuli nie należy zbyt mocno smażyć, a jedynie lekko dusić.

    Na patelni podsmaż cebulę.

  • Dodaj smażoną cebulę do wątroby. Tutaj dodajemy 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby kawałki wątroby nie pękły.

    Łączymy wątróbkę i cebulę w jednej misce, dodajemy śmietanę.

  • Przełóż wątrobę do naczynia do pieczenia. Jeśli forma ma powłokę zapobiegającą przywieraniu, nie trzeba jej smarować. Jeśli forma jest zwyczajna, to przed rozłożeniem wątroby należy ją nasmarować olejem roślinnym.

    W naczyniu do pieczenia włożyć wątróbkę z cebulą i śmietaną.

  • Posyp wątrobę startym serem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Ser powinien się stopić, a na nim powinna powstać złocista skórka.

    Posyp serem i wstaw do piekarnika.

  • Jak tylko ser się rozpuści i trochę przyrumieni, danie jest gotowe. Możesz podać go do stołu.

    Gotowanie wątróbki drobiowej w piekarniku jest bardzo szybkie.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Sosy można podawać z pieczoną wątróbką. Na przykład sos pesto działa dobrze. Nie trzeba go szukać w sklepach, ale możesz sam go ugotować. Wykonany jest z liści bazylii, parmezanu, czosnku, orzechów (najlepiej orzeszków piniowych) i oliwy z oliwek, ubitych w blenderze do dość grubej konsystencji, a nie na puree.

    Również lekki sos tzatziki dobrze nadaje się do wątroby, który jest przygotowywany z tartego, obranego ogórka, drobno posiekanego kopru i pietruszki oraz kilku ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę. Dressing składa się z niesłodzonego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, soku z cytryny z przyprawami i oleju roślinnego.

    Przepis

    To pokazuje krok po kroku, jak upiec wątrobę pod skórką serową, zaczynając od etapu przygotowawczego.

    W tym artykule dowiedziałeś się, jak szybko i smacznie gotować wątróbkę w piekarniku. Okazuje się soczysty i delikatny, a skórka serowa nadaje mu wyjątkowy smak. Poza tym dowiedziałeś się, jakie sosy podaje się z wątróbką. Jak gotować wątróbkę drobiową? Być może znasz jakieś tajniki gotowania tego dania. A może masz w swojej skarbonce ciekawe przepisy na sosy? Podziel się swoimi przepisami i wskazówkami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author