Wątróbka drobiowa w śmietanie krok po kroku przepis ze zdjęciem

Wątróbka drobiowa w śmietanie - bardzo delikatna i smaczna

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, patelnia, łopatka, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Wątróbka z kurczaka 500 gramów
Cebula 2 szt.
Krem 20% 200-250 ml
Olej roślinny 30-50 ml
Sól smak
Przyprawy smak
Woda (wrząca woda) 1 stos

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw dobrze opłucz wątróbkę drobiową w zimnej wodzie. Następnie usuwamy nadmiar folii, krojąc na kilka kawałków.

    Myjemy wątróbkę drobiową i kroimy na kawałki.

  • Wkładamy patelnię do ognia i wlewamy olej roślinny. Możesz użyć zarówno oleju słonecznikowego, jak i oliwy z oliwek.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny.

  • Połóż wątróbkę na dobrze rozgrzanej patelni i smaż przez 5-7 minut, aż pojawi się przyjemna złocista skórka. Możesz przykryć pokrywką.

    Smażyć wątrobę.

  • Cebulę posiekać losowo, ponieważ podczas duszenia rozpłynie się w sosie.

    Cebula pokrojona losowo.

  • Gdy wątroba się usmaży, dodaj do niej cebulę i wymieszaj. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.

    Dodaj cebulę na patelnię do wątroby.

  • Dodaj wrzącą wodę, sól i pieprz do smaku, nie zapomnij wymieszać.

    Dodaj wrzącą wodę.

  • W ten sposób gotujemy wątrobę przez 20-25 minut na średnim ogniu i pod zamkniętą pokrywką.

    dusić wątrobę pod pokrywką.

  • Podgrzej śmietankę w kuchence mikrofalowej przez 30-40 sekund. Śmietanę wlać do wątróbki na patelnię po 25 minutach od rozpoczęcia gulaszu. Dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.

    Dodaj śmietanę.

  • Wątroba ze śmietaną jest gotowa. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. W razie potrzeby możesz ozdobić gałązką zieleni. Smacznego!

    Wątróbka drobiowa w śmietanie doskonale uzupełni każdą przystawkę.

  • opcje gotowania

    Wątróbkę drobiową w śmietanie można przygotować na inne sposoby:

    • W takim naczyniu w razie potrzeby można dodać marchewki.
    • Jeśli lubisz grzyby, możesz je również dusić z wątróbką. Odpowiednie są boczniaki, pieczarki i inne rodzaje grzybów.
    • Niektóre hostessy zawijają wątrobę w mące przed wysłaniem jej do smażenia na rozgrzanej patelni.
    • Wątróbkę można smażyć na maśle zamiast oleju roślinnego.
    • Paprykę sałatkową można również dodać na patelnię podczas duszenia wątróbki drobiowej.
    • Czasami do kremu dodaje się trochę majonezu.
    • Zamiast śmietany możesz użyć śmietany, jeśli chcesz.
    • Czasami do smaku dodaje się trochę musztardy, miodu pszczelego i ulubionego sosu.
    • Możesz dodać pomidory lub trochę pasty pomidorowej.
    • Jeśli chcesz, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami. Do tego dania nadają się różne rodzaje ostrej papryki, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich.

    Przepis

    Proponujemy zapoznać się z przepisem na zrobienie bardzo delikatnej wątróbki drobiowej w śmietanie. Autor w przystępny sposób wyjaśnia fabułę i jasno pokazuje, jak można ugotować to danie. Zobaczysz również, jak wygląda gotowa wątróbka po podaniu.

    Drodzy czytelnicy, gotujecie dania z wątróbki drobiowej? Sugerujemy skorzystanie z przepisu z tego artykułu i duszenie wątróbki ze śmietaną. Napisz swoją opinię o tym przepisie. Co jeszcze chciałbyś dodać do kompozycji składników tego dania? Jak myślisz, jakie przyprawy mogłyby poprawić smak i aromat takiej wątróbki? Czekamy na Wasze uwagi i pomysły.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author